Πόσο μας κοστίζουν οι βουλευτές;

18
Βουλευτές συμμετέχουν στην ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση επί της πρότασης της Προανακριτικής Επιτροπής που διερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ για τη δυνατότητα διεύρυνσης του κατηγορητηρίου κατά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος, Αθήνα, Πέμπτη 06 Ιουνίου 2013. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Πολλές φορές είδα το παρακάτω να κυκλοφορεί στα facebook και λοιπά μέδια. Μάλιστα έχει βρεθεί και σε σελίδα φοροτεχνικού γραφείου, κάτι που είναι τόσο παράλογο όσο να έχει ανεβάσει ένας αστροφυσικός άρθρο για την επίπεδη γη!

screen-shot-2017-01-25-at-11-14-50-p-m

Το παραπάνω έχει μαζέψει χιλιάδες likes και άλλα τόσα shares και είναι τρομακτικό! Είναι δυνατόν να υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν πως 300 άτομα, με όλα τα έξοδά τους, να μας κοστίζουν 30 δισεκατομμύρια το χρόνο; Όταν το ΑΕΠ της χώρας το 2015 ήταν 185δις, ειλικρινά πιστεύει κάποιος πως 16% αυτού πάει σε 300 και κάτι άτομα;

Αυτό από μόνο του φτάνει για να καταλάβουμε το μέγεθος της βλακείας του παραπάνω κειμένου. Αν δε προσπαθήσουμε να βγάλουμε άκρη με τα νούμερα που αναφέρει θα δυσκολευτούμε εξαιρετικά διότι είναι τόσο αόριστα όσο το «περίπου» που λέει στο τέλος.

Από τον προϋπολογισμό της Βουλής για το 2015, τον οποίο μπορούμε να βρούμε εδώ, βλέπουμε πως έχει υπολογιστεί ένα κονδύλι 30.000.000 ευρώ το έτος, όχι το μήνα, το έτος. Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε και άλλες δαπάνες που πέφτουν σε άλλες κατηγορίες και λογαριασμούς μας έρχεται ένα συνολικό ετήσιο κόστος περίπου 72 εκατομμύρια ευρώ για τους 300 της Βουλής, ενώ τα συνολικά έξοδα της Βουλής είναι σχεδόν 140 εκατομμύρια. Μεγάλη απόσταση από τα 30δις, έτσι;

Ακόμα και αν συνυπολογίσουμε τις συντάξεις που παίρνουν οι βουλευτές, οι οποίες ανέρχονται στα περίπου 18 εκατομμύρια το χρόνο και πάλι δεν πλησιάζουμε το αρχικό ποσό των 30δις.

Είναι προφανές πως το meme υπερβάλλει σε βαθμό εξωφρενικό και κακώς γίνεται πιστευτό από οποιονδήποτε έχει μισό μυαλό που λειτουργεί.

Βέβαια δεν υπονοώ πως τα χρήματα που παίρνουν οι βουλευτές είναι λίγα, ή πολλά. Αυτό είναι αδιάφορο για αυτό το άρθρο και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που δεν θα αναλυθούν εδώ.

Το να μοιράσεις και να πιστέψεις ένα meme που γράφει τέτοιες υπερβολές και αοριστίες είναι σαν να παραδέχεσαι πως είσαι έτοιμος να πιστέψεις οτιδήποτε, όσο τραβηγμένο και αν είναι.

Αλλά εδώ υπάρχει κόσμος που πιστεύει πως ο Σώρρας έχει μερικά τρις….

Θοδωρής Μαγουλάς

Θοδωρής Μαγουλάς

Αρθρογράφος - Ερευνητής at ellinika hoaxes
Θοδωρής Μαγουλάς

Latest posts by Θοδωρής Μαγουλάς (see all)

 • Συχνά πυκνά διαβάζει κανείς άρθρα/συνθήματα του τύπου «τι ακριβοί που είναι οι βουλευτές!» —> «μείωση των βουλευτών τώρα» —> «200 βουλευτές«, γιατί «όταν η Γερμανία με 82 εκατομμύρια πληθυσμό έχει 620 βουλευτές, η Ελλάδα με 11, πόσους έπρεπε να έχει;» και λοιπές σχετικές mλααqίες!

  Συγκρίνεται η δομή της Νομοθετικής Εξουσίας μιας ομοσπονδιακής χώρας, με την Βουλή μιας ενιαίας!?!? Άρες μάρες κoυταμάρες, δηλαδή! Όσον αφορά την Bundesrepublik, το United Kingdom, την Österreich και την Ελβετία / Suisse / Svizzera / Svizra / Schweiz / Schweizerische Eidgenossenschaft / Confoederatio Helvetica, για προσμετρείστε π.χ και τους αντιπροσώπους των περιφερειακών τους κοινοβουλίων.

