Ποιοι είμαστε
Αρχική Κρεοπώλης έσφαξε την γυναίκα του και την πουλούσε ως εκλεκτό κατσίκι 27 ευρώ το κιλό!!!HOAXES FAKE NEWS ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Κρεοπώλης έσφαξε την γυναίκα του και την πουλούσε ως εκλεκτό κατσίκι 27 ευρώ το κιλό!!!

8 Ιαν
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Το apokalipsi.com αναπαρήγαγε την παρακάτω απίστευτη είδηση που κυκλοφορεί από το 2012 σε ξενόγλωσσα blogs και από το 2013 στην Ελλάδα, αλλά δεν είναι αλήθεια.

ΨΕΥΔΕΣ

Τελευταία δημοσίευση έγινε στο apokalipsi.com αλλά αναπαράγεται από το 2012, newsbomb.gr

Το δημοσίευμα αναφέρει:

 

Η παραπάνω απίστευτη είδηση είναι μια ψεύτικη ιστορία που δεν περιέχει ίχνος αλήθειας και έχει βγει από τη φαντασία του αρχικού αρθρογράφου. Αυτές οι απίστευτες δημοσιεύσεις, που δεν περιέχουν κανένα στοιχείο, κατασκευάζονται με μοναδικό στόχο την κλικοθηρία. Αλλά πως μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πως είναι ψέμα, τη στιγμή που δεν μας παρουσιάζει κανένα στοιχείο;

Μια τόσο μεγάλη είδηση θα έπρεπε να υπάρχει σε μεγάλες ειδησεογραφικές σελίδες και μέσα ενημέρωσης σε ολόκληρο τον κόσμο και όχι μόνο σε κάποια blogs. Ακόμη η είδηση θα έπρεπε να περιέχει αρκετά στοιχεία, όπως το όνομα του δράστη, τον χρόνο και τον τόπο του εγκλήματος, κτλ. Ακόμη θα έπρεπε να υπάρχουν διαφορετικά δημοσιεύματα της ίδιας είδησης με μεγάλες διαφορές στο κείμενο και όχι μόνο αντιγραφές του ίδιου αρχικού κειμένου σε blogs.

Η παλιότερες δημοσιεύσεις που βρέθηκαν είναι μόνο σε αναξιόπιστα blogs, όπως το emirates247.com, τη υτά τα δημοσιεύματα δεν αναφέρουν κάποιο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων αλλά το Arabian News Agency (ANA). Αλλά πρακτορείο ειδήσεων Arabian News Agency (ANA) δεν υπάρχει. Υπάρχουν κάποιες σελίδες με παρόμοιο όνομα, μια εφημερίδα-περιοδικό με όνομα Αrab Νews-Αgency – ΑΝΑ, το Arakan News Agency – ANA αλλά όχι πρακτορείο ειδήσεων με αυτό το όνομα.

Λίστα των αραβικών πρακτορείων ειδήσεων 

Εκτός από τα παραπάνω το κείμενο περιέχει λογικά σφάλματα γιατί είναι αδύνατο να μην αναγνωρίσεις τις διαφορές που έχει το ανθρώπινο σώμα με ένα κατσίκι ή αρνί.

Έτσι έχουμε:

  • Το δημοσίευμα δεν περιέχει κανένα στοιχείο, όπως ονόματα, τόπος, χρόνος κτλ.
  • Οι αρχικές δημοσιεύσεις δεν είναι αξιόπιστες.
  • Καμιά αξιόπιστη πηγή. Μια τόσο απίστευτη είδηση για θα έπρεπε να υπάρχει σε αξιόπιστες ειδησεογραφικές σελίδες σε ολόκληρο τον κόσμο.
  • Υπάρχουν μόνο αναδημοσιεύσεις του αρχικού κειμένου και καμιά άλλη δημοσίευση.
  • Το κείμενο περιέχει λογικά σφάλματα, πχ. είναι αδύνατο να μην αναγνωρίσεις τις διαφορές που έχει το ανθρώπινο σώμα με ένα κατσίκι ή αρνί.
  • Δεν υπάρχει το πρακτορείο ειδήσεων με όνομα Arabian News Agency (ANA) που αναφέρουν στο αρχικό δημοσίευμα.

Συμπέρασμα: Το παραπάνω δημοσίευμα είναι μια ακόμη φανταστική ιστορία από τις χιλιάδες που κυκλοφορούν και αναπαράγονται τακτικά για λόγους κλικοθηρίας.

 

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.