Οι χημειοθεραπείες μειώνουν το προσδόκιμο ζωής των ασθενών με καρκίνο;

In clickbait, Critical Thinking, Fake, Fake news, Hoax, Αερολογίες - μπούρδες., Διατροφή - υγεία, Εναλλακτικές θεραπείες, Επιστήμη, Συνωμοσιολογία, Ψευτοθεραπείες by Θάνος Σιτίστας Επαχτίτης34 Comments

Είναι αλήθεια πως οι χημειοθεραπείες μειώνουν το προσδόκιμο ζωής των ασθενών με καρκίνο; Αυτό ισχυρίζεται σχετικό άρθρο που κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες στην ελληνική μπλογκόσφαιρα. Όπως θα δούμε όμως, ο ισχυρισμός είναι όχι μόνο τραγικά εσφαλμένος, αλλά και δυνητικά επικίνδυνος.

 

 • ΨΕΥΔΕΣ

Στο ellaniapιli.blogspot.gr και στο emedi.gr, διαβάζουμε:

Αν οι καρκινοπαθείς δεν κάνουν χημειοθεραπεία αυξάνεται η επιβίωση

cc88b3299ddf2a3b2c27f5c4ceacacc66054a87d

Η αποτυχία της χημειοθεραπείας να θεραπεύει τον καρκίνο
Όλο και περισσότεροι ασθενείς αρνούνται να κάνουν χημειοθεραπεία.
Αυτοί ζουν πολύ περισσότερο και πολύ καλύτερα!!!
Τα ποσοστά του καρκίνου έχουν αυξηθεί περισσότερο από 30 τοις εκατό κατά την τελευταία δεκαετία και το ήμισυ του συνόλου των περιπτώσεων σε παγκόσμιο επίπεδο πεθαίνουν, σύμφωνα με μια νέα μελέτη (Global Burden of Disease Cancer Collaboration published online by JAMA Oncology).

Επιπλέον, η κυτταροτοξική χημειοθεραπεία έχει όφελος επιβίωσης 5 ετών σε ενήλικες κάτω από το 3 τοις εκατό!!!
Ο καρκίνος είναι από τις κύριες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως.
Από το 2005 μέχρι και το 2015, τα κρούσματα καρκίνου αυξήθηκαν κατά 33 τοις εκατό και ο αριθμός των νέων περιπτώσεων αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 70% τις επόμενες δύο δεκαετίες.
Ο καρκίνος είναι ιάσιμη ασθένεια (80% τοις εκατό του συνόλου των ασθενειών) και για την ασθένεια αυτή καταναλώνονται το 90% του συνόλου των δαπανών της υγειονομικής περίθαλψης.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου κατά τη διάρκεια μιας ολόκληρης ζωής είναι 1 στους 3 άνδρες και 1 στις 4 γυναίκες.
Ο καρκίνος του προστάτη είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου σε παγκόσμιο επίπεδο στους άνδρες (1,6 εκατομμύρια περιπτώσεις). Ο καρκίνος της τραχείας, των βρόγχων και των πνευμόνων είναι οι κύριες αιτίες θανάτου από καρκίνο στους άνδρες.
Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες (2,4 εκατομμύρια περιπτώσεις) και η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες.
Οι πιο συχνοί καρκίνοι της παιδικής ηλικίας είναι η λευχαιμία, άλλα νεοπλάσματα, το μη-Hodgkin λέμφωμα, ο καρκίνος του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.
Η αποτυχία στη θεραπεία του καρκίνου είναι η χρήση των κυτταροτοξικών φαρμάκων και η συμβατική χημειοθεραπεία που χρησιμοποιείται ευρέως σε όλο τον κόσμο.
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αρνούνται να κάνουν χημειοθεραπεία, ως θεραπεία για τον καρκίνο και οι περισσότεροι αυτοί άνθρωποι επιβιώνουν.

Γιατί η χημειοθεραπεία χειροτερεύει την έκβαση του καρκίνου…
Η συμβολή της κυτταροτοξικής χημειοθεραπείας στην 5-ετή επιβίωση σε κακοήθειες ενηλίκων είναι 2,3% στην Αυστραλία και 2,1% στις ΗΠΑ. Οι ογκολόγοι προτείνουν κυτταροτοξική χημειοθεραπεία για τους περισσότερους ασθενείς, για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και για να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής τους. Στόχος πρέπει να είναι και η βελτίωση της επιβίωσης. Κανένα από τα παραπάνω δεν ισχύει και παρά τη χρήση νέων και ακριβών φαρμάκων για τη βελτίωση των ποσοστών ανταπόκρισης και άλλων παραγόντων δεν  υπάρχει καμία βελτίωση από τα σχήματα που χρησιμοποιούνται.
Η μεγαλύτερη πλειοψηφία των ασθενών που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία στα πέντε χρόνια ποτέ δεν είναι ελεύθεροι καρκίνου. Οι περισσότερες στατιστικές απλά τονίζουν ότι οι ασθενείς είναι «ακόμα ζωντανοί» στα πέντε χρόνια. Οι περισσότεροι εξακολουθούν να έχουν καρκίνο και πολλοί πεθαίνουν από τον καρκίνο αργότερα.
Αυτοί που επιβιώνουν από την χημειοθεραπεία έχουν μια σημαντικά κακή ποιότητα ζωής, γιατί υποφέρουν από μεγαλύτερο πόνο και έχουν μεγαλύτερη αναπηρία από ποτέ στα 15 τελευταία χρόνια της ζωής τους.
Αν δεν κάνουν χημειοθεραπεία, θεραπεία παρατηρείται σε ποσοστό 90%. Βέβαια, αυτό είναι κατανοητό ότι θα κοστίσει στις φαρμακευτικές εταιρείες εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ ή δολάρια ή άλλο νόμισμα, και οι ασθενείς θα έχουν μικρότερη διάρκεια νοσηλείας και θα κάνουν λιγότερες ιατρικές επισκέψεις, κ.λπ.
Clinical Oncology, December 2004: “The Contribution of Cytotoxic Chemotherapy to 5-year Survival in Adult Malignancies”

