Ν.Δήμου – «Φίλοι, μας δουλεύουν!»

9

Ένα από τα πράγματα που με ενοχλούν αφάνταστα είναι οι θεωρίες συνωμοσίας. Ξέρετε – όλες εκείνες οι απόπειρες να ερμηνευτεί ένα φαινόμενο, όχι με βάση μία ορθολογική ανάλυση των γεγονότων, αλλά με κάποιες (συνήθως παρανοϊκές – το λιγότερο μυθολογικές) ερμηνείες.

Όπως ήδη θα έχετε ακούσει, τον κόσμο δεν τον κυβερνάνε οι εκλεγμένοι πρόεδροι και πρωθυπουργοί του – αλλά οι Επτά Σοφοί της Σιών, το Εβραϊκό Λόμπι, η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ, οι Μασόνοι, οι Ναΐτες Ιππότες, οι Εξωγήινοι, και λοιπές αόρατες δυνάμεις.

Πίσω από κάθε θεωρία συνωμοσίας, υπάρχει η αρχή ότι τα πράγματα δεν είναι όπως μας τα παρουσιάζουν, ότι «κάτι μας κρύβουν», ότι υπάρχει μία διπλή πραγματικότητα.

Ταινίες με μεγάλη επιτυχία, όπως το Matrix, βασίζονται σε μία θεωρία συνωμοσίας. Άσχετα με τη βιρτουόζικη σκηνοθεσία και τα ψηφιακά εφέ – η ουσία της ταινίας ήταν η εικονική πραγματικότητα σε αντίθεση με την αντικειμενική.

Μία άλλη ταινία βασισμένη στο πιο επιτυχημένο συνωμοτικό βιβλίο των τελευταίων ετών -από όπου και το σενάριό της- ήταν ο Κώδικας Ντα Βίντσι.

Το βιβλίο είναι ένα έξυπνο παζλ, που ενώνει υπαρκτά στοιχεία (σε νέα ερμηνεία) με ανύπαρκτα, για να δώσει μίαν άλλη εκδοχή όχι μόνο για την εξέλιξη της χριστιανικής θρησκείας, αλλά και για την πορεία του κόσμου.

Φυσικά, τίποτα από όσα ισχυρίζεται το βιβλίο δεν είναι αλήθεια. Όμως ένα μεγάλο ποσοστό από τις δεκάδες εκατομμύρια αναγνώστες του το πίστεψε. (Είναι απίθανο το πόσο έχουμε ανάγκη από τον μύθο, την άλλη εξήγηση. Μας χάνει να νιώθουμε πιο έξυπνοι — διότι εμείς ξέρουμε την πραγματική αλήθεια – κι όχι αυτά που πιστεύουν οι πολλοί…)

Θεωρίες συνωμοσίας έχουν κατασκευαστεί για τα πιο πιθανά και απίθανα πράγματα: από τους εξωγήινους, που κάποτε ήρθαν στη Γη (υπόθεση Ρόσγουελ), ως τη δολοφονία του Kennedy και του Παναγούλη. Ευδοκιμούν όπου η πραγματικότητα δεν είναι πολύ σαφής (όπως στις δύο τελευταίες περιπτώσεις), αλλά και σε πράγματα επιστημονικά τεκμηριωμένα και διαφανέστατα. Έχουν αρκετή συγγένεια με τους περιαστικούς μύθους (urban legends), αλλά πάνε σε μεγαλύτερο βάθος και πλάτος. Έναν αρκετά πλήρη κατάλογο, με ανάλυση της κάθε μίας, μπορείτε να βρείτε στο Διαδίκτυο, στη διεύθυνση http://carpenoctem.tv/cons/.

Εκεί θα διαβάσετε ποιος και γιατί δολοφόνησε τη Marilyn Monroe (που ήταν έγκυος από κάποιον Kennedy, αλλά και ερωμένη του αρχηγού της Μαφίας), γιατί ο Chapman σκότωσε τον John Lennon, και φυσικά ποιοι διέταξαν τον θάνατο της πριγκίπισσας Diana.

