Κων/νος Μουρούτης ιατρική και «Θεοβιολογία»

17

Η σύνδεση μεταξύ επιστήμης και θεολογίας, ή πιο συγκεκριμένα της ιατρικής με διάφορες πνευματικές πεποιθήσεις, δεν είναι κάτι σπάνιο. Ενδέχεται όμως να είναι επικίνδυνο όταν κάποιοι παρουσιάζουν αναπόδεικτες θεωρίες ως επιστημονικά έγκυρες.

Αναφερόμαστε σε ένα αρκετά διάσημο γιατρό (κατά δήλωσή του) με εμφανίσεις σε κανάλια και ηλεκτρονικά μέσα,  Κων/νο Μουρούτη.

Στιγμιότυπο από εκπομπή της ΕΡΤ

Αφορμή του παρόντος άρθρου, αποτελεί η πρόσφατη δημόσια δήλωση του κου Μουρούτη στο facebook, όπου ούτε λίγο, ούτε πολύ, δηλώνει πως ουδέποτε άσκησε την ιατρική πράξη και επομένως δε φέρει την ιατρική ευθύνη. Όπως ο ίδιοσ παραδέχεται, ιατρική πράξη είναι και η »η γενική συμβουλευτική υποστήριξη», »πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία και αποκατάσταση», »στην προαγωγή της επιστήμης». Πιο κάτω, διαβάζουμε: »Ο Κος Μουρούτης έχει αποποιηθεί τόσο την τιτλοφόρηση αλλά και την εννοιολογική υπόσταση της θέσης του «ιατρού» όπως αυτή ορίζεται με τις νόμιμες διατάξεις».

Την ίδια νομική δήλωση έχει δημοσιεύσει κάτω από το βιογραφικό του, στη σελίδα του Ινστιτούτου Νέα Ζωή, που διευθύνει.

https://web.archive.org/web/20170107082509/http://drmouroutis.com/our-doctors/dr-konstantin-mourouti/

Στόχοι του ινστιτούτου είναι οι κάτωθι:

Με λίγα λόγια, το Ινστιτούτο έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα σε θέματα υγείας – ευεξίας και ο ίδιος δηλώνει:

»Ο Κος Μουρούτης Κων/νος για λόγους βιοηθικής δεοντολογίας, φιλοσοφικής ερμηνείας, υπαρξιακής ευσυνειδησίας και προσωπικής, νομικής εντελέχειας, ουδέποτε ισχυρίστηκε ,διατύπωσε ή διέδωσε ότι άσκησε ή πρόκειται να ασκήσει το ιατρικό λειτούργημα έτσι όπως ορίζεται με τις διατάξεις το Ελληνικού Δικαίου».

Στη συνέχεια αναφέρει:

»Ο Κος Μουρούτης έχει αποποιηθεί τόσο την τιτλοφόρηση αλλά και την εννοιολογική υπόσταση της θέσης του «ιατρού» όπως αυτή ορίζεται με τις νόμιμες διατάξεις».

Με δύο λόγια δηλώνει δημόσια πως ποτέ δεν ήταν ιατρός, για να είναι νομικά καλυμμένος. 

Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει διότι σε κάθε παρουσία του, εμφανίζεται ως γιατρός και δίνει ιατρικές συμβουλές, πολλές από τις οποίες ΔΕΝ έχουν επιστημονική βάση:

https://www.youtube.com/watch?v=tVrqTl1tLlg&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=f3E95UqkRlI

 

Ο ίδιος λέει πως είναι κάτοχος 3 διδακτορικών διατριβών…

Ο κος Μουρούτης έχει εκφραστεί πολλές φορές εναντίον της συμβατικής ιατρικής. Το έχουμε δει σε ομιλίες, αλλά και σε βιβλία που έχει γράψει. Έχει χρησιμοποιήσει επίσης άρθρα γνωστών ξένων κομπογιαννιτών όπως ο διαβόητος Joseph Mercola.

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=G2Wbepx-62o&t=104s

Καταρρίπτεται – ΕΜΒΟΛΙΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ… για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Αυτές τις ημέρες, διαβάσαμε ακόμη μία διαστρέβλωση της αλήθειας από το κο Μουρούτη:

 

 

Τι δεν μας λέει το πίνακας

Συνήθως, όταν έχουμε να κάνουμε με αποκαλύψεις ιατρικών »συνωμοσιών», η αλήθεια μας παρουσιάζεται μισή ή παραποιημένη. Για παράδειγμα, ο κος Μουρούτης, ισχυρίζεται πως είναι 6,25 περισσότερο πιθανό να πεθάνετε από το εμβόλιο, παρά από τη νόσο. Γιατί όμως στις μέρες μας οι θάνατοι από ιλαρά, κοκκύτη, διφθερίτιδα, είναι σχεδόν ανύπαρκτοι στο δυτικό κόσμο; Σωστά μαντέψατε: λόγο ανοσίας αγέλης που έχει επιτευχθεί από τους μαζικούς εμβολιασμούς των τελευταίων δεκαετιών.

Πριν την μαζική χρήση του εμβολίου του αιμοφίλου της ινφουένζας β, στις ΗΠΑ, κάθε χρόνο 20.000 παιδιά νοσούσαν και το 3-6% αυτών, πέθαιναν (πηγή CDC).

Πριν τη χρήση του εμβολίου της πολιομυελίτιδας, είχαμε κατά μέσο όρο 16.316 κρούσματα ετησίως στις ΗΠΑ. Σήμερα αυτός ο αριθμός είναι μηδενικός.

29.000 κρούσματα ευλογίας πριν την ένταξη του εμβολίου. Κανένα περιστατικό τις τελευταίες δεκαετίες.

