Θυμάστε αυτή τη φωτογραφία του μικρού παιδιού από το Χαλέπι;

6

Μας εντυπωσίασε ένα νέο άρθρο από την ιστοσελίδα freepen.gr, που έχει θέμα τη φωτογραφία του μικρού Omran Daqneesh, που έγινε σύμβολο για τα παιδιά της Συρίας.

Το άρθρο ισχυρίζεται πως η φωτογραφία ήταν στημένη.

https://archive.is/wAIHm

Όπως είδατε, το άρθρο βασίζεται σε ένα βίντεο και το άρθρο ισχυρίζεται πως τώρα έρχεται στην επιφάνεια το πως τραβήχτηκε η φωτογραφία.

Το παραπάνω βίντεο αναφέρει για τον μικρό Omran:

1.Ένα αγόρι σε κατάσταση σοκ από τους βομβαρδισμούς περιμένει υπομονετικά …σε ένα άδειο, ολοκαίνουργιο, μοντέρνο ασθενοφόρο. Για μια ήρεμη φωτογραφία σε μια περιοχή που βομβαρδίστηκε πριν λίγα λεπτά

2. Αγγίζει την ανοιχτή πληγή, καμια αντίδραση. Δεν υπάρχουν σοβαρά, απειλητικά για τη ζωή τραύματα. Θα συνέλθει σε λίγες μέρες

3. Έγινε εξώφυλλο σε πάνω από 400 εφημερίδες. Η ίδια ιστορία σε όλα τα δυτικά ΜΜΕ. Ο Άσαντ και η Ρωσία σκοτώνουν παιδιά και πρέπει να τους σταματήσουν.


Πολύ σοβαρές αποδείξεις μας παρουσιάζει στο κομμένο βίντεο που του αφαίρεσαν και τον ήχο για να φαίνεται πως επικρατεί ηρεμία. Το ασθενοφόρο είναι καινούργιο, το τοποθέτησαν άγαρμπα σαν τσουβάλι, το παιδί περιμένει υπομονετικά, δεν υπάρχουν απειλητικά τραύματα, και άλλες ανοησίες που δεν έχουν καμιά σχέση με πραγματικές αποδείξεις.

Η ιστορία του μικρού παιδιού είναι γνωστή από τις πρώτες μέρες που κυκλοφόρησε η φωτογραφία του μέσα στο ασθενοφόρο, τον Αυγούστο 2016. Αλλά δεν υπάρχει μόνο η φωτογραφία του μικρού Omran Daqneesh. Υπάρχει και το αυθεντικό βίντεο, ολόκληρο και όχι κομμένο και χωρίς ήχο όπως μας το παρουσιάζει το freepen.

http://time.com/4457335/syrian-ambulance-boy-omran-daqneesh-fine/

Ο μικρός Omran τραυματίστηκε στις 17 Αυγούστου 2016, σε ένα αεροπορικό βομβαρδισμό. Είχε μια πληγή στο κεφάλι και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μαζί με τους γονείς του και τα τρία του αδέλφια. Ο μεγαλύτερος αδελφός Ali Daqneesh, 10 ετών, του πέθανε μερικές μέρες αργότερα, στις 20 Αυγούστου 2016 από εσωτερική αιμορραγία.

http://www.reuters.com/article/us-mideast-crisis-syria-boy-idUSKCN10V0OY?il=0

http://time.com/4460368/ali-daqneesh-dead-syrian-air-strike/

Ο άθλιος που έφτιαξε το βίντεο συνεχίζει με τη φωτογραφία του άψυχου σώματος του μικρού Aylan στα παράλια της Τουρκίας και επαναλαμβάνει την αθλιότητα που είχε κυκλοφορήσει μερικές μέρες μετά.
«Το άψυχο σώμα του μικρού Aylan μεταφέρθηκε σε διαφορετικό μέρος της παραλίας με καλύτερο φωτισμό για να παρουσιαστεί πιο δραματικά.»

Το σώμα του μικρού Aylan δεν μεταφέρθηκε όπως ισχυρίζονται.

Καταρρίπτεται – H πρώτη φωτογραφία με το πτώμα του αδικοπνιγμένου παιδιού στις ακτές της Τουρκίας, που θέλουν να εξαφανίσουν!

Το πρώτο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συγκρίνουμε τις δύο φωτογραφίες.

Αν προσέξουμε το χρώμα στις σόλες των παπουτσιών είναι διαφορετικό.

Τώρα ας δούμε μια άλλη φωτογραφία του νεκρού παιδιού που βρέθηκε ανάμεσα στα βράχια. Βλέπετε κάποια διαφορά εκτός από τις σόλες των παπουτσιών;

Το παιδάκι ανάμεσα στα βράχια είναι ο αδελφός του μικρού Aylan Kurdi, ο 5χρονος Galip και συνολικά τα παιδιά που πνίγηκαν είναι πέντε.

http://www.ethnos.gr/diethni/arthro/h_istoria_piso_apo_tis_fotografies_pou_pagosan_ton_planiti-64243831/

Συμπέρασμα:

Το βίντεο είναι κομμένο, έχουν αφαιρέσει τον ήχο, όσα ισχυρίζονται δεν αποδεικνύονται και υπάρχουν όλες οι αποδείξεις για το αντίθετο από τους ισχυρισμούς του βίντεο.

 

Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε

Θοδωρής Δανιηλίδης

Founder and owner at ellinika hoaxes
Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.
Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε