Ποιοι είμαστε
Αρχική Τα Su-35, η υποτιθέμενη πρόταση της Ρωσίας για την Ελλάδα και η ανύπαρκτη πιθανότητα ένταξής του στο ελληνικό οπλοστάσιοΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΑΝΕΠΙΒΕΒΑΙΩΤΟ

Τα Su-35, η υποτιθέμενη πρόταση της Ρωσίας για την Ελλάδα και η ανύπαρκτη πιθανότητα ένταξής του στο ελληνικό οπλοστάσιο

23 Φεβ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Ισχυρισμός:

Έχει γίνει προσφορά από τη Ρωσία για αγορά ρωσικών Su-35 από την Ελλάδα. Αυτή η αγορά είναι πολύ πιο αποδοτική από οικονομική άποψη συγκριτικά με την αγορά F-35, ενώ τα εν λόγω αεροσκάφη είναι πιο πρακτικά και τεχνολογικά ανώτερα από τα F-35.

Συμπέρασμα:

Η προσφορά από πλευράς Ρωσίας των Su-35, δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί, αλλά ακόμη και αν ίσχυε, η Πολεμική Αεροπορία δεν πρόκειται να τη δεχτεί και να εντάξει ένα αεροσκάφος υποδεέστερης κατηγορίας στο οπλοστάσιό της. Τέλος, οι ισχυρισμοί των υπό εξέταση δημοσιευμάτων για τις δυνατότητες του Su-35 και F-35 δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα.

Τα ρωσικά αεροσκάφη παρουσιάζονται από μεγάλη μερίδα του εγχώριου τύπου, ως τα απόλυτα όπλα που όχι μόνο θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο, αλλά και σημαντική υπεροπλία εις βάρος των Τούρκων. Συχνά ακούμε και διαβάζουμε για προτάσεις από Ρωσία για τη πώληση στην Ελλάδα αεροσκαφών όπως το Su-35, είτε σε πολύ χαμηλές τιμές, είτε με την ανταλλαγή με αγροτικά προϊόντα, είτε ακόμη και σε δόσεις. Ωστόσο οι εν λόγω ισχυρισμοί δεν ευσταθούν.

Παραδείγματα: pronews.gr, greek1.blogspot.com, oparlapipas.gr

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

Πρόταση στην Ελλάδα για απόκτηση του μαχητικού αεροσκάφους 4 4ης++ γενιάς Su-35 στην εξαγωγική έκδοση “ΒΜ” καταθέτει εντός των επόμενων εβδομάδων η Ρωσία, προκειμένου να αντισταθμίσει και να ανατρέψει την αρχική απόφαση της Πολεμικής Αεροπορίας για προμήθεια των πανάκριβων stealth μαχητικών F-35. 

Στον χθεσινό εορτασμό της Ημέρας των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στην ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα, ανακοινώθηκε από πλευράς Ρώσων αξιωματούχων ότι “Θα κάνουμε πρόταση στην Ελλάδα για ένα δυτικοποιημένο Su-35. Θα κοστίσει τα μισά λεφτά από ένα F-35 και θα έχει την δυνατότητα να το καταρρίψει με τετραπλάσιες πιθανότητες από αυτές που θα έχουν τα εκσυγχρονισμένα ελληνικά F-16, τα οποία μάλιστα θα στερούνται και συστήματος IRST. Με το κόστος για 20 F-35 ή Ελλάδα θα αποκτήσει δύο Μοίρες με 40 Su-35 μαζί με τα όπλα τους και επιλογή από ελληνικής πλευράς τα τα συστήματα αυτοπροστασίας”.

Και συνέχισαν λέγοντας ότι “Το ραντάρ του Su-35, το IRBIS-E  βλέπει στόχο 3 m² στα 400 km (ή 216 n.m.), και το το F-35 στα 52 n.m. δηλαδή κάπου 100 χλμ.. λαμβενοντας λαμβάνοντας υπόψη ότι το RCS του F-35 εκτιμάται στα στο 0,01 m².

Ετσι ενώ ο Su-35 δεν θα κινδυνεύει από AMRAAM σε αυτή την απόσταση το Su-35 θα το έχει καταρρίψει με έναν R-77). Ο AMRAAM 120-C έχει εμβέλεια 30nm & o 120-D έχει εκτιμώμενη εμβέλεια 45-50nm. Εχει μεγαλύτερη ακτίνα δράση από το F-35 και σε ρόλους προσβολής στόχων εδάφους θα χρησιμοποιεί πολύ περισσότερα και πολύ αποτελεσματικότερα όπλα από του F-35.