162.344 περιστατικά παρωτίτιδας κατά μ.ο. πριν το εμβόλιο, 982 μετά το εμβόλιο (πτώση 99%)

(Αυτές οι »λεπτομέρειες» αποσιωπούνται στο »πεφωτισμένο» κόσμο των αντιεμβολιαστών και των πάσης φύσεως »ειδικών»)

Και η λίστα συνεχίζεται:

Περί αξιοπιστίας των στοιχείων

Τα δεδομένα για θανάτους από εμβόλια προέρχονται από το Vaccine Adverse Event Reporting System (VAERS) που είναι ένα πρόγραμμα της Αμερικανικής Κυβέρνησης, στο οποίο όποιος επιθυμεί μπορεί να δηλώσει παρενέργεια (ακόμη και θάνατο) από εμβολιασμό. Η δήλωση γίνεται online, ή με email, ή με ένα απλό FAX.

Το VAERS βρίσκεται υπό τον έλεγχο του CDC και του FDA. Επειδή όμως η παράθεση στοιχείων είναι όπως προαναφέραμε, ανοιχτή σχεδόν στον οποιοδήποτε, τα δεδομένα που συλλέγονται, σύμφωνα με το ίδιο το VAERS, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διαπιστωθεί η διαφορά μεταξύ σύμπτωσης και πραγματικής αιτιότητας. Σε ετήσια βάση, το VAERS λαμβάνει 10.000-20.000 αναφορές για παρενέργειες (από πολύ ελαφριές έως θάνατο) για περίπου 10.000.000 δόσεις χορηγούμενων εμβολίων.

Σύμφωνα με το politifact.com, για το 2014, αναφέρθηκαν 2170 περιπτώσεις σοβαρών παρενεργειών, εκ των οποίων 122 θάνατοι (συνήθως SIDS – Σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου). Όλα αυτά για 1.000.000 δόσεις σε βρέφη κάτω του ενός έτους.

Στις ΗΠΑ όμως οι θάνατοι από SIDS, ανέρχονται σε 1400 (2014). Η επιδημιολογία επομένως είναι κατά πολύ μεγαλύτερη στο γενικό μέσο όρο. Την ίδια στιγμή, μεγάλη μελέτη του Berlin School of Public Health, διαπίστωσε πως η επιδημιολογία σε παιδιά που έχουν λάβει το εμβόλιο DPT (διφθερίτιδα-κοκκύτης-τέτανος), ήταν αισθητά χαμηλότερη σε σχέση με ανεμβολίαστα παιδιά. Πρόκειται για ένα ακόμη καρφί στο φέρετρο του μύθου περί σύνδεσης εμβολίων-SIDS. Την ίδια στιγμή, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι θάνατοι από SIDS έχουν μειωθεί από 30.000 το 1990 σε 22.000 το 2010. Παράλληλα, οι αριθμοί των εμβολίων έχουν αυξηθεί. Αυτό σημαίνει 2 πράγματα: Αφενός τα εμβόλια δεν ευθύνονται για τη πρόκληση SIDS και αφετέρου, έχουν γίνει σημαντικά βήματα στη πρόληψη του Συνδρόμου.

Από τα ανωτέρω μπορούμε να συμπεράνουμε πως τα άλματα λογικής όπως αυτό του Δρος Μουρούτη, είναι εύκολα καταρριπτέα από μια πιο προσεκτική εξέταση των στοιχείων που βρίσκονται ελεύθερα στο διαδίκτυο. Εξυπακούεται πως ΔΕΝ πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν διότι μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση και αδικαιολόγητο φόβο, με συντριπτικές συνέπειες.

Περισσότερα επικίνδυνα ψεύδη από το »μαγικό» κόσμο των αντιεμβολιαστών

Ο κος Μουρούτης είναι οπαδός ψευδοεπιστημονικών και συνήθως επικίνδυνων ιατρικών θεωριών. Μιλάει ανοιχτά εναντίον των εμβολίων, διαφόρων θεραπειών και διαγνωστικών εξετάσεων, ενώ προτείνει ως εναλλακτική για την επίτευξη καλής υγείας, μια δικιάς του εμπνεύσεως θεοβιολογία, εμφανώς επηρεασμένη από την αίρεση των Αντβεντιστών της 7ης Ημέρας.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο κος Μουρούτης, σύμφωνα με το βιογραφικό του, έχει εντρυφήσει σε πολλές επιστήμες, με πρώτη και κύρια την ιατρική. Είναι γνωστός για τις ομιλίες του σε αμφιθέατρα (όχι πανεπιστημιακά), τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Είναι επίσης γνωστός για τα »βιωματικά» σεμινάρια που διοργανώνει στη Πιερία, όπου προωθεί έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής για τη καλυτέρευση της υγείας. Μέχρι εδώ όλα καλά. Τι γίνεται όμως όταν ο »γιατρός» Μουρούτης, παρουσιάζει τη θεολογία της αίρεσης των Αντβεντιστών, ως μέθοδο ζωής για τη βελτίωση της υγείας και (κατά δήλωσή), για τη θεραπεία ακόμη και σοβαρών ασθενειών;

https://www.youtube.com/watch?v=wJ7Y4n1U8m8

Μουρούτης και »Θεοβιολογία»

Ο κύριος Μουρούτης, διευθύνει το Ινστιτούτο Νέα Ζωή, ή New Life και επιμελείται του »βιωματικού προγράμματος New Start, που προκύπτει από τα αρχικά των λέξεων:

– Nutrition (Διατροφή)

– Exercise (Ασκηση)

– Water (Νερό)

– Sunshine (Ηλιακό φως)

– Temperance (Εγκράτεια)

– Air (Αέρας)

– Rest (Ανάπαυση)

– Trust in God (Εμπιστοσύνη στο Θεό)

Όλα τα ανωτέρω, περιγράφονται στο βιβλίο της White (ιδρύτριας των Αντβεντιστών της 7ης Ημέρας), Ministry of Healing, το οποίο δεν είναι ιατρικό αλλά θρησκευτικό βιβλίο.

http://whiteestate.org/books/mh/mh.asp

http://www.faculty.umb.edu/alexandrine_noel/AlexINFO/newstart.htm

http://www.seventhdayadventistdiet.com

Τα γραφόμενα της White για υγεία και ευεξία, τα βρίσκουμε στην ιστοσελίδα του Δρος Μουρούτη. Αν και πουθενά δεν αναφέρει τους Αντβεντιστές, οι ομοιότητες είναι προφανέστατες.

