Οι γάτες προκαλούν καρκίνο στους ανθρώπους;

In Facebook, Fake news, Διατροφή - υγεία, Επιστήμη by Θάνος Επαχτίτης3 Comments

Πρόκειται για ένα παλαιότερο δημοσίευμα του tovima.gr, το οποίο ωστόσο είχε δημιουργήσει αρνητικές εντυπώσεις και επιφυλακτικότητα που φτάνει ως τις μέρες μας. Αφορμή του παρόντος άρθρου, αποτέλεσε σχετική πρόσφατη ανάρτηση στο facebook.

 • ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

Το δημοσίευμα το Βήματος έχει ημερομηνία δημοσίευσης 27/07/2011. Ωστόσο, επειδή η εντύπωση πως η γάτες μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο φτάνει μέχρι τις μέρες μας, αποφασίσαμε να ξεκαθαρίσουμε το ζήτημα, που όπως φαίνεται και από το παραπάνω ποστ, μπορεί να δημιουργήσει αρνητικές εντυπώσεις. Ας το δούμε αναλυτικά:

Τι ισχύει

Το 2011, δημοσιεύτηκε έρευνα από ομάδα Γάλλων ερευνητών, που υποστήριζε συσχετισμό μεταξύ χωρών με υψηλά ποσοστά μόλυνσης ανθρώπων από το βακτήριο Toxoplasma gondii και της επιδημιολογίας του καρκίνου του εγκεφάλου. Το συμπέρασμα ήταν πως υπήρχε αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου σε άτομα μολυσμένα από T. gondii, διότι το βακτήριο, σύμφωνα με τα ευρήματα, προκαλεί παρατεταμένη φλεγμονή και εμποδίζει την απόπτωση (θάνατο) των καρκινικών κυττάρων.

Ευθύς εξαρχής, η έρευνα θεωρήθηκε αμφιλεγόμενη και ο συσχετισμός αυθαίρετος. Ακολούθησε μια έρευνα από Βρετανούς επιστήμονες, οι οποίοι εξέτασαν 600.000 Βρετανίδες, ηλικίας άνω των 50 ετών, που παρακολουθήθηκαν για διάστημα 3 ετών. Το 18% αυτών, δηλαδή πάνω από 100.000, είχαν τουλάχιστον μία γάτα. Με το πέρας των 3 χρόνων ωστόσο, βρέθηκε πως το ποσοστό των γυναικών που ανέπτυξαν καρκίνο στον εγκέφαλο, δεν διαφοροποιούταν με την ύπαρξη ή μη μιας ή περισσοτέρων γατών. Με απλά λόγια, η ύπαρξη γάτας και/ή η πιθανή μόλυνση από T. gondii, δε παίζει κανένα ρόλο στην επιδημιολογία αυτού του είδους του καρκίνου.

Από τα ανωτέρω, προκύπτει πως οι γάτες δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τη πρόκληση καρκίνου σε ανθρώπους.

via TNI

Σας δίνουμε τη δυνατότητα να σχολιάσετε τις αναρτήσεις μας, αλλά διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύσουμε το σχόλιο που θα περιέχει:

1. Απειλές, ύβρεις, συκοφαντίες και προσβολές.
2. Προσωπικά δεδομένα τρίτων.
3. Σχόλια, άσχετα με τη δημοσίευση.
4. Θεωρίες συνωμοσίας και hoaxes που παρουσιάζονται σαν πραγματικά με σκοπό να παραπλανήσουν.
5. Πολλαπλά, όμοια σχόλια. (Δημοσιεύουμε μόνο το ένα)
6. Διαφημίσεις προϊόντων ή υπηρεσιών.
7. Πολιτική Προπαγάνδα.
8. Κακόβουλα σχόλια από ψεύτικους χρήστες του disqus.
Επίσης σας παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι ιδιαίτερα μακροσκελή και σε άλλη γλώσσα ή με λατινικούς χαρακτήρες.
Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και οι διαχειριστές της σελίδας ellinikahoaxes ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρουν. Στην περίπτωση που υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα με σχόλιο αναγνώστη, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 • Removed post Φελέκι

  Για τον καρκίνο που προκαλούν όσοι επιμένουν να πιστεύουν ότι μπαρούφα τους κατεβάσουνε στο φατσαμπούκι θα μιλήσει κανείς;

 • Smeagol

  Top το πρώτο σχόλιο του τύπου στο fb, μπαίνουμε στο 2017, ή στο 1017;

  • John Smith

   Βγάλε άλλα 1000 χρόνια και θα είσαι μέσα.