Ποιοι είμαστε
Αρχική Ακύρωσαν οι ΗΠΑ τις παραδόσεις των υπερμαχητικών F-15SA στη Σαουδική Αραβία;FAKE NEWS ΔΙΑΦΟΡΑ

Ακύρωσαν οι ΗΠΑ τις παραδόσεις των υπερμαχητικών F-15SA στη Σαουδική Αραβία;

15 Δεκ
2016

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Μπορεί η είδηση να μην έχει άμεσο ενδιαφέρον για τα ελληνικά αεροπορικά και αμυντικά δεδομένα, ωστόσο ένα εμπάργκο όπλων προς της Σαουδική Αραβία, ειδικά ενός τόσο σπουδαίου αεροπορικού μέσου όπως το F-15SA, θα μπορούσε να ανατρέψει δραματικά τις γεωπολιτικές σχέσεις μεταξύ παραδοσιακών ”συμμάχων” στη Μέση Ανατολή, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα ελληνικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή.

ΑΝΕΠΙΒΕΒΑΙΩΤΟ

Στο pronews.gr, διαβάζουμε:

 Η συνέχεια του άρθρου στο παρακάτω λινκ:

http://archive.is/2l9yz

Τι είναι το F-15SA (Saudi Advanced);

Πρόκειται για τη πιο σύγχρονη έκδοση του αεροσκάφους εναέριας υπεροχής F-15SE που πρωτοπέταξε πριν 30 χρόνια και αποτελεί τη ραχοκοκκαλιά της USAF μέχρι τη πλήρη ενσωμάτωση των 5ης γενιάς F-22. Πετυχαίνει μέγιστη ταχύτητα 2,5 Μαχ και ακτίνα δράσης που προσεγγίζει τα 4.000 χιλιόμετρα. Μπορεί να φέρει το εντυπωσιακό φορτίο των 13 τόνων σε οπλισμό κάτι που το κάνει ένα από τα ικανότερα αεροσκάφη κρούσης στο πλανήτη. Η διαμόρφωση ”SA” της Σαουδικής Αραβίας, αποτελεί τη τελευταία και ικανότερη έκδοση παραγωγής του συγκεκριμένου αεροσκάφους με ηλεκτρονικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας όπως το ραντάρ AESA APG-63(V)3.

Στις 29/12/2011, η Σαουδική Αραβία υπέγραψε συμβόλαιο αγοράς 84 F-15SA, έναντι $29,2 δις. Σε αυτό περιλαμβάνεται και ο εκσυγχρονισμός 64 παλαιότερων F-15 της RSAF, στο επίπεδο ”SA”.. Οι αρχικές παραδόσεις ήταν να ξεκινήσουν το 2015, αλλά προβλήματα στην ανάπτυξη των νέων συστημάτων και του λογισμικού, καθυστέρησαν την έναρξη των παραδόσεων για πάνω από ένα χρόνο. Μόλις στις 13/12/16, προσγειώθηκαν στην KKAB (King Khalid Air Base ), τα πρώτα 4 αεροσκάφη, ενώ οι παραδόσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2019.

 