Προφανώς η πίστη σε οποιοδήποτε δόγμα ΔΕΝ είναι κατακριτέα. Η παρουσίαση όμως μιας οποιαδήποτε θεολογίας, ως ιατρικής επιστήμης, είναι.

Επιστολή ΔΣ ΕΔΔΕ προς αντιπεριφέρεια Χανίων

 

ΘΕΜΑ: « Ομιλία κου Μουρούτη με την αιγίδα της Αντιπεριφέρειας Χανίων »

Με έκπληξη ενημερωθήκαμε από μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι στην πόλη των Χανίων και ειδικά στο Πνευματικό Κέντρο του Νομού σας, πρόκειται να πραγματοποιηθεί ομιλία του Κου Μουρούτη Κων/νου, στις 24/10/14, υπό την αιγίδα της Αντιπεριφέρειας Χανίων.

Έχουμε σαν Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος ερευνήσει την δραστηριότητα του κου Μουρούτη και έχουμε πλέον σημαντικές και βάσιμες αμφιβολίες τόσο για την επιστημονική του επάρκεια όσο και για τους πραγματικούς σκοπούς της δραστηριοποίησής του.

Ο Κος Μουρούτης συστήνεται ως γιατρός, άλλες φορές ως φυσίατρος και άλλες ως φυσικοπαθητικός, νευροεπιστήμων κτλ, ενώ όπως αναφέρει και στο βιογραφικό του ο ίδιος, τα πτυχία τα έχει αποκτήσει από Πανεπιστήμια της Γερμανίας.

Κύριο αντικείμενο των ομιλιών του είναι η Ουμανιστική χορτοφαγία, όπως αποκαλεί τη διατροφική τάση που απομακρύνει από τη διατροφή του ανθρώπου το κρέας και τα παράγωγά του και το γάλα.

Θα μπορούσαμε σε επιστημονικό επίπεδο να αντικρούσουμε την άποψή του με πλήθος εργασιών και μελετών. Όμως αυτό που μας προβληματίζει και μας θέτει σε συναγερμό είναι οι αστήρικτες και χωρίς επιστημονικό υπόβαθρο αιτιάσεις του περί μετάλλαξης και διόρθωσης των γονιδίων μέσω της αγάπης και την Θεολογίας (!)

Παραπέρα ερευνώντας την δραστηριότητα του κου Μουρούτη ανακαλύψαμε την λειτουργία της ΜΚΟ Ινστιτούτο Νέας Ζωής, της οποίας πρόεδρος είναι ο κος Μουρούτης. Έχουμε βάσιμες υποψίες τόσο από τις αναρτήσεις στο youtube όσο και από τα κείμενα που φιλοξενούνται στην ιστοσελίδα της οργάνωσης ότι υπάρχει μια ενδεχόμενη παραθρησκευτική δράση.

Σας παρακαλούμε όπως και εσείς προσωπικά ελέγξετε τη δράση του Κου Μουρούτη Κων/νου και εφόσον κρίνετε απαραίτητο να προβείτε σε όλες τις ενέργειες που θα προφυλάξουν μια τόσο ευαίσθητη ομάδα όπως οι έφηβοι.

Θεωρούμε δεδομένο ότι τέτοιου είδους ομιλίες ενημερωτικού περιεχομένου προ ευαίσθητες ομάδες, θα πρέπει να γίνονται μόνο από πιστοποιημένους διαιτολόγους διατροφολόγους και όχι από αυτοπροσδιοριζόμενους ειδικούς.

Παρακαλούμε επίσης όπως μας ενημερώσετε για τις ενέργειές σας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

 Σας επισυνάπτουμε χαρακτηριστική ομιλία του κου Μουρούτη όπως είναι ανηρτημένη στην ιστοσελίδα της ΜΚΟ Ινστιτούτου Νέας Ζωής http://inz.gr/page15.html.

Προσέξτε ότι σε κρίσιμο ζήτημα όπως είναι αυτό της αντιμετώπισης του καρκίνου δεν παραθέτει την παραμικρή βιβλιογραφία!

http://www.ed-de.gr/index.php/anakoinoseis-ds/item/990-epistoli-ds-edde-pros-antiperifereia-xanion.html

Εξυπακούεται πως τα λεγόμενα του κου Μουρούτη, στη πλειοψηφία τους, δεν έχουν τη παραμικρή επιστημονική βάση. Αυτό από μόνο του είναι ιδιαιτέρως περίεργο, δεδομένου πως στο βιογραφικό του αναφέρει πως είναι κάτοχος πολλών πτυχίων (ιατρική, αστροβιολογία, θεολογία κτλ), καθώς και κάτοχος 3 (!) PhD, δηλαδή διδακτορικών διατριβών, πάνω στην ιατρική. Ο κος Μουρούτης ωστόσο (και εδώ είναι το περίεργο), αποφεύγει να αναφέρει τα πανεπιστήμια κτίσης των τίτλων του και συγκεκριμένα που σπούδασε ιατρική, όπως κάνουν όλοι οι επιστήμονες στα βιογραφικά τους. Ακόμη πιο περίεργο είναι πως ένας επιστήμων με τόσο πλούσιο βιογραφικό, είναι παντελώς άγνωστος στη διεθνή ακαδημία, (εξαιρείται ένα και μόνο πανεπιστήμιο στη Κύπρο), και δεν έχουμε βρει ούτε μια επιστημονική του δημοσίευση, όσο και αν ψάξαμε.

