Ποιοι είμαστε
Αρχική Clickbait: Έρχεται το τέλος του κόσμου σύμφωνα με τη NASA;HOAXES FAKE NEWS ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Clickbait: Έρχεται το τέλος του κόσμου σύμφωνα με τη NASA;

18 Δεκ
2016

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Η ανθρωπότητα είναι δυστυχώς απροετοίμαστη για μια ξαφνική επαπειλούμενη πρόσκρουση κομήτη ή αστεροειδούς στη Γη, ή τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται δημοσίευμα που διαβάσαμε στο newsbomb.gr, arpaktiko.gr κτλ.

ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

Τι ισχύει

Ο Dr. Joseph Nuth του Goddard Space Flight Center, της NASA, μίλησε για το κίνδυνο που διατρέχει η Γη από τη πιθανή πρόσκρουση αστεροειδή ή μετεωρίτη, σε σχετική ομιλία του τη περασμένη Δευτέρα (12/12), στην Αμερικανική Γεωφυσική Ένωση. Δεν μίλησε για λογαριασμό της NASA, αλλά εξέφρασε προσωπική γνώμη. Ανέφερε πως η Γη δεν είναι προετοιμασμένη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο και πρότεινε τη κατασκευή ενός ειδικού πυραύλου που θα είναι σε θέση να αναχαιτίσει έναν επικίνδυνο εισερχόμενο στόχο. Είτε θα έφερε πυρηνική κεφαλή για να διαλύσει τον αστεροειδή, είτε απλώς θα επιδρούσε κινητικά πάνω του και θα τον έσπρωχνε σε άλλη τροχιά.

http://theweek.com/speedreads/667239/nasa-scientist-warns-earth-due-extinctionlevel-event

Όπως παραδέχτηκε και ο Dr. Nuth, οι προσκρούσεις μεγάλων αστεροειδών ή κομητών που θα μπορούσαν να επιφέρουν μεγάλες καταστροφές, είναι εξαιρετικά σπάνιες. Η ατμόσφαιρα κάνει πολύ καλή δουλειά στο να μας προστατεύει από τη συντριπτική πλειοψηφία των ουρανίων σωμάτων που καταλήγουν στη Γη. Μπορεί κάλλιστα να σταματήσει σώματα με διάμετρο έως 10 μέτρα που διαφορετικά, εάν έφταναν στην επιφάνεια, θα είχαν κινητική ενέργεια ισοδύναμη με 5 ατομικές βόμβες όπως αυτή που έπεσε στη Χιροσιμα. Η θέση του πλανήτη μας στο ηλιακό σύστημα, είναι επίσης πολύ σημαντική. Η βαρυτική έλξη του πλανήτη Δια ”καθαρίζει” το τροχιακό μονοπάτι του πλανήτη μας γύρω από τον ήλιο, τραβώντας τα μεγαλύτερα σώματα προς το μέρους του.

Στο βίντεο η πρόσκρουση του Shoemaker-Levy στον Δια το 1994.

https://www.youtube.com/watch?v=z4SbJwaotFI

Σύμφωνα με τη NASA, δεν έχει καταγραφεί θάνατος ανθρώπου από αστεροειδή ή μετεωρίτη τα τελευταία 1.000 χρόνια. Η συχνότητα πρόσκρουσης είναι αντιστρόφως ανάλογη του μεγέθους της απειλής. Για παράδειγμα, αστεροειδείς διαμέτρου από 30 έως 100 μέτρα, χτυπούν τη Γή, κατά μέσο όρο, μια φορά κάθε 500 χρόνια. 100 έως 1.000 μέτρα, μια φορά κάθε 5.000 χρόνια. 1 έως 10 χιλιόμετρα, μια φορά κάθε 500.000 χρόνια. Με διάμετρο από 10 χιλιόμετρα και πάνω, μία φορά κάθε 50.000.000 χρόνια. Πρόσφατα η NASA δημιούργησε ένα γραφείο πλανητικής άμυνας, ενώ και η ESA έκανε κάτι ανάλογο στην Ιταλία.

Προφανώς το επιχείρημα του Dr. Nuth έχει βάση, ωστόσο, αφενός δεν αποτελεί επίσημη θέση της NASA, αφετέρου, οι πιθανότητες να συμβεί καταστροφική πτώση αστεροειδή είναι εξαιρετικά χαμηλές. Ο ισχυρισμός διεθνών και εγχώριων media (κυρίως μέσω πηχυαίων και ανακριβών τίτλων – clickbait) πως, σύμφωνα με τη NASA, το τέλος του κόσμου έρχεται σύντομα και είμαστε απροετοίμαστοι για αυτό, είναι το λιγότερο αναληθής και αυθαίρετος.

http://neo.jpl.nasa.gov/risks/

(Clickbait: Υποτιμητικός όρος που αναφέρεται σε εντυπωσιακούς τίτλους ή εικόνες που έχουν ως σκοπό να παραπλανήσουν το χρήστη του διαδικτύου ούτως ώστε να ”κλικάρει” για να δει το περιεχόμενο που συνήθως δεν ανταποκρίνεται στον αρχικό τίτλο. Σκοπός αυτής της πρακτικής είναι η αύξηση της επισκεψιμότητας και των κερδών μέσω διαφημίσεων).

 

via TNI

Fact-check for the sake of Democracy