Οργονίτες: Μια ακόμη ψευδοεπιστημονική προσέγγιση

In Fake, Fake news, Scam, Διατροφή - υγεία, Εναλλακτικές θεραπείες, Επιστήμη, Ψευτοθεραπείες by Θάνος Σιτίστας Επαχτίτης8 Comments

«Η κοσμική αρχέγονη ενέργεια που λέγεται κοσμική οργονοενέργεια «ανακαλύφθηκε» ανάμεσα στο 1936 και το 1939 στη Νορβηγία. Οι οργονίτες υποτίθεται πως είναι μια απλή λύση για να διορθώσετε τις ενέργειες του χώρου σας, του σώματός σας και εκτενέστερα του κόσμου σας. Ή μήπως δεν είναι έτσι;

 • ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

Πριν προχωρήσουμε στην ανάλυση, ας δούμε μερικά παραδείγματα από το διαδίκτυο:

Περισσότερα εδώ και εδώ.

Και ένας δυνητικά επικίνδυνος ισχυρισμός:

Η συνέχεια εδώ.

 

Τι ισχύει

Η οργόνη είναι ένας υποτιθέμενος τύπος «αρχέγονης κοσμικής ενέργειας» που ανακαλύφθηκε από τον Δρ.  Βίχελμ Ράιχ – Wilhelm Reich (1897-1957)  στα τέλη του ’30. Ο Ράιχ ήταν ένας Αυστριακός μετανάστης στην Αμερική που είχε εκπαιδευτεί ως ιατρός, ψυχίατρος και Φροϋδικός ψυχαναλυτής.

Ο Ράιχ ισχυρίστηκε πως η οργόνη είναι πανταχού παρούσα και εξηγεί πράγματα όπως το χρώμα του ουρανού, τη βαρύτητα, τους γαλαξίες, την αποτυχία των περισσοτέρων πολιτκών επαναστάσεων και ένα καλό οργασμό. Στα έμβια όντα, η οργόνη ονομάζεται και βιο-ενέργεια ή Ζωτική Ενέργεια. Ο Ράιχ πίστευε πως η οργόνη είναι «καταδείξιμη οπτικά, θερμικά, ηλεκτροσκοπικά και με τη χρήση μετρητών Geiger-Mueller»*. Όμως, μόνο πραγματικοί πιστοί στην οργόνη (δηλαδή οργονομιστές που εξασκούν την επιστήμη της οργονομίας) έχουν καταφέρει (όπως ισχυρίζονται) να την καταδείξουν επιτυχώς.

Ο Ράιχ ισχυρίστηκε ότι δημιούργησε μια καινούργια επιστήμη (οργονομία) και ότι ανακάλυψε άλλες οντότητες, όπως τα βιόντα, τα οποία μέχρι σήμερα μόνο οι οργονομιστές έχουν καταφέρει ν’ ανιχνεύσουν. Τα βιόντα είναι υποτιθέμενα κυστίδια οργόνης, που δεν είναι ούτε ζωντανά ούτε μη-ζωντανα, αλλά μεταβατικά όντα.

Ο Ράιχ πέθανε στις 3 Νοεμβρίου του 1957, στις Ομοσπονδιακές Φυλακές του Lewisburg στην Pennsylvania, όπου είχε σταλθεί για προσβολή δικαστηρίου. Ο Ράιχ καταδικάστηκε επειδή αρνήθηκε να υπακούσει μια εντολή ασφαλιστικών μέτρων για την πώληση κομπογιαννίτικων ιατρικών συσκευών όπως ο Συσσωρευτής Οργόνης και οι «εκτοξευτές» οργόνης, οι οποίες υποτίθεται ότι μπορούσαν να μαζεύουν και να διανέμουν την οργόνη, καθιστώντας έτσι δυνατή τη θεραπεία οποιασδήποτε ασθένειας, εκτός ίσως από τη μεγαλομανία και την αυταπάτη.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής όχι μόνο διακήρυξε ότι δεν υπάρχει η οργόνη, αλλά έκαψε και μερικά βιβλία του Ράιχ–μια σίγουρη μέθοδος για να πυροδοτήσει το ενδιαφέρον κάποιου.

Παρά το γεγονός ότι έχουν μικρό κύρος στην επιστημονική κοινότητα, οι ιδέες του Ράιχ μεταλαμπαδεύτηκαν από έναν αριθμό αφοσιωμένων οπαδών, των οποίων ηγείτο ο ιατρός Elsworth F. Baker, ιδρυτής του Αμερικανικού Κολεγίου Οργονομίας ( The American College of Orgonomy ), και ο Δρ. James DeMeo του Βιοφυσικού Ερευνητικού Εργαστηρίου Οργόνης ( The Orgone Biophysical Research Laboratory, Inc ., ) στο Ashland του Oregon. Οι διάδοχοι του Baker (πέθανε το 1985) και ο DeMeo συνεχίζουν να υπερασπίζονται τόσο τον Ράιχ, σαν επιστήμονα, όσο και την οργονομία. Ο Ράιχ έβλεπε τον εαυτό του σαν μια ιδιοφυΐα υπό διωγμό και θεωρούσε τους επικριτές του που τον γελοιοποίησαν, αδαείς ηλίθιους.

http://skepdic.gr/Entries/Omikron/orgone.htm

http://skepdic.com/orgone.html

http://www.quackwatch.com/11Ind/reich.html

Αυτό που ο Ράιχ υποστήριζε, ήταν πως είχε βρει τον τρόπο να διορθώσει την «αταξία» που χαρακτηρίζει το σύμπαν.  Η εντροπία είναι η τάση προς διαταραχή στο σύμπαν μας. Σύμφωνα με το δεύτερο νόμο της θερμοδυναμικής, η εντροπία ενός κλειστού συστήματος ποτέ δεν μειώνεται. Αυτό σημαίνει ότι τελικά, το σύμπαν θα καταλήξει σε πλήρη αταξία (θερμοδυναμική εντροπία). Ο Ράιχ προχώρησε σε πειράματα για να στηρίξει τους ισχυρισμούς του, ωστόσο κανείς δε μπόρεσε ποτέ να τα αναπαράγει.

Οι οπαδοί της οργονικής προβαίνουν σε άλματα λογικής υποστηρίζοντας πως υπάρχει τρόπος να συλλεχθεί η ζωτική ενέργεια και να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενειών και αυτό από μόνο του είναι δυνητικά επικίνδυνο. Πιστεύουν επίσης πως μπορούν να καθαρίσουν την αρνητική ενέργεια, να εξαγνίσουν την ατμόσφαιρα, ακόμη και να μπλοκάρουν τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες (ειδικά για το τελευταίο, κυκλοφορούν πολλά σχετικά βιντεάκια στο youtube). Σε κάθε περίπτωση όμως, πρόκειται για ένα ακόμη άλμα πίστης που δεν στοιχειοθετείται επιστημονικά.

Ήδη από το 1954, ο FDA είχε απαγορεύσει στον Ράιχ τις πωλήσεις οργονικών συσκευών διότι βασίζονταν σε ψευδείς ισχυρισμούς. Ο Ράιχ δεν συμμορφώθηκε πλήρως με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να πεθάνει στη φυλακή το 1957. Δικαίως η οργόνη έχει καταταχθεί στη σφαίρα της ψευδοεπιστήμης μιας και βασίζεται σε εσωτεριστικές και πνευματιστικές αντιλήψεις που ουδέποτε τεκμηριώθηκαν επαρκώς.

 

Οργονίτες: Μια ακόμη ψευδοεπιστημονική προσέγγιση

 • Michael

  Εδώ υπάρχουν άτομα που πιστεύουν ότι η γη είναι επίπεδη… Φαντάσου πάνω σε Ιατρικά θέματα που υπάρχει πλήρης άγνοια!!!!

 • Χρήστος Μουσουλιώτης

  Κύριε Θάνο Επαχτίτη,

  Αποτελεί τραγικό γεγονός για εσάς, εμάς και την ταλαίπωρη τη δημοσιογραφία το γεγονός ότι έχετε γράψει λόγω αγνοίας ένα κείμενο αφρού, με πηγές διαδικτυακού βούρκου, όπου κυριαρχούν συκοφάντες ή παντελώς ανιστόρητοι για το έργο τού Ράιχ.

  Παπαγαλίζοντας “αποκαλύπτετε” μια φαντασμαγορική μπούρδα, ότι δηλαδή ο Ράιχ, κατά την ανύπαρκτη γνώση σας ήταν ένας απατεώνας. Με κάνετε να νιώθω οίκτο για τη δημοσιογραφική επάρκειά σας, επειδή το σχετικό κείμενο που το εμφανίζεται και ως αποκαλυπτικό μιας απάτης καταρρακώνει όσα άλλα καλά άρθρα γράφονται στην ιστοσελίδα σας, η οποία παρουσιάζεται ως αποκαλύπτουσα τα ελληνικά hoaxes. Και τι μεγάλη ειρωνεία … με αυτά που γράφετε για τον Ράιχ και τη σύνδεσή τους με οργονίτες, όπως και τη σύνδεση τού Ελληνικού Συλλόγου Οργονομίας με οργονίτες καταφέρατε να μείνετε στην ιστορία ως ο πρώτος Έλληνας δημοσιογράφος που με επιχειρήματα Hoaxes αποκαλύπτει “Hoaxes”…