Μετά τη δημοσίευση του άρθρου, ο κος Μουρούτης θεώρησε φρόνιμο να μας απαντήσει, όχι στα ερωτήματα που προέκυψαν, αλλά περί ανέμων και υδάτων, ξεχνώντας του χριστιανικούς του τρόπους και χρησιμοποιώντας χαρακτηρισμούς όπως: ημιμαθεις με κουκούλες,  ανθρωπίσκοι,  γραικύλοι, μισοηλίθιοι, βλάκες, μικρονοητικοι γκαιμπελισκοι, ηλιθίοι, μιζεροι κτλ. Μάλλον παρερμήνευσε και τη θεολογία εκτός της ιατρικής στα τόσα πανεπιστήμια που φοίτησε.

Αναλυτικά τα λόγια χριστιανικής αγάπης του κου Μουρούτη στο παρακάτω αποθηκευμένο λινκ (για ένα περίεργο λόγο, οι αναρτήσεις του »δρος» έχουν τη τάση να τροποποιούνται ή να εξαφανίζονται).

http://archive.is/tRP2K#selection-825.411-825.418

Και το ψευδοεπιστημονικό κρεσέντο συνεχίζεται…

Ένα πρόσφατο δημοσίευμα του κου Μουρούτη, έχει να κάνει με την δήθεν επικινδυνότητα της μαστογραφίας και τη διαφήμιση της ακίνδυνης, ανώδυνης και πιο αξιόπιστης θερμογραφίας. Για την ακρίβεια, η θερμογραφία είναι παντελώς άχρηστη. Ο αμερικανικός FDA, προειδοποιεί για το κίνδυνο χρήσης της και κανένας σοβαρός επιστήμονας, πουθενά στο πλανήτη, δε τη χρησιμοποιεί ως υποκατάστατο της μαστογραφίας. Πολλές υπηρεσίες, όπως το Υπουργείο Υγείας του Καναδά, τη χαρακτηρίζουν δυνητικά επικίνδυνη (και την έχουν απαγορεύσει), ειδικά για γυναίκες που βασίζονται αποκλειστικά σε αυτή για διάγνωση, διότι δεν είναι σε θέση να απεικονίσει μια καρκινογένεση, με αποτέλεσμα κάποιος ασθενής, να κινδυνεύσει να οδηγηθεί ακόμη και στο θάνατο.

http://archive.is/p8Yko

http://www.fda.gov/MedicalDevices/Safety/AlertsandNotices/ucm257259.htm

http://www.cbc.ca/news/canada/manitoba/health-canada-issues-advisory-about-thermography-tests-1.1149041

https://sciencebasedpharmacy.wordpress.com/2012/11/28/thermography-worse-than-useless/

 Ο Dr. Mercola εξ Αμερικής, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για το κο Μουρούτη. Ο Mercola ωστόσο, είναι αυτή τη στιγμή, ίσως ο νούμερο 1 τσαρλατάνος γιατρός των ΗΠΑ, που αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα με το νόμο, σχετικά με τους επικίνδυνες ιατρικές μεθόδους που χρησιμοποιεί. Μεταξύ άλλων, όπως και ο κος Μουρούτης που πολλάκις έχει αναδημοσιεύσει άρθρα του, είναι κατά των εμβολίων και άλλων μεθόδων που χρησιμοποιεί η συμβατική ιατρική. Ο Mercola, εφάρμοζε και τη μέθοδο της θερμογραφίας, μέχρι το 2011, όταν διατάχθηκε από τον FDA, να σταματήσει.

https://www.quackwatch.org/11Ind/mercola.html

Και σε αυτό το σημείο αναρωτιόμαστε: Ο κος Μουρούτης, αγνοεί αυτές τις λεπτομέρειες; Θα ήταν διατεθειμένος να αναλάβει ενυπόγραφα την ιατρική και οικονομική ευθύνη έναντι οποιουδήποτε ασθενή που θα ακούσει τα λεγόμενά του και θα αποφασίσει να τα εφαρμόσει; Το ερώτημα φυσικά είναι ρητορικό.

Ίσως να μην είναι τυχαίο που πριν σύντομο χρονικό διάστημα, αποποιήθηκε του ρόλου του ως γιατρός, μέσα από μια καλογραμμένη, δικηγορίστικη δημόσια ανακοίνωση που αναφέραμε στην αρχη. Βέβαια, τα εκατοντάδες άρθρα και βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, τον διαψεύδουν πανηγυρικά.

Συμπεράσματα

Από τα ανωτέρω στοιχεία, προκύπτει πως ο κος Μουρούτης, όχι μόνο προωθεί ψευδοεπιστημονικές και δυνητικά επικίνδυνες ιατρικές πρακτικές, αλλά διαδίδει και ψευδείς ειδήσεις.

Προκύπτουν επίσης και κάποια ερωτήματα:

α) Ασκεί ή όχι την ιατρική ο κος Μουρούτης;

β) Εάν όχι, με ποιο δικαίωμα δίνει ιατρικές συμβουλές;

γ) Σε ποια ιατρική πανεπιστημιακή σχολή διδάχτηκε όσα ισχυρίζεται;

δ) Είναι διατεθειμένος να αναλάβει ενυπόγραφα την ευθύνη των ιατρικών συμβουλών-παραινέσεων που διαδίδει; (ο ίδιος, κατηγορεί τους γιατρούς πως ποτέ δε θα τολμούσαν να υπογράψουν για τις παρενέργειες πχ, των εμβολίων).