Αν η Τουρκία προμηθευτεί τελικά S-400 ή ακόμα και S300VM (Antey 2500) χρειάζεστε όπλα μακρού πλήγματος που να μπορούν να εκτοξευθούν εκτός της ακτίνας δράσης του. Τι καλύτερο υπάρχει για ένα Su-35 εξοπλισμένο π.χ. από ένα BrahMos;”. Και συνέχισαν την παρουσίαση λέγοντας ότι “Μπορεί να εκτελεί αποστολές μέχρι την Κύπρο χωρίς εναέριο ανεφοδιασμό. Μπορεί να παραμένει 40′ επάνω από το κυπριακό έδαφος και να επιστρέφει σε ελληνικό αεροδρόμιο με απόλυτα επαρκή καύσιμα”. Το πλέον ενδιαφέρον είναι ότι προσφέρουν πλήρη χρηματοδότηση με εικοσιπενταετές δάνειο χαμηλού επιτοκίου (2%) με εγγύηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η συνολική προμήθεια υπολογίζεται σε οικονομική αξία 3 δισ. ευρώ για 40 σαράντα αεροσκάφη με πλήρες πακέτο, όπλων εκπαίδευσης, δυτικοποίησης συστημάτων και δημιουργίας υποδομής.

Το ίδιο θέμα έχει κυκλοφορήσει και κατά τα προηγούμενα χρόνια σε ελληνικά δημοσιεύματα. [πηγή – 2013][πηγή – 2014]

Τι ισχύει

Δεδομένων των γεωπολιτικών συνθηκών, ο ισχυρισμός ότι η Ρωσία θα αποδέσμευε ένα τόσο τεχνολογικά ανεπτυγμένο μοντέλο αεροσκάφους σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ δε φαίνεται να έχει στέρεη βάση. Στην περίπτωση που η Ελλάδα αγόραζε Su-35, θα έπαιρνε μια σαφώς υποβαθμισμένη έκδοση από αυτή που παραδίδεται στις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ακόμη και με το τελευταίας τεχνολογίας ραντάρ τους, πιθανότατα δε θα μπορούν να εντοπίσουν τα τουρκικά F-35, τουλάχιστον πριν να είναι πολύ αργά.

Το F-35 δεν μπορούσαν να εντοπίσουν ούτε τα ραντάρ AESA των F-15 και F-18SH, που θεωρούνται ανώτερα, σε σχετικές δοκιμές διότι το μετωπικό ίχνος του σε ραντάρ (RCS) είναι το ίδιο με αυτό μιας μπάλας γκολφ, δηλαδή 0.005 m2 και όχι 0.01 m2.

Το ραντάρ Irbis-E του Su-35 μπορεί να ανιχνεύσει στόχους με RCS 3 m2 σε απόσταση 350-400 χιλιομέτρων. Στον αντίποδα, το ραντάρ AN/APG-81 του F-35, αποτελεί εξέλιξη του ραντάρ AN/APG-77 (F-22), με δυνατότητες αποκάλυψης στόχου μεγαλυτέρου του 1 m2 σε αποστάσεις άνω των 400 χιλιομέτρων. Επομένως, και εδώ οι ισχυρισμοί των εξεταζόμενων δημοσιευμάτων για τις δυνατότητες ραντάρ του Su-35 και F-35, δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα.

Τη στιγμή που το μετωπικό ίχνος ραντάρ του F-35 είναι στα 0.005 m2, το αντίστοιχο για το Su-35 είναι στα 4 m2 με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ποιος θα δει πρώτος τον αντίπαλο και θα τον καταρρίψει.

Κόστος – Υποδομές – Συμβατότητα

Το θέμα περί φθηνών ρωσικών αεροσκαφών, είναι ένας μύθος που διακινείται εδώ και πολλά χρόνια. Για παράδειγμα, πρόσφατα διαβάσαμε σε σχετικό άρθρο της σελίδας pronews.gr, πως η απόκτηση 48 Su-35 θα στοίχιζε περί τα 4 δις ευρώ. Αυτό μεταφράζεται σε κόστος 70 εκατομμυρίων ανά μονάδα συν εξοπλισμό, εκπαίδευση, υποδομές και ούτω καθεξής. Το πραγματικό κόστος όμως προσεγγίζει τα 79 εκατομμύρια, καθώς τόσο κόστισαν και στους Κινέζους που δέχτηκαν να αγοράσουν μια υποβαθμισμένη έκδοση. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την Lockheed Martin, το κόστος του F-35Α, αναμένεται να οριστικοποιηθεί στα $85 εκατομμύρια ανά μονάδα μέχρι το 2019, με την τωρινή τιμή να είναι περίπου $109 εκατομμύρια.

Στο τελευταίο δημοσίευμα, βλέπουμε πως η προσφορά για 40 Su-35 θα ανέρχεται στα 3 δις ευρώ. Αυτό μεταφράζεται σε 75 εκατομμύρια ευρώ ανά αεροσκάφος χωρίς να περιλαμβάνει πραγματικά όπλα. Επομένως το συνολικό κόστος κάθε άλλο παρά χαμηλό είναι.

