Είναι ο Santa Claus εφεύρημα της Coca Cola;

10

Η φήμη πως ο Santa Claus είναι δημιούργημα της Coca Cola για εμπορικούς σκοπούς, δεν είναι καινούργια και διακινείται σε media του εσωτερικού και του εξωτερικού εδώ και αρκετά χρόνια. Είναι όμως αληθινή;

Ένα παράδειγμα είναι αυτό που διαβάσαμε στο pronews.gr και newsbeast.gr.

 Η συνέχεια στο παρακάτω λινκ:

http://archive.is/YC2Xw

Τι ισχύει

Ο ισχυρισμός πως η σύγχρονη εικόνα του Santa Claus είναι εφεύρημα της Coca, δεν ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα. Η σημερινή (πατρική) φιγούρα του ροδαλού γέροντα με τη κόκκινη στολή και την άσπρη γενειάδα, αποτελεί αμάλγαμα θρησκευτικών στοιχείων (St. Nicholas), και ιστοριών που έχουν διαμορφωθεί από αιώνες »εξελιξης». Η σημερινή του μορφή, δε μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά σε ένα συγκεκριμένο άτομο, θεσμό ή στη περίπτωσή μας, εταιρία.

Κατά το 18ο αιώνα, Ολλανδοί άποικοι, έφεραν τον St. Nicholas στο νέο κόσμο. Σε αυτούς ήταν γνωστός ως »Sinter Klaas» και σύμφωνα με τη παράδοση, ήταν ένας έφιππος άνδρας που άφηνε δώρα σε παιδιά, μέσα σε ξύλινα παπούτσια. Λίγο αργότερα, αυτή η μορφή »συγχωνεύτηκε» με την αγγλικής προελεύσεως φιγούρα του Father Christmas και »εξαμερικανίστηκε» σε Santa Claus.

Η γνωστή σε όλους φιγούρα του Santa Claus, προϋπήρχε των διαφημίσεων της Coca Cola. Στις αρχές της δεκαετίας του ’30, ο σχεδιαστής διαφημιστικών αφισών, Haddon Sundblom, σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει τον Santa Claus σε σχετική ζωγραφιά με τη λεζάντα »The pause that refreshes» (=Το διάλειμα που αναζωογονεί). Είναι γνωστό στις μέρες μας, πως έμπνευσή του αποτέλεσε το ποίημα του Clement Clark Moore με τίτλο »A Visit from St. Nicholas».

Το ποίημα του Clement Moore, έδωσε τη τελική μορφή στο χαρακτήρα του Santa, περιγράφοντάς τον ως ροδαλό και χαρούμενο, να οδηγεί έλκηθρο που το τραβούν 8 τάρανδοι και να παραδίδει δώρα στα παιδιά μέσω της καμινάδας.

 

Η χαρακτηριστική εικόνα του Santa Claus (St. Nicholas) όμως προϋπήρχε όπως μπορούμε να δούμε στις παρακάτω εικόνες με την εμφάνισή τους να χρονολογείται από το 1906, 1908 και 1925 αντίστοιχα.

 Οι εικόνες που ακολουθούν, χρονολογούνται από το 1869 και 1905 αντίστοιχα:

Από τα ανωτέρω, προκύπτει πως η φιγούρα του Santa Claus, όπως είναι γνωστή σήμερα, δεν είναι δημιούργημα της Coca Cola. Η τελευταία, »ευθύνεται» για τη περαιτέρω διάδοση της εικόνας για διαφημιστικούς σκοπούς, ωστόσο, ο Santa Claus προϋπήρχε με τα ίδια χαρακτηριστικά που γνωρίζουμε σήμερα, ήδη από το 19ο αιώνα.

 • Ηλίας

  https://youtu.be/sbKQdxuNjAo

  Γι’αυτό και μόνο τον λόγο ο Άγιος Βασίλης είναι δημιούργημα της κόκα κόλα.
  ΠΑΟΚ αφου

 • https://sites.google.com/site/romeandromania/hellenism/santa_claus

  Πέραν από τις διάφορες επιρροές που ενσωματώθηκαν στην περσόνα του Santa, λόγω της ευρείας εξάπλωσής του ανά τους λαούς, ο αυθεντικός Santa Claus δεν είναι άλλος από τον Άγιο Νικόλαο τον εκ Πατάρων (270 – 6 Δεκεμβρίου 343 μ.Χ), φιλεύσπλαχνο και ταπεινό επίσκοπο στα Μύρα της Λυκίας. Ενδεικτικό είναι ότι στον βίο του Άι Νικόλα αναφέρεται και η προικοδότηση των τριών πτωχών θυγατέρων (που παρ’ολίγον να εκπορνευτούν από τον πατέρα τους), μέσω των ..υποδημάτων που άφηναν έξω από το φτωχικό τους σπίτι, εξού και το παγκόσμιο πλέον έθιμο του στολισμού «κάλτσας» για δώρα. Όπως σώζει και τρία παιδάκια ο άγιος Νικόλας, μέσα από λουτρό όπου ένας κάπελας τα έλουζε και τα προετοίμαζε για παιδική πορνεία..

