Ποιοι είμαστε
Αρχική Χιόνι που δεν λιώνει και καίγεται – Η νεα ανοησία που σαρώνει το facebookHOAXES ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Χιόνι που δεν λιώνει και καίγεται – Η νεα ανοησία που σαρώνει το facebook

12 Ιαν
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Με τις χιονοπτώσεις εμφανίστηκε μια νέα ανοησία στην ελληνική κοινότητα του facebook. Το χιόνι είναι τεχνητό γιατί δε λιώνει, ή όταν λιώνει δεν στάζει νερό, μαυρίζει από τη φλόγα και μυρίζει πλαστικό.

Είναι απίστευτος ο αριθμός μηνυμάτων που λάβαμε για το πλαστικό χιόνι που δεν λιώνει. Εκτός από τις αναρτήσεις του facebook, εμφανίστηκαν αποκαλυπτικά άρθρα και πειράματα από πιστούς της θεωρίας των αεροψεκασμών.

ΨΕΥΔΕΣ

Ας δούμε ένα: https://archive.is/V8MVM

Χιόνι που δεν λιώνει και καίγεται;

Από παλιά είχαν κυκλοφορήσει εξ Αμερικής κάποια βίντεο στο διαδίκτυο που έδειχνε κάποιοι να κάνουν ένα περίεργο πείραμα με το χιόνι:
Το έκαναν μπάλα, το έβαζαν πάνω από μια φλόγακι αυτό αντί να αρχίζει να λιώνει και να στάζει, όχι μόνο να μαυρίζει σε χρόνο μηδέν, αλλά, σύμφωνα με τα λεγόμενα εκείνων που έπαιρναν το βίντεο, η μπάλα χιονιού βρωμοκοπούσε κάτι σαν καμένο πλαστικό. Δεν έδωσα και πολύ σημασία, ώσπου με το φετινό χιονιά, βροχή οι αναρτήσεις στα social media με παρόμοιο πείραμα.

Έτσι αποφάσισα να το κάνω κι εγώ. Πήρα από το χιόνι που έχει πέσει πλούσια εδώ στη Μακρινίτσα, από το πάνω πάνω και καθαρό, το έκανα λίγο πιο σφιχτή μάζα και το έβαλα πάνω από τη φλόγα ενός αναπτήρα. Ιδού το παράλογο αποτέλεσμα: (update στο τέλος του άρθρου μια ώρα μετά)

Επίσης μου έστειλαν και το βίντεο που ανέβασε Βολιώτης στο facebook, ο οποίος έκανε ακριβώς το ίδιο πείραμα και αναρωτιέται τι στο καλό συμβαίνει στην ατμόσφαιρα (κάντε κλικ στην κάτω εικόνα):

Δεν χρειάζεται κανείς να είναι επιστήμονας, ένα απλό σχολείο να έχεις πάει θα ξέρεις ότι το χιόνι είναι παγωμένο νερό, δηλαδή Η2Ο το οποίο ούτε καίγεται, ούτε βρωμάει κάτι ανάμεσα σε πετρέλαιο ή πλαστικό. Έτσι κι αλλιώς, το πλαστικό από πετρέλαιο είναι φτιαγμένο.

Σίγουρα το θέμα δεν θα μείνει έτσι, θα ζητηθούν εξηγήσεις από ειδικούς, ενώ ποσότητα χιονιού θα πάει για χημική ανάλυση μόλις μας το επιτρέψει ο καιρός.

Αυτό που ήδη γνωρίζουμε είναι ότι οι χημικοί αεροψεκασμοί περιέχουν βαρέα μέταλλα σε νανομορφή (για τον ιονισμό της ατμόσφαιρας ώστε να ενεργοποιούνται τα διάφορα ραντάρ και στρατιωτικά οπλικά συστήματα τύπου HAARP) αλλά και είναι εμπλουτισμένοι και με διάφορα πολυμερή ώστε να παραμένουν περισσότερη ώρα στην ατμόσφαιρα.

