Βόμβα στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης. Πως θα αφοπλιστεί; Υπερβολικά τα μέτρα ασφαλείας;

10

Με αφορμή διάφορα δημοσιεύματα και διάφορες γνώμες που έχουν μεταδοθεί από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, είναι καλό να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο, σχετικά με τη βόμβα που βρέθηκε στο Κορδελιό της Θεσσαλονίκης.

Οι πολίτες ακούγοντας όλα αυτά, λογικά αναρωτιούνται αν τα μέτρα ασφαλείας που θα παρθούν αύριο είναι υπερβολικά.

Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι πως ΔΕΝ είναι υπερβολικά.

Σύμφωνα με την Πάγια Διαταγή 2-11 του 2014 σε περιστατικά επιπέδου 3, όπου κινδυνεύουν άμεσα περιουσίες και ζωές πολιτών από εκρηκτικούς μηχανισμούς, αναλαμβάνουν την εξουδετέρωση οι ειδικοί EOD (Explosive Ordnance Disposal) του ΤΕΝΞ που έχουν εκπαιδευτεί στην Αμερική ή στο ειδικό σχολείο EOD του Μηχανικού, στα πρότυπα του ΝΑΤΟ. Η εξουδετέρωση γίνεται με τα πιο σύγχρονα μέσα και ακολουθούν κατά γράμμα τους σύγχρονους κανόνες ασφαλείας που αναγράφονται στο AEDOPS (Advanced Explosive Ordnance Disposal Publication System). Με απλά λόγια το AEDOPS είναι το ευαγγέλιο σε θέματα εξουδετερώσεων που ακολουθεί το ΝΑΤΟ.

Όταν αναγνωριστεί ο τύπος της βόμβας, το AEDOPS δίνει στους ειδικούς EOD όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται, όπως την τεχνική εξουδετέρωσης που θα πρέπει να ακολουθήσουν, την απόσταση ασφαλείας και οποιαδήποτε άλλη τεχνική λεπτομέρεια χρειάζεται για το συγκεκριμένο τύπο εκρηκτικού μηχανισμού και αυτό προβλέπει ο κανονισμός του Ελληνικού Στρατού.

Αυτοί οι σύγχρονοι κανόνες ασφαλείας που αναγράφονται στο AEDOPS έχουν στόχο να μηδενίσουν τον κίνδυνο για τους πολίτες και όχι να απλά να τον μειώσουν.

Έτσι διάφορες γνώμες που ακούγονται από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν τις σύγχρονες τεχνικές εξουδετέρωσης, τους σύγχρονους κανόνες ασφαλείας και το τι προβλέπει ο κανονισμός του Ελληνικού Στρατού, έχουν μπερδέψει τους πολίτες.

Η βόμβα που βρέθηκε είναι τύπου AN- M64 και σύμφωνα με το AEDOPS η απόσταση ασφαλείας είναι 1900 μέτρα.

Κατά τη διάρκεια της απελευθέρωσης της βόμβας από το αεροσκάφος, η έλικα στα πτερύγια περιστρέφεται και μετά από έναν ορισμένο αριθμό περιστροφών, η βόμβα οπλίζει.

Πιθανότατα είναι μία από τις βόμβες, από το βομβαρδισμό της Θεσσαλονίκης το 1943

Πως θα εξουδετερωθεί. 

Η τεχνική που θα ακολουθήσουν οι ειδικοί EOD του ΤΕΝΞ για ξεβιδώσουν, αφαιρέσουν τους πυροδοτικούς μηχανισμούς και να εξουδετερώσουν τη βόμβα, γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και μπορείτε να την δείτε στο παρακάτω βίντεο.

Συμπέρασμα. Η τεχνική εξουδετέρωσης που θα ακολουθηθεί είναι από τις πιο σύγχρονες και τα μέτρα ασφαλείας που έχουν παρθεί, ορίζονται από το AEDOPS, με στόχο να μηδενίσουν τον κίνδυνο για τους πολίτες.

Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε

Θοδωρής Δανιηλίδης

Founder and owner at ellinika hoaxes
Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.
Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε
 • Νωντας

  και πυροτεχνουργοι οι χοαξ

  • Sotiris Oikonomou

   Κοροϊδεύεις αλλά αυτός που ξεκίνησε ουσιαστικά το greek hoaxes ήταν ναρκαλιευτής του ελληνικού στρατού.