  Ένα ακόμα ενδιαφέρον ή δυσάρεστο γεγονός είναι ότι συμμετέχετε στο “χορό” όσων κυνήγησαν και δυσφήμησαν τον Ράιχ. Ιδού ένας πολύ μικρός κατάλογος από όσους τον συκοφάντησαν και τον κυνήγησαν για επαγγελματικά ιδεολογικά, και οικονομικά συμφέροντα: Η Γκεστάπο τού Χίτλερ. Η KGB τού Στάλιν. Όλα τα κομουνιστικά κόμματα τής εποχής του και τα σημερινά. Αρκετοί ψυχαναλυτές τής εποχής του. Ποικίλα κερδοσκοπικά συμφέροντα… Ιατρικές ενώσεις, όπως η Ψυχιατρική Εταιρεία Αμερικής τής οποίας ο τότε πρόεδρος Cameron, υποστήριζε (ιστορικά και δομικά άσχετος για τον Ράιχ όπως εσείς) ότι η οργονομία είναι απάτη, ενώ έκανε λοβοτομές και συνεργαζόταν με τη CIA κάνοντας αποτρόπαια πειράματα αλλαγής προσωπικότητας σε ασθενείς του…

  Από την άλλη μεριά οι φαρμακευτικές εταιρείες ανησυχούσαν ειδικά για τις ανακαλύψεις του, ενώ η Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας των ΗΠΑ, αυτός ο κολοσσός που παρήγαγε τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ(!), τι παράδοξο; πανηγύριζε όταν η FDA κατάφερε να κερδίσει τη δίκη σε βάρος του.

  Δεν περιμένω εσείς να αποτελέσετε εξαίρεση. Προφανώς η άγνοιά σας μαζί με τον θιγμένο εγωισμό σας δεν θα σας βοηθήσει να βρείτε το θάρρος και να παραδεχτείτε το λάθος σας και θα εκπλαγώ ιδιαιτέρως εάν μελετήσετε το θέμα Ράιχ και ζητήσετε συγγνώμη για την παραπληροφόρηση που κάνατε (εκτιμώ ότι έγινε εν αγνοία σας) σε όσες και όσους καλόπιστους και αδαείς σας διαβάζουν.

  Από την άλλη μεριά επειδή είστε πλήρως άσχετος με την πραγματική ιστορία τού Ράιχ παρουσιάζετε ορισμένες παραπομπές για να πείσετε ότι πράγματι κάνατε κάποια έρευνα πριν γράψετε αυτό την ανιστόρητη “έρευνα”…

  Δεν θα ασχοληθώ με το βούρκο ή τις ανιστόρητες πηγές που παραπέμπετε ως απόδειξη τής επιχειρηματολογίας σας, αλλά μόνο με την πλέον “ακλόνητη” και “έγκυρη” παραπομπή σας. Την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, τη γνωστή και ως FDA, η οποία υποστήριξε στο δικαστήριο που έγινε σε βάρος τού Ράιχ, ότι η οργόνη δεν υπάρχει και ο συσσωρευτής οργόνης είναι τσαρλατανισμός.

  Για να υποβοηθήσει τον ισχυρισμό της στα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε σε βάρος τού Ράιχ έπρεπε να έχει ακλόνητα εργαστηριακά δεδομένα. Γι’ αυτό ξόδεψε ένα τεράστιο χρηματικό ποσό για την εποχή και τον προϋπολογισμό της και “παράγγειλε” μια σειρά πειραμάτων που έγιναν σε ινστιτούτα και νοσοκομεία των ΗΠΑ.

  Σχετικά με τα πειράματα τής FDA που «απέδειξαν» ότι ο Ράιχ είναι τσαρλατάνος μπορούν να ειπωθούν πάρα πολλά. Θα αρκεστώ σε δυο περιπτώσεις.

  Πρώτη:

  Ο Ράιχ μεταξύ άλλων, είχε βρει ότι είναι πολύ βοηθητικός για εγκαύματα ο συσσωρευτής οργόνης και ειδικά το οργονοβόλο. Δηλαδή ένας μικρός συσσωρευτής οργόνης διαστάσεων περίπου 30Χ30 εκ., ο οποίος φέρει έναν μεταλλικό εύκαμπτο σωλήνα που ξεκινά από τον συσσωρευτή και καταλήγει σε ένα μεταλλικό χωνί για να μπορεί να επικεντρώνεται τη ροή τής οργόνης στο επιθυμητό σημείο τού σώματος.