http://www.ptisidiastima.com/f15sa-arrival/

https://www.youtube.com/watch?v=xQnzDOKdD8E

 Σύμφωνα με άρθρο του Reuters, που επικαλείται ανώνυμη κυβερνητική πηγή, η κυβέρνηση Ομπάμα είναι ιδιαιτέρως δυσαρεστημένη από τις επιθέσεις εναντίον πολιτικών στόχων από τη RSAF, στα πλαίσια του πολέμου στην Υεμένη. Πρόκειται για βομβαρδισμούς εναντίον των υποστηριζόμενων από το Ιράν, Χούθι. Ωστόσο, γίνεται αναφορά αποκλειστικά σε πωλήσεις πυρομαχικών και βομβών και όχι μέσων μεταφοράς τους. Το άρθρο δημοσιεύτηκε την ίδια μέρα που παραδόθηκαν τα 4 πρώτα F-15SA στη Σ. Αραβία. Ένα παράδειγμα αφορά το υποτιθέμενο πάγωμα πώλησης κιτ μετατροπής απλών βόμβων σε ”έξυπνες”. Η εταιρία Raytheon που έχει αναλάβει το συγκεκριμένο συμβόλαιο, όπως και ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Cpt. Jeff Davis, ωστόσο, δήλωσαν άγνοια αυτού του ενδεχομένου. Το περασμένο Μάιο, οι ΗΠΑ ανέστειλαν τη πώληση βομβών διασποράς υποπυρομαχικών (cluster munitions), διότι θεωρούνται ιδιαιτέρως επικίνδυνες εναντίων πολιτικών στόχων. Παρά τις όποιες ”κυρώσεις” όμως, οι παραδόσεις αεροσκαφών και λοιπού εξοπλισμού συνεχίζονται κανονικά για τους λόγους που θα εξηγήσουμε παρακάτω.

Όσον αφορά το υποτιθέμενο εμπάργκο στις παραδόσεις των υπολοίπων αεροσκαφών στη RSAF, από τις ΗΠΑ, αυτό θα πρέπει να θεωρείται απίθανο για τους εξής λόγους:

α) Η Σ. Αραβία είναι ο 2ος σημαντικότερος εταίρος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή μετά το Ισραήλ.

β) Η Σ. Αραβία ”απολαμβάνει” το ”προνόμια” των αμερικανικών εξοπλισμών, ως ανάχωμα και αντίπαλο δέος στο εχθρικό Ιράν.

γ) Η Σ. Αραβία είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος ξένος προμηθευτής αμερικανικών οπλικών συστημάτων, με συνολικές δαπάνες $87,2 δις για το 2015, με μεγαλύτερο μέρος του ποσού να το καρπώνονται αμερικανικές εταιρίες. Η κυβέρνηση Ομπάμα, από το 2009 έως σήμερα, έχει πουλήσει όπλα αξίας τουλάχιστον $115 δις στη Σ. Αραβία.

δ) Η Σ. Αραβίας είναι στη 3η θέση παγκοσμίως στις δαπάνες στρατιωτικού οπλισμού μετά τις ΗΠΑ και τη Κινα, με τη Ρωσία να ακολουθεί στη 4η θέση.

ε) Η Σ. Αραβία αγοράζει όπλα αποκλειστικά από δυτικές χώρες.

στ) Καμία διεθνής πηγή δεν επιβεβαιώνει ”πάγωμα” στις παραδόσεις των F-15SA, προς τη RSAF.

Από τα ανωτέρω, προκύπτει πως το πάγωμα των παραδόσεων των F-15SA, στην Σ. Αραβία, δεν επιβεβαιώνεται από κάποια επίσημη πηγή, παρά τη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ για τη χρήση αμερικανικών όπλων εναντίον αμάχων στην Υεμένη.

Πηγές:

http://www.janes.com/article/66203/saudi-arabia-receives-first-f-15sa-eagle-fighters

http://www.aviationanalysis.net/2016/12/saudi-receives-first-F-15-SA-fighters.html

https://www.defenseindustrydaily.com/a-2010-saudi-shopping-spree-06520/

http://www.dsca.mil/major-arms-sales/saudi-arabia-f-15sa-aircraft

http://militaryedge.org/armaments/f-15sa/

http://www.defensenews.com/articles/us-to-halt-arms-sales-to-saudi-arabia-over-yemen-casualties

https://www.theguardian.com/world/2016/dec/13/us-to-halt-planned-arms-sales-to-saudi-arabia-over-yemen-airstrikes

 Συνοπτικά, οι πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ στο παρακάτω infographic:

 Πηγή: ammo.com

via TNI

Fact-check for the sake of Democracy