ε) Είναι τα λεγόμενά σχετικά με τον υγιεινό τρόπο ζωής και την υποτιθεμένη αποκατάσταση της υγείας, παρμένα από τα το βιβλίο της ιδρύτριας των Αντβεντιστών, Ellen White;

στ) Έχουν τα γραφόμενα των Αντβεντιστών επιστημονική υπόσταση και είναι αναγνωρισμένα από την επιστημονική κοινότητα;

ζ) Γνωρίζει πως ο Dr Mercola που συχνά επικαλείται, είναι ο νούμερο 1 τσαρλατάνος γιατρός αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ;

η) Έχει, ως καταξιωμένος όπως ο ίδιος δηλώνει, επιστήμονας, επίγνωση των συνεπειών που αποδεδειγμένα έχουν προκαλέσει θέσεις ανάλογων »επιστημόνων» στο εξωτερικό; Για παράδειγμα, γνωρίζει για την επανεμφάνιση νόσων που προκλήθηκαν από την άρνηση γονιών να εμβολιάσουν τα παιδιά τους;

Τα ερωτήματα φυσικά θα μπορούσαν να είναι πολλά περισσότερα. Ο κος Μουρούτης, δε πρόκειται ποτέ να δώσει σχετικές απαντήσεις, διότι ουσιαστικά οι απαντήσεις έχουν δοθεί προ πολλού από την έγκριτη επιστημονικά, ιατρική επιστήμη. Τα περί »ανταλλαγής» απόψεων εκ του σύνεγγυς σε δημόσιο χώρο, που πολλές φορές έχει ζητήσει, δεν έχουν αξία εν έτει 2016, διότι, για να μιλήσουμε και στη γλώσσα του, Verba volant, scripta manent.

Όταν η εναλλακτική ιατρική σκοτώνει

Αντί επιλόγου

Ο κος Μουρούτης έχει κληθεί στο παρελθόν να γίνει μέλος του τοπικού Ιατρικού Συλλόγου (Πιερίας), αλλά έχει αρνηθεί. Έχει αρνηθεί επίσης να προσκομίσει τα ιατρικά του διαπιστευτήρια, παρά τις περί του αντιθέτου ισχυρισμούς από τον ίδιο.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, έχει λάβει πολλές διαμαρτυρίες πολιτών σχετικά με τη δράση του κου Μουρούτη, τον οποίο αναφέρει ως δραστηριοποιούμενο στο χώρο της εναλλακτικής ιατρικής.

(Ο όρος εναλλακτική ιατρική χρησιμοποιείται για να περιγράψει πρακτικές που δεν έχουν αποδειχτεί μέσω της επιστημονικής μεθόδου).

Δρ. Μουρούτης, ιατρική, θεολογία και ψευδοεπιστημονικές θεωρίες

Ποιος περισπούδαστος (;) γιατρός διαδίδει ανυπόστατες και δυνητικά επικίνδυνες ιατρικές πρακτικές;

Θάνος Σιτίστας Επαχτίτης
Ακολουθήστε

Θάνος Σιτίστας Επαχτίτης

Διαχειριστής - Συντονιστής at ellinika hoaxes
Θάνος Σιτίστας Επαχτίτης
Ακολουθήστε
 • Επισκεφτηκα τη σελιδα του εν λογω ατομου και διαβασα τα σχολια των υποστηρικτων του. Ιδιαιτερα το θεμα, που αφορα τα εμβολια. Ζω σε εναν πλανητη αθλιο και μια διαλυμενη χωρα, γεματη απο ηλιθιους, ανεργος και χρονιος πασχον. Ειλικρινα, Θεε, αν υπαρχεις βεβαια, γιατι να μου εχουν μεινει περιπου ακομη 30 χρονια ζωης; Τι να κανω για να με παρεις γρηγορα και ανωδυνα κοντα σου ή να με στειλεις στο διαολο να τελειωνουμε; Εχω απελπιστει!