  Π.χ η Γερμανία αποτελείται από περιφερειακές πολιτείες, τα «κρατίδια» (Bundesländer), με ιδικά τους κοινοβούλια! Οπότε αν σας αρέσει ως πρότυπη χώρα, η μαμά «..ισότιμος εταίρος«, βάλτε στην πραγματική του διάσταση τον πήχη των αντιπροσώπων της Νομοθετικής Εξουσίας, που στην παρούσα Γερμανία, απαρτίζουν οι 631 της Ομοσπονδιακής Διαίτης (Bundestag), οι 69 του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου (Bundesrat), συν τα 1864 μέλη των Πολιτειακών Διαιτών (Landtag: 138 + 187 + 88 + 110 + 71 + 137 + 237 + 101 + 51 + 126 + 105 + 69 + 91 + 83 + 121 + 149). Σούμα: 2564..! Θα μου έδινε πολύ χαρά αν αντιγράφαμε καρμπόν τους θεσμούς της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, ένεκα που γενικώς, είμαι ένθερμος οπαδός των ομοσπονδιακών δημοκρατιών, ιδίως εάν συνοδεύονται με τις υποδομές, με την Κρατική Επιχειρηματικότητα, και με την κοινωνική ευαισθησία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

  Αλλά και στην [σχεδόν] ενιαία Βρετανία, μπορεί η «Βουλή των Κοινοτήτων» να έχει 650 μέλη, αλλά υπάρχει και η Βουλή των Λόρδων με 775 μέλη, υπάρχει και το Κοινοβούλιο της Σκοτίας, γνωστό ως ..Holyrood, με 129 μέλη, όπως και η Σύγκλητος της Βορείου Ιρλανδίας με 108 μέλη, η Εθνική Σύγκλητος της Ουαλίας με 60 μέλη, η Σύγκλητος των Πολιτειών της Υερσέης με 49 μέλη, οι Πολιτείες της Γουερνεσέης με 49 μέλη, το Παρλαμέντο των Βερμουδών με 47 μέλη (36 αιρετοί + 11 διορισθέντες), η Άνω Αυλή της Νήσου Μαν με 35 μέλη (24 + 11), η Νομοθετική Σύγκλητος των Νήσων Κάυμαν με 20 μέλη (18 αιρετά και 2 διορισμένους), το Παρλαμέντο του Γιβραλτάρ με 18 μέλη (17 αιρετά + 1 διορισμένο), ο Συγκλητικός Οίκος των Βρετανικών Παρθένων Νήσων με 15 μέλη, το Νομοθετικό Συμβούλιο της Νήσου Αγίας Ελένης με 15 μέλη (12 αιρετά και 3 διορισμένα), η Νομοθετική Σύγκλητος των Νήσων Φώκλαντ με 11 μέλη, ο Συγκλητικός Οίκος της Αγκουίλας με 11 μέλη, το Συμβούλιο της Νήσου Τριστάν ντα Κούνια με 11 μέλη, το Νησιώτικο Συμβούλιο των Νήσων Πίτκαιρν με 10 μέλη (5 αιρετά και 5 διορισμένα), το Νησιώτικο Συμβούλιο της Ασενσιόν (Νήσος Αναλήψεως) με 5 μέλη, ήτοι σύνολο ..2018 κρατικοδίαιτοι εθνοπατέρες! Χώρια οι του €υρωκυνοβουλίου, έτσι, όσο και τα μέλη της βασιλικής δυναστείας; [Και άραγε γιατί να πληρώνεται μιαν ολόκληρη οικογένεια ως δαπανηρή δράκα αργομίσθων –ή απλώς Public Relations– δημοσίων υπαλλήλων, μιας σαφώς μη-αξιοκρατικής επετηρίδας, που υφίσταται ώστε η κορυφή της, οι πρώτοι oρχεις εις την λίστα να ενεργεί ως «ρυθμιστής» της Δημοκρατίας, πραγματικά ενεργός μονάχα σε περιπτώσεις αστάθειας;]

  Από την άλλη, όσον αφορά όσους ονειρεύονται «αμεσοδημοκρατία» και Απλή Αναλογική, για την εφαρμογή τους, επιβάλλεται η αύξηση των βουλευτών (αλλά ουχί των προνομίων τους, εννοείται), και όχι η μείωσή τους!

