Ποιοι είμαστε
Αρχική Το πλήρωμα του Challenger δεν επιβίωσε της συντριβής του διαστημικού λεωφορείουHOAXES FAKE NEWS ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Το πλήρωμα του Challenger δεν επιβίωσε της συντριβής του διαστημικού λεωφορείου

17 Φεβ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Κατά καιρούς αναδημοσιεύεται ο ισχυρισμός πως οι αστροναύτες του διαστημικού λεωφορείου Challenger που συνετρίβη το 1986, είναι ζωντανοί. Πρόκειται για μια σχετικά παλιά θεωρία συνωμοσίας, που τα τελευταία χρόνια αναπαράγεται και στο ελληνικό ίντερνετ.

ΨΕΥΔΕΣ

Στο katohika.gr & thesecretrealtruth.gr διαβάζουμε:

Τι ισχύει

Στο snopes.com διαβάζουμε για τη πραγματική ταυτότητα των κατά 31 έτη γηραιότερων «αστροναυτών»:

Ο Francis Richard Scobee θα ήταν σήμερα (2017) 75 ετών εάν δεν είχε σκοτωθεί στο ατύχημα του Challenger πριν 31 χρόνια. Η ηλικιωμένη «εκδοχή» του είναι στη πραγματικότητα ο Richard Scobee (συνωνυμία), CEO της διαφημιστικής εταιρίας «Cows in Trees». Το 1986, ήδη κατείχε τη θέση του επικεφαλής της εταιρίας, όποτε είναι αδύνατο να ήταν σε δύο μέρη την ίδια στιγμή.

Ο Ronald McNair μοιάζει αρκετά με την εικόνα του αδερφού του Carl, αλλά δεν είναι το ίδιο πρόσωπο.

Ο Ellison Onizuka, επίσης μοιάζει αρκετά με τον αδερφό του Claude:

Η Judith Arlene Resnik (ηλεκτρολόγος-μηχανικός), φαίνεται να μοιάζει με τη συνονόματη Judith Resnik, καθηγήτρια νομικής στο Yale (μεταξύ άλλων). Φυσικά είναι αδύνατο να είναι το ίδιο πρόσωπο με τόσο διαφορετικό ιστορικό και εργασιακό παρελθόν, ενώ οι διαφορές στα χαρακτηριστικά του προσώπου (μύτη, πηγούνι, σχήμα ματιών) είναι εμφανέστατες.

Sharon Christa McAuliffe μοιάζει με την Sharon A. McAuliffe, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Syracuse. Αν και τα ονόματα και το παρουσιαστικό μοιάζουν, το ιστορικό των δύο γυναικών είναι εντελώς διαφορετικό, αποκλείοντας κάθε πιθανότητα να είναι το ίδιο άτομο.

Τέλος, ο αστροναύτης Michael J. Smith, μοιάζει με τον Επίτιμο Καθηγητή  Michael J. Smith (συνωνυμία) του Πανεπιστημίου Wisconsin-Madison. Όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, το ιστορικό των δύο ανδρών, αποκλείει να είναι το ίδιο άτομο. Οι διαφορές στα αυτιά και τη μύτη τους, φανερώνει πως δεν πρόκειται για το ίδιο άτομο.

Για την ιστορία, ο Greg Jarvis ήταν το έβδομο μέλος της αποστολής που σκοτώθηκε στο Challenger και δεν περιλαμβάνεται στις συνωμοσιολογικές λίστες.

Εν ολίγοις, έχουμε 4 αστροναύτες του Challenger που μοιάζουν ελάχιστα με εν ζωή άτομα με το ίδιο ή παρόμοιο όνομα, 2 αστροναύτες που είναι φυσιολογικό να μοιάζουν στα αδέρφια τους και έναν ακόμη που δεν μοιάζει με κανέναν. Στη πρώτη περίπτωση το εργασιακό και προσωπικό παρελθόν αποκλείει τον ισχυρισμό, στη δεύτερη, είναι λογικό κάποιοι να μοιάζουν με τα αδέρφια τους και στη τρίτη, απλά δε βρέθηκε κάποιος εν ζωή να μοιάζει με τον Greg Jarvis. Οι σωροί όλων τον νεκρών αστροναυτών, είχαν ανασυρθεί, και ταυτοποιηθεί, ενώ παράλληλα θα ήταν αδύνατο οι εν λόγο αστροναύτες, εφόσον ζούσαν, να κυκλοφορούσαν με τα ίδια ονόματα, χωρίς να έχουν κάνει αλλαγές στην εξωτερική τους εμφάνιση.

Από τα ανωτέρω προκύπτει πως ο ισχυρισμός του άρθρου ότι οι αστροναύτες που σκοτώθηκαν στο ατύχημα του Challenger το 1986, ζουν σήμερα, καταρρίπτεται.

Fact-check for the sake of Democracy