Ποιοι είμαστε
Αρχική Ο ΟΗΕ ΔΕΝ αναγνώρισε επίσημα ότι ευθύνεται για την επιδημία χολέρας στην ΑϊτήHOAXES FAKE NEWS ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο ΟΗΕ ΔΕΝ αναγνώρισε επίσημα ότι ευθύνεται για την επιδημία χολέρας στην Αϊτή

4 Δεκ
2016

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Κυκλοφορεί η είδηση πως ο ΟΗΕ παραδέχτηκε επίσημα πως ευθύνεται για το ξέσπασμα επιδημίας που μαστίζει την Αϊτή από το 2010 μέχρι σήμερα, έχοντας προκαλέσει άνω των 9.000 θανάτων.

 

ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

Στο logiosermis.gr διαβάζουμε:

 Η είδηση κυκλοφόρησε και σε πολλά άλλα σάιτ.

 Τι ισχύει

Το 2010, λίγους μήνες μετά το καταστροφικό σεισμό, ξεσπά στην Αϊτή μεγάλη επιδημία χολέρας. Ύστερα από έρευνες, η πιο πιθανή εξήγηση, έκανε λόγο για μεταφορά της νόσου στη χώρα, από Νεπαλέζους κυανόκρανους. Τα μολυσμένα λύματα από το στρατόπεδο στο οποίο είχαν καταλύσει, κατά μια εκδοχή, πετάχτηκαν από την εταιρία που είχε αναλάβει τη διαχείρισή τους, στο ποταμό Artibonite. Άλλες πηγές κάνουν λόγο για τυχαία διαρροή λυμάτων απευθείας από το στρατόπεδο στο ποταμό. Μόλις ο ιός εισέλθει στο νερό, είναι δύσκολος ο έλεγχός του, ειδικά σε μια χώρα όπως η Αϊτή, που διαθέτει μετά βίας υποτυπώδες αποχετευτικό δίκτυο, ενώ η απολύμανση του πόσιμου νερού, καλύπτει μόλις το 12% του συνολικού πληθυσμού.

Ο Μπαν Κιμ Μουν απολογήθηκε για τη μη επαρκή παροχή βοήθειας προς τη χώρα και όχι για τη πρόκληση της επιδημίας. Χαρακτηριστικά, είπε:

Εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών, θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής: Απολογούμαστε στο Αϊτινό λαό. Δεν κάναμε αρκετά για την επιδημία χολέρας και την εξάπλωσή της στην Αϊτή”.

Προφανώς αυτή η δήλωση δεν αντιπροσωπεύει παραδοχή ενοχής, αλλά ανεπάρκειας λήψης μέτρων και παροχής βοήθειας. Αξίζει να επισημανθεί πως παρά τον όγκο στοιχείων για την απαρχή της επιδημίας από κυανόκρανους, τα ΗΕ δεν έχουν υιοθετήσει επισήμως αυτή την άποψη. Όπως και να ‘χει, η επιδημία ήταν αποτέλεσμα της παρουσίας των άρρωστων Νεπαλέζων, των κάκιστων συνθηκών υγιεινής που επικρατούν στη χώρα και της αδράνειας του ΟΗΕ να παρέχει πιο αποτελεσματική βοήθεια.

http://edition.cnn.com/2016/12/01/health/haiti-cholera-un-apology/

http://www.bbc.com/news/world-latin-america-38176288

http://www.foxnews.com/world/2016/12/02/un-apologizes-for-haiti-s-cholera-epidemic-without-noting-it-brought-disease.html

Με βάση τα ανωτέρω, η είδηση πως ο ΟΗΕ παραδέχτηκε και ζήτησε συγνώμη για τη πρόκληση της επιδημίας χολέρας στην Αϊτή, καταρρίπτεται.

via TNI

Fact-check for the sake of Democracy