Η χημειοθεραπεία δεν στοχεύει μόνο τα καρκινικά κύτταρα:
1) σκοτώνει πολύ περισσότερο τα φυσιολογικά κύτταρα από ότι τα καρκινικά κύτταρα, και
2) Προκαλεί βλάβες και τοξινώνει πολλά από τα φυσιολογικά κύτταρα που επιβιώνουν.
Γιατί λοιπόν η χημειοθεραπεία σκοτώνει τόσους πολλούς ανθρώπους;
Υπάρχουν πολλά άλλα δηλητήρια που κοστίζουν πολύ λιγότερο (κυάνιο, άνθρακας, αρσενικό, Zyklon B κ.ά). Είναι όλα δηλητήρια. Η κατανάλωση από το στόμα ή η ένεση είναι δηλητήριο για το σώμα. Τα τοξικά φάρμακα της χημειοθεραπείας απλώς παίρνουν λίγο περισσότερο χρόνο από ό, τι τα άλλα δηλητήρια για να σκοτώσουν τον οργανισμό και με πολύ πόνο, ταλαιπωρία και χρήμα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, ένα άτομο στα δύο θα μπορέσει να ανακάμψει από τον καρκίνο αν χρησιμοποιήσει την συμβατική ιατρική.
Υπάρχει μια διεθνής ταξινόμηση (το σύστημα TNM) που κατατάσσει τους όγκους με βάση τη σοβαρότητά τους, σε στάδια Ι, II, III, IV, και σε υπο-ομάδες. Είναι σαφές ότι οι αρχικές αλλοιώσεις που είναι και αμφίβολες ή στο όριο της κακοήθειας αντιπροσωπεύουν τη συντριπτική πλειοψηφία των παρατηρούμενων «νεοπλασιών» που θεραπεύονται. Είναι εξίσου σαφές πόσο συχνά αυτές τεκμαίρονται ως νεοπλασίες, χωρίς να είναι…
Έτσι, στα πρώτα στάδια των όγκων (και στους αμφίβολους όγκους) τα ποσοστά θεραπείας είναι εξαιρετικά υψηλά, ενώ στα επόμενα στάδια, δηλαδή, όταν σίγουρα είναι όγκοι, τα ποσοστά είναι μόλις πάνω από το μηδέν. Η αιτία για την διαφορά αυτή είναι η εξειδίκευση των δεδομένων και το πώς ένας ασθενής αξιολογείται. Η ανασύσταση του ανοσοποιητικού συστήματος και η ανοχή, η τοξικότητα των οργάνων και του μεταβολισμού, η κατάσταση του ενδοκρινικού συστήματος, η λειτουργία των οργάνων, η ποιότητα ζωής, και οι νευρογνωστικές λειτουργίες δεν αξιολογούνται στις κλινικές μελέτες, σε σχέση με τα μακροπρόθεσμα ποσοστά επιβίωσης και ανάκαμψης των ασθενών με καρκίνο. Η βλάβη στα συστήματα αυτά αναπτύσσεται σιγά-σιγά μετά από την χημειοθεραπεία, και εκδηλώνεται σε όλο το σώμα αρκετούς μήνες ή ακόμη και χρόνια μετά. Χρειάζονται 3-5 χρόνια μετά τη χημειοθεραπεία για να αρχίζουν ξανά οι ασθενείς να έχουν περισσότερα συμπτώματα από τη νόσο από ό, τι  είχαν πριν από τη διάγνωση, λόγω των κυτταροτοξικών φαρμάκων.
Επικουρική χημειοθεραπεία δίνεται συχνά σε ασθενείς οι οποίοι δεν την έχουν πραγματικά ανάγκη καθόλου. Οι ογκολόγοι δεν μελετούν όλους τους κινδύνους της χημειοθεραπείας σε σχέση με τα οφέλη και την ποιότητα ζωής για κάθε ασθενή που αντιμετωπίζουν. Οι μακροπρόθεσμες ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με την επικουρική χημειοθεραπεία στον καρκίνο (καρδιακή τοξικότητα, δευτεροπαθής λευχαιμία, άνοια, και νευροτοξικότητα) επισκιάζουν την κλινική αποτελεσματικότητα των διαφορετικών σχημάτων χημειοθεραπείας που χρησιμοποιούνται, συνήθως, σήμερα. Για παράδειγμα, οι επιζήσαντες από μεταστατικό καρκίνο των όρχεων έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νοσηρότητας για περισσότερα από 10 χρόνια μετά την χημειοθεραπεία. Υπάρχει σημαντικά αυξημένος κίνδυνος για εμφάνιση καρδιακών επεισοδίων που οφείλεται στους χημειοθεραπευτικούς παράγοντες. Όσοι για παράδειγμα έχουν νόσο του Hodgkin (λέμφωμα) και υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία είναι 14 φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν λευχαιμία και 6 φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο των οστών, των αρθρώσεων, και των μαλακών ιστών από τους ασθενείς που δεν υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία.
Κατά 97% η χημειοθεραπεία δεν έχει καμιά επίδραση στον μεταστατικό καρκίνο.
Πώς  η χημειοθεραπεία ενισχύει την ανάπτυξη καρκίνου
Με την χημειοθεραπεία προκαλείται βλάβη του DNA σε υγιή κύτταρα-Nature Medicine.
Η χημειοθεραπεία λειτουργεί αναστέλλοντας την αναπαραγωγή των ταχέως διαιρούμενων κύτταρων, όπως αυτά που υπάρχουν στους όγκους. Τα υγιή κύτταρα καταστρέφονται από τη χημειοθεραπεία από μια πρωτεΐνη που ονομάζεται WNT16B, η οποία ενισχύει και την επιβίωση των καρκινικών κυττάρων. Η αύξηση της WNT16B προκαλείται από τα καρκινικά κύτταρα και εκκρίνεται στα γειτονικά κατεστραμμένα κύτταρα. Η WNT16B, όταν εκκρίνεται, αλληλεπιδρά με τα γειτονικά κύτταρα και να τα αναγκάζει να γίνουν και αυτά καρκινικά, διηθητικά, και το σημαντικότερο, ανθεκτικά στην χημειοθεραπεία. Στη θεραπεία του καρκίνου, οι όγκοι συχνά ανταποκρίνονται καλά αρχικά, αλλά ακολουθεί ταχεία αναγέννησή τους και στη συνέχεια αντίσταση σε περαιτέρω χημειοθεραπεία. Τα ποσοστά της αναπαραγωγής των κυττάρων του όγκου αυξάνονται μεταξύ των θεραπειών. Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι οι βλάβες στα καλοήθη κύτταρα … μπορούν να συμβάλλουν άμεσα στην ενίσχυση της κινητικής ανάπτυξης του όγκου.
Οι ασθενείς με ανίατους καρκίνους, σήμερα έχουν πολύ μεγαλύτερη πρόσβαση στα τελευταίες φάρμακα, ωστόσο οι  γιατροί θα πρέπει να είναι να είναι πιο προσεκτικοί στη θεραπεία που κάνουν σε ασθενείς τελικού σταδίου, γιατί η χημειοθεραπεία τους κάνει περισσότερο κακό από ό, τι καλό.
Αν έχετε καρκίνο προτιμήστε τις εναλλακτικές θεραπείες!!! 
Οι ασθενείς με καρκίνο στην πραγματικότητα πεθαίνουν από τις συμβατικές θεραπείες (χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες και βιολογικές θεραπείες) πριν ο όγκος γίνει ικανός να τους σκοτώσει.

