Ποιοι είμαστε
Αρχική Τα μέλη της Χρυσής Αυγής ΔΕΝ «εισέβαλαν» σε στρατόπεδο της Βόρειας Ελλάδας, για να ποζάρουν πάνω σε άρμα μάχης.FAKE NEWS

Τα μέλη της Χρυσής Αυγής ΔΕΝ «εισέβαλαν» σε στρατόπεδο της Βόρειας Ελλάδας, για να ποζάρουν πάνω σε άρμα μάχης.

20 Φεβ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Από εχθές κυκλοφορούν δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για μέλη της Χρυσής Αυγής να ποζάρουν επάνω σε άρμα μάχης εντός κάποιου στρατοπέδου που δεν κατονομάζεται.

Όπως θα δούμε παρακάτω, ο ισχυρισμός δεν ισχύει.

ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

Στο ethnos.gr διαβάζουμε:

Η συνέχεια στο λινκ: http://archive.is/BUDZv

Τι ισχύει

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού:

Οι φωτογραφίες του δημοσιεύματος παρουσιάζουν οπλικό σύστημα, συγκεκριμένα Αντιαεροπορικό Πυροβόλο τύπου Μ-42, το οποίο έχει αποσυρθεί από το οπλοστάσιο του Στρατού Ξηράς εδώ και 30 χρόνια περίπου και δεν υπάρχει σε κανένα στρατόπεδο του Ελληνικού Στρατού.

– Τέτοιου είδους οπλικά συστήματα, ευρίσκονται ως εκθέματα σε ανοικτούς χώρους σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και κατά συνέπεια η πρόσβαση σε αυτά είναι ελεύθερη«.

 

Πράγματι, αυτό που βλέπουμε στην εικόνα είναι ένα αυτοκινούμενο αντιαεροπορικό σύστημα M-42 Duster (και όχι άρμα μάχης). Επρόκειτο για σύστημα αμερικανικής κατασκευής και προελεύσεως (κατασκευή c. 1952-1959).

http://www.tanks-encyclopedia.com/coldwar/US/M42_Duster.php

Κάποια εξ αυτών, εκτίθενται σήμερα σε μουσεία ή ανοιχτούς χώρους, κάποια άλλα χρησιμοποιούνται ως στόχοι σε ανοιχτά πεδία βολών και η πρόσβαση είναι εύκολη για τον οποιονδήποτε όπως μπορούμε να δούμε στις παρακάτω εικόνες:

Με βάση τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός πως μέλη της Χρυσής Αυγής μπήκαν σε στρατόπεδο και φωτογραφήθηκαν πάνω σε άρμα μάχης, καταρρίπτεται.

http://www.factchecker.gr/index.php/2017/02/20/m42-duster/

Fact-check for the sake of Democracy