47101

Αυτά είναι τα μεταλλαγμένα τρόφιμα στην Ελλάδα! – Καταρρίπτεται.

In Fake, Fake news, Hoax, Αθλιότητες by Θοδωρής Δανιηλίδης7 Comments

Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε κάθε χρόνο λίστες της greenpeace. Η μια γράφει για μεταλλαγμένα στα τρόφιμα (όπως η παρακάτω που κυκλοφορεί κάθε χρόνο) η άλλη για τοξικά κτλ.
Αυτές οι λίστες, είναι πραγματικές;

 • ΨΕΥΔΕΣ

Το είδαμε στο superfood.blogy.grmakeleio.grlogospellas.gr και e-sterea.gr

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ- Αυτά είναι τα μεταλλαγμένα τρόφιμα στήν Ελλάδα!

47101

Όλες οι μάρκες

Πλέον δυστυχώς ένα από τα σημαντικότερα μέρη της ζωής μας -η διατροφή μας- έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα λόγω του άγχους και των γρήγορων ρυθμών ζωής.
Πρέπει όμως να δώσουμε σημασία στο τι τρώμε καθημερινά για να προστατέψουμε κατά πρώτον τον εαυτό μας και κατά δεύτερον όσους αγαπάμε (π.χ. την οικογένεια μας)….

Δυστυχώς μέσα σε όλα αυτά, στη ζωή μας έχουν μπει και τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, και λίγοι από εμάς γνωρίζουμε ποια είναι μεταλλαγμένα ή πώς να τα ξεχωρίσουμε.
Γι’ αυτό το λόγο βρήκαμε και αναδημοσιεύουμε για εσάς τη λίστα με τα μεταλλαγμένα τρόφιμα του 2013 της Greenpeace.

Έτσι θα ξέρετε ποιες εταιρείες και ποια προϊόντα περιέχουν μεταλλαγμένα τρόφιμα ή είναι παράγωγα μεταλλαγμένων προϊόντων.
Είναι πολύ σημαντικό να διαδώσετε όσο μπορείτε αυτή τη λίστα ώστε να ενημερώσουμε και να προστατέψουμε όσο περισσότερο κόσμο μπορούμε.

Η λίστα με τα μεταλλαγμένα τρόφιμα για το 2013:

ΚΟΚΚΙΝΟ
Προσοχή! Tα προϊόντα αυτά προέρχονται ή είναι πιθανό να προέρχονται από ζώα που έχουν τραφεί µε µεταλλαγµένους οργανισμούς.
Αυτή η κατηγορία περιλαµβάνει επίσης τα προϊόντα των εταιριών που έχουν δώσει ασαφείς απαντήσεις και τα προϊόντα εταιριών που δεν έχουν απαντήσει στο σχετικό ερωτηματολόγιο.
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Για τα προϊόντα αυτά οι εταιρίες παραγωγής ήδη αναζητούν τρόπους για να εξασφαλίσουν ζωοτροφές απαλλαγμένες από µεταλλαγµένους οργανισμούς και έχουν δεσμευτεί εγγράφως ότι στο άμεσο
μέλλον θα “καθαρίσουν” το σύνολο των ζωοτροφών από µεταλλαγµένα συστατικά.
ΠΡΑΣΙΝΟ
Για τα προϊόντα αυτά οι εταιρίες παραγωγής εγγυώνται ότι προέρχονται από ζώα που δεν έχουν τραφεί µε µεταλλαγµένους οργανισμούς.
ΠΡΑΣΙΝΟ √
Για τα προϊόντα αυτά η Greenpeace έχει πραγματοποιήσει έλεγχο των πιστοποιητικών που διαθέτουν οι παραγωγοί από τους προμηθευτές τους για τη χρήση µη µεταλλαγµένων οργανισμών στις ζωοτροφές.

ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ – SOS

Δεν συνεχίζω με τη λίστα… γιατί είναι πλαστή.

Το παραπάνω δημοσίευμα δεν είναι καινούργιο, κυκλοφορεί από το 2013 κάθε χρόνο. Όπως μπορείτε να δείτε, αναφέρει «Η λίστα με τα μεταλλαγμένα τρόφιμα για το 2013«, αν και αυτό δεν προβληματίζει τις σελίδες που το αναπαράγουν.

Οι λίστες αυτές, της greenpeace, είναι πλαστές. Η greenpeace έχει σταματήσει να εκδίδει λίστες και οδηγούς καταναλωτών εδώ και δώδεκα χρόνια.
Ας διαβάσουμε την ανακοίνωσή της.

Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα

9 Ιουλίου, 2014

Κατά καιρούς, έχουν κυκλοφορήσει στο internet πολλές “λίστες” για μεταλλαγμένα, τοξικά και ό,τι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους, είναι απάτη. Έτσι και τώρα, κυκλοφόρησε μια “λίστα” για μεταλλαγμένα στα τρόφιμα, δήθεν της Greenpeace. Δεν έχουμε ουδεμία σχέση.
Δεν βγάζουμε Οδηγό Καταναλωτών για μεταλλαγμένα στα συστατικά εδώ και πολλά χρόνια και αναμφίβολα κάθε εταιρεία το γνωρίζει. Είναι γνωστό πως οι εκάστοτε Οδηγοί αξιολογούσαν την τοποθέτηση των ερωτηθέντων εταιρειών σε συγκεκριμένα ερωτηματολόγια. Από τη στιγμή που έχει να ερωτηθεί κάποια εταιρεία εδώ και περίπου 10 χρόνια, μπορεί με ασφάλεια να υποθέσει πως ο κατάλογος δεν είναι δικός μας.
Εδώ και πάρα πολλά χρόνια ασχολούμαστε αποκλειστικά με τα μεταλλαγμένα στις ζωοτροφές και όχι στα συστατικά. Ο λόγος είναι πως υπάρχει σαφέστατη Ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία για τη σήμανση των μεταλλαγμένων στα συστατικά, πράγμα το οποίο επίσης είναι γνωστό, πάνω απ’όλα στις εταιρείες παραγωγής τροφίμων οι οποίες αναμφίβολα γνωρίζουν το νομοθετικό πλαίσιο. Έτσι λοιπόν, οι Οδηγοί που έχουν εκδοθεί από τότε, αφορούσαν αποκλειστικά στη χρήση μεταλλαγμένων στις ζωοτροφές, δηλαδή στο σκέλος τη παράγωγης ζωικών προϊόντων για το οποίο δυστυχώς υπάρχει νομοθετικό κενό. Άρα εκ τον πραγμάτων, μια λίστα σαν αυτή που κυκλοφόρησε δεν θα μπορούσε να είναι δική μας.
Από τις αρχές του 2012, όπου και εντοπίσαμε μεταλλαγμένα σε ζωοτροφές μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, στρέψαμε την προσοχή μας στο αίτημα για αποκλειστική χρήση ντόπιων κτηνοτροφικών φυτών, όπως το κουκί και το ρεβίθι, τα οποία και είναι σίγουρα μη-μεταλλαγμένα. Εδώ και ένα χρόνο, λοιπόν, δραστηριοποιούμαστε σε μια μεγάλη εκστρατεία ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης καταναλωτών και εταιρειών παραγωγής ζωικών προϊόντων με στόχο τη χρήση ντόπιων, μη-μεταλλαγμένων κτηνοτροφικών φυτών. Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει πια κανενός είδους Οδηγός καταναλωτών σε σχέση με μεταλλαγμένα στις ζωοτροφές από το 2010. Επιπλέον, όσο καιρό εκδίδαμε Οδηγούς καταναλωτών, κάναμε σαφές πως ακυρώνουν οποιαδήποτε προηγούμενη έκδοση τους.
Με άλλα λόγια, η Greenpeace δεν εκδίδει αυτή τη στιγμή κανένα οδηγό σε σχέση με μεταλλαγμένα εξού και δεν πρόκειται να βρεθεί κανένας τέτοιος οδηγός στην ιστοσελίδα μας, δηλαδή το μόνο επίσημο σημείο στο οποίο μπορεί να βρεθεί η θέση μας για κάθε θεματική ενότητα με την οποία ασχολούμαστε. Άρα, είναι προφανές πως όποια άλλη “λίστα” κυκλοφορεί δεν είναι δική μας.
Όπως και στο παρελθόν, όσοι έτυχε να πέσουν στην παγίδα της παραπληροφόρησης της εκάστοτε “λίστας” και επικοινώνησαν μαζί μας, ενημερώθηκαν για τα παραπάνω.
Στο παρελθόν έχουν υπάρξει περιστατικά όπου εταιρείες παραγωγής τροφίμων στην Ελλάδα αισθάνθηκαν πως θέλουν, στη δική τους ιστοσελίδα, να ξεκαθαρίσουν στους καταναλωτές τους ότι η εκάστοτε διαδικτυακή διακίνηση “λίστας” ή “πληροφορίας” είναι αναληθής. Είναι αδύνατον να αναλάβει η Greenpeace αυτού του είδους την επικοινωνία εκ μέρους εταιρειών σε σχέση με οποιαδήποτε πληροφορία μπορεί να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο.

