Ρωσική Ακαδημία Επιστημών: Ψευδοεπιστήμη η ομοιοπαθητική

In Διατροφή - υγεία, Εναλλακτικές θεραπείες, Επιστήμη, Ψευτοθεραπείες by Θάνος Επαχτίτης2 Comments

Η Ρωσική Ακαδημία των Επιστημών απεφάνθη ότι η εναλλακτική θεραπευτική πρακτική της ομοιοπαθητικής στερείται επιστημονικής βάσης.

Πρόσφατα, με απόφαση της  Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC), οι εταιρίες κατασκευής ομοιοπαθητικών φαρμάκων, υποχρεώνονται να αναγράφουν σε αυτά, ότι «δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι το προϊόν λειτουργεί». Με απλά λόγια, δεν έχουν καμία θεραπευτική αξία.

https://www.ftc.gov/news-events/press-releases/2016/11/ftc-issues-enforcement-policy-statement-regarding-marketing

Πιο συγκεκριμένα:
1) δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το προϊόν λειτουργεί και
2) οι ισχυρισμοί του προϊόντος βασίζονται μόνο στις θεωρίες της ομοιοπαθητικής από το 1700 και που δεν είναι αποδεκτές από τους σύγχρονους ιατρικούς εμπειρογνώμονες.

 

Η Ρωσική Ακαδημία Επιστημών με τη σειρά της, αποφάσισε να κηρύξει πως η ομοιοπαθητική δεν έχει «καμία επιστημονική βάση» και θέτει σε κίνδυνο τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι είναι αποτελεσματική.

«Η ομοιοπαθητική δεν είναι αθώα. Οι ασθενείς εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από αναποτελεσματικά φάρμακα και παραμελούν τις θεραπείες που έχουν αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα. Οι παρενέργειες μπορεί να σημαντικές και να οδηγήσουν ακόμη και στο θάνατο. Η ομοιοπαθητική έχει αποτύχει για πάνω από 200 χρόνια να αποδείξει την επιτυχία της«. Αυτά, μεταξύ άλλων αναφέρονται στην ανακοίνωση της Ακαδημίας.

 

Σε άλλο σημείο αναφέρει:

«Πολλές κλινικές δοκιμές που έχουν διεξαχθεί σε διάφορες χώρες, δεν μπόρεσαν να αποδείξουν πειραματικά την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής»

«Διάφορες προτεινόμενες θεωρητικές εξηγήσεις για τους πιθανούς μηχανισμούς δράσης της ομοιοπαθητικής, έρχονται σε αντίθεση με τη καθιερωμένη επιστημονική γνώση, για τη δομή της ύλης και τους μηχανισμούς λειτουργίας της»

«Οι a priori αρχές της ομοιοπαθητικής είναι εκ φύσεως δογματικές και θεωρητικές, αναγόμενες στην εποχή της απαρχής της επιστήμης της ιατρικής»

Οι απόψεις της Ακαδημίας θα έχουν επιπτώσεις στους κατασκευαστές ομοιοπαθητικών φαρμάκων, τους γιατρούς αλλά και τους φαρμακοποιούς. Στα φάρμακα που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά θα πρέπει να υπάρχει πλέον η προειδοποιητική ένδειξη ότι «δεν έχει αποδειχθεί η θεραπευτική τους ιδιότητα».

Ρωσική Ακαδημία Επιστημών: Ψευδοεπιστήμη η ομοιοπαθητική

Σας δίνουμε τη δυνατότητα να σχολιάσετε τις αναρτήσεις μας, αλλά διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύσουμε το σχόλιο που θα περιέχει:

1. Απειλές, ύβρεις, συκοφαντίες και προσβολές.
2. Προσωπικά δεδομένα τρίτων.
3. Σχόλια, άσχετα με τη δημοσίευση.
4. Θεωρίες συνωμοσίας και hoaxes που παρουσιάζονται σαν πραγματικά με σκοπό να παραπλανήσουν.
5. Πολλαπλά, όμοια σχόλια. (Δημοσιεύουμε μόνο το ένα)
6. Διαφημίσεις προϊόντων ή υπηρεσιών.
7. Πολιτική Προπαγάνδα.
8. Κακόβουλα σχόλια από ψεύτικους χρήστες του disqus.
Επίσης σας παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι ιδιαίτερα μακροσκελή και σε άλλη γλώσσα ή με λατινικούς χαρακτήρες.
Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και οι διαχειριστές της σελίδας ellinikahoaxes ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρουν. Στην περίπτωση που υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα με σχόλιο αναγνώστη, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
  • Aris Plevrakis

    Δηλαδή εάν εγώ έχω π.χ. ημικρανίες, πάω στον ομοιοπαθητικό, ακολουθήσω την αγωγή που θα μου δώσει και οι ημικρανίες περάσουν, (κάτι που έχει συμβεί), θα πω δεν οτι συμβαίνει επειδή η Επιστημονική ρωσσική ακαδημία έχει απορρίψει την ομοιπαθητική;

    • V.A

      Ακριβώς φίλε μου.