Ας δούμε τι ισχύει

Το άρθρο αποτελεί κλασική περίπτωση συλλογής αβάσιμων πληροφοριών, θεωριών συνωμοσίας και μύθων που έχουν διαψευστεί. Η χημειοθεραπεία αποτελεί αγαπημένο θέμα κριτικής για διάφορους εναλλακτικούς γιατρούς (βλέπε Dr. Mercola) και ‘’αφυπνισμένες’’ ιστοσελίδες (βλέπε naturalnews.com, yournewswire.com κτλ). Οι ίδιοι κύκλοι είναι αυτοί που δε θα διστάσουν να διαστρεβλώσουν έρευνες ή ακόμη και να παρουσιάσουν δικές τους οι οποίες φυσικά προκαλούν κάθε φορά κύμα γέλωτος στην επιστημονική κοινότητα. Δυστυχώς, δεν ισχύει το ίδιο για το μέσο πολίτη που πολλές φορές θα πέσει στη παγίδα των εξωφρενικών ισχυρισμών και θα ανοίξει το πορτοφόλι του για να αγοράσει το καινούργιο βιβλίο του Mercola (Νο 1 τσαρλατάνος γιατρός στις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή), ή να πληρώσει για μια ‘’εναλλακτική’’ θεραπεία που υπόσχεται θαύματα. Ειδικά αυτοί που επιλέγουν να σταματήσουν τη συμβατική τους θεραπεία, έναντι κάποιας ‘’εναλλακτικής’’, βιώνουν συντριπτικές επιπτώσεις στην υγεία τους, οδηγούμενοι συνήθως στο θάνατο.

(Παρατήρηση συντάκτη: Δυστυχώς, οι εξ Αμερικής τσαρλατάνοι έχουν τους μιμητές τους και στη χώρα μας)

Ο καρκίνος συνοδεύει την ανθρωπότητα από την απαρχή της και δεν είναι εφεύρημα της Big Pharma ή σκοτεινών κέντρων εξουσίας που θέλουν να ελέγξουν το πληθυσμό. Υπάρχουν τουλάχιστον 200 προϊστορικοί σκελετοί ανθρώπων σε μουσεία ανά το κόσμο με εμφανή σημάδια καρκίνου στα οστά. Προφανώς οι προγονοί μας δεν υπέφεραν μόνο από καρκίνους στα κόκαλα, αλλά λόγω αλλοίωσης των ιστών, είναι αδύνατος ο εντοπισμός οποιασδήποτε άλλης μορφής. Σημειωτέων, οι πιθανότητες καρκίνου αυξάνονται γεωμετρικά με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Προφανώς ένας άνθρωπος που θα ζήσει μέχρι τα 35 δεν έχει τις ίδιες πιθανότητες καρκινογένεσης με κάποιον που θα ζήσει μέχρι τα 80. Στη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου στους ανθρώπους, θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και τα σύγχρονα διαγνωστικά μέσα. Πριν 150 χρόνια ένας ασθενής απλά πέθαινε από άγνωστη αιτία. Σήμερα, τα συμπτώματα και η παθολογία του καρκίνου είναι γνωστή και σε μεγάλο βαθμό κατανοητή από τους γιατρούς.

Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου και τα υπάρχοντα θεραπευτικά σχήματα, συμπεριλαμβανομένης της χημειοθεραπείας, επιτρέπουν, κατά μέσο όρο, επιβίωση άνω των 10 χρόνων στο 50% των καρκινοπαθών. Μόλις τη δεκαετία του ‘70, αυτό το ποσοστό έφτανε μετά βίας έφτανε το 25%. Οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού, έχουν σήμερα 78% πιθανότητα επιβίωσης άνω των 10 ετών, σε σχέση με το 40% πριν 40 χρόνια. Στη περίπτωση του καρκίνου των όρχεων, τα αντίστοιχα νούμερα για τους άνδρες, αυξήθηκαν από 69 σε 98%. Για το κακόηθες μελάνωμα, τα ποσοστά επιβίωσης αυξήθηκαν από 46 σε 89%. Ακόμη και σε δύσκολες περιπτώσεις όπως ο καρκίνος στον εγκέφαλο, αν και η επιβίωση πέραν της 10ετίας βρίσκεται μόλις στο 13%, έχει τουλάχιστον διπλασιαστεί σε σχέση με πριν 40 χρόνια. Επομένως ο ισχυρισμός κάποιων ‘’εναλλακτικών γιατρών’’ και ιστοσελίδων για τα χαμηλά ποσοστά επιβίωσης από χημειοθεραπεία και λοιπές συμβατικές μεθόδους, είναι το λιγότερο αστείες.

http://www.cancerresearchuk.org/about-us/cancer-news/press-release/2014-04-29-half-of-all-cancer-patients-now-survive-at-least-10-years

Η περίπτωση του Peter Gidden

Το άρθρο παραθέτει βίντεο διαρκείας 5 λεπτών στο οποίο, ο νατουροθεραπευτής γιατρός P. Gidden, ισχυρίζεται πως η χημειοθεραπεία δε δουλεύει στο 97% των ασθενών με καρκίνο. Αναφέρει επίσης πως οι γιατροί κάνουν αλόγιστη χορήγηση χημειοθεραπευτικών φαρμάκων λόγω του μεγάλου ποσοστού κέρδους που βγάζουν από τη πώληση τους σε ασθενείς. Όσον αφορά τον ισχυρισμό πως το 97% των ασθενών που λαμβάνουν χημειοθεραπεία, πεθαίνουν, στην επόμενη παράγραφο κάνουμε εκτενή αναφορά στη προέλευση του μύθου και τη διάψευση του. Όσον αφορά το δεύτερο ισχυρισμό, θα πρέπει να δεχτούμε πως όλοι οι γιατροί του πλανήτη είναι μέρος μιας παγκόσμιας συνομωσίας με σκοπό το θάνατο εκατομμυρίων καρκινοπαθών, με μοναδικό στόχο το κέρδος. Τέλος, ο »εναλλακτικός» Gibben, βγάζει τα προς το ζην πουλώντας βιβλία που κατακρίνουν τη συμβατική αντιμετώπιση του καρκίνου, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη μεροληψία του.