www.greenpeace.org

https://archive.is/i0N12

Έγκυρες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε μόνο στην επίσημη Ιστοσελίδα της Greenpeace

 

Σας δίνουμε τη δυνατότητα να σχολιάσετε τις αναρτήσεις μας, αλλά διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύσουμε το σχόλιο που θα περιέχει:

1. Απειλές, ύβρεις, συκοφαντίες και προσβολές.
2. Προσωπικά δεδομένα τρίτων.
3. Σχόλια, άσχετα με την ανάρτηση.
4. Θεωρίες συνωμοσίας και hoaxes που παρουσιάζονται σαν πραγματικά με σκοπό να παραπλανήσουν.
5. Πολλαπλά, όμοια σχόλια. (Δημοσιεύουμε μόνο το ένα)
6. Διαφημίσεις.
7. Κομματικοποιημένα σχόλια.
8. Πλαστοί λογαριασμοί της υπηρεσίας σχολίων disqus.
Επίσης σας παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι ιδιαίτερα μακροσκελή και σε άλλη γλώσσα ή με λατινικούς χαρακτήρες.
Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και οι διαχειριστές της σελίδας ellinikahoaxes ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρουν. Στην περίπτωση που υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα με σχόλιο αναγνώστη, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 • OANNHSEA

  Παρόλα αυτά η Ζειά κυκλοφορεί κανονικά με το παραμύθι που πουλήσανε ότι είναι τάχα μου παλαιός σπόρος….

 • νικος

  και καλα κανουν και δεν τα επιτρεπουνε, η μονσαντο το δηλώνει δημοσια οτι προκαλούνε στειρότητα τα μεταλλαγμένα της και το λεει το μεγαλύτερο ρωσικο καναλι αυτο, αμα ελεγε ψεματα οι μηνύσεις θα έπεφταν βροχη https://www.youtube.com/watch?v=4fG0KbdyCdQ

  • Remon_Kewl

   Αφού το λέει το RT.

   • νικος

    Ενω αμα το λεει το bbc ειναι αλήθεια βεβαια οι κακοι Ρώσοι και οι άγιοι αμερικανοι με τα μεταλλαγμένα τους και μην ξεχνας οτι καμια μήνυση δεν εφαγε το μεγαλύτερο καναλι της Ρωσίας για αυτο το βιντεο δυσφημιση στην μονσαντο

    • Remon_Kewl

     Βλέπεις μέσα στα δύο πρώτα λεπτά τις «σοβαρές» καταγγελίες που κάνουν η ουφολόγος-γιατρός Laibow και ο πολύ ενημερωμένος σεφ που λέει ότι δεν υπήρχαν αλλεργίες 25-30 χρόνια πριν (!!!) και καταλαβαίνεις για πόσο σοβαρό ρεπορτάζ μιλάμε.

     Και μην αρχίσουμε να μιλάμε για την μείωση πληθυσμού, την οποία μόνο εσείς οι πσεκασμένοι μπορείτε να την πιστεύετε. Δηλαδή πόσο χαζός μπορεί να είσαι για να βλέπεις προσπάθεια μείωσης όταν προχωράει η ιατρική με τόσο γοργά βήματα. Ακόμα και στα κράτη στα οποία θα μπορούσε να εφαρμοστεί, πολύ υποθετικά, γιατί δεν έχουν αναπτυγμένα συστήματα υγείας, Ινδία και Βραζιλία π.χ., βλέπουμε αύξηση του πληθυσμού.

 • leon06010

  Μια παρατήρηση: τα τρόφιμα, και γενικά οι οργανισμοί των οποίων το γενετικό υλικό πειράζεται, λέγονται γενετικά τροποποιημένα και όχι μεταλλαγμένα. Το μεταλλαγμένο είναι κάτι διαφορετικό τελείως. Αν δείτε και την αγγλική πουχου ορολογία είναι modified και όχι mutated. Γιατί είμαστε τόσο ανίκανοι ως Έλληνες να κάνουμε μια σωστή μετάφραση δεν ξέρω. Για την Γκρινπίς δεν ξέρω και δεν με αφορά, έχω βαρεθεί όμως να το βλέπω λανθασμένα γραμμένο σε άρθρα.