Σκοτώνοντας τον καρκίνο (και τον καρκινοπαθή) με ομοιοπαθητική

In Critical Thinking, Facebook, Fake, Fake news, Hoax, Scam, Αερολογίες - μπούρδες., Αθλιότητες, Διατροφή - υγεία, Εναλλακτικές θεραπείες, Ψευτοθεραπείες by Θάνος Σιτίστας Επαχτίτης6 Comments

Και ναι φίλες και φίλοι, έφτασε και στην Ελλάδα άνθρωπος που ισχυρίζεται πως η ομοιοπαθητική είναι αποτελεσματικότερη των συμβατικών θεραπειών για τον καρκίνο! 

Ο καρκίνος είναι γενικότερα ένα θέμα ταμπού για τους ομοιοπαθητικούς (κάτι σαν τα ομοιοπαθητικά αντισυλληπτικά). Πράγματι, θέλει πολλά κότσια να βγεις δημοσίως και να υποστηρίξεις πως μπορείς να τον θεραπεύσεις με νερό και ζάχαρη.

Το ίδιο άτομο μάλιστα, διαχειρίζεται σχετική σελίδα στο facebook:

Ας το δούμε πιο προσεκτικά:

 Έχει υποστηριχθεί πως η ομοιοπαθητική μπορεί να δράσει επικουρικά των συμβατικών θεραπειών ή ακόμη και να γιατρέψει το καρκίνο από μόνη της.

Η αλήθεια είναι όμως πως και οι ίδιοι οι ομοιοπαθητικοί, σπανίως αγγίζουν το θέμα του καρκίνου. Για παράδειγμα στην Ελληνική Εταιρία Ομοιοπαθητικής, στη λίστα των ασθενειών με τις οποίες καταπιάνεται η »επιστήμη» τους, δεν αναφέρουν τον καρκίνο:

 

Ομοιοπαθητική: Η απόλυτη ψευδοεπιστήμη

Οι ομοιοπαθητικές θεραπείες, σκανδαλωδώς απολαμβάνουν ιδιαιτέρων προνομίων σε ορισμένες χώρες. Πωλούνται από φαρμακεία και γιατρούς χωρίς ελέγχους και περιορισμούς και χωρίς ποτέ να έχουν καταφέρει να αποδείξουν την φαρμακευτική τους αξία. Πρόσφατα, η Ομοσπονδιακή  Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC), υποχρέωσε τις εταιρίες κατασκευής ομοιοπαθητικών φαρμάκων, να αναγράφουν σε αυτά, ότι »δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι το προϊόν λειτουργεί». Με απλά λόγια, δεν έχουν καμία θεραπευτική αξία.

Το ομοιοπαθητικά προϊόντα παρασκευάζονται κατά κύριο λόγο από εκχυλίσματα βοτάνων και μεταλλικών στοιχείων (ενεργή ουσία). Στη συνέχεια, η ουσία αυτή διυλίζεται και δυναμοποιείται. Στη πρώτη περίπτωση, η μια απειροελάχιστη ποσότητα της ουσίας, διαλύεται σε μεγάλη ποσότητα νερού, ξανά και ξανά, ώσπου στο τέλος καθίσταται μη ανιχνεύσιμη. Τα »καλά» ομοιοπαθητικά φάρμακα, έχουν διάλυση τουλάχιστον 30C. που μεταφράζεται σε 1 μόριο ενεργής ουσίας, σε 10 εις την 60η μόρια νερού  Μια απλή αναλογία, θα ήταν σαν να ρίξουμε ένα μόριο φαρμάκου σε ποσότητα νερού που ισούται με τον όγκο όλων των μορίων που απαρτίζουν το ηλιακό μας σύστημα! Υπάρχουν διαλύσεις που φτάνουν τα 400C! (Βλέπε Oscillococcinum).

Η δυναμοποίηση είναι μια σειρά από βίαιες αναταράξεις (10 συνήθως αρκούν), πάνω σε ένα ελαστικό σώμα (κρούσεις). Αυτή η διαδικασία μετατρέπει το αρχικό υλικό φάρμακο σε ενεργειακό φάρμακο που δρα στο ενεργειακό επίπεδο του ανθρώπου.

 Εάν δεν προσέξατε τη παραπάνω διατύπωση, επιτρέψτε μας να την επαναλάβουμε »…η διαδικασία μετατρέπει το αρχικό υλικό φάρμακο σε ενεργειακό φάρμακο που δρα στο ενεργειακό επίπεδο του ανθρώπου». Όχι, δεν βρισκόμαστε στο Μεσαίωνα αλλά στο 2017 ΜΚΧ. Ο ισχυρισμός περί ενεργειακού φαρμάκου (οι ίδιοι οι ομοιοπαθητικοί το λένε και όχι εμείς), δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει τις μάσκες πουλιών που φορούσαν οι άνθρωποι στο Μεσαίωνα διότι πίστευαν πως έτσι μπλόκαραν την αύρα των ασθενών με βουβωνική πανώλη και ήταν ασφαλείς.

Η επιστήμη φυσικά όχι μόνο δε δέχεται τους ισχυρισμούς της ομοιοπαθητικής, αλλά τους έχει καταρρίψει μέσα από εκατοντάδες μελέτες, ανασκοπήσεις και μεταναλύσεις. Ουδέποτε η ομοιοπαθητική κατάφερε να αποδείξει πως η θεραπευτική αξία, ξεπερνά αυτό που είναι γνωστό ως φαινόμενο placebo.