http://www.snopes.com/chemotherapy-doctor-blows-the-whistle/

Τελικά η χημειοθεραπεία χειροτερεύει την έκβαση του καρκίνου;

Ο πομπώδης αλλά άνευ αντικρίσματος ισχυρισμός πως η 5ετής επιβιωσιμότητα των ασθενών που λαμβάνουν χημειοθεραπεία, δε ξεπερνά το 2-3%, εννοείται πως δεν είναι ελληνικής εμπνεύσεως. Αποτελεί ‘’εφεύρεση’’ των εξ Αμερικής (βλέπε Gibben, Mercola κτλ) κύκλων που αναφέραμε πιο πάνω και κυκλοφορεί για τουλάχιστον μια 5ετία.

Όλη η ιστορία, βασίζεται σε μια (σχετικά αμφιλεγόμενη) έρευνα που έγινε στην Αυστραλία όπου μελετήθηκε -μεταξύ άλλων- η συνεισφορά της χημειοθεραπείας (σε συνδυασμό ή όχι με άλλες μεθόδους) με γνώμονα τη 5ετή επιβιωσιμότητα καρκινοπαθών και τη προσδιόρισε μόλις στο 2,1%. Προσοχή: Η μελέτη αναφέρεται στη συνεισφορά της χημειοθεραπείας και όχι στο προσδόκιμο ζωής ασθενών που λάμβαναν μόνο χημειοθεραπεία.

 

Η μελέτη εξέτασε τους φακέλους 154.971 ασθενών και διαπίστωσε πως 3.306 εξ αυτών (ποσοστό 2,1%), επέζησαν για τουλάχιστον μια 5ετία, ενώ είχαν λάβει μόνο χημειοθεραπεία. Το υπόλοιπο 98%, είχαν λάβει διαφορετικά θεραπευτικά σχήματα (ακτινοβολίες, χειρουργείο, ορμονοθεραπείες, ανοσοθεραπείες), κατά μόνας ή συνδυαστικά, ακόμη και με χημειοθεραπεία. Συνολικά, η έρευνα έδειξε ποσοστό επιβίωσης από καρκίνο άνω των 5 χρόνων, σε ποσοστό 60% των περιπτώσεων. Γίνεται εύκολα κατανοητό, πως πουθενά δεν αναφέρεται πως 154.971 ασθενείς έλαβαν χημειοθεραπεία και εξ αυτών, μόλις 3.306, ποσοστό 2,1%, επιβίωσαν. Το αντίστοιχο νούμερο για τις ΗΠΑ ήταν 2,3.

Επιπλέον, η επίμαχη μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2004 και χρησιμοποίησε στοιχεία που ήταν διαθέσιμα μέχρι το 1998, δέχτηκε σφοδρή κριτική. Για παράδειγμα:

– Οι ερευνητές δεν συμπεριέλαβαν όλους τους τύπους καρκίνου,

– Δεν έκαναν διαχωρισμό μεταξύ καρκίνων όπου η χημειοθεραπεία είναι η μοναδική λύση και καρκίνους όπου χορηγείται επικουρικά,

– Δεν συμπεριέλαβαν καρκίνους όπως η λευχαιμία για την οποία η χημειοθεραπεία είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματική,

– Δεν συμπεριέλαβαν ορισμένες παιδικές μορφές καρκίνου όπου η χημειοθεραπεία έχει επίσης πολύ καλά αποτελέσματα,

Επιπλέον

– Η έρευνα πλησιάζει ήδη τα 20 χρόνια ζωής (δεδομένα μέχρι 1998), με ότι αυτό συνεπάγεται για την εγκυρότητά της, δεδομένων των προόδων στο τομέα της διάγνωσης και κυρίως στη βελτίωση των χημειοθεραπευτικών σκευασμάτων.

Περί αύξησης των κρουσμάτων καρκίνου

Είναι αλήθεια πως το σύγχρονο lifestyle ευνοεί σε κάποιες περιπτώσεις την εμφάνιση καρκίνου. Παράγοντες όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος, η μόλυνση του περιβάλλοντος κτλ, έχουν επιπτώσεις πάνω στην ανθρώπινη υγεία. Το συμπέρασμα όμως πως τα κρούσματα καρκίνου έχουν αυξηθεί κατά 33% τη τελευταία δεκαετία και θα εκτοξευτούν στο προσεχές μέλλον, είναι αυθαίρετο για τον εξής απλό λόγο: Οι καρκινοπαθείς, ζουν πλέον πολλά περισσότερα χρόνια. Στις ΗΠΑ, ζουν σήμερα (στοιχεία 2014) 14,5 εκατομμύρια άνθρωποι με ιστορικό καρκίνου. Για το 2024, ο αριθμός αναμένεται να ανέβει στα 19 εκατομμύρια. Ο λόγος δεν είναι επειδή οι χημειοθεραπείες προκαλούν καρκίνο, αλλά επειδή οι καρκινοπαθείς ζουν πολύ περισσότερο, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός να εμφανίζεται αυξημένος.

http://www.cancer.org/acs/groups/content/@research/documents/document/acspc-042801.pdf

Αντί Επιλόγου

Προφανώς κανένα φάρμακο δεν είναι άνευ παρενεργειών και η χημειοθεραπεία δεν εξαιρείται. Η ιατρική έχει κάνει σπουδαία βήματα τόσο προς των περιορισμό όσο και ανεύρεση φαρμάκων για τη καταπολέμησή τους. Η λεγόμενη ‘’εναλλακτική’’ ιατρική, δεν έχει να επιδείξει κανένα πειστήριο πως μπορεί να καταπολεμήσει βαριές ασθένειες όπως ο καρκίνος, καλύτερα από τη συμβατική. Εάν μπορούσε, δε θα λεγόταν ‘’εναλλακτική ιατρική’’, αλλά σκέτο ‘’ιατρική’’. Επιπλέον, ο μύθος πως οι φαρμακευτικές βιομηχανίες και το ιατρικό κατεστημένο δεν θέλουν να γιατρευτεί πλήρως ο καρκίνος, καταρρέει για τον απλούστατο λόγο πως εάν κάποιος/οι έβρισκαν το ‘’σούπερ φάρμακο’’, θα γινόντουσαν απίστευτα πλούσιοι και διάσημοι. Εν τέλει, μυθεύματα όπως ‘’η χημειοθεραπεία ενισχύει την εμφάνιση του καρκίνου’’ καταρρίπτονται μέσα από τα δεδομένα της επιδημιολογίας και κυρίως της επιβιωσιμότητας των ασθενών με καρκίνο.

via TNI

 • panos-san

  γιατί φίλε μου δόξα τω Θεώ έχω διάκριση και μπορώ να δώ πότε τα «έγκυρα επιστημονικά σάιτ» σε φλομώνουν στην προπαγάνδα και το παραμύθι. στους εναλλακτικούς υπάρχει και εκεί τεράστια παραφιλολογία, γιαυτό διαλέγω το καλύτερο σαν την μέλισσα.
  α) οι τόσοι που ξέφυγαν χωρίς χημειοθεραπείες είναι μία χαρά απόδειξη.
  β) οι αποκρυφιστικές και νεοεποχίτικες πρακτικές προσπαθούν να χωθούν στην πραγματική θεραπεία αλλά είναι δύο ξέχωρα πράγματα.
  γ) ξανά. δεν ισχύει ότι το παράλληλο πάντα βοηθάει. μία κοπέλα από ελβετία γνωστή μας είχε γίνει μία χαρά με την βοήθεια ενός φυσίατρου αλλά ο ογκολόγος της είχε διαολιστεί απ τα νεύρα του και ωρύονταν σαν τρελός. του έδειξε τις ακτινογραφίες που έδειχναν πως ο όγκος καθάρισε τελείως και δεν δεχόταν τι έβλεπε στα μάτια του. και μετά από εβδομάδες εβδομάδων ψυχολογικής πίεσης και fear mongering την έπεισε να κάνει χημειοθεραπεία. μετά από δύο συνεδρίες ο καρκίνος άμεσα επανεμφανίστηκε, χειρότερα και πιο επιθετικός απότι πριν, η Μαρία πέθανε μετά δυο μήνες.
  δ) δεν υπάρχει δήθεν απάτη υπάρχει κανονική απάτη. το πόσους εναλλακτικούς και ερευνητές ξεκάνει το σύστημα το δείχνει.
  https://www.youtube.com/watch?v=KprAoVYk_HI&t=510s
  https://www.youtube.com/watch?v=4AaAGYocbnk&t=634s
  https://www.youtube.com/watch?v=_1UftqlPxdg&t=1011s

  • John Smith

   «α) οι τόσοι που ξέφυγαν χωρίς χημειοθεραπείες είναι μία χαρά απόδειξη.
   β) οι αποκρυφιστικές και νεοεποχίτικες πρακτικές προσπαθούν να χωθούν στην πραγματική θεραπεία αλλά είναι δύο ξέχωρα πράγματα».

   Έχεις υπόψη σου ότι αυτά τα δύο είναι αλληλοσυγκρουόμενα; Και για να μη νομίζεις ότι λέω δικά μου πράγματα, δώσε μου μια οποιαδήποτε «εναλλακτική» θεραπεία του καρκίνου που «δουλεύει» και θα σου βρω σε ποιο αποκρυφιστικό ρεύμα ανήκει.

   Μπορούμε μάλιστα να ξεκινήσουμε από τα βίντεο που δίνεις. Στα δύο πρώτα αναφέρεται η λέξη «ολιστικός». Ξέρεις τι σημαίνει; Να σου το πω εγώ. Προέρχεται από τη θεωρία ότι Θεός, κόσμος και άνθρωπος έχουν κοινή ουσία και άρα ο άνθρωπος είναι κατά φύση θεός, κάτι εντελώς αντίθετο τόσο με τη διδασκαλία της Εκκλησίας όσο και με οποιαδήποτε επιστημονική έρευνα.

   • panos-san

    λάθος. ολιστική ιατρική υφίσταται και με μη νεοεποχίτικη έννοια. είναι εκείνη που κοιτάει τον άνθρωπο σαν σύνολο και όχι σαν κολλάζ ανεξάρτητων μερών. διάβασε το βιβλίο tooth decay what your dentist doesnt want you to know, να παρεις μια γευση του σε ποια ολιστικότητα αναφέρομαι. όλοι σχεδόν οι έξυπνοι γιατροί νέας γενιάς μια τέτοια ιατρική οραματίζονται.

   • panos-san

    λάθος. ολιστική ιατρική υφίσταται και με μη νεοεποχίτικη έννοια. είναι εκείνη που κοιτάει τον άνθρωπο σαν σύνολο και όχι σαν κολλάζ ανεξάρτητων μερών. διάβασε το βιβλίο tooth decay what your dentist doesnt want you to know, να παρεις μια γευση του σε ποια ολιστικότητα αναφέρομαι. όλοι σχεδόν οι έξυπνοι γιατροί νέας γενιάς μια τέτοια ιατρική οραματίζονται.

    • John Smith

     Και μόνο η λέξη «ολισμός» προέρχεται από τον νεοεποχίτικο χώρο, άρα αποκλείεται να έχει άλλη έννοια. Από εκεί και πέρα το να μου δίνεις κείμενο «εναλλακτικού» σαν απάντηση καταλαβαίνεις ότι είναι μάλλον ατυχές. Το ίδιο ισχύει και για την άποψη «κοιτάει τον άνθρωπο σαν σύνολο και όχι σαν κολλάζ ανεξάρτητων μερών», άποψη τόσο αντιεπιστημονική όσο και νεοεποχίτικη. Δες και την άποψη της Εκκλησίας εδώ: http://www.imkifissias.gr/index.php/mathete-gia-tis-a-reseis/antiairetika-keimena/161-porismata-tis-ke-panorthodoksis-syndiaskepsis/721-porismata-tis-ke-panorthodoksis-syndiaskepsis

     • panos-san

      ο καθένας καταλαβαίνει όσο του επιτρέπει η νοημοσύνη του. αν δεν ξέρεις τι πιστεύει η επιστήμη σήμερα είναι αναπόφευκτο ότι δεν αντιλαμβάνεσαι και τι προσπαθεί να επιτεύξει το άλλο. δεν ενοώ τον ολισμό όπως εσύ και το βιβλίοο δεν ήταν νεοεποχίτικο αλλά επιστημονικό.