Χιόνι που δεν λιώνει και βρωμάει; Μην μου πείτε ότι προέρχεται από το περιβάλλον, γιατί εκτός του ότι χιονίζει μέρες τώρα, μένω και στο Πήλιο, στο βουνό ψηλά εκεί που λέγεται Μακρινίτσα!

Κι αυτό είναι ένα από τα πολλά βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει στο εξωτερικό:

!!! Update 3:40

Μια ώρα μετά, το κομματάκι χιονιού που άφησα στο πήλινο κι έλιωσε μόνο του, άφησε μαύρα υπολείμματα, προφανέστατα τα κομμάτια που πριν είχαν μαυρίσει. Το θέμα δεν θα μείνει έτσι, όποτε έχουμε νεότερα θα σας ενημερώσουμε

Όπως αναφέραμε στην εισαγωγή, γέμισε το fecebook από την παραπάνω ανοησία.

Ο διαχειριστής της μεγαλύτερης αντιεμβολιαστικής ομάδας με πάνω από 15.000 μέλη

Ο εξοργισμένος χημικός.

H ακτιβίστρια των αεροψεκασμών

Καθηγήτρια σε δημόσιο ελληνικό Λύκειο

Όλος ο ισχυρισμός του “πλαστικού” χιονιού που δεν λιώνει και μαυρίζει σαν πλαστικό βασίζεται σε δύο στοιχεία. Πρώτο, δεν στάζει νερό όταν το χτυπάει η φλόγα και δεύτερο μαυρίζει.

Η παραπάνω ανοησία δεν είναι νέα, κυκλοφορεί 2-3 χρόνια στο ξενόγλωσσο διαδίκτυο και με τις τελευταίες χιονοπτώσεις κάνει σουξέ και στην Ελλάδα, από τους οπαδούς της θεωρίας των αεροψεκασμών.

Το χιόνι είναι κρύσταλλοι παγωμένου νερού με πολύ χαμηλή πυκνότητα. Τη πυκνότητα του χιονιού, (όταν δεν τη γνωρίζουμε) την υπολογίζουμε σε 10% που είναι ο μέσος όρος. Αυτό σημαίνει ότι το υπόλοιπο 90% είναι αέρας. Στο βίντεο βλέπουμε το χιόνι να λιώνει και το νερό από το λιωμένο χιόνι απορροφάται από υπόλοιπο χιόνι που δεν έχει λιώσει. Φυσικά το βίντεο σταματάει και δεν συνεχίζει μέχρι να κορεστεί το χιόνι από το νερό και αρχίσει να στάζει. Όσο μεγαλύτερη η ποσότητα χιονιού που καίμε, τόσο περισσότερο νερό μπορεί να κρατήσει.

http://users.itia.ntua.gr/nikos/metsovo/xioni.pdf

Το χιόνι μαυρίζει από την αιθάλη (καπνιά) της φλόγας. Είναι εντελώς φυσιολογικό, το ίδιο θα συμβεί και σε ένα γυαλί. Αν χρησιμοποιήσετε ένα πιστολάκι μαλλιών και το λιώσετε με ζεστό αέρα δεν θα μαυρίσει γιατί δεν υπάρχει αιθάλη από τη φλόγα.

Πάνω σε αυτά τα δύο στοιχεία, πρόσθεσαν και τη μυρουδιά πλαστικού για να ενισχύσουν τους απίστευτους ισχυρισμούς.

Τόσο απλά… και η ανοησία χτύπησε κόκκινο στο facebook. Οι οπαδοί της θεωρίας των αεροψεκασμών διαμαρτύρονται γιατί δεν παίρνουμε στα σοβαρά τους ισχυρισμούς τους. Θα πρέπει πρώτα να σοβαρευτούν οι ίδιοι. 

 

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.