  Η FDA ζήτησε να ελεγχθεί εάν πράγματι το οργονοβόλο μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση εγκαυμάτων. Σημειώστε ότι τα εργαστηριακά πειράματα που έγιναν πραγματοποιήθηκαν με τέτοιο μπακαλίστικο τρόπο, ώστε αποτελούν ντροπή για τα περίοπτα ιδρύματα και τους επιστήμονες που τα διεξήγαν.

  Και…, παρά το γεγονός ότι έγιναν με εντελώς διαφορετικές συνθήκες, άρα δεν μπορούσαν να αποτελούν αντικειμενικά εργαστηριακά πειράματα ελέγχου των ευρημάτων τού Ράιχ, αποδείχθηκε ότι η οργόνη λειτουργεί μέσω τού οργονοβόλου. Ιδού τι αναφέρει ένα από αυτά τα πειράματα παρμένο από τα αρχεία τής FDA, τα οποία η Υπηρεσία επειδή προφανώς αντιλήφθηκε ότι είναι σκουπίδια και καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς της δεν τα παρουσίασε στο δικαστήριο, παρά τις συνεχείς προκλήσεις τού Ράιχ να τα δημοσιοποιήσει(!) και επιπλέον τα κράτησε απόρρητα λες και είναι πυρηνικά μυστικά, αναγκαζόμενη να τα δώσει στη δημοσιότητα μόνο μετά την επίκληση ερευνητών τού νόμου για την ελευθερία στην πληροφόρηση:

  Απολαύστε εδώ τι αναφέρεται από γιατρό όταν διεξήγε πείραμα με οργονοβόλο για την επιβεβαίωση ή όχι τού ευρήματος Ράιχ ότι παρατήρησε βελτίωση εγκαυμάτων με τη χρήση οργονοβόλου:

  “Από έκρηξη μιας σόμπας ένας άνθρωπος κάηκε σε πρόσωπο, αυτιά, μύτη, αυχένα, πλάτη, μπράτσα, δάχτυλα και οι καρποί του γέμισαν φουσκάλες. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο (και του έγινε η εξής αγωγή). Στην άκρη τού σωλήνα ενός οργονοβόλου εφαρμόσθηκε ένα χωνί διαμέτρου 15 εκατοστών. Αυτό το χωνί τοποθετήθηκε σε απόσταση περίπου 10 εκατοστών στη δεξιά πλευρά τού αυχένα του για 20 λεπτά. Μέσα σε πέντε λεπτά, ο πάσχων δήλωσε ότι νιώθει καλύτερα σε εκείνο το σημείο και πονάει λιγότερο, από όσο στα άλλα σημεία τού σώματός του. Δεκαπέντε λεπτά μετά τη λήξη τής αγωγής συνέχιζε να νιώθει καλύτερα στον αυχένα παρά σε άλλα σημεία. Την επόμενη ημέρα δεν υπήρχαν φουσκάλες εκεί που του έγινε αγωγή με οργονοβόλο, αλλά υπήρχαν φουσκάλες σε πρόσωπο, μέτωπο, δεξί αυτί, πλάτη και δεξί χέρι. Ο αυχένας παρουσίαζε αρμονική βελτίωση, ενώ στις άλλες περιοχές εξακολουθούσαν να υπάρχουν φλύκταινες, κρούστα καμένου δέρματος και φουσκάλες”!..

  Αυτά τα απίστευτα αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στα σκουπιδοπειράματα τής FDA, όπου σε αυτό το πείραμα, ακόμα και με λάθος στήσιμο (μεγάλη απόσταση το χωνί από το έγκαυμα), και σε λάθος χώρο (γεμάτος ηλεκτρομαγνητική ρύπανση), εμφανίστηκε εντυπωσιακή βελτίωση σε έγκαυμα με τη χρήση συσκευή οργόνης.

  Το δεύτερο γεγονός.

  Ο Ράιχ είχε βρει ότι το ηλεκτροσκόπιο εμφανίζει βραδύτερη εκφόρτιση όταν τοποθετείται μέσα στο συσσωρευτή οργόνης παρά έξω από αυτόν. Η ερμηνεία που έδωσε ήταν η επίδραση τής οργονοενέργειας επενεργεί και καθυστερεί την εκφόρτισή του. Βρήκε και πάρα πολλά άλλα άκρως εντυπωσιακά αλλά θα μείνω μόνο σε αυτό το γεγονός που στην ουσία είναι βόμβα για τη φυσική.