Και αυτά μπορεί να είναι σκέτο κουτσομπολιό, αλλά το ότι οι Βαυαροί Φωτισμένοι (Illuminati) σας κυβερνάνε κρυφά, είναι πολύ σοβαρό.

Η επιστήμη αδυνατεί να διαλύσει το νεφέλωμα αυτών των θεωριών. Άντε να πείσεις ότι αυτό που έπεσε στην έρημο του Νέου Μεξικού (ΕΙΠΑ) τη 2η Ιουλίου του 1947 ήταν πράγματι μετεωρολογικό μπαλόνι – και όχι ιπτάμενος δίσκος. Και ότι δεν υφίστανται τα κατεψυγμένα πτώματα των τεσσάρων νεκρών εξωγήινων.

Η έρευνα έδειξε π.χ. ότι τα ονομαζόμενα Πρωτόκολλα των σοφών της Σιών δεν είναι πρακτικά αυτής της (ανύπαρκτης) οργάνωσης, αλλά πλαστογραφία που έφτιαξε η Τσεκά, η μυστική οργάνωση του τσάρου, με βάση κάτι γαλλικά αντισημιτικά φυλλάδια του 19ου αιώνα, για να δικαιολογήσει τα πογκρόμ εναντίον των Εβραίων.

Κάθε μελετητής μπορεί να σας τεκμηριώσει τα γεγονότα – αλλά το βιβλίο εξακολουθεί, έναν αιώνα μετά, να κυκλοφορεί και να διαφημίζεται από την τηλεόραση. Πολλοί το διαβάζουν και πιστεύουν στην ύπαρξη της οργάνωσης, στην παντοδυναμία της και στα καταχθόνια σχέδιά της….

Όπως με έχουν διαβεβαιώσει φίλοι Έλληνες που έλαβαν μέρος σε συναντήσεις της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ, πρόκειται για μία μάλλον βαρετή κοσμική συνάντηση -κάτι σαν το ετήσιο συνέδριο του Νταβός-, όπου γίνονται συζητήσεις και (καμιά φορά) κλείνονται δουλειές.

Όταν είχα ανεβάσει αυτό το θέμα στο blog μου, πήρα μηνύματα από ανθρώπους που με διαβεβαίωναν ότι διάφορες μυθικές θεωρίες από αυτές που αναφέρω ήταν αληθινές – και είχαν αποδείξεις γι’ αυτό. Όταν τους προέτρεψα να τις ανεβάσουν στο blog – μου απάντησαν (σοβαρά) ότι δεν θα το κάνουν, επειδή κινδυνεύει η ζωή τους…

Πολλά σχετικά με θεωρίες συνωμοσίας θα βρείτε στο Διαδίκτυο (βρίθει), στην ελληνική τηλεόραση (όπου κάθε βράδυ μαθαίνουμε για την ένδοξη απόβαση των Ελλήνων που θα έρθουν από τον πλανήτη Σείριο με διαστημόπλοια το 2024) και σε κάθε συζήτηση ελληνικού καφενείου.

Η χώρα μας θα πρέπει να κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις διεθνώς στη συνωμοσιολογία. Δεν είναι μόνο το εθνικό μας χόμπι — είναι και το εθνικό μας άλλοθι. Εμείς, ως γνωστόν, δεν ευθυνόμαστε για τίποτα. Ό,τι στραβό μάς συμβαίνει οφείλεται στον «ξένο δάκτυλο» ή στα «ξένα κέντρα». (Από στόματός πρωθυπουργού ο λόγος…) Στο μυαλό του μέσου Έλληνα, οι ξένοι κοιμούνται και ξυπνάνε με μία έγνοια: πώς θα μας βλάψουν.

Πώς λοιπόν να μην αρχίζει η κουβέντα στο καφενείο με τη φράση: «Θα σου πω εγώ τι κρύβεται από πίσω…».

Η τελευταία θεωρία συνωμοσίας που άκουσα είναι ότι πίσω από την εταιρεία που μετράει την τηλεθέαση κρύβονται σκοτεινές δυνάμεις (μάλλον αμερικανικές) που αλλοιώνουν τα νούμερα τηλεθέασης, ώστε να ανεβαίνουν οι αποβλακωτικές εκπομπές, να πολλαπλασιάζονται και να αποκοιμίζουν τον ελληνικό λαό…

Απόσπασμα από το βιβλίο του Νίκου Δήμου «Μικρό εγχειρίδιο ορθολογισμού (και ανορθολογισμού)» Εκδόσεις Πατάκη, 2016 

 • Dimitris Karimpas

  Ο κύριος Δήμου αγνοεί παντελώς τα λόγια του αληθινού πατέρα της προπαγάνδας και των δημοσίων σχέσεων, του Edward Bernays.

  Φυσικά και υπάρχουν συνωμοσίες για την χειραγώγηση των Μαζών. Και ότι υπάρχει τέτοιου είδους συνωμοσία και κατάλληλοι μηχανισμοί καθώς και άνθρωποι που τους χειρίζονται μας το λέει στο βιβλίο του πριν 100 χρόνια ένας ειδικός.

  Ο Edward Bernays, ήταν πρωτοπόρος στον τομέα των δημοσίων σχέσεων και της προπαγάνδας και θεωρείται ως ο «πατέρας των δημοσίων σχέσεων». Συνδύασε τις ιδέες του πατέρα της κοινωνικής ψυχολογίας Gustave Le Bon και του Wilfred Trotter στην ψυχολογία της μάζας, με τις ψυχαναλυτικές ιδέες του Εβραίου θείου του Sigmund Freud.

  Γεννήθηκε στην Βιέννη το 1891 από Εβραίους γονείς και έζησε στις ΗΠΑ όπου εργάστηκε για την κυβέρνηση του Woodrow Wilson κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η δουλειά του ήταν να προωθήσει με κατάλληλο τρόπο την ιδέα ότι οι ΗΠΑ έμπαιναν στο πόλεμο για να προωθήσουν την Δημοκρατία στην Ευρώπη!
  Ότι ακριβώς κάνουν και σήμερα. Βομβαρδίζουν για τη Δημοκρατία και την απελευθέρωση των λαών.

  Ο Bernays δήλωσε ότι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της δημοκρατίας ήταν η χειραγώγηση του νου της μάζας απ’ τα Μέσα Ενημέρωσης και τη διαφήμιση!

  Γράφει το 1928 στο βιβλίο του Propaganda, σελ. 9:

  «Ο συνειδητός και ευφυής χειρισμός των οργανωμένων συνηθειών και της άποψης των μαζών, είναι ένα σπουδαίο στοιχείο της δημοκρατικής κοινωνίας. Αυτοί που ελέγχουν αυτό τον κρυφό κοινωνικό μηχανισμό, αποτελούν μια αόρατη κυβέρνηση που είναι η αληθινή διακυβέρνηση της χώρας μας… Κυβερνιόμαστε, το μυαλό μας μορφοποιείται, τα γούστα μας παίρνουν σχήμα, οι ιδέες μας προτείνονται, σε μεγάλο βαθμό από ανθρώπους, που ποτέ δεν γνωρίσαμε. Αυτό είναι λογικό επακόλουθο του τρόπου οργάνωσης της δημοκρατικής κοινωνίας μας…»

  Το πιάσατε; Αυτός ο ειδικός επί της προπαγάνδας είπε ξεκάθαρα 100 περίπου χρόνια πριν, ότι υπάρχουν δυνάμεις στο παρασκήνιο που έχουν την πραγματική δύναμη να διαμορφώνουν τις απόψεις μας. Μάλιστα είπε ότι αυτός ο έλεγχος του νου των ανθρώπων είναι απαραίτητος στην δημοκρατική κοινωνία γιατί η κοινωνία είναι παράλογη και επικίνδυνη εξαιτίας του «ενστίκτου της αγέλης».

 • Μάλλον θα το αγοράσω αυτό το βιβλίο.