     • John Smith

      Το αν εσύ εννοείς κάτι άλλο δεν αλλάζει το γεγονός ότι η συγκεκριμένη λέξη σημαίνει αυτό που σου περιγράφω. Δεν μπορεί να λέμε καρέκλα και να εννοούμε τραπέζι. Επίσης η επιστήμη δεν πιστεύει, αλλά ερευνά και αποδεικνύει. Το ότι η επιστήμη «πιστεύει» το έχουν εφεύρει συγκεκριμένοι χώροι -αυτοί που σου είπα ήδη- για να δικαιολογούν την άρνησή τους να λειτουργήσουν μέσα στα επιστημονικά πλαίσια. Αυτό που η σύγχρονη ιατρική κάνει είναι να θεραπεύει την κάθε αρρώστια ξεχωριστά, εν αντιθέσει με τους «εναλλακτικούς» που ισχυρίζονται ότι «θεραπεύουν τον άνθρωπο συνολικά».

      Όσο για το βιβλίο, εγώ το μόνο που βρήκα με τον τίτλο που μου έδωσες ήταν ένα άρθρο του Mercola. Αν εννοείς κάτι άλλο δώσε link.

     • panos-san

      δεν μπορεσα να το βρω ούτε εγώ. μόνη λύση θα είναι να στο στείλω αύριο που θα έχω δει τον τίτλο. το έχω σε ηλεκτρονική μορφή στο λάπτοπ στο σπίτι. όσο για την επιστήμη όλα σε πιστεύω καταλήγουν. όλα είναι θεωρίες. είναι τόσο βασικό αλλά πολύ λίγοι το καταλαβαίνουν γιαυτό είναι η θρησκεία της εποχής μας. ο scientism ο λεγόμενος επιστημονισμός. υπάρχουν και προτάσεις για επιστημονικά ολιστικά paradigms με αρκετή βιβλιογραφία στα αγγλικά. όχι πια μηχανιστική προσέγγιση. όχι πια αντιμετώπιση του ανθρώπου ως συρραφή κλειστών συστημάτων. (αντίστοιχο πρόβλημα έχουν και τα paradigm της σύγχρονης φυσικής). χρειαζόμαστε μία νέα επιστήμη με αυτή την διάκριση. αυτό θα σου δώσει μία γενική ιδέα. http://pathwaystofamilywellness.org/Holistic-Healthcare/the-paradigm-shift-in-medicine-and-science.html πήγαινε στο σημείο του άρθρου που είναι το πινακάκι.

     • panos-san

      δεν μπορεσα να το βρω ούτε εγώ. μόνη λύση θα είναι να στο στείλω αύριο που θα έχω δει τον τίτλο. το έχω σε ηλεκτρονική μορφή στο λάπτοπ στο σπίτι. όσο για την επιστήμη όλα σε πιστεύω καταλήγουν. όλα είναι θεωρίες. είναι τόσο βασικό αλλά πολύ λίγοι το καταλαβαίνουν γιαυτό είναι η θρησκεία της εποχής μας. ο scientism ο λεγόμενος επιστημονισμός. υπάρχουν και προτάσεις για επιστημονικά ολιστικά paradigms με αρκετή βιβλιογραφία στα αγγλικά. όχι πια μηχανιστική προσέγγιση. όχι πια αντιμετώπιση του ανθρώπου ως συρραφή κλειστών συστημάτων. (αντίστοιχο πρόβλημα έχουν και τα paradigm της σύγχρονης φυσικής). χρειαζόμαστε μία νέα επιστήμη με αυτή την διάκριση. αυτό θα σου δώσει μία γενική ιδέα. http://pathwaystofamilywellness.org/Holistic-Healthcare/the-paradigm-shift-in-medicine-and-science.html πήγαινε στο σημείο του άρθρου που είναι το πινακάκι.

     • John Smith

      Σου έστειλα link με συνοδική απόφαση κατά των ολιστικών πρακτικών. Μου έστειλες link που περιγράφει αυτές ακριβώς τις πρακτικές. Επειδή το πράγμα αρχίζει να γίνεται κουραστικό, ξεκαθάρισε πρώτα μέσα σου το αν θέλεις να είσαι στην Εκκλησία ή προτιμάς να συνεχίσεις να πιστεύεις ότι μπορείς να είσαι και Χριστιανός και αποκρυφιστής. Μετά μπορούμε να συζητήσουμε για το τι νομίζεις ότι καταλαβαίνεις.

     • panos-san

      ξεκαθάρισε και συ το μυαλό σου για το τι σημαίνει πραγματική εκκλησία, συνειδητοποίησε ότι παίζονται πάμπολα πολιτικά παιχνίδια μέσα σε αυτό που νομίζεις ότι είναι η όντως εκκλησία, διάβασε λίγο ιστορία να δεις ότι ανεβάζαν σαν αγίους όποιους τους εξυπηρετούσαν, (ήταν τα νόμπελ της εποχής, όπως τα νόμπελ σήμερα βραβεύουν το καλύτερο τσιράκι του συστήματος σε έναν τομέα), και τα λέμε. αν νομίζεις ότι κάθε συνοδική απόφαση είναι του Αγίου Πνεύματος δεν υπάρχει θεραπεία τέκνον μου για σε.

     • panos-san

      ξεκαθάρισε και συ το μυαλό σου για το τι σημαίνει πραγματική εκκλησία, συνειδητοποίησε ότι παίζονται πάμπολα πολιτικά παιχνίδια μέσα σε αυτό που νομίζεις ότι είναι η όντως εκκλησία, διάβασε λίγο ιστορία να δεις ότι ανεβάζαν σαν αγίους όποιους τους εξυπηρετούσαν, (ήταν τα νόμπελ της εποχής, όπως τα νόμπελ σήμερα βραβεύουν το καλύτερο τσιράκι του συστήματος σε έναν τομέα), και τα λέμε. αν νομίζεις ότι κάθε συνοδική απόφαση είναι του Αγίου Πνεύματος δεν υπάρχει θεραπεία τέκνον μου για σε.