 • Γρηγοριάδης Χάρης Αρχιτέκτων

  Κύριοι
  Με σεβασμό προς την σελίδα σας, παραθέτω την ένσταση μου στα γραφόμενα σας με τις εξής παρατηρήσεις:
  Γράφετε : «Ενδέχεται όμως να είναι επικίνδυνο όταν κάποιοι παρουσιάζουν αναπόδεικτες θεωρίες ως επιστημονικά έγκυρες»
  Ο Δρ Μουρούτης δεν παρουσιάζει καμία δική του θεωρία ως επιστημονικά έγκυρη, αλλά όλες του οι ομιλίες και όλα του τα βιβλία αναφέρονται σε έρευνες άλλων, κύρια της Αμερικής και όλου του υπόλοιπου κόσμου, έρευνες που είναι καταχωρημένες σε παγκόσμια έγκριτα γνωστά επιστημονικά περιοδικά.
  Γράφετε: …διαστρέβλωση της αλήθειας από το κο Μουρούτη.. σχετικά με τα εμβόλια.
  Ο Δρ Μουρούτης ζητάει να μην γίνεται απόκρυψη των παρενεργειών και των τυχόν θανάτων από τον εμβολιασμό από τις φαρμακοβιομηχανίες και να επαφίεται στον κάθε γονιό να αποφασίσει αν θα κάνει το εμβόλιο στο παιδί του. Αλλοίμονο σε σας ή σε οποιονδήποτε του τύχει να βρεθεί στο ποσοστό «της σύμπτωσης» και του πεθάνει το παιδί του, όταν θα είναι ένας από τις 2.170 περιπτώσεις στο εκατομμύριο δόσεις εμβολίου.
  Γράφετε: …μια δικιάς του εμπνεύσεως θεοβιολογία, εμφανώς επηρεασμένη από την αίρεση των Αντβεντιστών της 7ης Ημέρας… Τι γίνεται όμως όταν ο γιατρός Μουρούτης, παρουσιάζει τη θεολογία της αίρεσης των Αντβεντιστών, ως μέθοδο ζωής …
  Αν δείτε όλες τις ομιλίες του (βλέπε YouTube κανάλι ΓρηγοριάδηςΧάρης) ο Δρ Μουρούτης δηλώνει «Χριστιανός ΔΑΠ» δηλαδή Χριστιανός Δεν Ανήκω Πουθενά. Γιατί βάζετε αυτήν την ταμπέλα. Πριν γράψετε αυτό το κείμενο κε Θάνο Επαχτίτη, οφείλατε ως σωστός αρθρογράφος – ερευνητής και δημοσιογράφος να τον ρωτήσετε έστω και τηλεφωνικά, αν ανήκει σε κάποια αίρεση, θα σας απαντούσε «πουθενά». Τόσο απλά.
  Γράφετε: Τα γραφόμενα της White για υγεία και ευεξία, τα βρίσκουμε στην ιστοσελίδα του Δρος Μουρούτη. Αν και πουθενά δεν αναφέρει τους Αντβεντιστές, οι ομοιότητες είναι προφανέστατες..
  Το ακρωνύμιο NEW START αναφέρεται στα όμοια Βιωματικά προγράμματα που γίνονται στην Γερμανία, στην Αμερική και σε αρκετά άλλα κράτη της Ευρώπης, τα οποία κάνει και ο Δρ Μουρούτης στο Ελατοχώρι Πιερίας. Γιατί βάζετε την ταμπέλα «δόγμα» ότι αυτά τα 8 πιο αρχαία στοιχεία είναι δόγμα και όχι τρόπος ζωής;
  Γράφετε τις ανησυχίες της Ένωσης Διατροφολόγων οι οποίες είναι «ταξικές ανησυχίες», χάνουν την δουλειά τους, κόβεται η πελατεία τους, όταν με τόσο απλό τρόπο ακολουθείς αυτόν τον τρόπο ζωής και δεν χρειάζεται να πας σε «ειδικούς καρδινάλιους διατροφολόγους»
  Γράφετε: ..Θα ήταν διατεθειμένος να αναλάβει ενυπόγραφα την ιατρική και οικονομική ευθύνη έναντι οποιουδήποτε ασθενή που θα ακούσει τα λεγόμενά του και θα αποφασίσει να τα εφαρμόσει; Το ερώτημα φυσικά είναι ρητορικό…
  Ο Δρ Μουρούτης δεν αναλαμβάνει καμία «ιατρική και οικονομική ευθύνη», δεν ασκεί ιατρική, δεν δίνει ιατρικές συμβουλές. Μιλάει για έναν τρόπο ζωής χωρίς τα τρία νόμιμα ναρκωτικά τσιγάρο- αλκοόλ- καφές, με διατροφή φυτοφαγική, άσκηση, νερό, ήλιο, εγκράτεια, αέρα, ανάπαυση και πίστη στον Δημιουργό. Όποιος θέλει τον ακούει, όποιος δεν θέλει συνεχίζει την παλιά του ζωή. Έχετε όμως ακούσει κανένα γιατρό, όταν πας να σε εξετάσει, να προσπαθήσει να ανιχνεύσει «ΓΙΑΤΙ» έχεις πάθει την αρρώστια σου; Σου δίνει φάρμακα να αντιμετωπίσεις το σύμπτωμα προσωρινά και σου λέει ξαναέλα σε 15 μέρες. Κανονική βιομηχανία είσπραξης χρημάτων. Έχει πάρει και την μίζα του από τα φάρμακα, έχει ταξιδέψει τζάμπα σε όλο τον κόσμο σε μαϊμού συνέδρια, έχει «αλλάξει λάστιχα στο αυτοκίνητο του», έχει κτίσει το σπίτι του, έχει πάρει «το μερίδιο» του από τον συνάδελφο που σε στέλνει και εσύ στο τέλος πεθαίνεις. Μπορεί κάποιος από σας να μου πει πως λέγεται όλο αυτό το στημένο παιχνίδι ή μήπως δεν το γνωρίζετε;
  Ευχαριστώ Γρηγοριάδης Χάρης Αρχιτέκτων Μηχανικός Κατερίνη

  • Dr^5 Ex Ungue

   Γιατί τον αποκαλείτε Δρ. τον άνθρωπο; Δεν έχει κάνει ούτε μία ερευνητική δημοσίευση σε διεθνές περιοδικό, με κριτές που όντως έχουν ερευνητικό έργο σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Οι μόνες «δημοσιεύσεις» που έχει κάνει είναι στο ίδρυμα όπου βρίσκεται ο ίδιος και οι υπόλοιποι ιδρυματοποιημένοι.

   Τα λεγόμενά μου μπορούν να επιβεβαιωθούν στα:

   1) Google scholar https://scholar.google.gr/scholar?hl=en&q=konstantinos+mouroutis&btnG=&as_sdt=1%2C5&as_sdtp=

   2) Microsoft Academic: https://academic.microsoft.com/#/search?iq=%2540konstantinos%2520mouroutis%2540&q=konstantinos%20mouroutis&filters=&from=0&sort=0 (αν δεν βγάζει το αποτέλεσμα «No results found for konstantinos mouroutis…», ερωτήστε την βάση δεδομένων στο https://academic.microsoft.com/ δίνοντας την φράση Konstantinos Mouroutis.

   Αν έχει αυτός ένα διδακτορικό σε οποιαδήποτε επιστήμη, εγώ έχω πέντε. Οπότε παρακαλώ από εδώ και εις το εξής αν χρειαστεί να μου απευθύνετε τον λόγο να με λέτε Δρ^5 Ex Ungue.

