Ποιοι είμαστε
Αρχική Μεταναστευτικό: Όχι, ο Τραμπ δεν υπέγραψε το ίδιο κείμενο που είχε υπογράψει ο Ομπάμα το 2013HOAXES FAKE NEWS ΔΙΑΦΟΡΑ

Μεταναστευτικό: Όχι, ο Τραμπ δεν υπέγραψε το ίδιο κείμενο που είχε υπογράψει ο Ομπάμα το 2013

3 Φεβ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Φαίνεται πως έχουμε περάσει για τα καλά στην εποχή των “εναλλακτικών ειδήσεων” όπου γεγονότα και πληροφορίες μπορεί να έχουν περισσότερες από μια εκδοχές. 

Ένα θέμα που κάνει το γύρω του διαδικτύου στο εξωτερικό και προσφάτως έφτασε και στην Ελλάδα, έχει να κάνει με την απόφαση Τραμπ για την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ στους κατοίκους ορισμένων χωρών (Ιράκ, Ιράν, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν, Συρία και Υεμένη) και την ομοιότητα που (μπορεί) να έχει με παλαιότερες απαγορεύσεις του Ομπάμα. Όπως θα δούμε παρακάτω, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Για παράδειγμα, στο pronews.gr διαβάζουμε:

 

 

 

Εν ολίγοις το άρθρο υποστηρίζει πως η είδηση της απαγόρευσης εισόδου πολιτών από 7 χώρες στις ΗΠΑ από τον Τραμπ, παρουσιάστηκε από τα mainstream ΜΜΕ σε υπερβολικό βαθμό (για να τον διαβάλουν) και πως ανάλογες απαγορεύσεις είχε επιβάλει και ο Ομπάμα στο παρελθόν.

Τι έκανε ο Τραμπ

Την περασμένη Παρασκευή (27/1), ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε διάταγμα που απαγορεύει τις κινήσεις πολιτών από 7 χώρες (Ιράκ, Ιράν, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν, Συρία και Υεμένη) προς τις ΗΠΑ. Οι εισδοχές προσφύγων παγώνουν για 120 ημέρες και ειδικά για τη περίπτωση της Συρία, επ αόριστο. Η απαγόρευση δεν ισχύει για όσους έχουν αμερικανική υπηκοότητα. Όσοι όμως δεν την έχουν, ακόμη και αν δεν είναι πρόσφυγες, δε μπορούν να εισέλθουν στη χώρα ανεξάρτητα από το είδος της βίζας που μπορεί να έχουν. Όσον αφορά τους πολίτες αυτών των χωρών που είναι χριστιανοί, ο Τραμπ ανακοίνωσε μέσω Twitter, ότι θα εξαιρεθούν από την απαγόρευση. Η κατάσταση ωστόσο στα αεροδρόμια είναι χαώδης και παρά τη διαβεβαίωση του προέδρου, δύο χριστιανικές οικογένειες που έφτασαν στις ΗΠΑ από Συρία, εξαναγκάστηκαν να πάρουν το αεροπλάνο της επιστροφής, όπως αναφέρει το NBC.

 

Τι είχε κάνει ο Ομπάμα

Ήταν το 2011 και όχι το 2013 όταν η κυβέρνηση Ομπαμα επέβαλε 6μηνη απαγόρευση εισόδου σε ιρακινούς πρόσφυγες. Ο ίδιος ο Τραμπ δήλωσε πως η δικιά του απαγόρευση δεν διαφέρει ιδιαίτερα από αυτή του Ομπάμα. Τα γεγονότα όμως τον διαψεύδουν.

 

Factcheck

Η μοναδική πλήρης αναφορά στην απαγόρευση Ομπάμα, βρίσκεται σε δημοσίευμα του ABC με ημερομηνία 20 Νοεμβρίου 2013. Το Μάιο του 2009, 2 Ιρακινοί πρόσφυγες συνελήφθησαν στις ΗΠΑ, όταν προέκυψαν στοιχεία πως εμπλέκονταν σε βομβιστικές επιθέσεις στη χώρα τους εναντίον αμερικανικών στόχων. Υπό τη πίεση του Κογκρέσου, επανεξετάστηκαν 58.000 παλιότερες υποθέσεις προσφύγων από το Ιράκ, ενώ το 2011 επιβλήθηκαν αυστηρότεροι έλεγχοι γεγονός που προκάλεσε συνωστισμό τις υπηρεσίες που διαχειρίζονται τις αιτήσεις.

 

Οι διαφορές

Η διαταγή του Τραμπ απαγορεύει την είσοδο σε όλους τους ιρακινούς πολίτες (μαζί με αυτούς από άλλες 6 χώρες), ανεξαρτήτως ύπαρξης και είδους βίζας. Αντιθέτως, η διαταγή του Ομπάμα δεν επηρέασε τους κατόχους βίζας ή πράσινης κάρτας, ούτε τους πρόσφυγες που είχαν περάσει τις διαδικασίες αποδοχής εισόδου και αφορούσε μόνο το Ιράκ. Αυτή τι στιγμή, 130.000.000 άνθρωποι απαγορεύεται να εισέλθουν στις ΗΠΑ, είτε είναι πρόσφυγες, είτε φοιτητές, είτε τουρίστες κτλ.

Ο Ομπάμα δεν έκανε εξαιρέσεις λόγο θρησκεύματος και οι δράσεις του περιορίστηκαν σε επανεγκαταστάσεις προσφύγων.

Ενώ στη περίπτωση του πρώην προέδρου υπήρχε λόγος για την επιβολή της απαγόρευσης (οι 2 Ιρακινοί που συνελήφθησαν) στη περίπτωση Τραμπ, δεν υπάρχει προφανής αιτία.

Σχετικές αναφορές μπορείτε να δείτε στο CNN και στο Usa Today.

Ο νόμος του 2015

Ακόμη μια ατυχής σύγκριση της διαταγής Τραμπ είναι και αυτή με τον νόμο του 2015. Τότε, στα πλαίσια βελτίωσης του Visa Waiver Rrogram (VWR) που επιτρέπει την είσοδο στις ΗΠΑ χωρίς βίζα, αποφασίστηκαν αυστηρότεροι έλεγχοι (σε ανθρώπους που έχουν επισκεφθεί συγκεκριμένες χώρες) και σε περίπτωση μη εκπλήρωσης των προϋποθέσεων, οι ενδιαφερόμενοι θα έπρεπε να κάνουν αίτηση για βίζα.  Το 2016, απλά προστέθηκαν στη λίστα άτομα που έχουν επισκεφτει Υεμένη, Σομαλία και Λιβύη. 

 

Συμπέρασμα

Από τα ανωτέρω γίνεται εύκολα κατανοητό πως η προσπάθεια σύγκρισης των μέτρων Τραμπ με αυτά της προηγούμενης κυβερνήσεως, είναι το λιγότερο ατυχής.

Fact-check for the sake of Democracy