Ποιοι είμαστε
Αρχική Θα ξεσπούσε αντάρτικο στην Αλβανία το 1994 για την ένωση της Β. Ηπείρου με την Ελλάδα;HOAXES FAKE NEWS ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Θα ξεσπούσε αντάρτικο στην Αλβανία το 1994 για την ένωση της Β. Ηπείρου με την Ελλάδα;

26 Ιαν
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Μια διαχρονική εκκρεμότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, είναι το θέμα της Βορείου Ηπείρου. Οι Έλληνες που κατοικούν  στη νότια Αλβανία είναι επίσημα αναγνωρισμένοι ως Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Αλβανίας. Το 2011 προσμετρήθηκαν στην αλβανική απογραφή πληθυσμού σε όλη τη χώρα 24.243 Έλληνες, με μόνο τους 15.196 να έχουν πρώτη γλώσσα τα ελληνικά.

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί ανυπόστατο δημοσίευμα που κάνει λόγο για πιθανή ένωση της Βορείου Ηπείρου με την Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του ’90, με βάση αποχαρακτηρισμένο έγγραφο της CIA.

 Η συνέχεια στο λινκ: http://archive.is/Jjgib

Το άρθρο αναπαράχθηκε από διάφορα ιστολογία:

Τι ισχύει

Η αλήθεια απέχει έτη φωτός από τον ισχυρισμό του άρθρου. Εάν η CIA έχει δημοσιοποιήσει τέτοιο έγγραφο, θα ήταν αυτή τη στιγμή πρώτο θέμα σε όλα τα δελτία ειδήσεων. Στη πραγματικότητα, το εσωτερικό έγγραφο με ημερομηνία σύνταξης 30 Ιουνίου 1994 και αποχαρακτηρισμού 14 Ιουλίου 2011, δεν έχει ως αποδέκτη την Αλβανία αλλά προέρχεται από το Office of European Analysis και ήταν μια αναφορά με αποδέκτη τα κεντρικά της CIA. Είχε χαρακτηριστεί ως ‘U” δηλαδή Unclassified (= άνευ ταξινόμησης ως εμπιστευτικό, απόρρητο κτλ), γεγονός που φανερώνει πως η σημασία του είναι μικρή. Κάτι τέτοιο δεν θα ίσχυε εάν το έγγραφο μιλούσε για επικείμενο αντάρτικο στη Βόρειο Ήπειρο.

Τι λέει το έγγραφο

Ουσιαστικά είναι μια ανάλυση για τις ελληνοαλβανικές προστριβές σχετικά με το θέμα της ελληνικής μειονότητας στη Β. Ήπειρο υπό το γενικότερο πλαίσιο των σχέσεων των 2 χωρών.

Αρχίζει με αναφορά στο περιστατικό επίθεσης εναντίον αλβανικού φυλακίου. Στις 10/4/94 μια ομάδα ενστόλων κουκουλοφόρων κομμάντο πραγματοποιεί επιδρομή σε αλβανικό στρατόπεδο νεοσυλλέκτων δίπλα στο βορειοηπειρωτικό χωριό Επισκοπή, σκοτώνει έναν Αλβανό στρατιώτη και έναν Αλβανό αξιωματικό (λοχαγό), τραυματίζει σοβαρά τρεις άλλους και «απαλλοτριώνει» καμιά δεκαπενταριά όπλα. Το ίδιο βράδυ αναλαμβάνει την ευθύνη το «Μέτωπο Απελευθέρωσης Βορείου Ηπείρου» (ΜΑΒΗ) με προκήρυξη στην «Ελευθεροτυπία». Πουθενά το αμερικανικό έγγραφο δεν ”δείχνει” ελληνικό δάκτυλο πίσω από το περιστατικό. Κάνει αναφορά ωστόσο σε αλυτρωτικά στοιχεία στη μειονότητα, πίσω από τα οποία κρύβονται Έλληνες ακροδεξιοί, που η ελληνική κυβέρνηση έχει αποτύχει να ελέγξει.

Μια σύντομη ιστορική αναδρομή για τη ΜΑΒΗ θα βρείτε εδώ.

Εν τέλει, η μοναδική ανησυχία σύμφωνα με το έγγραφο, είναι πως οι ελληνικές κυρώσεις εναντίον της Αλβανίας, μπορούν να αποσταθεροποιήσουν τη φιλοαμερικανική κυβέρνηση του Μπερίσα. Επιπλέον αναφέρει πως δεν υπάρχουν στοιχεία πως η μειονότητα βρίσκεται υπό διωγμό από τις αλβανικές αρχές.

Το έγγραφο απαντά στο ερώτημα εάν η ”Ομόνοια” ενεργεί ως 5η φάλαγγα εντός της Αλβανίας, λέγοντας πως αν και η οργάνωση διατηρεί σχέσεις με κάποια ριζοσπαστικά στοιχεία, η πλειοψηφία των ηγετών της είναι μετριοπαθείς, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που ενδέχεται να ενεπλάκησαν σε ”αλυτρωτικές ενέργειες” Επισήμως, η οργάνωση, σε συνέντευξη τύπου ξεκαθάρισε πως δεν έχει εξωτερικές επιρροές και είναι πιστή στην αλβανική κυβέρνηση.

Σε ένα σημείο αναφέρει:

Η Αθήνα θέλει να εμποδίσει την επιδείνωση των σχέσεων σε πλήρη κλιμάκωση και είναι πιο πιθανό να αυξήσει τις οικονομικές και διπλωματικές πιέσεις προς την Αλβανία, παρά να καταφύγει σε στρατιωτική δράση. Η Ελλάδα θεωρεί των εαυτό της ως τον πιο σημαντικό οικονομικό εταίρο της Αλβανίας και αναγνωρίζει πως απομονώνοντας τα Τίρανα, θα προκαλέσει ζημιά στην επιρροή της Αθήνας, εκ μέρους της ελληνικής μειονότητας

 Το έγγραφο πουθενά δεν αναφέρει πως η CIA θεωρούσε ότι αν ξεκινούσε ελληνικός απελευθερωτικός αγώνας της Βορείου Ηπείρου στις αρχές της δεκαετίας του 1990, μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου θα μπορούσε να ενωθεί η Ελλάδα με την Βόρειο Ήπειρο. Δεν υπαινίσσεται καν πως υπάρχει οποιαδήποτε τέτοια προοπτική.

Το memo καταλήγει:

Μακροπροθεσμα, η αμοιβαία έχθρα, παρά τις προσπάθειες και από τις 2 πλευρές να ”μπαλώσουν” τις διαφορές τους, θα υποβαθμίσει τις ελληνικές φιλοδοξίες ανάληψης πολιτικής και οικονομικής ηγεσίας στη περιοχή. Παράλληλα, η ελληνική αδιαλλαξία θα μεγαλώσει την απόσταση των Ελλήνων με τους Ευρωπαίους και Αμερικανούς εταίρους”.

 Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, τα σενάρια περί αντάρτικου στη Β. Ήπειρο και προοπτικής ένωσής της με την Ελλάδα, τουλάχιστον όσον αφορά το επίμαχο έγγραφο, ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας.

via TNI

 Ολόκληρο το έγγραφο στις παρακάτω εικόνες:

Fact-check for the sake of Democracy