Ποιοι είμαστε
Αρχική Καταρρίπτεται: Τουρκικό ελικόπτερο έπεσε στα ΊμιαHOAXES FAKE NEWS ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Καταρρίπτεται: Τουρκικό ελικόπτερο έπεσε στα Ίμια

23 Φεβ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορούν δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για πτώση τουρκικού ελικοπτέρου κοντά στα Ίμια.

ΨΕΥΔΕΣ

 

Το είδαμε στο pronews.gr (ανασκευάστηκε εν μέρη), eleftherostypos.gr (κατέβηκε), gazzeta.gr (ανασκευάστηκε), newsbomb.gr (κατέβηκε), iefimerida.gr (ανασκευάστηκε), alfavita.gr (ανασκευάστηκε) και δεκάδες άλλα.

Δημοσιεύματα τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν πλέον κατέβει:


Τέλος, το makeleio.gr πήγε ένα βήμα παραπέρα, υπονοώντας κατάρριψη:

 

 

Τι ισχύει

Η πληροφορία περί πτώσης ελικοπτέρου φέρεται να ξεκίνησε από τη Yeni Safak που στη πορεία ανασκεύασε κάνοντας λόγο για διελεύσεις ελικοπτέρων πάνω από τα Ίμια.

Για χαμηλές πτήσεις και όχι πτώση ελικοπτέρου κάνουν λόγο τόσο το CNN Turk, όσο και η Milliyet. Προφανώς, εάν το περιστατικό ήταν αληθινό, θα ήταν πρώτη είδηση στα τουρκικά ΜΜΕ, κάτι που στη περίπτωσή μας δεν ισχύει.

Τέλος, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος ευρισκόμενος στην ΛΑΕΔ με όλους τους αρχηγούς του στρατού μιλώντας στο newsit.gr διέψευσε ότι υπήρξε περιστατικό και τόνισε ότι στην περιοχή υπάρχει κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού και πλοίο του Λιμενικού που παρακολουθεί στενά τις κινήσεις των Τούρκων.

Με βάση τα ανωτέρω, η είδηση που μετέδωσαν τα ελληνικά ηλεκτρονικά μέσα (η επίκληση σε τουρκική πηγή δεν δικαιολογεί τη γκάφα) πως ελικόπτερο έπεσε στα Ίμια, καταρρίπτεται.

 

http://www.factchecker.gr/index.php/2017/02/23/imia/

 

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.