Η διαφορά όμως μεταξύ F-35 και Su-35, είναι πως τους χωρίζει μια ολόκληρη γενιά εξέλιξης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις δυνατότητες των 2 αεροσκαφών. Το θέμα των υποδομών είναι επίσης πολύ σημαντικό. Για παράδειγμα, όταν η Ελλάδα σκεφτόταν το 1999 να αγοράσει 1-2 μοίρες F-15, ένας από τους λόγους που δεν το έπραξε, πέραν του κόστους, ήταν επειδή δε χωρούσαν στα υπάρχοντα υπόστεγα. Πόσο μάλλον τα ρωσικά Su-35 που είναι ακόμη μεγαλύτερα. Είναι επίσης εξαιρετικά αμφίβολο πόσο χρόνο θα απαιτούσε η ένταξη ρωσικών αεροσκαφών στο υπάρχον δίκτυο αεράμυνας, που είναι αυστηρά προσανατολισμένο σε νατοϊκά πρότυπα. Ακόμη και συστήματα υποδεέστερης τεχνολογίας, όπως Α/Α μέσα, αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα συμβατότητας και απαίτησαν σημαντικές προσαρμογές από ελληνικής πλευράς για να αντιμετωπιστούν.

Το Su-35 είναι πιθανότατα ένα ιδιαιτέρως αξιόλογο αεροσκάφος για κλειστές αερομαχίες και αποστολές κρούσης, λόγω ευελιξίας, ακτίνας δράσης και φορτίου οπλισμού που μπορεί να μεταφέρει. Ωστόσο, στο περιβάλλον των εμπλοκών πέρα του οπτικού ορίζοντα, δεν έχει καμία ελπίδα εναντίον ενός αεροσκάφους stealth. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι κλειστές αερομαχίες αρχίζουν να αποτελούν εικόνα του παρελθόντος. Ακόμη και σε ρωσικά δημοσιεύματα διαβάζουμε πως για να έχει το Su-35 ελπίδες εναντίον του F-35, θα πρέπει να συνεργαστεί με επίγεια παθητικά ραντάρ (PESA), ραντάρ χαμηλού εύρους κύματος, υπέρυθρους αισθητήρες και ούτω καθεξής. Προφανώς, ένα τέτοιο δίκτυο δεν είναι πρακτικό και είναι δύσκολο να στηθεί.

Επίσης, σε σχετικό άρθρο της σελίδας Πτήση & Διάστημα διαβάζουμε τα εξής:

Η κατασκευάστρια εταιρεία ισχυρίζεται πως η διασύνδεση F-16V και F-35A είναι «απόλυτη», καθώς τα αεροσκάφη θα μπορούν να εκμεταλλεύονται το ένα τις δυνατότητες του άλλου. Αυτός είναι προφανώς κι ένας από τους λόγους που η ηγεσία της Αεροπορίας ζήτησε το F-35A, κι όχι κάποιο άλλο «υπερμαχητικό» 4ης, 4,25, 4,5 ή και 4,75 γενιάς (και φυσικά συνυπολογίζοντας πως είναι αεροσκάφος 5ης γενιάς, το μόνο διαθέσιμο παγκοσμίως, και χαρακτηρίζεται σαν όπλο πρώτης μέρας πολέμου, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί την πρώτη μέρα καταστρέφοντας τις αμυντικές υποδομές του χωρίς να μπορεί να αντιμετωπιστεί). Μην ξεχνάμε πως η Τουρκία με τα F-35A αποκτά πλέον τη δυνατότητα πρώτου πλήγματος χωρίς να μπορούμε να κάνουμε τίποτα, διαπερνώντας και καταστρέφοντας συστήματα αεράμυνας και επιτρέποντας την καταστροφή της αεροπορίας μας στο εδαφος. Με την πιθανή απόκτηση F-35 από την ΠΑ, η Ελλάδα δεν αποκτά δυνατότητα αντιμετώπισης, αλλά απλά αποκτά κι αυτή αυτές τις δυνατότητες.

Συμπέρασμα

Από τα ανωτέρω προκύπτει πως η προσφορά από πλευράς Ρωσίας των Su-35, δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθεί, αλλά ακόμη και αν ίσχυε, η Πολεμική Αεροπορία δεν πρόκειται να τη δεχτεί και να εντάξει ένα αεροσκάφος υποδεέστερης κατηγορίας στο οπλοστάσιό της. Τέλος, οι ισχυρισμοί των υπό εξέταση δημοσιευμάτων για τις δυνατότητες του Su-35 και F-35 δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Fact-check for the sake of Democracy