Ποιοι είμαστε
Αρχική Καταρρίπτεται: Ρε κηφήνες… Θα μας εξηγήσει κανείς επισήμως τι στο διάολο είναι αυτά που χρεώνετε στους λογαριασμούς της ΔΕΗ;HOAXES FAKE NEWS

Καταρρίπτεται: Ρε κηφήνες… Θα μας εξηγήσει κανείς επισήμως τι στο διάολο είναι αυτά που χρεώνετε στους λογαριασμούς της ΔΕΗ;

16 Φεβ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Κυκλοφορεί δημοσίευμα που κάνει λόγο για παράνομες χρεώσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ με τα χρήματα να καταλήγουν σε λαθρομετανάστες και κρατικούς αξιωματούχους.

ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

Στο tromaktiko.blogspot.gr, διαβάζουμε:

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=227007864436373&id=100013814836716

Τι ισχύει:

Θα εξετάσουμε τους βασικότερους ισχυρισμούς:

1ο: Η χρέωση ΥΚΩ καταλήγει σε «λαθρομετανάστες» και «υπουργούς».

Στη πραγματικότητα, αφορά τις παρεχόμενες Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) εντάσσονται οι ακόλουθες κατηγορίες:

– Παροχή ρεύματος για τους κατοίκους των απομονωμένων νησιών, σε ίδιες τιμές με αυτές των κατοίκων της ηπειρωτικής χώρας, παρά το γεγονός ότι το κόστος παραγωγής ρεύματος στα νησιά είναι κατά πολύ υψηλότερο.
– Παροχή ρεύματος σε πολύ χαμηλές τιμές στις πολύτεκνες οικογένειες.
– Παροχή ρεύματος σε χαμηλές τιμές για ευάλωτες κατηγορίες καταναλωτών, όπως άτομα με ειδικές ανάγκες, τρίτεκνοι με χαμηλό εισόδημα, μακροχρόνια άνεργοι κλπ, που εντάσσονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ).

2ο: (ΕΤΜΕΑΡ) Εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) για πώληση σε οικιακούς καταναλωτές με διπλή-υψηλή χρέωση.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, το τέλος αυτό προορίζεται για την αποζημίωση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Αποτελεί τη συνεισφορά όλων στη μείωση εκπομπών αερίων ρύπων μέσω προώθησης των ΑΠΕ. Οι μοναδιαίες χρεώσεις για το ΕΤΜΕΑΡ βασίζονται στην εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία.

3ο: Χρεώσεις ΑΔΜΗΕ-ΔΕΔΔΗΕ

Σύμφωνα με το Ν. 4001/2011, ο ΑΔΜΗΕ είναι ο Διαχειριστής του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ανταποκρίνεται στις ανάγκες για μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, υπό οικονομικά βιώσιμες συνθήκες, λαμβάνοντας υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος. Το κόστος των έργων υποδομής που σχεδιάζει και υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ, περνάνε στους λογαρισμούς του καταναλωτή.

Η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) συστάθηκε με την απόσχιση του κλάδου Διανομής της ΔΕΗ Α.Ε. σύμφωνα με το Ν. 4001/2011 και σε συμμόρφωση με την Οδηγία 2009/72/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με την οργάνωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, με σκοπό να αναλάβει τα καθήκοντα του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής. Είναι κατά 100% θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ Α.Ε., ωστόσο είναι ανεξάρτητη λειτουργικά και διοικητικά, τηρώντας όλες τις απαιτήσεις ανεξαρτησίας που ενσωματώνονται στο παραπάνω νομικό πλαίσιο.

Σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), στις χρεώσεις που αφορούν στη χρήση του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς και του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας και κατανέμονται σε όλους τους καταναλωτές, αποδίδονται δε στους Διαχειριστές του Συστήματος (ΑΔΜΗΕ Α.Ε.) και του Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.), προκειμένου να τα συντηρούν και να τα επεκτείνουν. Αναλυτικότερα, η χρέωση του Συστήματος Μεταφοράς καλύπτει τις δαπάνες λειτουργίας, συντήρησης και ανάπτυξης του Δικτύου Μεταφοράς (Σύστημα Μεταφοράς) που μεταφέρει την ηλεκτρική ενέργεια σε Υψηλή Τάση μέσω των πυλώνων από τα εργοστάσια παραγωγής στους Υποσταθμούς των αστικών περιοχών, ώστε στη συνέχεια μέσω του Δικτύου Διανομής υπό μέση και χαμηλή τάση να φθάσει η ενέργεια στους τελικούς καταναλωτές της χώρας. Διακρίνεται σε πάγια χρέωση (που προκύπτει από το ύψος της ισχύος της παροχής που έχει συμφωνηθεί) και σε μεταβλητή χρέωση (ανάλογα με το ύψος της κατανάλωσης). Η χρέωση του Δικτύου Διανομής καλύπτει τις δαπάνες λειτουργίας, συντήρησης και ανάπτυξης του Δικτύου Διανομής Μέσης και Χαμηλής Τάσης. Διακρίνεται σε πάγια χρέωση (που προκύπτει από το ύψος της ισχύος της παροχής που έχει συμφωνηθεί) και σε μεταβλητή χρέωση (βάσει της κατανάλωσης).

4ο: Διάφορα. ΕΦΚ και Ειδικό τέλος 5%

Οι χρεώσεις αυτές είναι φόροι που έχει επιβάλει το κράτος.

Το Κράτος με νομοθετική ρύθμιση επέβαλε σε όλους τους Καταναλωτές τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στους λογαριασμούς ρεύματος. Η ΔΕΗ συνεισπράτει με τους λογαριασμούς ρεύματος τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) και τον αποδίδει στο Κράτος. Η επιβολή του (ΕΦΚ) ξεκίνησε από 2.5.2010. Τον ΕΦΚ χρεώνονται όλοι οι καταναλωτές ανεξαρτήτως του Προμηθευτή Ηλεκτρικής Ενέργειας που έχουν επιλέξει. Ο ΕΦΚ χρεώνεται μόνο στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς, υπολογίζεται επί της κατανάλωσης και υπόκειται σε ΦΠΑ.

Η ΔΕΗ υποχρεούται σύμφωνα με το Ν.2093/92 (άρθρο 9 παρ. 5, 6, 7) να συνεισπράτει με τους λογαριασμούς ρεύματος τη χρέωση για το Ειδικό Τέλος 5‰ και να την αποδίδει στο Κράτος.
Η εκτιμώμενη μέση επιβάρυνση λόγω ΕΙΔ.ΤΕΛ 5‰ είναι της τάξης των 0,5 ευρώ ανά 1.000 kWh. Επισημαίνεται ότι η χρέωση για ΕΙΔ.ΤΕΛ 5‰ υπολογίζεται στους ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟΥΣ λογαριασμούς επί της αξίας του καταναλισκόμενου ρεύματος προσαυξημένης με τη χρέωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Δεν υπόκειται σε χρέωση ΦΠΑ.

Συμπέρασμα:

Άσχετα αν λόγω της οικονομικής κρίσης και των αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ στα προηγούμενα χρόνια, όλοι οι καταναλωτές έχουν δυσκολία στην εξόφληση των λογαριασμών, οι χρεώσεις είναι νόμιμες και καταλήγουν σε κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες, κάλυψη εξόδων από την αγορά ρεύματος από ΑΠΕ και συντήρηση του δικτύου μεταφοράς ενέργειας. Από τα ανωτέρω προκύπτει πως το «άρθρο-φωτιά» είναι ένα ακόμη κλικοθηρικό και παραπλανητικό δημοσίευμα.

http://www.factchecker.gr/index.php/2017/02/15/dei/

Fact-check for the sake of Democracy