 Τι »θεραπεύει» η ομοιοπαθητική;

Υπάρχουν 2 παθήσεις που μετά βεβαιότητας θεραπεύουν τα ομοιοπαθητικά φάρμακα. Η πρώτη είναι η αφυδάτωση, διότι τα υγρά σκευάσματα περιέχουν αποκλειστικά άφθονο καθαρό νεράκι, και την υπογλυκαιμία, διότι τα χάπια, είναι κατά κανόνα εξ ολοκλήρου κατασκευασμένα από ζάχαρη.

Σε περίπτωση ωστόσο που τύχει να ασθενήσετε από κάτι πιο σοβαρό, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και όχι τυχάρπαστους »ειδικούς» του διαδικτύου, ειδικά όταν υπόσχονται λύσεις που είναι πολύ καλές για να είναι αληθινές. 

Τέλος, εξυπακούεται πως η ομοιοπαθητική δεν είναι αποτελεσματικότερη των συμβατικών θεραπειών. Αν κάποιος καρκινοπαθής ασπαστεί αυτή την ανοησία, καλό θα είναι να έχει το ακριβές αντίτιμο κερμάτων στη τσέπη του για να πληρώσει το βαρκάρη που θα τον μεταφέρει στον άλλο κόσμο πριν την ώρα του…

via TNI

 • iconoclast

  Μια μικρή διόρθωση. Στην πραγματικότητα, οι αναφερόμενες ως ‘beak masks’ δεν είναι ακριβώς μεσαιωνικά κατασκευάσματα, δεν είχαν καμία «μεταφυσική» υπόσταση, ούτε ήταν προϊόν δεισιδαιμονιών. Αν και πολύ πρωτόγονες (ή και αφελείς για τα σημερινά δεδομένα) είχαν τη βάση τους στην επιστημονική σκέψη των πρωτοπόρων της εποχής. Σχεδιάστηκαν το 1619 από το γιατρό Charles de Lorme και ήταν μια πλήρης στολή με μακρύ κερωμένο πανωφόρι. Η μάσκα είχε αυτό το μακρύ ρύγχος για να βάζουν βότανα και αρώματα που θα λειτουργούσαν προστατευτικά εν είδη φίλτρου. Ίσως όχι το καλύτερο προστατευτικό μέτρο αλλά σίγουρα η πρώτη στολή ΡΒΧ που αξίζει να τιμήσουμε αντί να λοιδωρήσουμε.

 • Μία απορία έχω, τα στοιχεία του γιατί έχουν αποκρυφθεί; Δημόσια δεν τα λέει ο άνθρωπος;

 • Removed post Φελέκι

  Κι όποιος αντέξει έχει γίνει τούτος ο πλανήτης.

 • Antonis
 • Σωτήρης Χριστοδούλου

  Πάρα πολύ σωστά όλα όσα γράφετε για την ομοιοπαθητική. Για τους αγγλομαθείς αναγνώστες σας που επιθυμούν περαιτέρω απιστημονική τεκμηρίωση των παραπάνω, παραθέτω τα λίνκ από το Quackwatch (Homeopathy: The Ultimate Fake) :
  http://www.quackwatch.org/01QuackeryRelatedTopics/homeo.html

  Η απάτη της ομοιοπαθητικής είχε γίνει προφανής ήδη από το 1842, όπως φαίνεται από την διάλεξη του εξέχοντος αμερικανού ιατρού της εποχής Όλιβερ Γουέντελ Χόλμς (Oliver Wendell Holmes). Η ομιλία του αυτή (δες σύνδεσμο) περιέχεται στο βιβλίο «Εξετάζοντας την Ολιστική Ιατρική» (Examining Holistic Medicine, Prometheus Books, 1985).
  http://www.quackwatch.org/01QuackeryRelatedTopics/holmes.html

  Επιτρέψτε μου μία μικρή διόρθωση. Η στολή που εμφανίζεται στην μεσαιωνική γκραβούρα είναι επινόηση του ιατρού τoυ Λουδοβίκου XIII, Καρόλου Ντελόρμ (Charles Delorme). Ο Ντελόρμ χρησιμοποίησε την παραπάνω ενδυμασία κατά την διάρκεια μιάς επιδημίας πανώλους στην Μασσαλία τον 14ο αιώνα, προκειμένου να εξετάζει τους πάσχοντες χωρίς να κινδυνεύει να προσβληθεί από την νόσο. Το ράμφος στην προσωπίδα περιείχε αρωματικά άλατα για να μπορέσει να αντέξει την δυσοσμία από τους πυορροούντες βουβωνικούς λεμφαδένες των προσβεβλημένων.
  Η πανώλης μεταδίδεται μέσω δηγμάτων ψύλλων που μεταφέρουν τον αιτιολογικό παράγοντα, την Γερσίνια της Πανώλους (Yersinia Pestis), η δε αμφίεση αυτή μάλλον κατάφερνε να απομονώσει τον άνθρωπο από τα έντομα αυτά. Κατά συνέπεια, η σύγκριση του καλού αυτού ιατρού του μεσαίωνα με την σύγχρονη ομοιοπαθητική, αδικεί κατάφωρα την επιστημονική του κατάρτιση, διότι η παραπάνω αμφίεση έχει πολύ πιό στέρεη επιστημονική βάση από την ομοιοπαθητική

  • Εύγε για το σχόλιο περί της στολής/μάσκας.