 • knos

  Όσο ο Ν. Δήμου και οι συν αυτώ θα διατυμπανίζουν τις θεωρίες συνομωσίας που λένε ότι για την κρίση φταίει ο μανάβης που δεν έκοβε απόδειξη, τόσο θα χάνεται η λογική και η σωστή κρίση, η συνοχή στην κοινωνία κι η πίστη σε «ψεκασμένες» θεωρίες, ως απόρροια της έλλειψης οποιασδήποτε πνευματικής προσφοράς από τους υποτιθέμενα «πνευματικούς ανθρώπους» της κοινωνίας. Μια κοινωνία με πνευματικό κόσμο τον Ν. Δήμου και τον κύκλο του, είναι θαύμα που δεν έχει καταλήξει μαζικά στον Σώρρα.

  • Nick S.

   ο δημου ειναι για τον κοσμο του ορθολογισμου ΑΚΡΙΒΩΣ οτι ειναι ο σωρρας για τον κοσμο των συνομωσιολογων

  • Τα είπες όλα.

 • Ερεχθεύς 5 Μ.Μ.

  Εντάξει ρε Δήμου. Μας έπεισες. Ζούμε σε έναν όμορφο κόσμο, ζηλευτό, αγγελικά και ηθικά πλασμένο.
  Δεν υπάρχουν συνωνοσίες. Η ύπαρξη των συνωμοσιών, είναι μια συμωμοσία.
  Η τακτική του να ταυτίζεις κάποιες γελοιότητες τύπου Ρόσγουελ, με κάποια υπαρκτά ζητήματα τύπου Μπίλντερμπεργκ, είναι κλασσικός αποπροσανατολισμός, χαμηλού επιπέδου.

 • Δεν πολύ συμπαθώ τον Δήμου και τη κουλτούρα του homo ordodox που και αυτή ως κουτλούρα είναι μια πρώιμη αντιδραστικότητα και ως τέτοια κρίνει τα πράματα υπό ένα πρίσμα μόνο. Αυτού του οτι όλα βαίνουν καλώς στο σύστημα και σιωπάτε.
  Όμως είναι μιά πραγματικότητα πως οι αποβλακωτικές εκπομπές πουλάνε διότι υπάρχει ήδη υφιστάμενο κοινό που τις βλέπει και τις απαιτεί. Και επειδή η Ενημέρωση είναι κερδοσκοπικό σπόρ πλέον χωρίς κανένα ενδοιασμό κιτρινισμού μάλιστα(βασικά, το σπόρ είναι ποιός θα κάνει πιο έξυπνο κιτρινισμό, παρά ενημέρωση), δεν υπάρχει κανένας ηθικός φραγμός που να εμποδίζει τον καναλάρχη να βάζει σκουπίδια στο πρόγραμμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όλο και λιγότεροι με νοημοσύνη να παρακολουθούν ΤV ή να έχουν συσκευή. Οι υπόλοιποι, είτε γκρινιάζουν ψάχνωντας δικαιολογία, είτε είναι συνειδητά αποβλακωμένοι. Αυτά φυσικά για την ελληνική TV. Δυστυχώς το άλλοθι του καπιταλισμού είναι η έρημος ηλιθιότητας που μας κλέβει το οξυγόνο. Διότι πως να μην εκμεταλλευτείς τον ηλίθιο?

  • Nick S.

   κι δημου κατακιτρινος ειναι, (πανεξυπνα μεν, γιατι γινεται ο «ανθρωπος σου» αλλα κατακιτρινος) αν δαβαζες τα αρθρα του στο RAM θα το ηξερες

 • Andreas Analytis

  Φιλε μου αρθρογραφε. Αυτο το αρθρο ετσι ακριβως ηθελε να το γραψω και εγω αλλα δυστυχως δεν εχω την ικανοτητα σου να γραφω τοσο καλα. Εχω παθει πλακα με ενα μεγαλο ποσοστο Ελληνων ποσο ευκολοπιστοι ειναι . Ειμαι σε διλημμα αν τελικα δεν μπορουν να σκεφτουν λογικα η δεν θελουν επειδη τους αρεσει ενα ψευτικο γεγονος. Βρισκομαι πολλες φορες σε διλημμα αν οφελει να τους λεω οτι αυτο που διαβασαν ειναι παραμυθι ,παρολο που τους δινω μια λογικγ εξηγηση η τους φερνω στοιχεια την αλλα μερα εχουμε παλι τα ιδια.