Δεν οδηγείται στο δικαστήριο από υπερβολική κατανάλωση καφέ.

In Hoax, Διάφορα θέματα by Γιώργος Ζαβοδημητράκης2 Comments

Κυκλοφορεί στο διαδίκτυο η είδηση για σύλληψη οδηγού που είχε καταναλώσει υπερβολική δόση καφέ, παίζει και σε ενημερωτικές ιστοσελίδες, ενδεικτικά αναφέρω το protothema. gr, cnn.gr και την ελληνική έκδοση της Huffington Post  από όπου και το παρακάτω κείμενο.

  • ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

Μέχρι πρότινος ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) εφιστούσε την προσοχή των οδηγών, απαγορεύοντας τη χρήση κινητών, την κατανάλωση αλκοόλ καθώς και την υπερβολική ταχύτητα προς αποφυγήν τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, οι οδηγοί θα πρέπει, πλέον, να προσέχουν μία ακόμη παράμετρο. Ποια είναι αυτή; H υπερβολική κατανάλωση καφέ!

Κι όσοι πιστεύετε ότι η εν λόγω είδηση αποτελεί το απόλυτο hoax της χρονιάς, σας ενημερώνουμε ότι είναι πέρα για πέρα αληθινή και μάλιστα έχει οδηγήσει έναν 36χρονο στις δικαστικές αίθουσες. Ο λόγος για τον Joseph Schwab από την Καλιφόρνια, που όπως αναφέρει ο Guardian, πέρασε από έλεγχο αλκοτέστ, διότι ένας αστυνομικός έκρινε ότι οδηγoύσε περίεργα κι επιθετικά. Όταν λοιπόν ο 36χρονος υπεβλήθη στον κατάλληλο έλεγχο, φύσηξε στο μηχάνημα κι η ένδειξη φανέρωσε ότι ο Schwab δεν είχε καταναλώσει την παραμικρή ποσότητα αλκοόλ.

Εντούτοις, ο οδηγός από την Καλιφόρνια συνελήφθη και οδηγήθηκε στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα. Στη συνέχεια, όπως προβλέπει ο νόμος, υποβλήθηκε σε αιματολογικές εξετάσεις, κατά τις οποίες εντοπίστηκαν αρκετά αυξημένα ποσοστά καφεΐνης στο αίμα του. Εξαιτίας της συγκεκριμένης ένδειξης, ο Joseph Schwab παραπέμφθηκε σε δίκη και τώρα ετοιμάζει την υπεράσπισή του με τον δικηγόρο του.

Από το άρθρο μου αρέσει πολύ μία πρόταση, ας την ξαναδούμε.

Κι όσοι πιστεύετε ότι η εν λόγω είδηση αποτελεί το απόλυτο hoax της χρονιάς, σας ενημερώνουμε ότι είναι πέρα για πέρα αληθινή και μάλιστα έχει οδηγήσει έναν 36χρονο στις δικαστικές αίθουσες.

Οσοι πιστεύετε λοιπόν ότι πρόκειται για hoax καλά κάνετε. Αυτό γιατί ναι μεν ο Joseph Schwab συνελήφθη, αλλά όχι με την αιτιολογία της υπερβολικής κατανάλωσης καφέ.

Ο Joseph Schwab είχε συλληφθεί το 2015 με την κατηγορία της οδήγησης υπό την επήρεια κάποιας ουσίας. Στις εξετάσεις όμως δεν ανακάλυψαν καμία ουσία πλην της καφείνης. Στο δικαστήριο αντιμετωπίζει κατηγορίες και για επικίνδυνη οδήγηση. Ο ίδιος ο Joseph Schwab λέει ότι η δίωξη του δεν οφείλεται στην ανίχνευση καφείνης στο αίμα του και ότι οι αρχές δεν έχουν αποδείξεις για ύπαρξη άλλης ουσίας στο αίμα του εκτός της καφείνης.

Αυτό ξεκαθαρίζεται και στο άρθρο του Guardian (το οποίο επικαλείται η Huffington Post) από την αναπληρωτή εισαγγελέα Sharon Henry.

“The charge of driving under the influence is not based upon the presence of caffeine in his system,” she added.

H υπεράσπιση του Joseph Schwab αντίτεινε πως αν υπάρχουν αποδείξεις για την ύπαρξη οποιασδήποτε άλλης ουσίας οφείλουν να τις προσκομίσουν μέσα στα πλάισια των κανόνων που διέπουν την ποινική δίωξη.

Η εισαγγελέας  Sharon Henry δεν σχολίασε περαιτέρω και υποσχέθηκε μία δίκαιη δίκη.

https://www.theguardian.com/us-news/2016/dec/24/california-dui-caffeine-lawsuit-solano-county

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο Ken Cramer, επικεφαλής των ερευνών για λογαριασμό του εισαγγελέα, o οποίος είπε ότι πίστευαν ότι ο Joseph Schwab οδηγούσε υπό την επήρεια κάποιας ουσίας που ήταν πολύ δύσκολο να ανιχνευθεί και ότι δεν οδηγείται σε δίκη με την κατηγορία της οδήγησης υπό την επήρεια καφείνης.

 Ken Kramer, chief investigator for the D.A.’s office, told us prosecutors initially believed Joseph Schwab, 36, was under the influence of a substance that did not readily turn up on laboratory toxicology tests, and that Schwab has not been charged with driving under the influence of caffeine:

http://www.snopes.com/man-charged-driving-influence-caffeine/

Ο Joseph Schwab, παρά τους τίτλους και τις αξιώσεις περί σύλληψης του για οδήγηση υπό την επήρεια καφείνης, μόνο τέτοια κατηγορία δεν αντιμετωπίζει.

Σας δίνουμε τη δυνατότητα να σχολιάσετε τις αναρτήσεις μας, αλλά διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύσουμε το σχόλιο που θα περιέχει:

1. Απειλές, ύβρεις, συκοφαντίες και προσβολές.
2. Προσωπικά δεδομένα τρίτων.
3. Σχόλια, άσχετα με τη δημοσίευση.
4. Θεωρίες συνωμοσίας και hoaxes που παρουσιάζονται σαν πραγματικά με σκοπό να παραπλανήσουν.
5. Πολλαπλά, όμοια σχόλια. (Δημοσιεύουμε μόνο το ένα)
6. Διαφημίσεις προϊόντων ή υπηρεσιών.
7. Πολιτική Προπαγάνδα.
8. Κακόβουλα σχόλια από ψεύτικους χρήστες του disqus.
Επίσης σας παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι ιδιαίτερα μακροσκελή και σε άλλη γλώσσα ή με λατινικούς χαρακτήρες.
Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και οι διαχειριστές της σελίδας ellinikahoaxes ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρουν. Στην περίπτωση που υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα με σχόλιο αναγνώστη, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
  • Removed post Φελέκι

    Oτι να ‘ναι ιδίως στο χελληνικό ίντερνετ. «Ενημερωτικές» σελίδες της συμφοράς.

  • OANNHSEA

    Έχουμε φτάσει στα όρια της απόλυτης ξεφτίλας με τα hoax…
    Πρέπει να είναι εντελώς ανεγκέφαλος κάποιος για να πιστέψει αυτή την ανοησία…