  http://3.bp.blogspot.com/-uJXrH9PbWaU/U2j8s4sSPLI/AAAAAAAAGxY/NpVhrtKMdr8/s1600/atos-de-bombardeio-anarquista-que-chocaram-o-mundo-07.jpg

  http://cdn.timesofisrael.com/blogs/uploads/2015/08/galactic-senate3.png

  http://www.galaxyfaraway.com/gfa/wp-content/gallery/Misc_Episode_I/senate_bg.jpg

  http://img2.wikia.nocookie.net/__cb20110111135453/starwars/images/5/53/Dooku_no_peace_PoP.jpg

  http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/star_wars_2.jpg

  https://img.rt.com/files/news/24/59/50/00/000_par7424291.n.jpg

  http://www.joblo.com/newsimages1/star-wars-london.jpg

 • mario teran

  η πλάκα είναι ότι δεν πιστεύουν ότι οι βουλευτές οστίζουν 30 δις τον χρόνο. υποστηρίζουν ότι εξοικονομούνται 30 δις, άρα με την λογική τους οι βουλευτές μας κοστίζουν 60 δις τον χρόνο.

 • Βασίλης Διομήδης

  Ρε ο άλλος δεν αναφέρει το τι λες εσύ για τα 30 δις. Λέει για ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ χρημάτων. 300 βουλευτές αν όλοι παίρνουν από 2 χιλιάρικα πόσο εξοικονομούνται;; Και δεν κατάλαβα. Τις κομματικές χρηματοδοτήσεις τις έβαλες;;2 χιλιάρικα τον μήνα εξοικονομείς 600 χιλιάρικα μόνο από τους βουλευτές. Τα κόμματα δεν χρωστάνε;;Παίρνεις και από εκεί. Τέμενος γιατί χτίζεις;; Τους αλλοδαπούς γιατί δεν τους γυρνάς στην Πατρίδα τους;;Πολλά μπορείς να κάνεις για την οικονομία. Π.χ. γιατί να σου ορίζει η Ε.Ε. το τι θα παράγεις;; ΑΣΕ ΛΟΙΠΟΝ!!

  • Yortez

   Να τα παρουμε ενα ενα, με απλα λογακια και παραδειγματα, μπας και το σωσουμε γιατι μονος σου δυσκολευεσαι?
   1) Κοβεις τις χρηματοδοτησεις στα κομματα. Μαγκια σου. Και στις εκλογες που ο Χ βουλευτης θα χρειαστει ενα Ψ μπατζετ για αφισες/μετακινησεις/ξενοδοχεια/κλπ. που νομιζεις οτι θα το βρει? Στα @@ σου θα μου πεις. Οπως και στα δικα μου. Ο πρεζεμπορας/νταβας/νονος της γωνιας ομως «ενδιαφερεται» και θα του κανει μια «δωρεα»…Τη συνεχεια τη φανταζεσαι.
   2) Αν αυτο το «κρατος» (οποιουδηποτε κομματος) μπορουσε απλα να εισπραξει αυτα που πρεπει να εισπρατει δεν θα ημασταν σε αυτο το σημειο. Και μιλαω γενικα για χρεη και οχι μονο για αυτα των κομματων. Μαζεψανε τον Τσοχατζο και τι εγινε? Που ειναι τα λεφτα?
   3) Για πες εναν τροπο ωστε γυρισεις αυτους τους «αλλοδαπους» στην πατριδα τους. Φορτωτικη σε κοντεινερ και αλεξιπτωτο? Με κιβωτο και τους αμολας στη θαλασσα? Και τι θα κερδισεις με αυτο? Αν ειναι ετσι να καταργησουμε τον στρατο για να μην ταϊζουμε τοσους χιλιαδες φανταρους, να ανοιξουμε και τις φυλακες ή ακομα καλυτερα να επαναφερουμε την θανατικη ποινη. Αλλα μετα θα πρεπει να πληρωνουμε νεκροθαφτες, σκαφτιαδες, αποτεφρωτες, κλπ και θα ξανανεβει το μπατζετ.
   4) Και τελος για το τραγικο σου παραδειγμα. Η ΕΕ σου οριζει τι θα παραγεις, επειδη πριν καμια 20αρια χρονια πηγε στον καθε εναν αγροτη και του εσταξε κατι εκατομμυρια δρχ για να μην ξαναφυτεψει μπανανες/καπνα/βαμβακια/κοκες/οτιδηποτε και να καταστρεψει την παραγωγη του. Το ιδιο εκανε και στην Ιταλια, στην Ισπανια, στην Γερμανια και σε ολη την Ευρωπη. Οι αλλοι προσαρμοστηκαν και συνεχισαν τη ζωη τους. Ο Ελληναρας αγροτης ομως πηρε τα φραγκα και τα εκανε Καγιεν και γαρυφαλλα στα κωλαδικα. Και μετα ξαναφυτευε τα ιδια ωστε να ξαναπαρει την επιχορηγηση…

 • 12180

  Πιασάρικο θέμα,που πατάει πάνω στην οργή για την ανισοκατανομή του πλούτου αλλά και την τεμπελιά αυτών που το αναπαράγουν.Δεν έκανε όμως κανένας τον κόπο να ψάξει πόσο κοστίζει η εκκλησία στο κράτος

  • Μαζί σου:
   Η Laïcité αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για μιαν Δημοκρατία πραγματικά δίκαιη, με ισονομία και ισοπολιτεία.