 • Allanon

  Εδώ θα σας βρω λίγο αδιάβαστους. Πολλά είναι αυτά που δεν γνωρίζετε για το συγκεκριμένο περισταστικό και τους λόγους που παίρνει τόσο έκταση το θέμα. Απλά να σας πω ότι υπάρχουν οι πυροτεχνουργοί του ΣΥΠ, που μέχρι το 2015 αναλάμβαναν αυτές τις περιπτώσεις (και δεν είναι λίγες) και έχουν τεράστια εμπειρία. Αυτοί λοιπόν δεν κλήθηκαν καν να δουν και έστω να συμβουλέψουν. Από το το 2015 το ΤΕΝΞ για συντεχνιακούς λόγους και για λόγους αυτοπροβολής (και οικονομικούς) πήρε την αρμοδιότητα έχοντας μηδενική εμπειρία στο θέμα. Η έκταση που πήρε η η συγκεκριμένη εξουδετέρωση αλλά και η «θεαματική» εκκένωση σκοπό έχουν να προβάλουν το ΤΕΝΞ.
  Δείτε και αυτό http://www.militaire.gr/%ce%bc%ce%ae%cf%80%cf%89%cf%82-%ce%b3%ce%af%ce%bd%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b9-%cf%85%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b2%ce%bf%ce%bb%ce%ad%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%be%ce%bf%cf%85%ce%b4%ce%b5/

  ΥΓ: Οι αποστάσεις ασφαλείας μετρώνται πάντα υπό την πρϋπόθεση ότι βόμβα και άνθρωπος βρίσκονται σε ανοιχτό χώρο, σε ευθεία γραμμη, χωρίς εμπόδια. Οπότε τα 1900μ. υποδηλώνουν ανοιχτό πεδίο. ¨οπως καταλαβαίνεται αυτό δεν ισχύει σε αστικό περιβάλλον.

  Κάντε μια πιο καλή έρευνα πριν δημοσιεύσετε. Δεν σας αξίζει η προχειρότητα με την μέχρι τώρα σημαντική δουλειά που κάνετε.

  • Παναγιώτης

   ¨Εχεις άλλη πηγή ή μόνο το σάιτ του Καρβουνόπουλου που έχουμε πιασει πολλές φορές να γράφει ανακρίβειες;
   Εγώ θυμάμαι ότι το 2000 σε περίπτωση που είχαν βρεθεί σε εκσκαφή πυρομαχικά από τον πόλεμο είχαμε απευθυνθεί στις στρατιωτικές αρχές και είχε έρθει το ΤΕΝΞ του Μηχανικού και όχι το ΣΥΠ. Οπότε σίγουρα δεν παίζει ότι πριν το 2015 δεν ήταν αρμόδιο το ΤΕΝΞ.

   • Allanon

    Έχω προσωπική εμπειρία ότι τα παλικάρια του ΤΕΝΞ είναι το λιγότερο ανεκπαίδευτοι αν όχι άσχετοι και επικίνδυνοι. Θα σου πω πως προσπάθησαν να ασφαλισουν χειροβομβιδα για μεταφορά βάζοντας κόλλα μεταξύ μοχλου απελευθέρωσης και σώματος. Βρες μου εσύ που το ΝΑΤΟ αναγράφει κάτι τέτοιο σε εγχειρίδιο. Ως προς την αρμοδιότητα πολλά παιχνίδια και πολλά λεφτά παίζονται.

  • Σύμφωνα με την Πάγια Διαταγή 2-11 του 2014 σε περιστατικά επιπέδου 3, όπου κινδυνεύουν άμεσα περιουσίες και ζωές πολιτών από εκρηκτικούς μηχανισμούς, αναλαμβάνουν την εξουδετέρωση οι ειδικοί EOD (Explosive Ordnance Disposal) του ΤΕΝΞ που έχουν εκπαιδευτεί στην Αμερική ή στο ειδικό σχολείο EOD του Μηχανικού, στα πρότυπα του ΝΑΤΟ.

   • Allanon

    Το σχολείο EOD του Μηχανικού καίτοι έχει προσπαθήσει δεν είναι ΝΑΤΟ accredited. Το μοναδικό κέντρο εκπαίδευσης στην Ελλάδα που είναι ΝΑΤΟ accredited είναι το ΚΕΝΑΠ στη Σούδα. Ως προς την πάγια διαταγή στα λόγια μου έρχεστε. Συντεχνίες και συμφέροντα οικονομικά και άλλα.

 • Woody

  τι κοστος εχει η εξουδετερωση και γιατι να μην το αναλαβου ν αυτοι που βομωαρδισαν τη θεσαλλονικη το 43 ???

 • ανακουφιστικα τωρα, οχι οτι ανησυχουσα

 • Nice!
  (Πως και πως περίμενα τον Θοδωρή να μας τα κάνει ταληράκια! 🙂