Ποιοι είμαστε
Αρχική ”Γκρίζος Λύκος” Έλληνας στρατιώτης ήταν υπεύθυνος για τη φύλαξη του Α. Τσίπρα;HOAXES ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

”Γκρίζος Λύκος” Έλληνας στρατιώτης ήταν υπεύθυνος για τη φύλαξη του Α. Τσίπρα;

27 Ιαν
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Το θέμα τους κληρωτούς που ”δηλώνουν”’ πίστη στις χώρες προέλευσής τους παρά στην Ελλάδα, φαίνεται πως έχει πάρει ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Φαίνεται επίσης πως κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν τη δημοσιοποίηση αυτών των περιστατικών, παραποιώντας πληροφορίες.

Η περίπτωση του σμηνίτη που φέρεται να υπηρετεί στην 112 ΠΜ στην Ελευσίνα, είναι υπεύθυνος για τη φύλαξη υψηλών προσώπων και έχει πρόσβαση σε διαβαθμισμένες πληροφορίες, φαίνεται πως είναι μια τέτοια περίπτωση δημοσιογραφικής υπερβολής.

[icon_list style=”font-size:40px; color: #F87217; margin-bottom:0;”] [icon_list_item type=”exclamation-circle”]ΑΝΕΠΙΒΕΒΑΙΩΤΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ[/icon_list_item] [/icon_list]

Στο pronews.gr 1 & 2  διαβάζουμε:

Η θεωρία πως ο συγκεκριμένος σμηνίτης ήταν στη φρουρά υψηλών προσώπων ή είχε πρόσβαση σε διαβαθμισμένες πληροφορίες έχει πολλά κενά. Οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν σε διάφορα σάιτ, φαίνεται να προέρχονται από το προφίλ του εν λόγω σμηνίτη, αλλά αυτοί οι δυο ισχυρισμοί δεν επιβεβαιώνονται.

Η στολή

Η στολή που φορά ο εν λόγω σμηνίτης δεν είναι αυτή των Μοιρών Άμυνας Φρούρησης – ΜΑΦ (και όχι Μονάδα Προστασίας Αεροδρομίου). Πρόκειται για στολή αγήματος-παρέλασης, τις οποίες δίνει η ΜΑΦ ή η Μοίρα Εφοδιασμού (με προσωρινό δανεισμό και όχι ως χορηγία) σε όσους λαμβάνουν μέρος σε σχετικές δραστηριότητες, ανεξαρτήτως βαθμού ή ειδικότητας.

Σύμφωνα με το κανονισμό στολών, οι στρατεύσιμοι και μόνιμοι που φορουν στολή ασκήσεως-εκστρατειας-εργασίας Νο 9, οφείλουν να φέρουν διακριτικά όπλου και βαθμού χαμηλής παρατηρησιμότητας.

Αντιθέτως, στις παρελάσεις φέρονται στολές με διακριτικά κανονικής παρατηρησιμότητας, δηλαδή έγχρωμα καθώς και το χαρακτηριστικό γαλάζιο φουλάρι στο λαιμό, όμοιο με αυτό που φέρει ο ”τουρκόφρονας” σμηνίτης:

 Το προσωπικό που εργάζεται ή εκτελεί υπηρεσία σε οποιαδήποτε Μονάδα, συμπεριλαμβανομένης και της 112 ΠΜ και ειδικά όσοι ανήκουν σε ΜΑΦ – προσωπικό άμυνας-φρούρησης (στρατεύσιμοι και μόνιμοι), φέρουν τη κάτωθι στολή:

Φρουρούσε το πρωθυπουργικό αεροσκάφος;

Η φύλαξη του αεροσκάφους που μεταφέρει το πρωθυπουργό και άλλους επισήμους έχει ανατεθεί σε μόνιμο προσωπικό. Συγκεκριμένα, φυλάσσεται από στελέχη της 31ης ΜΕΕΔ (Μοίρα Ειδικών Επιχειρήσεων), και της ΜΑΦ (στρατιωτικοί σκύλοι). Επιπλέον, η παρουσία του σμηνίτη στη Μονάδα, δεν αποτελεί πηγή διαρροής πληροφοριών για τις μετακινήσεις επισήμων και επιτελών, δεδομένου πως το αεροδρόμιο της 112 ΠΜ βρίσκεται σχεδόν κυριολεκτικά πάνω στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου και ο οποιοσδήποτε μπορεί να παρακολουθήσει τις μετακινήσεις χωρίς να εισέλθει σε αυτό.

Από τα ανωτέρω μπορούμε να συμπεράνουμε πως ο σμηνίτης που φέρεται να υπηρετεί στην 112 ΠΜ, τουλάχιστον από το φωτογραφικό υλικό που έχει κυκλοφορήσει, δεν υπηρετεί ως φρουρός υψηλών προσώπων,ούτε έχει πρόσβαση σε διαβαθμισμένες πληροφορίες (πχ δρομολόγια). Αυτοί οι δύο ισχυρισμοί έχουν προστεθεί στο άρθρο για λόγους εντυπωσιασμού.

EDIT: Το Pronews βγάζει το αυθαίρετο συμπέρασμα πως οι εικόνες από το προφίλ του σμηνίτη, φανερώνουν πως βρίσκεται στην 112 ΠΜ της Ελευσίνας. Ωστόσο, η μοναδική εικόνα που είναι τραβηγμένη σε εξωτερικό χώρο είναι αυτή που ο στρατεύσιμος ποζάρει μπροστά από ένα εκθεσιακό F-5. Το συγκεκριμένο έκθεμα βρίσκεται στην 124 ΠΒΕ (κέντρο εκπαίδευσης) και όχι στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Επομένως, ο ισχυρισμός πως το συγκεκριμένο άτομο υπηρετεί ή υπηρέτησε στην 112 ΠΜ, δεν επιβεβαιώνεται. 

Τέλος, αν και δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το ΓΕΑ και δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής, στο armynow.gr διαβάζουμε:

Στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας εντόπισαν οτι ο εν λόγω Σμηνίτης παρουσιάστηκε στην 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης (ΠΒΕ)/Αεροπορική Βάση Τρίπολης, στις 9 Σεπτεμβρίου 2013 και στη συνέχεια μετατέθηκε στην 206 Πτέρυγα Αεροπορικών Υποδομών (ΠΑΥ) στα Άνω Λιόσια όπου και ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία (Εννέα μήνες). Απολύθηκε στις 6 Ιουνίου 2014, από τη 206 ΠΑΥ. Η ειδικότητά του ήταν Διοικητικής Μέριμνας και υπηρέτησε στο Σμήνος Εξυπηρέτησης Επιτελείου.

Όσον αφορά τη δημοσιευμένη φωτογραφία του Σμηνίτη, που εικάζεται ότι είναι στην 112 Πτέρυγα Μάχης, γνωρίζεται ότι αυτή βγήκε στην 124 ΠΒΕ/Αεροπορική Βάση Τρίπολης την ημέρα επισκεπτηρίου νεοσυλλέκτων.

via TNI

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.