Ποιοι είμαστε
Αρχική Πόσο επικίνδυνο είναι τελικά το φοινικέλαιο που περιέχει η Nutella;HOAXES ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Πόσο επικίνδυνο είναι τελικά το φοινικέλαιο που περιέχει η Nutella;

14 Ιαν
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Εάν είστε από αυτούς που αγαπάνε το γνωστό spread της Nutella, ενδεχομένως να θορυβηθήκατε από τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για καρκινογόνες ουσίες στα συστατικά του. Συγκεκριμένα, το φοινικέλαιο φέρεται να προκαλεί καρκινογεννέσεις.  Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είδαμε στο tromaktiko.blogspot.gr.

ΥΠΕΡΒΟΛΗ

Το φοινικέλαιο είναι ένα βασικό συστατικό που χρησιμοποιεί η Nutella, αλλά και σχεδόν ολόκληρη η βιομηχανία κατασκευής γλυκισμάτων. Υπάρχει σε παγωτά, μαργαρίνες, σοκολάτες κτλ. Το Μάιο του 2016, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), δημοσίευσε τα ευρήματα έρευναςσχετικά με τους γλυκιδυλικούς εστέρες λιπαρών οξέων (GE), που σχηματίζονται κατά την επεξεργασία φυτικών ελαίων, ειδικά σε θερμοκρασίες που πλησιάζουν ή ξεπερνούν τους 200 βαθμούς Κελσίου. Η συγκεντρώσεις στο φοινικέλαιο ήταν οι υψηλότερες. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι GE, μπορούν να προκαλέσουν καρκινογεννέσεις σε ποντικούς και αρουραίους, πιθανότατα μέσω της ζημιάς που προκαλούν στις γενετικές πληροφορίες των κυττάρων τους. Σε καμία περίπτωση όμως αυτό δε σημαίνει πως ισχύει το ίδιο και για τους ανθρώπους. Για αυτο το λόγο η EFSA ζήτησε να γίνουν περαιτέρω έρευνες.

Η EFSA θα διαβιβάσει τα στοιχεία στις αρχές της ΕΕ υπεύθυνες για το καταλογισμό ενδεχόμενου κινδύνου, οι οποίες με τη σειρά τους θα υπολογίσουν τη διαχείριση πιθανού κινδύνου για τους καταναλωτές. Εν ολίγοις, παρέπεμψαν το ζήτημα για περισσότερες έρευνες.

Παρά τα ευρήματα, η EFSA δεν όρισε ανώτατο όριο ημερήσιας κατανάλωσης, αν και εξέφρασε ανησυχίες για τη κατανάλωση των ουσιών από μωρά και νήπια. Δεν προέβη επίσης σε καμία ανάκληση προϊόντος από τα ράφια των ευρωπαϊκών σούπερ μάρκετ,

Την ίδια στιγμή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η FDA και τα Ηνωμένα Έθνη, δεν έχουν προβεί σε οποιαδήποτε απαγόρευση χρήσης φοινικέλαιου.

Σύμφωνα με το Reuters, η κατασκευάστρια εταιρία Ferrero, αναφέρει πως το φοινικέλαιο που χρησιμοποιεί, προέρχεται από ”φρεσκοστυμμένα” φρούτα και επεξεργάζεται σε ελεγχόμενες θερμοκρασίες, χαμηλότερες των 200 βαθμών. Η διαδικασία αυτή λαμβάνει χώρα για να εξουδετερωθεί η μυρωδιά και το κόκκινο χρώμα του φοινικέλαιου. Η διαδικασία της εταιρίας είναι πιο χρονοβόρα και κοστίζει 20% περισσότερο, απ ότι η ευκολότερη που απαιτεί θερμοκρασίες άνω των 200 βαθμών. Ο λόγος που η Ferrero εμμένει στη χρήση του φοινικέλαιου, έναντι οποιουδήποτε άλλου φυτικού ελαίου, είναι επειδή είναι το μοναδικό που μπορεί να χαρίσει την ιδανική υφή στη Nutella. Παράλληλα, είναι οικονομικότερο, με κόστος $800/τόνο, τη στιγμή που το ηλιέλαιο κοστίζει $845/τόνο και το έλαιο ελαιοκράμβης, $920/τόνο. Τέλος, αποφεύγοντας τη διαδικασία της υδρογόνωσης, δεν παράγονται τρανς λιπαρά.