     • panos-san

      Ξεκαθάρισε πρώτα στο μυαλό σου τι είναι αλήθεια και τι χειραγώγηση και τα λέμε. τότε μοιράζαν αγιοσύνη όπως μοιράζουν σήμερα νόμπελ. τα καλύτερα τσιράκια του συστήματος σε όποια ειδικότητα υπηρετούν τον άρχοντα του κόσμου τούτου τα παίρνουν. η αγιοσύνη ήταν το νόμπελ της εποχής. βέβαια κάποιες κραχτές περιπτώσεις πραγματικής αγιοτητας και να θέλαν να μην τις αναδείξουν δεν μπορούσαν γιατί θα έιχαν την κατακραυγή του κόσμου. άρα δεν λεώ ότι όλοι οι ανακυρηχθέντες άγιοι της ανατολικής ρωμαικής αυτοκρατορίας ήταν fake σε περίπτωση που αυτό κατάλαβες.

     • panos-san

      η εκκλησία τυφλά υπηρετεί την επίσημη επιστήμη και την βιομηχανία φαρμάκων. παράλογα εναντιώνεται σε κάθε τι που αντιτίθεται σε αυτά του status quo και ας έχουν αποδειχτεί λάθος. η πλειοψηφία της ιεραρχίας τουλάχιστον. δεν σημαίνει ότι έχουν και δίκιο. στην ιστορία του Χριστιανισμού η επίσημη εκκλησία υπηρετούσε τις δυνάμεις του κόσμου τούτου κατά καιρούς. η όντως εκκλησία βρίσκεται στους αγίους του Θεού. οι οποίοι ήταν αντίστοιχα συνήθως καταβριζόμενοι και καταδιωκόμενοι ακόμα και από την ίδια την κληρικούρα της εποχής τους. (που και αυτοί οι άγιοι ακόμα μπορούν να ζήσουν και να κοιμηθούν με ορισμένες πλάνες, με παραχώρηση του Θεού, εφόσον αυτές δεν επηρρεάζουν την σχέση τους με τον Θεό. άμα σε σκανδαλίζει πολύ, έστω και σαν σκέψη αυτή η ατάκα, μην απαντήσεις περαιτέρω, είσαι hopeless χριστιανοταλιμπάν του κατηχητικού.)

     • John Smith

      Μάλιστα. Και αφού αποφάσισες να χωρίσεις το Χριστό και τους Αγίους από την Εκκλησία -και μάλιστα κόντρα στα λόγια του Κυρίου ο Οποίος λέει ρητά ότι η Εκκλησία δεν μπορεί να πλανηθεί- επειδή έτσι βολεύεσαι, βγάλε και τον Κύριο απ’ το προφίλ σου και βάλε στη θέση Του αυτούς που θεωρείς σωστούς. Όχι τίποτα άλλο, να μην μπερδεύεις και τον κόσμο.

     • panos-san

      τι κολλημένο μυαλό είναι αυτό. εκκλησία δεν είναι η ιεραρχία, ούτε τα ντουβάρια, εκκλησία είναι όλο το ποίμνιο αλλά κατ ουσίαν τα λίγα ή εστω και ένα να είναι σε μία εποχή φωτισμένο άτομα(ο). μπορεί να είναι ένας ψαράς σε ένα νησάκι. το ότι κάποιοι άλλοι ντύνονται με εντυπωσιακά άμφια κατάλοιπα μεσαιωνικών σκοταδισμών και παρεδώσε με το τότε σύστημα, δεν τους καθιστά αλάθητους. τις θεωρίες ότι ότι βγάζουν τα φωτίζει ο Θεός είναι τέχνασμα για τις αφελείς μάζες. καλή ώρα.

  • nas

   Εισαι επικινδυνος… Δεν εχει νοημα να σχολιασω αλλο για ενα θεμα που αμεσα με απασχολει εδω κ 5 χρονια κ εχω γυρισει τον πλανητη ψάχνοντας τα παντα κ φυσικα καθε τσαρλατάνο κ ψευδοισχυρισμο που ποσταρεις

  • nas

   Εισαι επικινδυνος… Δεν εχει νοημα να σχολιασω αλλο για ενα θεμα που αμεσα με απασχολει εδω κ 5 χρονια κ εχω γυρισει τον πλανητη ψάχνοντας τα παντα κ φυσικα καθε τσαρλατάνο κ ψευδοισχυρισμο που ποσταρεις

  • nas

   Εισαι επικινδυνος… Δεν εχει νοημα να σχολιασω αλλο για ενα θεμα που αμεσα με απασχολει εδω κ 5 χρονια κ εχω γυρισει τον πλανητη ψάχνοντας τα παντα κ φυσικα καθε τσαρλατάνο κ ψευδοισχυρισμο που ποσταρεις

  • nas

   Εισαι επικινδυνος… Δεν εχει νοημα να σχολιασω αλλο για ενα θεμα που αμεσα με απασχολει εδω κ 5 χρονια κ εχω γυρισει τον πλανητη ψάχνοντας τα παντα κ φυσικα καθε τσαρλατάνο κ ψευδοισχυρισμο που ποσταρεις

 • panos-san

  Τα επιχειρηματα είναι παιδαρειώδη. αν ο καρκίνος προλαμβάνονταν με κάτι τόσο απλό όσο η φυτοφαγική διατροφή, που θα πηγαιναν όλα τα δισεκατομύρια από τις χημειοθεραπείες και όλα τα άλλα? που είναι οι αποδείξεις σου ‘οτι ΔΕΝ πεθαίνουν από την ακτινοβολία και τα φάρμακα? πουθενά. τώρα οι βιομηχανίες κρέατος, γαλακτοκομικών και φαρμάκων μπορεί να κοιμάται ήσυχη. τα παπαγαλάκια της στην ελληνική σελίδας αντιπληροφόρησης «greekhoaxes» έκαναν την δουλειά τους με επιτυχία για ακόμα μία φορά.

  • John Smith

   Κάπου κάνεις λάθος. Το ότι οι χημειοθεραπείες δεν είναι απόλυτα επιτυχείς δεν αλλάζει το γεγονός ότι οι άλλες μέθοδοι απλά δεν δουλεύουν.

