Ποιοι είμαστε
Αρχική Ορκωμοσία Trump: Είχε “το μεγαλύτερο πλήθος που έχει ποτέ παρακολουθήσει ορκωμοσία”;HOAXES FAKE NEWS ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Ορκωμοσία Trump: Είχε “το μεγαλύτερο πλήθος που έχει ποτέ παρακολουθήσει ορκωμοσία”;

25 Ιαν
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Ήταν θέμα χρόνου για φτάσουν και στην Ελλάδα τα διάφορα δημοσιεύματα του εξωτερικού που, βασιζόμενα σε δηλώσεις του Trump και του επιτελείου του, κάνουν λόγο για προσπάθεια των ΜΜΕ να αποκρύψουν τον πραγματικό όγκο του πλήθους που παραβρέθηκε στη τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου.

 
Εμφανίστηκαν και άρθρα με τον ισχυρισμό πως παρευρέθηκαν στην ορκωμοσία του Τράμπ πάνω από 1.500.000 άνθρωποι

Τι ισχύει:

Είναι αλήθεια πως η σχέση του Trump με μεγάλη μερίδα των αμερικανικών media, δεν είναι και η καλύτερη. Η τελευταία προστριβή έχει να κάνει με την υποτιθέμενη κάλυψη της ορκωμοσίας του νέου προέδρου και ειδικότερα με τον αριθμό των ανθρώπων που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση. Σχετικές δηλώσεις έκανε ακόμη και ο εκπρόσωπος τύπου Sean Spicer, κατηγορώντας ευθέως μερίδα των ΜΜΕ για ψευδείς αναφορές και μάθαμε πως από δω και πέρα τα ψέματα θα λέγονται «alternative facts». Δηλαδή κάτι σαν “εναλλακτική αλήθεια”. Έχεις 10.000 ογκολόγους που προτείνουν την μαστογραφία με εκατοντάδες έρευνες, μελέτες και ένα που να λέει πως η μαστογραφία κάνει κακό στην υγεία; Μπορείς να επιλέξεις την “εναλλακτική αλήθεια”.

Μάλλον χάνουμε

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αντιπαράθεσης αποτελούν οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν από την ορκωμοσία Trump και συγκρίθηκαν με αυτή του Obama, με τη πρώτη να έχει ελάχιστο κόσμο σε σχέση με τη δεύτερη κάτι που θεωρητικά φανερώνει τη δυσαρέσκεια των Αμερικανών στο πρόσωπο του νέου προέδρου.

”Πρόκειται για το μεγαλύτερο πλήθος που έχει ποτέ παρακολουθήσει ορκωμοσία, τόσο αυτοπροσώπως (στο σημείο), όσο και σε όλο το πλανήτη (μέσω τηλεόρασης κτλ). Αυτές οι προσπάθειες υποτίμησης του ενθουσιασμού της ορκωμοσίας είναι ντροπιαστικές και λανθασμένες”

Η προσέλευση ήταν σχετικά χαμηλή

Παρά τις αντιδράσεις του νέου προέδρου, υπάρχουν εκατοντάδες φωτογραφίες που αποδεικνύουν πως όντως η προσέλευση του κόσμου στη ορκωμοσία ήταν αισθητά μικρότερη από την αντίστοιχη του 2009. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η παρακάτω εικόνα, αλλά όπως είδαμε στο παραπάνω άρθρο, υπάρχουν ισχυρισμοί πως η εικόνα έχει ληφθεί μετά την ολοκλήρωση της τελετής.

Η εικόνα προέρχεται από το Reuters. Η αριστερή τραβήχτηκε στις 1:27μμ λίγο μετά το τέλος της ομιλίας Obama για την ορκωμοσία του (Stelios Varias) και η δεξιά στις 12 και 1 λεπτό (μμ) κατά την έναρξη της ορκωμοσίας Trump (Lucas Jackson). Το πρακτορείο δέχθηκε σφοδρή κριτική από κύκλους φιλικά προσκείμενους στο νέο Αμερικανό πρόεδρο για δήθεν σκόπιμη παραπληροφόρηση, αναγκάζοντας το Reuters να βγάλει ανακοίνωση για το ακριβές ιστορικό των φωτογραφιών.

Και μερικές ακόμη:

http://edition.cnn.com/2017/01/20/politics/donald-trump-barack-obama-inauguration-crowd-size/index.html

http://www.vox.com/policy-and-politics/2017/1/21/14347298/trump-inauguration-crowd-size

 

https://www.nytimes.com/interactive/2017/01/20/us/politics/trump-inauguration-crowd.html?_r=0

Ένα timelapse βίντεο από την τελετή θα μας το ξεκαθαρίσει

 Τέλος, η Washington Metropolitan Area Transit Authority (METRO), έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία κίνησης επιβατών μέχρι τις 11 πμ (1 ώρα πριν την ορκωμοσία), με τον αριθμό να μην ξεπερνά τους 193.000 επιβάτες, αριθμός σημαντικά χαμηλότερος από τις 2 προηγούμενες ορκωμοσίες του Obama (513.000 για το 2009 και 317.000 για το 2009) και της ορκωμοσίας Bush (197.000 για το 2005).

Αν και το μέγεθος (του πλήθους) φαίνεται να είναι υψίστης σημασίας για το επιτελείο του Trump, είναι προφανές πως η προσέλευση του κόσμου ήταν σημαντικά χαμηλότερη απ’ ότι σε παλαιότερες αντίστοιχες τελετές.

Fact-check for the sake of Democracy