  Από αντιδανειακή παρεξήγηση κατά την διάρκεια του 19ου αι, ο Santa Claus αποδίδεται από τους ημιμαθείς νεο-Έλληνες του νεαρού βασιλείου ως «Άι Βασίλης», παρόλο που ο Άγιος Βασίλειος εκτός από φιλεύσπλαχνος, όσο περίπου και ο Νικόλαος, υπήρξε μάλλον αυστηρός, ασκητικός, …ζοχαδιάρης.

 • Djibril13

  Τώρα αυτό το γελοίο σχόλιο hoax σε σελίδα anti-hoaxes το έγραψες για να μάθουν οι αναγνώστες την ιστορία του Αγ. Νικολάου ή απλά για να χλευάσεις και να κάνεις χαβαλέ? Και ο Άγιος Βασιλειος είχε τεράστιο φιλανθρωπικό έργο, εξού και η ταύτισή του με την εορταστική περίοδο.

  Όποιος ενδιαφέρεται να μάθει την πραγματική ιστορία του Αγίου Νικολάου, εδώ:

  http://www.catholic.org/saints/saint.php?saint_id=371

  • Πέραν από τις διάφορες επιρροές που ενσωματώθηκαν στην περσόνα του Santa, λόγω της ευρείας εξάπλωσής του ανά τους λαούς, ο αυθεντικός Santa Claus δεν είναι άλλος από τον Άγιο Νικόλαο τον εκ Πατάρων (270 – 6 Δεκεμβρίου 343 μ.Χ), φιλεύσπλαχνο και ταπεινό επίσκοπο στα Μύρα της Λυκίας. Ενδεικτικό είναι ότι στον βίο του Άι Νικόλα αναφέρεται και η προικοδότηση των τριών πτωχών θυγατέρων (που παρ’ολίγον να εκπορνευτούν από τον πατέρα τους), μέσω των ..υποδημάτων που άφηναν έξω από το φτωχικό τους σπίτι, εξού και το παγκόσμιο πλέον έθιμο του στολισμού «κάλτσας» για δώρα. Όπως σώζει και τρία παιδάκια ο άγιος Νικόλας, μέσα από λουτρό όπου ένας κάπελας τα έλουζε και τα προετοίμαζε για παιδική πορνεία..

   Από αντιδανειακή παρεξήγηση κατά την διάρκεια του 19ου αι, ο Santa Claus αποδίδεται από τους ημιμαθείς νεο-Έλληνες του νεαρού βασιλείου ως «Άι Βασίλης», παρόλο που ο Άγιος Βασίλειος εκτός από φιλεύσπλαχνος, όσο περίπου και ο Νικόλαος, υπήρξε μάλλον αυστηρός, ασκητικός, …ζοχαδιάρης.

 • Smeagol

  +1.000 upvote για το σχολιασμό!

 • Γιάννης

  Καλή η διευκρίνιση αλλά μάλλον δε θα πρέπει να υποβαθμιστεί ο ρόλος μιας γιγάντιας πολυεθνικής στη παγκόσμια διάδοση ενός κατεξοχήν εμπορικού (όπως κατέληξε) «Αγίου». Απήχηση αυτού του μύθου περί κατασκευάσματος της κόκα κόλα δεν είναι τυχαία…

 • Πίκος Απίκος

  Μόνο σε εμένα δεν εμφανίζονται οι εικόνες του αρχικού άρθρου;

  • Γιώργος

   Μπα… μάλλον σε κανέναν δεν εμφανίζονται…

 • Σπύρος

  Σωραίος!

 • Carrot of death

  Ναι ειναι σωστο οτι η εικόνα του αη βασιλη οπως την γνωριζουμε δεν ειναι σε καμια περίπτωση δημιουργημα της κοκα κολα. Ομως παραμενει σχετικα συγχρονη και κυριως αμερικανικη απεικόνιση. Στην ευρωπη ηρθε εισαγόμενη και σε πολλες περιοχες ηταν αγνωστη μεχρι και την δεκαετια του 50.