Ποιοι είμαστε
Αρχική H Samsung ΔΕΝ πλήρωσε στην Αpple 1.000.000 δoλάρια στέλνoντας της 30 κοντέινερ γεμάτα με νoμίσματα των 5 cents!HOAXES FAKE NEWS

H Samsung ΔΕΝ πλήρωσε στην Αpple 1.000.000 δoλάρια στέλνoντας της 30 κοντέινερ γεμάτα με νoμίσματα των 5 cents!

25 Δεκ
2016

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Από το 2012 κυκλοφορεί η παρακάτω ψευδής δημοσίευση και αναπαράγεται σε τακτικά χρονικά διαστήματα μέχρι σήμερα.

ΨΕΥΔΕΣ

Το είδαμε στο deite-to.com, lakwniapress.gr, pestaola.gr

Το δημοσίευμα αναφέρει:

H Samsung πλήρωσε στην Αpple 1.000.000 δoλάρια στέλνoντας της 30 κοντέινερ γεμάτα με νoμίσματα των 5 cents!

Είναι γνωστή η κόντρα των δύο εταιρειών με τη Samsung και Apple να έχουν αρκετές δικαστικές διαμάχες μεταξύ τους.
Σε μία από αυτές η Samsung έχασε τη δική και κλήθηκε να πληρώσει στην Apple 1εκ. δολλάρια.
Στο επίσημο έγγραφο όμως που υπογράφηκε από τις δύο πλευρές δεν αναφερόταν με ποιο τρόπο θα απέδιδαν οι Κορεάτες στην Apple τα χρήματα και αποφάσισαν να το κάνουν με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο.
Έτσι σήμερα το πρωί 30 φορτηγά πήραν το δρόμο για τα κεντρικά γραφεία της Apple μεταφέροντας τα χρήματα. Μόλις έφθασαν τα φορτηγά όλοι απόρησαν για ποιο λόγο χρειάστηκαν τόσα πολλά για να μεταφέρουν τα χρήματα. Όταν άνοιξαν τις πόρτες από τα φορτηγά έκπληκτοι ανακάλυψαν ότι τα χρήματα είχαν αποσταλεί όλα σε νομίσματα και μάλιστα των 5 cents!
Oι Κορεάτες βρήκαν για μια ακόμη φορά τον τρόπο να κοροϊδέψουν την Apple με ένα μοναδικό τρόπο ενώ ο Lee Kun-hee, Πρόεδρος της Samsung Electronics,ο οποίος θεωρούσε άδικη την απόφαση του δικαστηρίου, δήλωσε ότι δεν θα αφήσει μια παρέα από geeks να υποτιμήσει τη δύναμη της εταιρείας τους και πως αν η Apple θέλει “βρώμικο παιχνίδι” ξέρουν και οι ίδιοι να το κάνουν.

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα μας έρχεται από το εξωτερικό όπου σχετικά δημοσιεύματα, αναφέρουν πως η Samsung κλήθηκε να πληρώσει στην Apple, $1 δις, και στη μετάφραση το ποσό μειώθηκε κατά 3 μηδενικά και έγινε $1 εκ.

Πράγματι, στις 24 Αυγ 2012 δικαστήριο στις ΗΠΑ έκρινε ότι η Samsung χρησιμοποίησε πατέντες της Apple και όρισε σαν αποζημίωση το ποσό των 1.049.000.000 (1 δις και 50 εκ. δολάρια). Η Samsung δεν πλήρωσε την αποζημίωση και άσκησε έφεση.

https://en.wikipedia.org/wiki/Apple_Inc._v._Samsung_Electronics_Co.

Μετά από μερικές μέρες εμφανίστηκε ένα σατιρικό δημοσίευμα που ισχυρίζονταν πως η Samsung πλήρωσε το 1 δις δολάρια στην Apple με 30 φορτηγά γεμάτα με κέρματα των 5 cents.

https://archive.is/LoZPB

Πρακτικά είναι αδύνατο να πληρωθεί το 1 δις δολάρια σε κέρματα των 5 cents γιατί θα έπρεπε να συγκεντρώσουν 20 δις κέρματα, δηλαδή το σύνολο των νομισμάτων που έχουν κοπεί από τις ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες. Το 2011, για παράδειγμα, κόπηκαν λιγότερο από ένα δις νομίσματα των 5 cents και το 2010 λιγότερο από το μισό δις.

Αν υπολογίσουμε πως κάθε κέρμα ζυγίζει περίπου 5 γραμμάρια επί 20 δις κέρματα, μας δίνει ένα βάρος, περίπου 100.000 τόνων και θα χρειαστούν 2.500 φορτηγά αν υπολογίσουμε πως το κάθε φορτηγό θα κουβαλάει 40 τόνους.

https://archive.is/ASRde

https://archive.is/EZkhY

Με βάση τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός πως η Samsung πλήρωσε στην Apple $1 εκ. σε κέρματα των 5 cents, καταρρίπτεται.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.