Ποιοι είμαστε
Αρχική Βρέθηκε ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ θησαυρός στην Ελλάδα και ΤΡΕΜΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ… ;HOAXES FAKE NEWS ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Βρέθηκε ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ θησαυρός στην Ελλάδα και ΤΡΕΜΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ… ;

24 Φεβ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Βρέθηκε στην Ελλάδα αμύθητος θησαυρός που κάνει τους δανειστές και τη Κυβέρνηση να τρέμουν; Αυτό ισχυρίζονται πηχυαίοι τίτλοι δημοσιευμάτων που ανακυκλώνονται ανά τακτικά διαστήματα. Μάλιστα μας καλούν να το κοινοποιήσουμε για να το μάθει όλος ο κόσμος.

ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

 

Στο arpaktiko.gr, olastifora.gr, pressnews.gr και πολλά άλλα, διαβάζουμε:

 

Τι ισχύει

Tο ΤΠκΔ αποτελεί ένα αυτόνομο χρηματοπιστωτικό οργανισμό εξυπηρέτησης του δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος και είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, που τελεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Οικονομικών. Ο σκοπός του, είναι η φύλαξη και η διαχείριση κάθε είδους παρακαταθηκών, που είτε έγιναν εκούσια από κάποιον ιδιώτη, είτε πρόκειται για καταθέσεις και κατασχέσεις κατόπιν δικαστικών ή διοικητικών αποφάσεων. Στο υπόγειο του Ταμείου, συγκεντρώνονται μεταξύ άλλων κλοπιμαία, κυρίως χρήματα και τα χρυσαφικά, τα οποία αποδίδονται στους ιδιοκτήτες, εφόσον αναζητηθούν και έχουν καταγραφεί από την αστυνομία.

Σε περίπτωση που τα χρήματα μείνουν στα αζήτητα για περισσότερο από 15 – 20 χρόνια, τότε η παρακαταθήκη παραγράφεται κι αυτά περιέρχονται στην κυριότητα του Δημοσίου, ενώ όσον αφορά τα χρυσαφικά και τα τιμαλφή, αν δε βρεθεί ο ιδιοκτήτης τους, εκποιούνται μετά το πέρας 10 ετών στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η είδηση του δεν είναι ούτε νέα, ούτε έχει προσπαθήσει κανείς να τη θάψει. Το άρθρο αναφέρει την ύπαρξη 40.000 κιβωτίων με χρυσό, χρήματα, ομόλογα και τιμαλφή. Ψάχνοντας λοιπόν στο διαδίκτυο για άρθρα σχετικά με τις 40.000 κούτες, ανακαλύψαμε δημοσιεύματα από το lifo.gr, unpolitical.gr κτλ, που επικαλούνται ως πηγή της πληροφορίας το capital.gr.

Το capital.gr, σε δημοσίευμα του 2014 αναφέρει: «Η απροθυμία του Δημοσίου να επικαιροποιήσει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ εδώ και πολλά χρόνια να μένουν θαμμένα μέσα στα θησαυροφυλάκια του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, εξαιτίας της αδυναμίας να αξιοποιηθούν οι αζήτητες παρακαταθήκες».

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με το capital.gr:

«Πέρα των αυτούσιων παρακαταθηκών, το Ταμείο έχει στην κατοχή του και χρηματικές παρακαταθήκες οι οποίες φτάνουν τα 1,24 δισ ευρώ, οι οποίες αφορούν από καταβολή κοινοχρήστων και ενοικίων διαμερισμάτων εξαιτίας διαφορών του ενοικιαστή με τον ιδιοκτήτη, έως κληρονομιές, κατασχέσεις, πλειστηριασμούς, εγγυοδοτήσεις κ.α. Επιπλέον, στο ταμείο υπάρχουν 810 εκατ ευρώ που αφορούν απαλλοτριώσεις».

«Και για τις χρηματικές παρακαταθήκες όμως το Ταμείο και εν συνεπεία και το Δημόσιο, δεν γνωρίζουν το ποσό που μπορεί να αξιοποιήθει άμεσα καθώς και εκεί το νομικό πλαίσιο που ισχύει είναι απαγορευτικό.

Ακριβώς για αυτό το λόγο στο υπουργείο Οικονομικών αποφεύγουν να κάνουν οποιαδήποτε εκτίμηση για το ύψος του ποσού, που θα μπορούσε τελικά να αξιοποιήσει το Δημόσιο από τις αυτούσιες και χρηματικές παρακαταθήκες«.

Εν ολίγοις, ο «αμύθητος» θησαυρός, κυμαίνεται περίπου στα 2 δις ευρώ και βάση υφιστάμενου νομικού πλαισίου, δεν είναι εύκολα αξιοποιήσιμος.

Στο Πρώτο Θέμα, γίνεται επίσης λόγος για «θησαυρό» αξίας 2 δις ευρώ:

Ακόμη και αν δεχτούμε τα νούμερα των δημοσιευμάτων που μιλούν για αξία παρακαταθηκών ύψους 2 δις ευρώ, δεν έχουμε κάποια επίσημη ανακοίνωση σχετικά με το εάν και κατά πόσο αυτό, αν και αληθοφανές, είναι υπαρκτό και κυρίως διαθέσιμο. Τα οικονομικά μεγέθη του ΤΠκΔ, φαίνονται στη παρακάτω εικόνα.

Προφανώς στα υπόγεια του ΤΠκΔ υπάρχει ένας αναξιοποίητος «θησαυρός», ωστόσο, ακόμη και αν προσεγγίζει τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις (2 δις ευρώ), σε καμία περίπτωση δεν είναι σε θέση να τρομάξει ή να εκπλήξει δανειστές και δανειζομένους, διότι πολύ απλά είναι πολύ λίγος σε σχέση με το ελληνικό χρέος που αυτή τη στιγμή, προσεγγίζει τα 353 δις ευρώ.

Το συμπέρασμα είναι πως ακόμη και αν ο θησαυρός είναι αληθινός, αν και καλοδεχούμενος, δεν είναι σε θέση να σώσει τη χώρα από την οικονομική δυσπραγία που βιώνει τα τελευταία 7 χρόνια. Και φυσικά, δανειστές και Κυβέρνηση δεν έχουν πανικοβληθεί από την εξέλιξη. {Τα περί »τρόμου»  δανειστών και κυβερνώντων, ανήκουν αποκλειστικά στη σφαίρα της (ζωηρής) φαντασίας του αρθρογράφου}.

http://www.factchecker.gr/index.php/2017/02/22/treasure-hoax/

 

Fact-check for the sake of Democracy