  Θα περίμενε κανείς οι δυο επιστήμονες να μην γνωρίζουν καθόλου τις φυσικές ιδιότητες τής οργόνης, όπως φαίνεται σαφώς και από τα πλήρη άγνοιας, και εντελώς ανόητα σχόλιά τους. Θα απαιτούσε όμως να έχουν σαφείς και όμοιες απόψεις για ένα γεγονός που είναι στη βάση των γνώσεών τους, όπως οι ιδιότητες τού ηλεκτροσκοπίου. Παραδόξως, για το ίδιο γεγονός, τη βραδύτερη εκφόρτιση τού ηλεκτροσκοπίου εντός συσσωρευτή οργόνης, οι δυο “φυσικοί” έδωσαν δυο εντελώς διαφορετικές ερμηνείες!..

  Δείτε αναλυτικά για τα σκανδαλώδη λάθη τής FDA στο άρθρο: “An Analysis of the U.S. Food and Drug Administration’s Evidence Against Wilhelm Reich – Part One: The Biomedical Evidence”, by Richard Blasband, M.D. Fredrick Rosenblum, B.S. “The Journal of Orgonomy”, Vol. 6, No 2, 1972).

  Αναρωτιέμαι εάν διατηρείτε το ελάχιστο ενδιαφέρον για την ιστορία και την πραγματικότητα για να διαβάσετε και άλλα άρθρα γραμμένα από γιατρούς σχετικά με τα γελοία πειράματα τής FDA όπως:

  Blasband, R. (1972) An Analysis of the U.S. FDA’s Scientific Evidence Against Wilhelm Reich, Part 1: the Biomedical Evidence, Journal of Orgonomy, 6: 207-222.

  Rosenblum, C. (1972b) An Analysis of the U.S. Food and Drug Administration’s Scientific Evidence Against Wilhelm Reich: Part 2, Physical Concepts, Journal of Orgonomy, 6: 222-231.

  Rosenblum, C. (1973) An Analysis of the U.S. Food and Drug Administration’s Scientific Evidence Against Wilhelm Reich: Part 3, the Physical Evidence, Journal of Orgonomy, 7: 234-245.

  Κι εδώ είναι κάτι άλλο. Τολμήστε να διαβάσετε, την έρευνα τού πανεπιστημιακού καθηγητή Jerome Greenfield, ο οποίος έψαξε βαθιά και έφερε στην επιφάνεια τη δύσοσμη δράση τής FDA, βασισμένος κυρίως στα αρχεία τής ίδιας τής Υπηρεσίας, περιγραφόμενη στο βιβλίο του «Wilhelm Reich VS. the USA».

  Ένα άλλο θέμα που δείχνει την άγνοιά σας είναι η ανακάλυψη τού Ράιχ, τα βιόντα. Από το 1937, όταν υπήρξε η πρώτη δημοσίευση για τα βιόντα έως σήμερα, εμφανίστηκαν αμέτρητες συκοφαντικές αναφορές σε βάρος τού Ράιχ μόνο γι΄ αυτό το ζήτημα. Μέχρι και ο περιβόητος φασίστας πρωθυπουργός τής Νορβηγίας, Κουίσλιγκ, ο οποίος υπηρέτησε πιστά τους ναζί στη διάρκεια τής κατοχής τής χώρας του και το επώνυμό του χρησιμοποιείται ως συνώνυμο τής προδοσίας και τού δωσιλογισμού, συκοφαντούσε τον Ράιχ, (μαζί με τον επίσης φασίστα αδελφό του).

  Για την περίπτωσή σας χρήσιμο είναι να διαβάσετε (αντί για τις ασυναρτησίες τού διαδικτύου) το έγκυρο βιβλίο ενός πανεπιστημιακού, ο οποίος βρήκε ότι ο τρόπος έρευνας τού Ράιχ για τα βιόντα, (σχετικά με τα οποία η επιφανειακή έρευνα μερικών λεπτών που κάνατε σας οδήγησε να γράφετε ένα σωρό λάθη), ήταν άκρως επιστημονικός και τα βιόντα είναι μια πραγματικότητα και όχι παράγωγα τής φαντασίας του, όπως υποστήριζαν και αναφέρουν διάφοροι ανιστόρητοι ή συκοφάντες.

  “Wilhelm Reich – Biologist” by James E. Strick. Harvard University Press. 2015.