   Επίσης βλέποντας την εικόνα του προφίλ σου υποθέτω ότι έχεις κάποια σχέση με την Εκκλησία. Έχε υπόψη σου ότι οι διάφοροι «εναλλακτικοί» -αυτοί δηλαδή που συνήθως μιλούν εναντίον της ιατρικής και συστήνουν έναν «πιο φυσικό τρόπο ζωής»- βασίζουν τις δήθεν «θεραπείες» τους σε αποκρυφιστικές πρακτικές. Δεν είναι λοιπόν σωστό να στηρίζουμε τέτοιες προσπάθειες με το να κατηγορούμε την ιατρική.

  • Μ. Τ

   3 πράγματα θα πω:
   1) Στο τέλος όλοι θα πεθάνουμε. Αν διάλεγαν τυχαία το θάνατό σου, πιο εύκολα θα πέθαινες από καρδιά, μετά από καρκίνο, έπειτα από ατύχημα. Μετά πάμε για όλους τους άλλους λόγους
   2) Τα χημειοθεραπευτικά ΔΕΝ θεραπεύουν μόνο. Είναι γεγονός, δε χρειάζεται να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Υπάρχουν σχήματα θεραπευτικά, ναι, αλλά υπάρχουν και σχήματα ανασταλτικά (για να μειωθεί ο ρυθμός της εξάπλωσης) αλλά και παρηγορητικά (όταν δεν μπορεί να θεραπευθεί, αλλά μειώνονται τα συμπτώματα)
   3) Όσον αφορά το θάνατο από ακτινοβολία, υπάρχει πολύ καλά μελετημένη βιβλιογραφία. Πεθαίνεις σε 60μέρες με 50% πιθανότητα σε δόση ακτινοβολίας 1Gy άπαξ. Από 0,1-1 Gy, τα αποτελέσματα είναι στοχαστικά. Κανείς δεν είπε ότι δεν πεθαίνεις από την ακτινοβολία. Απλώς, χρησιμοποιείται ελεγχόμενα

   Η ιατρική (και γενικά η επιστήμη) όταν κάνει πειράματα, τα κάνει στα όρια που είναι δυνατό για ασφαλή συμπεράσματα, και βασικά ηθικά. Όταν κατατίθεται πρωτόκολλο έρευνας, περνάει πάντα από επιτροπή δεοντολογίας, ακόμα και αν αποτελείται από απλή καταγραφή στοιχείων

  • leon06010

   Αν ο καρκίνος αντιμετωπιζόταν με φυτοφαγική διατροφή, να είσαι σίγουρος ότι οι φαρμακοβιομηχανίες θα παρατούσαν τις χημειοθεραπείες και θα έπιαναν τα χόρτα, των οποίων οι τιμές θα γίνονταν απλησίαστες. Λες οι φαρμακοβιομήχανοι να είναι τόσο χαζοί ώστε να χάσουν τα λεφτά τους; Πιστεύεις δλδ ότι αν πράγματι τα χόρτα ήταν η λύση, και γενικά αν η λύση ήταν κάτι απλό θα το έχαναν; Είναι δλδ τόσο βούρλα ώστε να ξοδεύουν μυθικά ποσά για να βγάλουν και να τελειοποιήσουν τις θεραπείες που χωρίς καμμιά αιδώ και γνώση πολεμάτε, τη στιγμή που με ελάχιστα έξοδα θα έβγαζαν εκατομμύρια στην καθισιά τους, πουλώντας τα φύκια; Για να σοβαρευτούμε λίγο.

   • panos-san

    επειδή είμαι σοβαρός σου λεώ ότι η φυτοφαγική διατροφή είναι πολύ περιισότερα από «χόρτα» αλλά επίσης σου λέω ότι η διατροφή είναι εν τέλει το 10% της υγείας στις πιο πολλές περιπτώσεις. είναι όλα τα άλλά, στρες, ψυχική κατάσταση, η αγάπη και ασφάλεια που έλαβες μικρός (αυτό είναι από μεγάλη μελέτη του χάρβαρντ που βρήκαν ότι ακόμη και παμφάγοι καπνιστές που γνώρισαν αγαπή στην οικογένεια τους ζούσαν καλύτερα και παρουσίαζαν λιγότερες ασθένειες από υγειείς που συναισθηματικά υπέφεραν,). η άσκηση. ο σωστός ύπνος. το περιβάλλον. χίλια δύο.

    • leon06010

     Μια χαρά τα γυρίζεις τώρα. Ούτε λέξη για τις χημειοθεραπείες και τα κέρδη των βιομηχανιών έτσι; Δε σε συμφέρει.

     • panos-san

      απλά είμαι αντικειμενικός δεν γυρίζω τίποτα. η διατροφή παίζει τεράστια σημασία αλλά παράλληλα είναι και ελάχιστη μερικές φορές στο τι συνιστά το σύνολο της υγείας. οι χημειοθεραπείες και τ φάρμακα τους βγάζουν πολύ περισσότερα δισεκατομμύρια κάθε χρόνο. η βιομηχανία του καρκίνου είναι τεράστια. εδώ και έναν αιώνα λένε θα τον «πολεμήσουν» και δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. τα κέρδη είναι τεράστια. ο καρκίνος σε πλειάδα περιπτώσεων αντιστρέφεται, το ίδιο και ο διαβήτης τύπου 2 ακόμη και τα λεγόμενα αυτοάνοσα νοσήματα.

     • Jim Georgakopoulos

      ναι είσαι αντικειμενικός γιατί έχεις διάκριση εσύ…

     • panos-san

      ναι με φυτοφαγία και αποχή από γλουτένη, ζάχαρη και καφέδες και λάδια, θεράπευσα και την ψωρίαση και τα αρθροιτικά μου.

     • panos-san
 • Removed post Φελέκι

  Πιείτε καλέ ένα αφέψημα από λεμονάτο ξίδι βιολογικού καθαρισμού τσαγιού βουνίσιου και θα θεραπευτείτε σε 3 βδομάδες. Μόνο 1200 ευρώ το ποτηράκι!

 • spylab

  emperor of all maladies που με χαρα μολις ειδα οτι υπαρχει και στα ελληνικα

  Η μεγάλη ασθένεια: Βιογραφία του καρκίνου

  Περιγραφει με καταπληκτικο τροπο την μαχη της ανθρωποτητας με τον καρκινο
  και για τους Αγγλομαθεις υπαρχει και ντοκυμαντερ ,επισης καταπληκτικο

  • panos-san

   όσο το βλέπουν σαν «μάχη» θα αποτυγχάνουν.

   • spylab

    Ναι σαν την μαχη για την εξαλειψη της ευλογιας…..:))