Η παραγωγή φοινικέλαιου, έχει τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Μαζικές αποψιλώσεις δασών για τη καλλιέργεια του δέντρου, έχει οδηγήσει μεγάλους πληθυσμούς ζώων, όπως ο ουρακοτάγκος, στο χείλος της εξαφάνισης. Όλα αυτά για να καλυφθεί μια αγορά με τζίρο άνω των $44 δις ετησίως. Η Ferrero, χρησιμοποιεί 185.00 τόνους φοινικέλαιου ετησίως.

Τι λέει η Nutella Greece

Απευθυνθήκαμε στη Nutella Greece για να μας σχολιάσει τα σχετικά δημοσιεύματα:

Αγαπητέ κ. Επαχτίτη, σας ευχαριστούμε πολύ για το ενδιαφέρον σας. Παρακαλούμε σημειώστε τα παρακάτω σχετικά με το συγκεκριμένο άρθρο.

 

• Η Nutella δεν είναι καρκινογόνο προϊόν.

• Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) δεν αναφέρθηκε ποτέ στη Nutella.

• Η Nutella δεν αποσύρθηκε ποτέ από ράφια καταστημάτων σε καμία χώρα.

 

Η ιταλική αλυσίδα Coop απέσυρε τα δικά της private label προϊόντα που περιείχαν φοινικέλαιο.

 

Η υγεία και η ασφάλεια των καταναλωτών αποτελεί πρώτη και απόλυτη προτεραιότητα για τη Ferrero, η οποία επιβεβαιώνει ότι όλα τα προϊόντα Ferrero είναι ασφαλή. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), η οποία έχει αναλύσει την ύπαρξη βλαβερών προσμείξεων σε ένα μεγάλο αριθμό προϊόντων και ελαίων, δηλώνει ότι η παρουσία τέτοιων προσμείξεων εξαρτάται από τα είδη των ελαίων και των λιπαρών που χρησιμοποιούνται, καθώς επίσης και από το είδος της επεξεργασίας στην οποία υποβάλλονται. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, η Ferrero επιλέγει προσεκτικά πρώτες ύλες υψηλής ποιότητας και ακολουθεί συγκεκριμένες διαδικασίες βιομηχανικής παραγωγής οι οποίες περιορίζουν την παρουσία προσμείξεων σε ελάχιστα επίπεδα, συμμορφούμενη πλήρως με τις σχετικές παραμέτρους που έχει ορίσει η EFSA.

 

Επιπλέον η εταιρεία, μέσω των ομάδων Ποιοτικού Ελέγχου, παρακολουθεί όλους αυτούς τους παράγοντες διαρκώς και εγγυάται την ασφάλεια των προϊόντων Ferrero στους καταναλωτές. Πρόσφατα, η Ferrero παρουσίασε στην Ιταλία μία καμπάνια για τον εορτασμό των 70 χρόνων λειτουργίας της εταιρείας, τονίζοντας το πάθος της για ποιότητα το οποίο την οδηγεί στο να επιλέγει και να συνδυάζει τις καλύτερα συστατικά, όπως το φοινικέλαιο, το κακάο και τα φουντούκια”.

Πως έχει η κατάσταση σήμερα

Κανείς διεθνής ή κρατικός οργανισμός δεν έχει απαγορεύσει τη κατανάλωση φοινικέλαιου. Η αναφορά της EFSA βρίσκεται υπό εξέταση από τα αρμόδια όργανα της ΕΕ που κατά κανόνα, φημίζονται για την αυστηρότητά τους σε ζητήματα που αφορούν τη δημόσια υγεία. Ο εκπρόσωπος της αρμόδιας υπηρεσίας ασφάλειας τροφίμων της ΕΕ, Enrico Brivio, δήλωσε πως σχετικές οδηγίες θα εκδοθούν ως το τέλος του έτους. Τόνισε ωστόσο πως δεν πρόκειται να υπάρξει καθολική απαγόρευση του φοινικέλαιου, αλλά πιθανή ρύθμιση των ορίων ασφαλούς κατανάλωσης. Την ίδια στιγμή, το European Food Information Council (EUFIC), που τυγχάνει υποστήριξης από τη Κομισιόν, αναφέρει πως δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ανησυχίες για την ασφάλεια του φοινικέλαιου.

Με βάση τα ανωτέρω δεδομένα, είναι μάλλον πρώιμο να καταλήξουμε πως το φοινικέλαιο είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Σε κάθε περίπτωση μια υγιής και ισορροπημένη δίαιτα, θα μπορούσε να περιορίσει τυχόν κίνδυνο.

via TNI

Fact-check for the sake of Democracy