  Τι να αναφέρω και για τον απίθανο ισχυρισμό σας, που δείχνει ακόμα περισσότερο την ουρανομήκη άγνοιά σας, ότι κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει αναπαράγει τα πειράματα τού Ράιχ; Θα βάλω μόνο μερικές τελείες και θλιβερά θαυμαστικά (!!!!…..) επειδή μπορώ να γεμίσω 30 σελίδες μόνο με τους τίτλους των εργασιών που αναφέρονται σε αναπαραγωγή των πειραμάτων τού Ράιχ.

  Ας προσθέσω κάτι ακόμα (από τα αμέτρητα ντοκουμέντα που υπάρχουν) για να καταδείξω περισσότερο τη βαθιά άγνοιά σας .

  Υπάρχει το θέμα των δικαστικών διώξεων που υπέστη ο Ράιχ. Χαρακτηριστική των σκοπιμοτήτων που κυριάρχησαν στην πρώτη δίκη του χωρίς να παραβρίσκεται. δηλαδή χωρίς να υπάρξει ο δικονομικός έλεγχος και βάσανος των αποδείξεων των επιστημονικών ευρημάτων του, είναι ένα μέρος τής απόφασης τού δικαστή. Επέβαλε (πιστεύοντας τους αντιεπιστημονικούς ισχυρισμούς τής FDA) την καταστροφή των συσσωρευτών οργόνης των περιοδικών και όχι των σκληρόδετων βιβλίων, (αντίθετα, η FDA τα έκαψε όλα). Η ίδια απόφαση απαγόρευε επίσης τη διεξαγωγή πειραμάτων για την οργόνη (για σκεφτείτε το: Απαγόρευε επιστημονικά πειράματα!!!) και το πρωτοφανές και αντισυνταγματικό απαγόρευε τη διεξαγωγή πειραμάτων σε ζώα! Όχι επειδή ήταν φιλόζωος. Δεν υπήρχαν τέτοιες αντιλήψεις στην εποχή τού 1950, αλλά επειδή, ακολουθώντας την πρόταση τής FDA επιδιωκόταν να σταματήσει κάθε πιθανότητα πειραματικής επιβεβαίωσης τής ύπαρξης τής οργόνης με ελέγχους σε ζώα.

  Η δίκη τού Ράιχ είναι ένα ακόμα περίεργο γεγονός εάν λάβετε υπόψη σας ότι ο εισαγγελέας τής έδρας ήταν ακριβώς τα προηγούμενα χρόνια νομικός σύμβουλος του Ιδρύματος Βίλχελμ Ράιχ(!…) και ενήμερος(!…) για την έρευνα που διεξήγε η FDA σε βάρος τού Ράιχ, μια έρευνα τόσο γελοία και ταυτόχρονα άκρως αντιεπιστημονική, όπως προανέφερα, ώστε μένω κατάπληκτος, πώς είναι δυνατό ένας έξυπνος άνθρωπος (αν κρίνω από άλλα κείμενα που γράφετε στην ιστοσελίδα σας), να μην έχει κάνει την παραμικρή έρευνα πριν παραθέσει απόψεις που δεν είναι τίποτα άλλο παρά διαστρέβλωση τής ιστορικής αλήθειας. Και από τη στιγμή που συνδέονται με τον Ελληνικό Σύλλογο Οργονομίας και τα μέλη του διατηρούν νομικές προεκτάσεις.

  Φυσικά, εάν θελήσετε, λόγω άγνοιας, πείσματος, προκαταλήψεων ή άλλων σκοπιμοτήτων, να θεωρήσετε άκυρες τις πηγές που σας παραθέτω δικαίωμά σας. Κολυμπήστε ή λουστείτε την άγνοιά σας, κάντε την και γαργάρα, αλλά οφείλετε να μην τη διαδίδετε.

  Επίσης, παρατηρώ ότι δεν σας συγκινεί κατ΄ ελάχιστο το κάψιμο των βιβλίων τού Ράιχ, (ενώ υπογράφετε ως δημοσιογράφος) και γνωρίζετε καλά πως το κάψιμο οποιωνδήποτε βιβλίων αποτελεί ταφόπλακα στη ιστορική γνώση και μια άκρως φασιστική τακτική και θα έπρεπε να σας αναστατώνει.

  Άλλωστε, επειδή επιδιώκετε να ξεσκεπάζετε απάτες, θα έπρεπε να βασίζεστε στη μελέτη τής ιστορίας η οποία διαδίδεται κυρίως από βιβλία και συστηματικές επιστημονικές έρευνες και όχι από τον βούρκο ανιστόρητων ή συκοφαντικών “πηγών” τού διαδικτύου, τις οποίες παρουσιάζετε ως ισχυροποιητικές των ισχυρισμών σας για τον Ράιχ.

