Ποιοι είμαστε
Αρχική Έχει το μπρόκολο περισσότερη πρωτεΐνη από τη μπριζόλα;Χωρίς κατηγορία

Έχει το μπρόκολο περισσότερη πρωτεΐνη από τη μπριζόλα;

19 Ιαν
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Συχνά βλέπουμε σε διάφορες σελίδες να κυκλοφορούν διατροφικές συμβουλές οι οποίες μας λένε πόσο σημαντική είναι η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών έναντι άλλων.

Από αυτές συνήθως μαθαίνουμε πως τα λαχανικά ή τα φρούτα είναι καλύτερα από το κρέας και στη συγκεκριμένη περίπτωση που βρέθηκε, που αλλού, στο Facebook, το social medium που συναντιόνται όλοι οι επιστήμονες, μαθαίνουμε πως αν φας μπρόκολο τότε παίρνεις περισσότερη πρωτεΐνη από το αν φας μπριζόλα.

screen-shot-2017-01-19-at-12-42-02-p-m

Πηγή του meme αυτού είναι το βιβλίο του Dr Joel Fuhrman, Eat to Live όπου μαθαίνουμε πως 100 θερμίδες μπριζόλας έχουν 5,4γρ πρωτεΐνη, ενώ 100 θερμίδες μπρόκολου έχουν 11,2γρ πρωτεΐνη, άρα είναι καλύτερο να τρως μπρόκολο.

Αλλά στο παραπάνω υπάρχουν αρκετά λάθη, τόσο αριθμητικά όσο και λογικά.

Όπως μας ενημερώνει η βάση δεδομένων του USDA (United States Department of Agriculture
Agricultural Research Service), 100 θερμίδες ψητού μοσχαρίσιου κόντρα φιλέτου έχουν 11,08γρ πρωτεΐνη ενώ 100 θερμίδες ωμού μπρόκολου έχουν 8,29γρ. Από όσο θυμάμαι από την αριθμητική δημοτικού, το 8,29 είναι μικρότερο του 11,08.

(Δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά το meme ήδη καταρρίφθηκε. Θα μπορούσαμε να σταματήσουμε εδώ, αλλά έχει ενδιαφέρον οπότε ας συνεχίσουμε.)

Το λάθος μάλλον προέκυψε από το ότι, το 2005, όταν ο Fuhrman έγραφε το βιβλίο του, χρησιμοποίησε ως πηγή της πληροφορίας αυτής ένα διατροφικό βιβλίο γραμμένο το 1986 (Adams, C. 1986. Handbook of the Nutritional Value of Foods in Common Units, New York: Dover Publications).

Το γιατί χρησιμοποίησε αυτό το βιβλίο ενώ η βάση δεδομένων του USDA είναι διαθέσιμη από το 1990, είναι περίεργο. Αλλά ας το αφήσουμε αυτό το θέμα διότι δεν μπορούμε να ρωτήσουμε τον γιατρό και μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε.

Αν και έχουμε ακόμα πολλά να μάθουμε για τη διατροφή και το πως λειτουργεί ο οργανισμός μας, υπάρχουν κάποια πράγματα που ξέρουμε, όπως πως με σειρά σημαντικότητας στη διατροφής μας έρχονται πρώτα τα υγρά, μετά οι θερμίδες και τρίτη η πρωτεΐνη. Ξέρουμε επίσης πως η πρωτεΐνη αποτελείται από αμινοξέα και πως πολλά αμινοξέα δεν υπάρχουν στην φυτική πρωτεΐνη.

Αλλά ας μη μιλάμε στον αέρα. Ας συγκρίνουμε μια κανονική μπριζόλα των 113 γραμμαρίων με 275 θερμίδες και 30,5 γραμμάρια πρωτεΐνη με 277 θερμίδες μπρόκολου που είναι περίπου 1.600 γραμμάρια! Μιλάμε για πολύ μπρόκολο!

Μπριζόλα περίπου 113γρ

Περίπου 100γρ μπρόκολο. Για να πάρετε 277 θερμίδες πρέπει να φάτε 16 τέτοια πιάτα.

Τώρα ας δούμε τα αμινοξέα που περιέχει η κάθε τροφή

 

screen-shot-2017-01-19-at-5-19-19-p-m

*ο σύνδεσμος για την απαιτούμενη ποσότητα για ενήλικα 70kg

Από τη παραπάνω λίστα βλέπουμε πως το μπρόκολο δεν καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες σε αμινοξέα ενός ατόμου 70 κιλών και πως είναι πολύ πίσω σε διατροφική αξία από τη μπριζόλα. Στη πραγματικότητα, αν θες να πάρεις τα αμινοξέα που θεωρούνται απαραίτητα για τον άνθρωπο ανά ημέρα τρώγοντας μόνο μπρόκολο, τότε πρέπει να φας κάτι παραπάνω από τρία (3) κιλά!

 

Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν πως με το παραπάνω άρθρο δεν καταρρίπτουμε τη χορτοφαγία, ούτε και προσπαθούμε. Ο κάθε ένας είναι ελεύθερος να επιλέξει πως θα τρέφεται. Οι υπερβολές και τα ψέματα, όπως σε αυτό το meme είναι που ενοχλούν και πρέπει να ξεκαθαρίζουν.

Όλοι έχουμε υποχρέωση να χρησιμοποιούμε τη λογική πριν αρχίσουμε να μοιράζουμε πληροφορίες, να επαληθεύουμε αυτό που έχουμε μπροστά μας και να μην σπρώχνουμε ψέματα που απλώς ταιριάζουν με τις απόψεις μας.

Αν θέλετε να μάθετε ποια διατροφή είναι καλύτερη για εσάς μη ψάχνετε στο Facebook, μιλήστε με ένα επιστήμονα, ένα σοβαρό διατροφολόγο που έχει σπουδάσει το αντικείμενο.

Αμφισβητείστε όσα διαβάζετε μέχρι να σας δώσουν επιστημονικά στοιχεία. Ξεκινήστε από αυτό το άρθρο.

Διαβάστε περισσότερα.

Αρθρογράφος - Ερευνητής