   υγ: Την λέξη «δημοσιεύσεις» την έβαλα σε εισαγωγικά, γιατί ουσιαστικά είναι blogger ο άνθρωπος, και οι «δημοσιεύσεις» του είναι blog posts. Ἐνα παράδειγμα ερευνητικής εργασίας/δημοσίευσης σχετική για παράδειγμα με τον καρκίνο είναι αυτή: http://www.cupfoundjo.org/wp-content/uploads/2013/12/Global-cancer-stats.pdf . Την βρήκα εδώ: https://academic.microsoft.com/#/detail/2106787323 .

  • Θανος Επαχτιτης

   Αγαπητε Κε Γρηγοριάδη πολυ φοβάμαι πως »ξεχνάτε» πολλά δεδομένα. Κατ αρχας, πολλα απο τα λεγόμενα του τέως γιατρού Μουρούτη δε προέρχονται από εγκυρες πηγες (βλεπε dr Mercola). Απ οσα ιατρικα θεματα θίγω στο άρθρο, βρείτε μου 1 που είναι καταχωρημένο σε έγκυρο ιατρικό περιοδικό.

   Ως σκεπτόμενος άνθρωπος, μπορείτε να ερευνήσετε και εσείς τις εκατοντάδες μελέτες για τα υπέρ και τα κατά των εμβολίων. Ο τέως γιατρός Μουρούτης μας λέει ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ότι είναι επιβλαβή. Λυπάμαι, αλλά η έγκριτη ιατρική επιστήμη, διαφωνεί.

   Ο τεως γιατρός Μουρούτης έχει παραδεχτεί πως είναι Αντβεντιστής της 7ης Ημέρας σε σχετικό βίντεο που παραθέτω. Δε νομίζεται πως είναι κάτι παραπάνω από σύμπτωση το NEW START που προωθεί να είναι copy paste από τις διδαχές της White? Και για να μη παρεξηγηθώ, δε μου καίγεται καρφί εάν πιστέυει στους Αντβεντιστες ή στο Ιπτάμενο Μακαρονοτέρας. Ποτέ δε κρίθηκε για αυτό και ούτε πρόκειται.

   Ο τέως γιατρός Μουρούτης δε δίνει ιατρικές συμβουλές? Τότε γιατί παρουσιάζετε στα κανάλια ως »Δρ», »Φυσιατρος» κτλ? Τώρα θυμήθηκε πως δεν είναι γιατρός? Τι μεσολάβησε?

   Και τέλος αφήστε τη καραμέλα πως οι γιατροί τα παίρνουν. Οι »εναλλακτικοί» τα αφήνουν? Ας σοβαρευτούμε λιγο.

   Καλη συνεχεια

   • Γρηγοριάδης Χάρης Αρχιτέκτων

    Κύριοι
    Εσείς όλοι που κατακρίνετε τον Δρ Μουρούτη κρυμμένοι πίσω από το Ιντερνετ, δεν έχετε το ανάστημα να το κάνετε αυτό.
    Οφείλετε πρώτα να μας δείξετε τι βιβλία έχετε γράψει, να τα διαβάσουμε και να σας συγκρίνουμε. Είμαι βέβαιος ότι δεν γνωρίζετε τα 9 βιβλία του Δρ Μουρούτη. Πρώτα να τα διαβάσετε και μετά να κάνετε κριτική.
    Οφείλετε να μας πείτε ποιες ομιλίες έχετε κάνει ενώπιον κοινού και πόσος κόσμος ήρθε να σας ακούσει. Αν τώρα μας πείτε ότι οι δύο χιλιάδες (2.000) κόσμος που πήγε και άκουσε τον Δρ Μουρούτη στο ξενοδοχείο Divani Caravel στις 4 Δεκ 2016 ώρα 10:00 έως 14:00, ότι όλοι αυτοί έκαναν «λάθος», τότε σίγουρα χρειάζεστε ψυχολόγο..
    Αφού δεν σας αρέσει και δεν συντάσσεστε με τον Δρ Μουρούτη, αφού διαφωνείτε με αυτόν, γιατί μπαίνετε στο YouTube και τον ακούτε και κάνετε κριτική, «πληρωμένοι» είστε; Θέλετε μήπως να προστατέψετε τους Έλληνες….;
    Εσύ Θάνο Επαχτίτη κάνεις κριτική στα πάντα, όλα τα ξέρεις, όλους τους κρίνεις. Πες μας όμως, εσύ τι έκανες στη ζωή σου για να σε κρίνουμε κι εμείς, τι δουλειά κάνεις σήμερα, ποιά βιβλία έχεις γράψει, ποιες ομιλίες έχεις κάνει και πόσο κόσμο μάζεψες, εκεί έξω, στο μαρμαρένιο αλώνι; Άσε την καρέκλα μπροστά στην οθόνη και βγες έξω, να δούμε τι αξία έχεις, πόσο μετράς. Ο κόσμος θα σε κρίνει, όχι εσύ τον εαυτό σου…
    Χάρης Γρηγοριάδης, Αρχιτέκτων ΕΜΠ

    • John Smith

     «Οφείλετε πρώτα να μας δείξετε τι βιβλία έχετε γράψει, να τα διαβάσουμε και να σας συγκρίνουμε». Γιατί δεν αρκείστε στα βιβλία που έγραψαν δεκάδες επιστήμονες ανά τον κόσμο όπου εξηγούν γιατί οι απόψεις του «γιατρού» είναι λανθασμένες;

     «Οφείλετε να μας πείτε ποιες ομιλίες έχετε κάνει ενώπιον κοινού και πόσος κόσμος ήρθε να σας ακούσει». Είναι θέμα πλήθους ακροατών το αν κάποιος εκφράζει αντιεπιστημονικές θεωρίες; Και αν είναι έτσι, σας παραπέμπω στην πρώτη μου απάντηση: γιατί δεν ψάχνετε να βρείτε επιστήμονες με μεγαλύτερο κοινό στις ομιλίες τους και να ακούσετε αυτούς;

     «Αφού δεν σας αρέσει και δεν συντάσσεστε με τον Δρ Μουρούτη, αφού διαφωνείτε με αυτόν, γιατί μπαίνετε στο YouTube και τον ακούτε και κάνετε κριτική, «πληρωμένοι» είστε;» Αφού δεν σας αρέσουν και δεν συντάσσεστε με τα ellinikahoaxes, αφού διαφωνείτε με τον αρθρογράφο, γιατί μπαίνετε στη σελίδα του και τον διαβάζετε και κάνετε κριτική, «πληρωμένος» είστε;

     Τόσο έντονο ad hominem είχα καιρό να δω. Το γεγονός μάλιστα ότι συνοδεύετε το όνομά σας με τον τίτλο σπουδών σας -λες και αυτό σας δίνει κάποια μεγαλύτερη αξία σε ένα θέμα άσχετο με το αντικείμενό σας- λέει πολλά για το ποιόν του χαρακτήρα σας. Παρακαλώ την προπαγάνδα σας υπέρ του «γιατρού» αλλού, εδώ είναι σοβαρό site.

    • Θανος Επαχτιτης

     Ακου Χαρη, επειδή άκρη δε θα βγάλω μαζί σου και επειδή δε χάνω το χρόνο μου ανθρώπους που αντί να απαντούν και να συζητούν, γράφουν μονόλογους, θα σου απαντήσω όπως απαντά και ο Κ. Μουρούτης: »Οιοσδήποτε ενδιαφερόμενος (φυσικό πρόσωπό ή οργανισμός) που ποθεί , ΑΛΗΘΙΝΑ να φανερωσει την «αληθεια» περι του προσωπου μου ,kαι credo (sic), δύναται πλεον είτε με μηνυτηριο αναφορά ( με τα νόμιμα ,ενδικα μέσα ενώπιον της Ελλαδικής Δικαιοσύνης) ή εξώδικα μέσω του νομικού μου εκπροσώπου (Άγγελος Αγγελέτος, Δικηγόρος Αθηνών),( με όλες τις εκφάνσεις και συνέπειες αυτών)»

    • V.A

     Ρε θεούλη , αρχιτέκτονα ! και η χρυσή αυγή , και ο Σώρρας και ο Ρουβάς! μαζεύουν 2 χιλιάδες κόσμο … νομίζεις ότι όλοι αυτοί κάνουν λάθος ? μήπως οι υπόλοιποι που δεν πάμε σε αυτές τις συγκεντρώσεις χρειαζόμαστε ψυχίατρο ? Εγώ σαν Vegan χρόνια τώρα , μπήκα στο τρυπάκι και πήγα σε ομιλία του , ομολογώ όμως , μεχρι τότε δεν είχα δει ομιλία του «περίεργη» στο youtube. Όταν λοιπόν επί 2 ώρες αντί για ιατρική άκουγα μπούρδες και είδα αργότερα και άλλα βίντεο του στο youtube , ειδικά κάτι για εμβολιασμούς και αγάπη και χριστός/παναγια κλπ έκοψα πέρα

  • Mary Plakaky
 • Ex Ungue

  Εύγε.

 • Removed post Φελέκι

  Ακόμα ένας «επιστήμων» του φατσαμπουκιού και του ίντερνετ.

 • spyrosm

  Το κάνάλι στο Youtube https://www.youtube.com/channel/UCsV_xDVe9DUY7xXq0rezB9g έχει ασλοχηθεί αρκετά με το φαινόμενο Μουρούτης.

 • Δειμος

  μπραβο! αλλα δυστυχως οι αφελεις καημενοι που τον πιστευουν δεν διαβαζουν, προτιμουν την ατακα! ο απατεωνας αυτος δυστυχως κανει θραυση στην κεντρικη μακεδονια, ειναι ιδιαιτερα επικυνδυνος καθως παροτρυνει αποχη απο χημειοθεραπειες, εμβολια και οτιδηποτε «κακο» επινοησε η ιατρικη, πραγματικα οι εισαγγελικες αρχες δεν θα επρεπε να τον ερευνησουν!!!!

 • OANNHSEA

  Το σωστό θα ήταν μετά από αυτά να επέμβει ο εισαγγελέας – αλλά είπαμε…
  Τουλάχιστον ξεμπροστάζεται ακόμα ένας απατεώνας…

 • dt

  Καιρός ήταν!!!

 • cosygatos

  Να συνεισφέρω και εγώ το κατιτίς: γκουκγλάρωντας βρήκα αυτό: http://www.yatedo.com/p/Dr-Konstantinos+Mouroutis/normal/575b34400c0fa6fd4fbd42945cbc28ed .
  Εκεί, δηλώνει: «N/A – 2000, Medical Doctor in summa cum laude, Dr.med. – Lucerne University of Applied Sciences and Arts».
  Μόνο που αν τον βάλετε στο ψαχτίρι αποφοίτων του Lucerne University of Applied Sciences and Arts: https://www.hslu.ch/en/lucerne-university-of-applied-sciences-and-arts/about-us/people-finder/#?q=mouroutis (με όποιο τρόπο να γράψετε το όνομά του στα λατινικά) δεν βγαίνει τίποτα! Κοίτα πράγματα.

  Τι ΕΡΤ τι BBC, αξίζει τα λεφτά της και ζήτω ο ΣΥΡΙΖΑ που την παλινόρθωσε, τι να λέμε τώρα…

 • V.A

  Ο εν λόγο κύριος , «πουλάει» ελπίδα μέσω της πίστης και αυστηρή χορτοφαγία.
  Είναι και τα δυο πράγματα μου με βρίσκουν σύμφωνο , αρκεί ο «πελάτης» να μην βασίζεται σε αυτά αλλά να τα έχει ως στήριγμα , συμπλήρωμα στην κανονική του θεραπεία. Οτιδήποτε άλλο , είναι εγκληματικό.