  Από την άλλη μεριά έχετε παραβιάσει σαφώς το νόμο 2121/1993 και ειδικά το άρθρο 9 με την ανάρτηση στην ιστοσελίδα σας τού άρθρου “Θεραπεία καρκινοπαθών με οργονοσυσσωρευτή” γραμμένο από τον γιατρό Heiko Lassek, για το οποίο δεν έχετε την άδεια. Το copyright ανήκει στον Ελληνικό Σύλλογο Οργονομίας από τον οποίο δεν έχετε πάρει την άδεια. Γι΄ αυτό οφείλετε, εάν δεν επιθυμείτε τη δικαστική εμπλοκή σας, να αφαιρέσετε άμεσα την παραπομπή σας (σε δική σας ιστοσελίδα) τού άρθρου, μια κίνηση η οποία δεν είναι παρά ένα ακόμα hoaxes, επειδή σε πρώτη ματιά φαίνεται σαν να παραπέμπετε στην ιστοσελίδα τού Ελληνικού Συλλόγου Οργονομίας, ενώ στην πραγματικότητα παραπέμπετε σε άλλη σελίδα τού δικού σας ιστοχώρου!…

  Η παράθεση τού άρθρου τού γιατρού Χάικο Λάσεκ δείχνει και μια ακόμα χαρακτηριστική τσαπατσουλιά των ισχυρισμών σας, επειδή προφανώς δεν διαβάσατε τα συμπεράσματά του για να χαρακτηρίζετε το άρθρο ως δυνητικά επικίνδυνο. Υποκλίνομαι στο θράσος τής ασχετοσύνης σας….

  Σχετικά με την άγνοιά σας για το έργο τού Ράιχ, ελπίζω να μελετήσετε για να γίνετε σοφότερος, δικαιότερος και σωστότερος, τις ελάχιστες πηγές (από τις πάμπολλες που υπάρχουν) και τις οποίες σας παραθέτω, ώστε να κατανοήσετε το μέγεθος των λαθών σας σας και σίγουρα την ανιστόρητη επιχειρηματολογία σας η οποία θίγει νομικά πρόσωπα και προσωπικότητες και δημιουργεί ανήκεστο βλάβη στην Ιστορία.

  Καλό είναι να μάθετε επίσης ότι ο Ελληνικός Σύλλογος Οργονομίας, με βάση το καταστατικό του, διαδίδει εδώ και σχεδόν 28 χρόνια τις ανακαλύψεις τού Ράιχ που αφορούν τον πυρήνα τής ζωής, (όπως είναι ο φυσικός τοκετός, η προώθηση τού θηλασμού), και τις κλινικές παρατηρήσεις του ως ψυχιάτρου και ψυχαναλυτή για τα ψυχικά και σωματικά προβλήματα των ανθρώπων. Δεν προωθεί, εμπορικά συμφέροντα, είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο και φυσικά δεν πουλάει απολύτως τίποτα, ούτε αναφέρει στην ιστοσελίδα του, ή σε οποιαδήποτε έντυπη έκδοσή του το ζήτημα “οργονίτες”, το οποίο είναι εκτός των δράσεών του, αλλά και των ανακαλύψεων τού Ράιχ. Οι οργονίτες είναι ένα προϊόν που εμφανίστηκε δεκαετίες μετά το θάνατο τού Ράιχ.

  Άρα οφείλετε να επανορθώσετε.

  Παρακαλώ λοιπόν, από τη στιγμή που δεν γνωρίζετε το ζήτημα Ράιχ, λόγω τής επιφανειακής γνώσης σας και τής τυφλής πίστης σας σε συκοφαντίες που ψαρέψατε στα γρήγορα από το διαδίκτυο, να διαγράψετε τις αναφορές σας γι’ αυτόν και επιπλέον να μην συνδέετε τον Ελληνικό Σύλλογο Οργονομίας με οργονίτες.

