Ποιοι είμαστε
Αρχική Ο αστεροειδής που αν έπεφτε στη Γη, ΔΕΝ θα είχαμε πρόβλημαΔΙΑΦΟΡΑ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο αστεροειδής που αν έπεφτε στη Γη, ΔΕΝ θα είχαμε πρόβλημα

6 Φεβ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Εμφανίστηκαν δημοσιέυματα, σχετικά με τη πρόσφατη κοντινή διέλευση από τη Γη, του αστεροειδή 2017 ΒΧ και των δήθεν προβλημάτων που θα είχαμε εάν έπεφτε στο πλανήτη μας.

https://archive.is/A4Jqy

Ήταν πραγματική η απειλή;

Ο αστεροειδής 2017 ΒΧ είναι αρκετά μικρός, έχει διάμετρο 4 έως 15 μέτρα και στις 24 Ιανουαρίου και πέρασε σε απόσταση 261.000 χιλιομέτρων από τη Γη. Δηλαδή περίπου τα 2/3 της απόστασης Γης-Σελήνης (384,400 χλμ) και η ταχύτητά του ήταν σχετικά μικρή για αστεροειδή. περίπου 26,700 χλμ/ώρα. Σε αυτή την απόσταση, δεν αποτέλεσε πραγματική απειλή για το πλανήτη μας.

Τι θα γινόταν αν έπεφτε στη Γη;

Ως ένας κοινός αστεροειδής, η σύνθεσή του είναι ένας σωρός διαστημικών βράχων ενωμένων σε ένα σώμα. Η επαφή του με την γήινη ατμόσφαιρα θα είχε ως αποτέλεσμα τη διάλυση του σε μεγάλο ύψος και το κάψιμο των υπολειμμάτων πριν φτάσουν στην επιφάνεια. Χρησιμοποιώντας τον εξομοιωτή του Imperial College με τα ανώτερα δυνατά μεγέθη από τις παρατηρήσεις, έχουμε σαν αποτέλεσμα, πως ο αστεροειδής θα διαλυθεί σε ύψος 60 χιλιομέτρων και υπάρχει μικρή πιθανότητα κάποια μικρά θραύσματα να φτάσουν στην επιφάνεια της Γης. Η συχνότητα μιας σύγκρουσης αυτού του μεγέθους στη Γη είναι 16,2 χρόνια.

Σύμφωνα με την NASA, περίπου μία φορά το χρόνο, ένας αστεροειδής μεγέθους αυτοκινήτου χτυπά την ατμόσφαιρα της Γης και καίγεται πριν φτάσει στην επιφάνεια της. Αστεροειδείς μικρότεροι από 25 μέτρα (περίπου 82 πόδια) πιθανότατα θα καούν καθώς εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα και να προκαλέσουν ελάχιστες ή καθόλου ζημίες. 

https://www.nasa.gov/mission_pages/asteroids/overview/fastfacts.html

Η πιθανότητα των συγκρούσεων με τη Γη. Σε άλλο άρθρο της NASA, διαβάζουμε πως μέχρι μία διάμετρο περίπου 10 μέτρων (33 πόδια), οι περισσότεροι πετρώδεις μετεωρίτες καταστρέφονται στην ατμόσφαιρα με θερμικές εκρήξεις. Προφανώς κάποια θραύσματα φθάνουν στο έδαφος, γιατί έχουμε μετεωρίτες στα μουσεία μας. Τέτοιες πτώσεις είναι γνωστό ότι προκαλούν μικρές υλικές ζημιές από καιρό σε καιρό.

http://www2.jpl.nasa.gov/sl9/back2.html

Από τα ανωτέρω προκύπτει πως ακόμη και αν ο αστεροειδής χτυπούσε τη Γη, σε καμία περίπτωση δεν θα προκαλούσε τον “όλεθρο” ή τον “αρμαγγεδώνα” που ισχυρίζονται τα υπερβολικά δημοσιεύματα.

via TNI

Fact-check for the sake of Democracy