Ποιοι είμαστε
Αρχική Η μεγαλύτερη λέξη στο κόσμο δεν είναι ελληνική.ΔΙΑΦΟΡΑ

Η μεγαλύτερη λέξη στο κόσμο δεν είναι ελληνική.

13 Φεβ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Κατά καιρούς κυκλοφορούν δημοσιεύματα που ισχυρίζονται ότι η μεγαλύτερη λέξη στο κόσμο είναι ελληνική, έχει 172 γράμματα και προέρχεται από τον Αριστοφάνη.

Τυχαίο παράδειγμα μπορείτε να δείτε στο enikos.gr. Ας δούμε ένα απόσπασμα.

Η ελληνική γλώσσα κατέχει ένα μοναδικό ρεκόρ καθώς η μεγαλύτερη πραγματική λέξη στον κόσμο υπάρχει στο έργο ”Εκκλησιάζουσες” του Αριστοφάνη και αποτελείται από 172 γράμματα, 27 συνθετικά και 78 συλλαβές! Ο Αριστοφάνης εκμεταλλεύεται στο έπακρον την εκπληκτική ευχέρεια της Ελληνικής να σχηματίζει πολυσύλλαβες λέξεις, περιγράφοντας μέσα σε 172 γράμματα μια ολόκληρη συνταγή μαγειρικής, η οποία περιλαμβάνει ένα συνονθύλευμα τροφών! Η αριστοφανική λέξη βρίσκεται στους στίχους 1169-1175 και έχει καταγραφεί στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες:

λοπαδοτεμαχοσελαχογαλεοκρανιολειψανοδριμυποτριμματοσιλφιολιπαρομελιτοκατακεχυμενο

κιχλεπικοσσυφοφαττοπεριστεραλεκτρυονοπτοπιφαλλιδοκιγκλοπελειολαγῳοσιραιοβαφητραγα

νοπτερυγών…

 

 

Σύμφωνα με το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες η μεγαλύτερη λέξη στο κόσμο δεν είναι ελληνική, αλλά προέρχεται από την σανσκριτική λογοτεχνία του 160υ αιώνα. Η λέξη αυτή περιγράφει μία περιοχή στην Ινδία, έχει 195 χαρακτήρες στα σανσκριτικά και στο λατινικό αλφάβητο έχει 428 χαρακτήρες.

निरन्तरान्धकारित-दिगन्तर-कन्दलदमन्द-सुधारस-बिन्दु-सान्द्रतर-घनाघन-वृन्द-सन्देहकर-स्यन्दमान-मकरन्द-बिन्दु-बन्धुरतर-माकन्द-तरु-कुल-तल्प-कल्प-मृदुल-सिकता-जाल-जटिल-मूल-तल-मरुवक-मिलदलघु-लघु-लय-कलित-रमणीय-पानीय-शालिका-बालिका-करार-विन्द-गलन्तिका-गलदेला-लवङ्ग-पाटल-घनसार-कस्तूरिकातिसौरभ-मेदुर-लघुतर-मधुर-शीतलतर-सलिलधारा-निराकरिष्णु-तदीय-विमल-विलोचन-मयूख-रेखापसारित-पिपासायास-पथिक-लोकान्

Την δεύτερη θέση καταλαβάνει μία λέξη προερχόμενη από την Πολωνία και στην τρίτη θέση πλέον βρίσκεται η ελληνική λέξη του Αριστοφάνη.

 

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Longest_words

http://www.guinnessworldrecords.com/world-records/longest-word

Αν θέλετε,  μπορείτε να δείτε και άλλη μία μεγάλη λέξη που ξεπερνάει όλες τις παραπάνω και έχει 189.819 χαρακτήρες, δεν είναι βέβαια πραγματική λέξη και θα σας πάρει περίπου τρεις ώρες να την διαβάσετε.

http://www.digitalspy.com/fun/news/a444700/longest-word-has-189819-letters-takes-three-hours-to-pronounce/

 

Αρθρογράφος - Ερευνητής