  Με προσωρινή εκτίμηση

  Χρήστος Μουσουλιώτης

 • Σπύρος Σούφης

  Ασχολούμαι τα τελευταία χρόνια με την οργονομία και φυσικά δεν με εκπλήσσει η ύπαρξη ενός τέτοιου δημοσιεύματος. Θα δώσω ωστόσο δύο διευκρινίσεις προς αποφυγή εσφαλμένων εντυπώσεων.
  1. Δεν έχω συναντήσει ποτέ τον όρο «οργονίτης» σε γραπτό του Βίλχελμ Ράιχ. Η επέκταση θεωριών από μεταγενέστερους, ανεξαρτήτως εγκυρότητας, είναι κάτι που συμβαίνει συχνά (όχι μόνο στην οργονομία) και σε καμία περίπτωση δεν φέρει ευθύνη ο θεμελιωτής τους.
  2. Σε γραπτά και πειράματα του Ράιχ υπάρχει πράγματι ο οργονοσυσσωρευτής. Υπόψιν όμως ότι:
  α) η χρήση του δεν έχει καμία παρενέργεια και δεν προκαλεί καμία βλάβη στην υγεία
  β) όταν πρότεινε τη χρήση του σε καρκινοπαθείς τους έλεγε ότι δεν πρέπει επ’ ουδενί να σταματήσουν την κανονική θεραπεία, πράγμα που τους ζητούσε να υπογράψουν. Άρα δεν μπορεί να τεκμηριωθεί ευθύνη του Ράιχ ότι ο συσσωρευτής είχε αρνητική επίπτωση στην υγεία, ούτε καν με τον έμμεσο τρόπο της εκτροπής από την κανονική θεραπεία.

 • Σπύρος Σούφης

  Ασχολούμαι τα τελευταία χρόνια με την οργονομία και φυσικά δεν με εκπλήσσει η ύπαρξη ενός τέτοιου δημοσιεύματος. Θα δώσω ωστόσο δύο διευκρινίσεις προς αποφυγή εσφαλμένων εντυπώσεων.
  1. Δεν έχω συναντήσει ποτέ τον όρο «οργονίτης» σε γραπτό του Βίλχελμ Ράιχ. Η επέκταση θεωριών από μεταγενέστερους, ανεξαρτήτως εγκυρότητας, είναι κάτι που συμβαίνει συχνά (όχι μόνο στην οργονομία) και σε καμία περίπτωση δεν φέρει ευθύνη ο θεμελιωτής τους.
  2. Σε γραπτά και πειράματα του Ράιχ υπάρχει πράγματι ο οργονοσυσσωρευτής. Υπόψιν όμως ότι:
  α) η χρήση του δεν έχει καμία παρενέργεια και δεν προκαλεί καμία βλάβη στην υγεία
  β) όταν πρότεινε τη χρήση του σε καρκινοπαθείς τους έλεγε ότι δεν πρέπει επ’ ουδενί να σταματήσουν την κανονική θεραπεία, πράγμα που τους ζητούσε να υπογράψουν. Άρα δεν μπορεί να τεκμηριωθεί ευθύνη του Ράιχ ότι ο συσσωρευτής είχε αρνητική επίπτωση στην υγεία, ούτε καν με τον έμμεσο τρόπο της εκτροπής από την κανονική θεραπεία.

 • Χρήστος Μουσουλιώτης

  Πέρα από τις αφελείς, άσχετες και γεμάτες λάθη ερμηνείες σας για το τι πραγματικά ανακάλυψε και τι είπε ο Ράιχ, βλέπω να αναφέρετε και ένα σχετικό άρθρο για τον καρκίνο τού γιατρού Χάικο Λάσεκ, παρμένο χωρίς καμία άδεια από την σελίδα τού Ελληνικού Συλλόγου Οργονομίας. Προσπάθησα να κατανοήσω πώς κολλάει με τους οργονονίτες, με τους οποίου δεν σχετίζονται οι ανακαλύψεις τού Ράιχ, αλλά δεν τα κατάφερα. Παρακαλώ αφαιρέστε το από την ιστοσελίδα σας πριν προχωρήσουμε στις νόμιμες διαδικασίες περί παραβίασης διεθνών και εθνικών νόμων περί κοπιράιτ αλλά και σε κατάθεση αγωγής και μήνυσης για δυσφήμηση σε βάρος τού Ελληνικού Συλλόγου Οργονομίας. Με εκτίμηση, Χρήστος Μουσουλιώτης, πρόεδρος τού Ελληνικού Συλλόγου Οργονομίας.

 • Removed post Φελέκι

  Διαβάζω «Η κοσμική αρχέγονη ενέργεια που λέγεται κοσμική οργονοενέργεια » και καταλαβαίνω ότι έχει ζουμί τούτο το μαργαριτάρι. Μάλλον θα δούμε κι άλλα.

  • Smeagol

   Έλα, πες την αλήθεια. Όταν το διάβασες σκέφτηκες τον τρισμέγιστο Σώρρα, γι’ αυτό μπήκες.

   • Removed post Φελέκι

    Oμολογώ ρε γαμώτο :p