Ποιοι είμαστε
Αρχική Ελληνοτουρκικό πόλεμο προβλέπει πάλι το ”αφυπνισμένο” διαδίκτυοHOAXES FAKE NEWS ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Ελληνοτουρκικό πόλεμο προβλέπει πάλι το ”αφυπνισμένο” διαδίκτυο

11 Ιαν
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Ο ελληνοτουρκικός πόλεμος είναι αγαπημένο θέμα σε μεγάλη μερίδα του ελληνικού ίντερνετ για τον απλούστατο λόγο πως φέρνει τα πολυπόθητα ”κλικς” Τις τελευταίες ώρες διαβάζουμε πως οι Τούρκοι ανέπτυξαν συστήματα  METRAVIB Pilar V στον Έβρο και αυτό ερμηνεύεται ως πολεμική προπαρασκευή…

ΥΠΕΡΒΟΛΗ

Στο voicenews.gr, makeleio.gr, pentapostagma.gr κτλ, διαβάζουμε:

 Τι ισχύει

Το METRAVIB Pilar V είναι ένα hi-tech σύστημα, ωστόσο δε μπορεί να λογιστεί ως στρατηγικό όπλο ή πολλαπλασιαστής δυνάμεων, η παρουσία του οποίου είναι σημάδι για επερχόμενη ελληνοτουρκική σύρραξη.

Επιτρέπει τον εντοπισμό πυροβολισμών μέσω ακουστικών ανιχνευτών. Έχει εφαρμογές στη προστασία ελαφρά θωρακισμένων οχημάτων, όπως είναι και το COBRA, καθώς και πολιτικές εφαρμογές. Για παράδειγμα, η Γαλλική Κυβέρνηση προμηθεύτηκε αριθμό συστημάτων τόσο για στρατιωτική χρήση, όσο και για προστασία πολιτικών στόχων από τρομοκρατικά χτυπήματα.

Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τη διάθεση των γειτόνων για εδαφική και γεωπολιτική επεκτατικότητα. Στη περίπτωση του βορείου Ιράκ, η τουρκική παρουσία είναι υπαρκτή εδώ και χρόνια και το τελευταίο διάστημα ισχυροποιείται. Ουσιαστικά όμως, το Ιράκ δεν υφίσταται ως κράτος ήδη από την εποχή της αμερικανικής εισβολής του 2003. Ειδικά το βόρειο τμήμα της χώρας.είναι ουσιαστικά ακυβέρνητο. Με την ανοχή των ΗΠΑ λοιπόν, οι Τούρκοι μπαινοβγαίνουν στη περιοχή κατά το δοκούν, αφενός για να εκκαθαρίσουν κουρδικούς θύλακες και αφετέρου για να αποκτήσουν δικαιώματα σε μια πιθανή, μελλοντική αναδιανομή εδαφών. Ο κουρδικός παράγοντας όμως, χαίρει επίσης εύνοιας από τις μεγάλες δυνάμεις και ειδικά από τις ΗΠΑ, ως ένας από τους ελάχιστους που αντιμάχεται τον ISIS τόσο στο βόρειο Ιράκ, όσο και στη Συρία. Χρησιμοποιούνται δηλαδή ως proxy army, στη λεγόμενη μάχη ενάντια στη τρομοκρατία. Σκοπός των Κούρδων είναι η αποκοπή εδαφών τόσο στο βόρειο Ιράκ, όσο και στη Συρία, για τη μελλοντική δημιουργία ανεξάρτητου Κουρδιστάν. Οι Κούρδοι αποτελούν πρόσχημα της Τουρκίας για την τωρινή επιχείρηση στη Συρία όπου λαμβάνουν μέρος σε επιχειρήσεις εναντίον του YPG (Κούρδοι), για να εξασφαλίσουν αυτό που αποκαλούν συνοριακή ζώνη ασφαλείας. Και εδώ είναι που οι τουρκικές επιδιώξεις έρχονται σε σύγκρουση με τα αμερικανικά συμφέροντα. Όπως και να ‘χει, οι επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας, λαμβάνουν χώρα εις βάρος αδύναμων ή ανύπαρκτων αντιπάλων.

Η περίπτωση της προς δυσμάς επεκτατικότητας της Άγκυρας, είναι μάλλον πιο πολύπλοκη. Δεν είναι μόνο το γεγονός πως η Ελλάδα είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που αποτρέπει μια άμεση στρατιωτική σύρραξη μεταξύ των 2 χωρών, αλλά και η υπάρχουσα λεπτή, αλλά υπαρκτή ισορροπία δυνάμεων που κάνει το κάθε επιτιθέμενο να σκεφτεί πολλές φορές πριν ρίξει τη πρώτη σφαίρα.

Παρά την οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα από το 2009, η Ελλάδα διαθέτει σήμερα έναν από τους πιο σύγχρονους και καλά εξοπλισμένους στρατούς στο κόσμο, σε σχέση με το μέγεθός της.

Οι φωνές που κάνουν λόγο για επικείμενο γενικευμένο πόλεμο με τη Τουρκία, δεν βασίζουν τους ισχυρισμούς τους σε στοιχεία. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, ήταν και θα παραμείνουν τεταμένες και η όποια επιθετικότητα, μπορεί να εκδηλωθεί σε τοπικό επίπεδο με τη πρόκληση θερμού επεισοδίου. Ας μη ξεχνάμε πως το 1996, με τη Κρίση των Ιμίων, η Άγκυρα πέτυχε να ”γκριζάρει” περιοχές του ανατολικού Αιγαίου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι γείτονες πέτυχαν μια στρατηγική νίκη που θα έπρεπε να διδάσκεται στις στρατιωτικές ακαδημίες, διότι πέτυχε πολλά με ανύπαρκτο κόστος.

Υπάρχουν 2 ακόμη αποτρεπτικοί παράγοντες που δεν επιτρέπουν γενικευμένο πόλεμο στη γείτονα, τουλάχιστον τη παρούσα στιγμή:

1ον, Οι τουρκικές Ε.Δ. πολεμούν αυτή τη στιγμή σε 3 μέτωπα (Β. Συρία, Β. Ιράκ, εσωτερικό εναντίον PKK)

2ον, Το πραξικόπημα του περασμένου καλοκαιριού, έπληξε ανεπανόρθωτα την στελέχωση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτή που επλήγη όμως περισσότερο από όλα, ήταν αναμφίβολα η Τουρκική Αεροπορία, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το πραξικόπημα ακολούθησε ένα πογκρόμ διώξεων, αποτάξεων, και φυσικά συλλήψεων. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθεί αισθητά η επάνδρωση των πολεμικών μοιρών της ΤΗΚ, σε επίπεδα που όμως δεν είναι διαθέσιμα δημοσίως. (πηγή: Πτήση & Διάστημα)

Από τα ανωτέρω προκύπτει πως η τοποθέτηση στον Έβρο συστηματων METRAVIB Pilar V, ακόμη και αν ισχύει, δεν αποτελεί τον αποφασιστικό παράγοντα που προμηνύει ελληνοτουρκική σύρραξη, ειδικά εάν εξεταστεί υπό το πρίσμα του ευρύτερου γεωπολιτικού και επιχειρησιακού-αμυντικού πλαισίου.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.