Ποιοι είμαστε
Αρχική Ηλιακή καταιγίδα θα προκαλέσει χάος στο πλανήτη μας;HOAXES FAKE NEWS ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Ηλιακή καταιγίδα θα προκαλέσει χάος στο πλανήτη μας;

24 Δεκ
2016

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Τις τελευταίες ημέρες διαβάσαμε δεκάδες τρομολαγνικά δημοσιεύματα σχετικά με μια ηλιακή καταιγίδα που κατευθύνεται προς τη Γη και απειλεί να προκαλέσει χάος στο πλανήτη μας.

 

ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

Το είδαμε στο protothema.gr, newsbomb.gr, katohika.gr, pentapostagma.gr, makeleio.gr 1 & 2, alfavita.gr κτλ.

 Η συνέχεια του άρθρου στο παρακάτω λινκ:

http://archive.is/DhtWY

Τι ισχύει

Οι ηλιακές εκλάμψεις, τις οποίες προκαλούν τοπικές διαταραχές του ηλιακού μαγνητικού πεδίου, εκπέμπουν συνήθως ακτίνες Χ και ραδιοκύματα υψηλής ενέργειας.

Είναι αλήθεια πως οι γεωμαγνητικές καταιγίδες μπορούν να προκαλέσουν πολλές ζημιές σε επίγεια και διαστημικά μέσα. Η πιο γνωστή περίπτωση είναι αυτή της 1ης Σεπτεμβρίου 1859 που καταγράφηκε και μελετήθηκε από τον αστρονόμο Ρίτσαρντ Κάρινγκτον. Η συγκεκριμένη εκτίναξη κατευθύνθηκε απευθείας προς τη Γη και προκάλεσε τα παράξενα φαινόμενα της επόμενης ημέρας. Λίγο πριν την ανατολή, ο ουρανός σχεδόν σε ολόκληρη τη Γη φωτίστηκε από ένα κόκκινο, πράσινο και γαλάζιο σέλας, ορατό ακόμα και στους τροπικούς, από την Κούβα και την Τζαμάικα μέχρι το Ελ Σαλβαδόρ και τη Χαβάη.Το θέαμα ήταν εντυπωσιακό, συνοδεύτηκε όμως από προβλήματα στα συστήματα του τηλέγραφου. Οι τηλεγραφιστές πάθαιναν ηλεκτροπληξία, το τηλεγραφικό χαρτί έπιανε φωτιά. Ακόμα και όταν αποσυνδέθηκαν οι μπαταρίες που τροφοδοτούσαν στις γραμμές, τα επαγωγικά ρεύματα που δημιουργούσε το σέλας συνέχιζαν να επιτρέπουν τη μετάδοση μηνυμάτων.Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Χάθαουει της NASA, το επεισόδιο του 1859 ήταν η μεγαλύτερη γεωμαγνητική καταιγίδα σε 160 χρόνια παρατηρήσεων.

Ακόμα και πιο ήπιες ηλιακές καταιγίδες μπορούν πάντως να προκαλέσουν προβλήματα. Το 1972, η αμερικανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών AT&T αναγκάστηκε να αλλάξει σχεδιασμό στα υπερατλαντικά καλώδια όταν η τηλεφωνικές επικοινωνίες διακόπηκαν λόγω γεωμαγνητικής καταιγίδας.

Μια άλλη έκλαμψη στις 14 Μαρτίου 1989 έθεσε εκτός λειτουργίας ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στο Κεμπέκ και άφησε χωρίς ρεύμα για 9 ώρες περίπου 6 εκατομμύρια ανθρώπους.

Το Δεκέμβριο του 2005, ακτίνες-Χ από μια άλλη έκλαμψη προκάλεσαν διαταραχές στις δορυφορικές επικοινωνίες και στο δίκτυο GPS. Η διακοπή κράτησε μόνο δέκα λεπτά, αυτό όμως θα μπορούσε να είχε αποδειχθεί αρκετό για να βγουν αεροπλάνα εκτός πορείας.

Οι ηλιακές εκρήξεις γίνονται συχνότερες και ισχυρότερες στο λεγόμενο ηλιακό μέγιστο, την κορύφωση ενός 11ετούς κύκλου αυξομείωσης της ηλιακής δραστηριότητας.

Το σίγουρο όμως είναι ότι την επόμενη φορά δεν θα ανησυχούμε μόνο για τον τηλέγραφο. Με την ανθρωπότητα να βασίζεται όλο και περισσότερο σε ηλεκτρονικά συστήματα, οι ζημιές στα δίκτυα ηλεκτροδότησης, στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και τους δορυφόρους θα μπορούσαν να κοστίσουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού θα κινδυνεύσει από το μένος του Ήλιου.

Το μόνο θετικό είναι ότι αυτή τη φορά θα έχουμε προειδοποιήσεις από τα διαστημικά σκάφη -SOHO, Hinode, SDO και άλλα- που παραμένουν μόνιμα στραμμένα στον Ήλιο.

terranovaincognita.gr/single-post/2016/05/08/Η-τεράστια-ηλιακή-καταιγίδα-του-1859-Πόσο-καταστροφική-θα-ήταν-σήμερα

Στο παρακάτω πίνακα μπορούμε να δούμε τις κατηγορίες γεωμαγνητικών καταιγίδων από G-1 που είναι σχετικά συχνές και άκακες, έως G-5 που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές.

 Η τελευταία ανακοίνωση της NOAA κάνει λόγο για γεωμαγνητική καταιγίδα G-1. Οι πιθανές επιπτώσεις θα είναι μικρές διακυμάνσεις στο ηλεκτρικό δίκτυο σε γεωγραφικά μήκη άνω των 65 μοιρών. Οι καταιγίδες G-1 & G-2, που είναι και οι συχνότερες δε μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα και σίγουρα δεν είναι σε θέση να φέρουν χάος.

http://www.swpc.noaa.gov/products/alerts-watches-and-warnings

 Από τα ανωτέρω προκύπτει πως τα καταστροφολογικά σενάρια περί πρόκλησης χάους στη Γη από επικείμενη γεωμαγνητική καταιγίδα, δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα.

via TNI

Fact-check for the sake of Democracy