Ποιοι είμαστε
Αρχική Τι συμβαίνει με το ραδιενεργό ιώδιο που εντοπίστηκε στη Β. Ευρώπη;HOAXES FAKE NEWS ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Τι συμβαίνει με το ραδιενεργό ιώδιο που εντοπίστηκε στη Β. Ευρώπη;

22 Φεβ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Τις τελευταίες ημέρες είδαμε πολλά δημοσιεύματα σχετικά με την ανίχνευση ραδιενεργού ιωδίου σε χώρες τις Β. Ευρώπης.

Κάποια από αυτά είναι υπερβολικά και/ή αναληθή. Για παράδειγμα:

 

Τι ισχύει

Το περασμένο μήνα, ραδιενεργό ιώδιο-131 ανιχνεύτηκε σε ιχνοποσότητες σε επτά χώρες της γηραιάς ηπείρου: Νορβηγία, Φινλανδία, Πολωνία, Τσεχία, Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Γαλλικού Ινστιτούτου Ραδιοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας[French Institute of Radioprotection and Nuclear Safety (IRSN)] , δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το πληθυσμό. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση παρατηρήθηκε στη Πολωνία και μετρήθηκε στα 5,92 μικρομπεκερέλ ανά τετραγωνικό μέτρο (µBq/m3) που είναι πολύ χαμηλότερη από το όριο ασφαλούς έκθεσης. Για την Ελλάδα δεν έχει υπάρξει καμία αναφορά και επομένως κανένας σχετικός κίνδυνος.

Niveaux en Iode 131 (valeur +/- incertitude) sous forme aérosol dans l’air (µBq/m3)

Μέχρι σήμερα, είναι άγνωστο από που προήλθε. Κάποια σενάρια μιλούν για πυρηνική έκρηξη στη Ρωσία, ωστόσο κανείς δορυφόρος δεν εντόπισε κάποιο ίχνος. Ακόμη και αν η έκρηξη ήταν υπόγεια, θα είχε καταγραφεί από σεισμογράφους.

Ένα άλλο σενάριο κάνει λόγο για διαρροή από κακό χειρισμό πυρηνικών κεφαλών από το προσωπικό τους επανδρώνει στη Ρωσία. Ωστόσο, ούτε εδώ υπάρχει κάποιο σχετικό στοιχείο.

Το σενάριο διαρροής από ραδιενεργό αντιδραστήρα επίσης δεν θεωρείται ιδιαιτέρως πιθανό, αφενός διότι οι ποσότητες Ιωδίου 131 ήταν απειροελάχιστες και αφετέρου, δεν ανιχνεύθηκε κάποιο άλλο ραδιενεργό στοιχείο όπως Καίσιο 134, Καίσιο 137 κτλ.

Επειδή το συγκεκριμένο ισότοπο χρησιμοποιείται από την ιατρική για ακτινοθεραπείες μεταξύ άλλων, έκανε μερικούς να υποστηρίξουν πως ενδέχεται να διέρρευσε από κάποια φαρμακοβιομηχανία, η οποία δεν προχώρησε σε σχετική ανακοίνωση. Αν και το σενάριο μοιάζει ως το πιο πιθανό, μέχρι σήμερα δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Ο λόγος που το τελευταίο σενάριο έχει τις πιο πολλές πιθανότητες, είναι διότι το μοναδικό ραδιενεργό στοιχείο που ανιχνεύθηκε ήταν τα Ιώδιο 131. Εάν είχε συμβεί μια έκρηξη ή διαρροή από αντιδραστήρα, θα παρατηρούσαμε πολλαπλά ραδιενεργά στοιχεία, πιθανότατα σε αρκετά μεγαλύτερες ποσότητες.

Εν κατακλείδι, αν και παρατηρήθηκε ανίχνευση ραδιενεργού Ιωδίου 131, δεν συντρέχει κανείς λόγος για τη δημοσία ασφάλεια λόγω εξαιρετικά χαμηλής συγκέντρωσης. Με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις, η διαρροή προήλθε πιθανότατα από ραδιοφαρμακευτική εγκατάσταση, αν και επισήμως δεν έχει επιβεβαιωθεί.

http://www.in-pharmatechnologist.com/Regulatory-Safety/Experts-Drug-plant-is-likely-source-of-iodine-131-seen-across-Europe

http://www.world-nuclear-news.org/RS-Detector-network-flags-traces-of-radioactive-iodine-in-Europe-2102175.html

 

http://www.factchecker.gr/index.php/2017/02/22/iodine-131/

 

Fact-check for the sake of Democracy