 • itzaros

  Νομίζω ξέχασες την τοπική αυτοδιοίκηση που είναι 325 Δήμοι Χ 50 περίπου =15000 και βάλε και τις περιφέρειες…

  • Trainman

   Για να πάρει ένας δήμαρχος ή κοινοτάρχης αποζημίωση πρέπει να έχει συμπληρώσει 20 χρόνια στην αυτοδιοίκηση ως σύμβουλος, να έχει τουλάχιστον μία ολόκληρη δημαρχική ή προεδρική θητεία και να έχει συμπληρώσει τα ’65 του χρόνια.

   Η Ελλάδα είχε μετά τον Καποδίστρια το ’97, συνολικά 1100 δήμους και κοινότητες και σήμερα μόνον 325. Ακόμα και όλοι να έχουν τεκμηριώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης και όλοι να παίρνουν την ανώτατη σύνταξη του Δημοσίου (2000 ευρώ), το ποσόν δεν υπερβαίνει τα 2,2 εκ. ευρώ τον μήνα.

  • Dimitris Kretsis

   Εχεις δικιο, ειναι παραλειψη του αρθρου..
   Ομως στους δημους πληρωνονται με μισθο μονο οι δημαρχοι, καποιοι απο τους αντιδημαρχους και οι προεδροι δημοτικων συμβουλιων.
   Μιλαμε για τους αιρετους παντα. Οι δημοτικοι συμβουλοι πληρωνονται ανα συμβουλιο που ειναι ενα ποσο 50 ευρω περιπου τη φορα.
   Αν και οι μισθοι κυμαινονται, δε βγαινει μεγαλο το ποσο, αφου ειναι κατα μεσο ορο 3-4 μισθοι ανα δημο συν τους συμβουλους.
   Συνολικα δε βγαινει πανω απο 5-10 εκατομμυρια το χρονο σε καμια περιπτωση.

  • Antonis

   Ξέχασε την τοπική αυτοδιοίκηση σε άρθρο για τη βουλή;

  • Άρα, τα υπόλοιπα 29.850 εκατομμύρια που μας λείπουν για να φτάσουμε στα 30δις (30.000 εκατομμύρια) πάνε σε μισθούς και συντάξεις της τοπικής αυτοδιοίκησης.

 • threedi

  Οι ατέλειες για τους βουλευτές πρέπει να καταργηθούν άμεσα όλες, όχι γιατί λόγω της εξοικονόμησης θα κερδίσουμε τίποτα, απλά επειδή είναι προκλητικό με τόσους ανέργους και με τους μισθούς να έχουν πιάσει πάτο, την ίδια στιγμή οι βουλευτές να μην πληρώνουν για τηλεφωνία, μεταφορές, ενοίκιο πολιτικού γραφείου και πολλά άλλα που κρύβονται στα ψιλά γράμματα

 • b20344

  Διπλη προταση για επομενο θεμα…
  1. Το θεματακι με τον Πουτιν, την Νταιανα κλπ
  2. Reptiles. Σημερα εμαθα οτι υπαρχουν ανθρωποι που πιστευουν οτι μας εξουσιαζουν ανθρωπομορφα ερπετα εξωγηινης προελευσης. https://uploads.disquscdn.com/images/5834ee1a3d3500233a41b47766942f42c5893c3f7c93e1900694929ea5c9e634.png

 • Keyboard_hahas

  «Είναι προφανές πως το meme υπερβάλλει σε βαθμό εξωφρενικό και κακώς γίνεται πιστευτό από οποιονδήποτε έχει μισό μυαλό που λειτουργεί.»

  Νομίζω ότι κι εσείς είστε υπερβολικά ευγενικός με τη φράση «μισό μυαλό που λειτουργεί». Ακόμα και λοβοτομημένοι δεν είναι δυνατόν να το πιστεύουν.

 • Chronis

  Εδω ο κοσμος δεν ξερει τι σημαίνει δισεκατομμυριο.

  • ΑΘΗΝΑ ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΟΥ

   Ευρω? :p

   Μου θυμιζει την ατακα απο τις Σαββατογεννημενες!

  • Πες τα ρε Χρόνη, που το avatar σου, ο Χρόνης ο συγχωρεμένος, μοιάζει με τον ..Ρατζ από το Big Bang Theory