Ο αστεροειδής που αν έπεφτε στη Γη, ΔΕΝ θα είχαμε πρόβλημα

In clickbait, Επιστήμη by Θάνος Επαχτίτης0 Comments

Εμφανίστηκαν δημοσιέυματα, σχετικά με τη πρόσφατη κοντινή διέλευση από τη Γη, του αστεροειδή 2017 ΒΧ και των δήθεν προβλημάτων που θα είχαμε εάν έπεφτε στο πλανήτη μας.

https://archive.is/A4Jqy

Ήταν πραγματική η απειλή;

Ο αστεροειδής 2017 ΒΧ είναι αρκετά μικρός, έχει διάμετρο 4 έως 15 μέτρα και στις 24 Ιανουαρίου και πέρασε σε απόσταση 261.000 χιλιομέτρων από τη Γη. Δηλαδή περίπου τα 2/3 της απόστασης Γης-Σελήνης (384,400 χλμ) και η ταχύτητά του ήταν σχετικά μικρή για αστεροειδή. περίπου 26,700 χλμ/ώρα. Σε αυτή την απόσταση, δεν αποτέλεσε πραγματική απειλή για το πλανήτη μας.

Τι θα γινόταν αν έπεφτε στη Γη;

Ως ένας κοινός αστεροειδής, η σύνθεσή του είναι ένας σωρός διαστημικών βράχων ενωμένων σε ένα σώμα. Η επαφή του με την γήινη ατμόσφαιρα θα είχε ως αποτέλεσμα τη διάλυση του σε μεγάλο ύψος και το κάψιμο των υπολειμμάτων πριν φτάσουν στην επιφάνεια. Χρησιμοποιώντας τον εξομοιωτή του Imperial College με τα ανώτερα δυνατά μεγέθη από τις παρατηρήσεις, έχουμε σαν αποτέλεσμα, πως ο αστεροειδής θα διαλυθεί σε ύψος 60 χιλιομέτρων και υπάρχει μικρή πιθανότητα κάποια μικρά θραύσματα να φτάσουν στην επιφάνεια της Γης. Η συχνότητα μιας σύγκρουσης αυτού του μεγέθους στη Γη είναι 16,2 χρόνια.

Σύμφωνα με την NASA, περίπου μία φορά το χρόνο, ένας αστεροειδής μεγέθους αυτοκινήτου χτυπά την ατμόσφαιρα της Γης και καίγεται πριν φτάσει στην επιφάνεια της. Αστεροειδείς μικρότεροι από 25 μέτρα (περίπου 82 πόδια) πιθανότατα θα καούν καθώς εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα και να προκαλέσουν ελάχιστες ή καθόλου ζημίες. 

https://www.nasa.gov/mission_pages/asteroids/overview/fastfacts.html

Η πιθανότητα των συγκρούσεων με τη Γη. Σε άλλο άρθρο της NASA, διαβάζουμε πως μέχρι μία διάμετρο περίπου 10 μέτρων (33 πόδια), οι περισσότεροι πετρώδεις μετεωρίτες καταστρέφονται στην ατμόσφαιρα με θερμικές εκρήξεις. Προφανώς κάποια θραύσματα φθάνουν στο έδαφος, γιατί έχουμε μετεωρίτες στα μουσεία μας. Τέτοιες πτώσεις είναι γνωστό ότι προκαλούν μικρές υλικές ζημιές από καιρό σε καιρό.

http://www2.jpl.nasa.gov/sl9/back2.html

Από τα ανωτέρω προκύπτει πως ακόμη και αν ο αστεροειδής χτυπούσε τη Γη, σε καμία περίπτωση δεν θα προκαλούσε τον «όλεθρο» ή τον «αρμαγγεδώνα» που ισχυρίζονται τα υπερβολικά δημοσιεύματα.

via TNI

Σας δίνουμε τη δυνατότητα να σχολιάσετε τις αναρτήσεις μας, αλλά διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύσουμε το σχόλιο που θα περιέχει:

1. Απειλές, ύβρεις, συκοφαντίες και προσβολές.
2. Προσωπικά δεδομένα τρίτων.
3. Σχόλια, άσχετα με τη δημοσίευση.
4. Θεωρίες συνωμοσίας και hoaxes που παρουσιάζονται σαν πραγματικά με σκοπό να παραπλανήσουν.
5. Πολλαπλά, όμοια σχόλια. (Δημοσιεύουμε μόνο το ένα)
6. Διαφημίσεις προϊόντων ή υπηρεσιών.
7. Πολιτική Προπαγάνδα.
8. Κακόβουλα σχόλια από ψεύτικους χρήστες του disqus.
Επίσης σας παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι ιδιαίτερα μακροσκελή και σε άλλη γλώσσα ή με λατινικούς χαρακτήρες.
Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και οι διαχειριστές της σελίδας ellinikahoaxes ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρουν. Στην περίπτωση που υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα με σχόλιο αναγνώστη, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας.