Οι Καλάς δεν είναι απόγονοι των στρατιωτών του Μ. Αλεξάνδρου

8

Οι Καλάς του Πακιστάν θεωρούν τους εαυτούς τους απογόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όμως οι γενετικές έρευνες δε φαίνεται να επιβεβαιώνουν αυτό τον ισχυρισμό.

Οι Καλάς είναι μια θρησκευτική μειονότητα με εξωτικά χαρακτηριστικά. Πρόκειται για μια απομονωμένη φυλή που αριθμεί περίπου 4,000 μέλη και επιβιώνει εν μέσω ισλαμικών λαών. Μιλά μια ινδοευρωπαϊκή γλώσσα και ζει εδώ και πολλούς αιώνες στην οροσειρά Ινδοκούς του βορειοδυτικού Πακιστάν, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Σε πολλά ελληνικά ΜΜΕ, οι Καλάς παρουσιάζονται ως απόγονοι βετεράνων στρατιωτών του Μ. Αλεξάνδρου που εποίκησαν τη περιοχή.

[icon_list style=»font-size:40px; color: red; margin-bottom:0;»] [icon_list_item type=»times-circle»]ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ [/icon_list_item][/icon_list]

 

Η επιστήμη της γενετικής όμως έχει διαφορετική άποψη.

Οι Καλάς φαίνεται να είναι ένας προ-Ισλαμικός Ινδο-Άριος λαός της Νότιας Ασίας ο οποίος δεν έχει καμιά συγκεκριμένη σχέση με τους Έλληνες.

Πιο αναλυτικά:

Ανάλυση του 2007 των Υ-χρωμοσωμάτων σε 44 άτομα βρήκε απλοομάδες  L3a (22.7%), H1* (20.5%), R1a (18.2%), G (18.2%), J2 (9.1%), R* (6.8%), R1* (2.3%), and L* (2.3%) και όχι I-M170 και E-M78 που είναι συχνές μεταξύ των Ελλήνων. Παρόμοια έρευνα του 2006, βρήκε πως η σχετικά τυπική για τους Έλληνες απλοομάδα Ε3b απουσιάζει από τους Καλάς.

Μελέτη του 2014 εκτίμησε πως μεταξύ 900 και 210 π.Χ., είχε συμβεί μια γενετική επιμιξία των Καλάς με δυτικούς Ευρασιάτες και είχε συσχετίσει αυτό με την εισβολή του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε εκείνη την περιοχή το 327-326 π.Χ.

Ωστόσο, ερευνητές από τη Βρετανία, την Ιταλία και το Πακιστάν, με επικεφαλής τον Κασίμ Αγιούμπ του Ινστιτούτου Γενετικής Wellcome Trust Sanger του Κέμπριτζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση το 2015 στο journal «American Journal of Human Genetics», ανέλυσαν δείγματα DNA από 23 Καλάς, οι οποίοι ζούσαν σε τρεις διαφορετικές κοιλάδες. Η μελέτη υποστηρίζει ότι οι Καλάς ζουν ουσιαστικά απομονωμένοι εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια, αφότου αποκόπηκαν από έναν κοινό πρόγονο στην Ευρασία.

Ο γενετιστής Razib Khan γράφει στο Discovery: Η υπόθεση για την καταγωγή των Καλάς βασίζεται στη εξωτική τους εμφάνιση (ξανθά μαλλία, γαλανά μάτια κτλ), και της θρησκείας τους που μοιάζει Ινδοευρωπαϊκή, παρόμοια με τον (πολυθεϊστικό) Βεδικό Ινδουισμό, με ελάχιστες επιρροές από το Ισλάμ. Με τα υπάρχοντα στοιχεία από ευρωπαϊκούς και νοτιοασιατικούς πληθυσμούς, οι Καλάς είναι συνέχεια των τελευταίων, με κλίση προς τους ιρανικούς λαούς (Ινδοευρωπαίοι).

Το τελικό του συμπέρασμα είναι πως οι στρατιώτες του Μ. Αλεξάνδρου, δεν άφησαν γενετικά ίχνη στη περιοχή.

 

H γλώσσα των Καλάς ανήκει στον Ινδο-Άριο κλάδο και συγγενεύει με τις γλώσσες της Ινδίας και του Πακιστάν και όχι με τα Ελληνικά. Ομοίως και η θρησκεία τους, αν και πολυθεϊστική, σχετίζεται με τον επίσης πολυθεϊστικό Βεδικό Ινδουισμό  (c. 1500 – c. 500 ΠΚΕ) πρόγονο του σύγχρονου Ινδουισμού) και όχι με τη πολυθεϊστική λατρεία των Αρχαίων Ελλήνων.

Αν και ο Μ. Αλέξανδρος ενθάρρυνε τις επιγαμίες και στελέχωνε φρουρές και πόλεις που ίδρυε με βετεράνους στρατιώτες, στη περίπτωση των Καλάς, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να υποδηλώνουν γενετική συγγένεια της συγκεκριμένης φυλής με Αρχαίους Έλληνες.  Αν και αρκετές προφορικές παραδόσεις αναφέρουν πως οι Καλάς είναι απόγονοι των στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου τα στοιχεία της γενετικής έρευνας, απορρίπτουν αυτό τον ισχυρισμό.

 

Οι Καλάς δεν είναι απόγονοι των στρατιωτών του Μ. Αλεξάνδρου

Θάνος Σιτίστας Επαχτίτης
Ακολουθήστε

Θάνος Σιτίστας Επαχτίτης

Διαχειριστής - Συντονιστής at ellinika hoaxes
Θάνος Σιτίστας Επαχτίτης
Ακολουθήστε
 • kostas

  Ενδιαφέρουσα η μελέτη αλλά το δείγμα των 23 ανθρώπων είναι επιστημονικά μη αποδεκτό για συμπεράσματα. Γενικά στα ιστορικά θέματα χρειάζεστε λίγη δουλίτσα ακόμα και βιάζεστε να βγάλετε συμπεράσματα. Αυτό που λέτε στο τέλος…»Το τελικό του συμπέρασμα είναι πως οι στρατιώτες του Μ. Αλεξάνδρου, δεν άφησαν γενετικά ίχνη στη περιοχή.» είναι αυθαίρετο μιας που η περιοχή αριθμεί εκ ανθρώπους και το δείγμα ήταν 23 άτομα.

 • Removed post Φελέκι

  Τωρα που θα εμφανιστεί ο Μεγαλέκος (που ειναι ζωντανός ως γνωστόν, άλλωστε το έχει αποδείξει ο Αρτέμης μιλώντας για τα μαγικά μενταγιόν) και θα σας διαψεύσει να δω σε ποια τρύπα θα κρυφτείτε.

 • οπλουργος

  μπραβο για την σπουδαια ανακαλυψη Σωθηκαμε

 • Αρχαίος

  Με χαρά διαπιστώνω την πρόθεση του ellinika hoaxes να χρησιμοποιήσει την επιστήμη της γενετικής για εθνολογικές και γλωσσολογικές έρευνες. Επειδή αναφέρεται τακτικά ότι η y-dna απλοομάδα E-V13 είναι χαρακτηριστική των Ελλήνων, θέλω να διευκρινίσω ότι υπάρχει σε παρόμοια ποσοστά στους Αλβανούς και τους νότιους Ιταλούς, μαζί με τη J2. Οι Τούρκοι έχουν σε υψηλό ποσοστό τη J2. Αυτές οι δύο μαζί με τις I2, G, R1a, R1b στο y-dna των ανδρών που «δείχνουν» το 50% των γονιδίων σε συνδυασμό με το mt-dna των γυναικών που «δείχνει» το υπόλοιπο 50% των γονιδίων και είναι στη συντριπτική πλειονότητα H (Helen) και U (Urania), δημιουργούν ένα σταθερό γενετικό χαρμάνι από την 7η π.Χ. χιλιετία, στα Βαλκάνια, στη νότιο Ιταλία και τη δυτική Μικρά Ασία. Έλληνες, νότιοι Ιταλοί, Αλβανοί και δευτερευόντως Βούλγαροι, Σκοπιανοί, Σέρβοι, Ρουμάνοι και δυτικοί Τούρκοι, έχουν μεγάλη σχέση με τους γεωργούς που κατοίκισαν στις περιοχές που ανέφερα, εδώ και 9.000 χρόνια. Προς αποφυγήν συγχύσεως, να αναφέρω ότι τα 9.000 χρόνια είναι αρκετά, ώστε παρά τις εσωτερικές μετακινήσεις, να διακρίνουμε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ανά περιοχή. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, η συμμετοχή μακρινών απλοομάδων είναι ελάχιστη. Για παράδειγμα οι Βούλγαροι πιστεύεται ότι θα έχουν μεγάλο γενετικό αποτύπωμα από τους Πρωτοβούλγαρους οι οποίοι εικάζεται ότι ήταν ΑλταΪκός ή Ουραλικός λαός. Χαρακτηριστικές y-dna απλοομάδες των Αλταϊκών λαών όπως οι Σελτζούκοι και οι Οσμανλίδες Τούρκοι είναι οι C και Q, ενώ των Ουραλικών λαών όπως οι Φινλανδοί και οι Λάπωνες, είναι η N. Οι σημερινοί Βούλγαροι, λοιπόν έχουν και τις τρεις προαναφερόμενες απλοομάδες μαζί σε ποσοστό 1,5%. Δηλαδή οι Πρωτοβούλγαροι δεν άφησαν σχεδόν κανένα γενετικό αποτύπωμα στο σημερινό Βουλγαρικό λαό. Το ίδιο και οι σημερινοί Τούρκοι. Έχουν μικρά ποσοστά από τις «Αλταϊκές» απλοομάδες C και Q. Με λίγα λόγια οι σημερινοί λαοί της νοτιοανατολικής Ευρώπης δεν έχουν μία μόνο χαρακτηριστική απλοομάδα, αλλά αποτελούν «χαρμάνι» απλοομάδων το οποίο δημιουργήθηκε την 7η π.Χ. χιλιετία, με την νεολιθική άφιξη των γεωργών και την επαφή τους με ,τους κυνηγούς τροφοσυλλέκτες, που κατοικούσαν στην περιοχή από την παλαιολιθική περίοδο.

 • Cosmos Change

  Η γενετική δεξαμενή είναι αφενός τεράστια για τέτοιου είδους ασφαλή συμπεράσματα, το δείγμα είναι εξαιρετικά μικρό και φυσικά η συγγένεια είναι πολιτισμική

 • Chronis

  Σε απλά ελληνικά οι στρατιώτες του Μέγα Αλεξάνδρου ΔΕΝ το «μούλιασαν» στην συγκεκριμένη περιοχή της ανατολής.

  • Manouras ΛΑΙΚΟΠΑΙΔΙ Emmanuel

   ΧΡΟΝΗ
   ΚΑΛΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΠΑΡΩ ΤΗ ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΤΗΝΕ ΕΣΠΡΕΣΣΟ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ

   • Chronis

    Ξαναβγηκε η «κλικ»?