Αλβανός + Ισλαμιστής + πνίξει στο αίμα Ήπειρο και Μακεδονία = Clickbait

2

Σε ένα ακόμη »αποκαλυπτικό» δημοσίευμα από το pronews.gr, πληροφορούμαστε για Αλβανό Ισλαμιστή που απειλεί να »πνίξει στο αίμα» Ήπειρο και Δ. Μακεδονία:

[icon_list style=»font-size:40px; color: #FBB917; margin-bottom:0;»] [icon_list_item type=»external-link-square»]ΥΠΕΡΒΟΛΗ[/icon_list_item][/icon_list]

Τι ισχύει

Στη προκειμένη περίπτωση έχουμε ένα ισχυρισμό που δεν στοιχειοθετείται από καμία πηγή. Η επίκληση σε πηγή από την ΕΥΠ, δε μπορεί να ληφθεί στα σοβαρά, γιατί καμία υπηρεσία πληροφοριών δεν αποκαλύπτει ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας σε δημοσιογράφους (εκτός εάν το θέλει, αλλά στη προκειμένη περίπτωση δεν εξυπηρετεί κάποια σκοπιμότητα).

Στη συνέχεια παρατηρούμε πως ενώ ο πηχυαίος και εμπρηστικός τίτλος αναφέρει πως ο Αλβανός τζιχαντιστής »θα πνίξει στο αίμα» τη βόρειο Ελλάδα, στο σώμα του άρθρου, δεν έχουμε καμία σχετική αναφορά (που το είπε, σε ποιόν, πότε, ποια είναι η πηγή κτλ). Επομένως ο ισχυρισμός είναι έωλος.

Αυτό που είναι αλήθεια, σύμφωνα με το σερβικό ιστότοπο kurir.rs, αλλά και το balkaninsight.com, είναι πως ο Lavdrim Muhaxheri επέστρεψε στα Βαλκάνια, πιθανότατα στο Κόσοβο ή την Αλβανία, με σκοπό να συντονίσει επιθέσεις επί ευρωπαϊκών πόλεων (δεν αναφέρεται πουθενά η Ελλάδα). Μόλις πρόσφατα, συνελήφθησαν 19 άτομα που σχεδίαζαν επιθέσεις σε Αλβανία και Κόσοβο, με πιο αξιοσημείωτη, τη προσπάθεια εναντίον του ποδοσφαιρικού αγώνα Αλβανίας-Ισραήλ, που απετράπει χάρη σε συλλήψεις που έγιναν από την αλβανική αστυνομία.

Όπως και να ‘χει, η παρουσία του Αλβανού τζιχαντιστή στα Βαλκάνια, είναι γενικά μια απειλή για όλη την Ευρώπη αλλά οι «δηλώσεις» του για αιματοκύλισμα στης Μακεδονίας και της Ηπείρου, δεν επιβεβαιώνονται από πουθενά και όσο ψάξαμε τις βρήκαμε μόνο στο παραπάνω άρθρο. Αν ήταν πραγματικές θα υπήρχαν στην ειδησεογραφία μεγάλων μέσων ενημέρωσης.

via TNI

 • Chris

  Όπως έχουμε «»ξαναμεταπεί¨»», άρθρο του defence που να έχει -εστω, αμυδρά σχέση με την αλήθεια, είναι σαν το χιόνι στη Σαχάρα. Μιά φορά στα 100 χρόνια. Με στόχο ένα ευρύτατο γκρούπ ανθρώπων, οι οποίοι είναι φανερό πως δεν διαθέτουν διαλεκτική ικανότητα σκέψης, τραβούν την είδηση από τα μαλλιά, ως που να βγεί ο τίτλος που θα φέρει επισκεψιμότητα.
  Ειλικρινά, ο παρών ιστότοπος επιτελεί εθνικό έργο, καθώς τοποθετεί πολλά θέματα στη σωστή τους βάση.
  Χρόνια πολλά.

 • π=3,14

  Μήπως ο αρθρογράφος (αν το «Γιάννης Πετρίδης» που αναφέρεται είναι υπαρκτό πρόσωπο) θα έπρεπε να κληθεί από τον εισαγγελέα για να απαντήσει για τα γραφόμενά του;

  ΠΟΙΝΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ
  Άρθρο 187 Διασπορά ψευδών ειδήσεων

  1. Όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή όποιος διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις με αποτέλεσμα να προκαλέσει φόβο σε αόριστο αριθμό ανθρώπων ή σε ορισμένο κύκλο ή κατηγορία προσώπων, που αναγκάζονται έτσι να προβούν σε μη προγραμματισμένες πράξεις ή σε ματαίωσή τους, με κίνδυνο να προκληθεί ζημία στην οικονομία, στον τουρισμό ή στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή να διαταραχθούν οι διεθνείς της σχέσεις, τιμωρείται με φυλάκιση ως τρία έτη ή χρηματική ποινή.

  2. Όποιος από αμέλεια γίνεται υπαίτιος της πράξης της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή χρηματική ποινή.