Ποιοι είμαστε
Αρχική Η εγκληματική παραπληροφόρηση των εγχώριων αντιεμβολιαστικών ομάδωνHOAXES FAKE NEWS ΥΓΕΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ

Η εγκληματική παραπληροφόρηση των εγχώριων αντιεμβολιαστικών ομάδων

25 Φεβ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Το αντιεμβολιαστικό κίνημα απέκτησε ορμή μετά τη χαλκευμένη έρευνα του γαστρεντερολόγου Andrew Wakefield που επιχείρησε να συσχετίσει το εμβόλιο MMR με τη πρόκληση αυτισμού. Παρά τις πάμπολλες καταρρίψεις του ισχυρισμού, το κακό είχε γίνει. Τα ποσοστά εμβολιασμών πέφτουν δραματικά και παρατηρήθηκε επανεμφάνιση επιδημιών και θάνατοι από μέχρι πρότινος εξαφανισμένες ασθένειες. Το φαινόμενο της άρνησης εμβολιασμών είναι υπαρκτό και στην Ελλάδα και διακινείται -κυρίως- μέσω ομάδων στα κοινωνικά δίκτυα. Παρακάτω θα εξετάσουμε μια  περίπτωση που αποδεικνύει την εγκληματική αμέλεια κάποιων «ζηλωτών» του αντιεμβολιασμού.

Ας δούμε μια χαρακτηριστική «συζήτηση» στο μεγαλύτερο ελληνικό αντιεμβολιαστικό γκρουπ: «Εμβόλια=Απειλή ή Βοήθεια» (15.000 μέλη).

Διευκρινίσεις:

-Μια μητέρα (ΜΗΤΕΡΑ ΒΡΕΦΟΥΣ), υποβάλει ερώτημα στην ομάδα σχετικά με το πόσιμο εμβόλιο Rotarix που της συστήθηκε από τον παιδίατρό της (εμβόλιο οξείας γαστρεντερίτιδας από ροταϊό).

-Σπεύδει προς απάντηση γιατρός (ΑΝΤΙΕΜΒΟΛΙΑΣΤΗΣ ΓΙΑΤΡΟΣ), με ιατρείο στην Αθήνα (από τους φανατικότερους αντιεμβολιαστές).

-Οι λοιποί συμμετέχοντες είναι απλά μέλη της ομάδας.

Η «συζήτηση» έχει ως εξής:

Ανάλυση

1η παρατήρηση: Πως είναι δυνατόν μια μητέρα να απευθύνεται σε αγνώστους στο facebook για να πάρει απαντήσεις για την υγεία του παιδιού της. Τι είδους (αμερόληπτη) απάντηση περιμένει να πάρει από το μεγαλύτερο αντιεμβολιαστικό γκρουπ της Ελλάδας;

2η παρατήρηση: Με ποιο δικαίωμα ο αντιεμβολιαστής γιατρός δίνει συμβουλές σε μια άγνωστη; Έχει κλινική εικόνα της υγείας του βρέφους; Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών είναι γνώστης των δραστηριοτήτων του;

3η παρατήρηση (ψευδείς ισχυρισμοί): Για να ενισχύσει τα επιχειρήματά του, ο αντιεμβολιαστής γιατρός επικαλείται 135 θανάτους έπειτα από τη χορήγηση εμβολίων για οξεία γαστρεντερίτιδα από ροταϊό.  Τα δεδομένα που παραθέτει ωστόσο, προέρχονται από το Vaccine Adverse Event Reporting System (VAERS) που είναι ένα πρόγραμμα της Αμερικανικής Κυβέρνησης, στο οποίο όποιος επιθυμεί μπορεί να δηλώσει παρενέργεια (ακόμη και θάνατο) από εμβολιασμό. Η δήλωση γίνεται online, ή με email, ή με ένα απλό FAX.

Το VAERS βρίσκεται υπό τον έλεγχο του CDC και του FDA. Επειδή όμως η παράθεση στοιχείων είναι όπως προαναφέραμε, ανοιχτή σχεδόν στον οποιοδήποτε, τα δεδομένα που συλλέγονται, σύμφωνα με το ίδιο το VAERS, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διαπιστωθεί η διαφορά μεταξύ σύμπτωσης και πραγματικής αιτιότητας. Σε ετήσια βάση, το VAERS λαμβάνει 10.000-20.000 αναφορές για παρενέργειες (από πολύ ελαφριές έως θάνατο) για περίπου 10.000.000 δόσεις χορηγούμενων εμβολίων.

Οι 135 θάνατοι που αναφέρει ο «αντιεμβολιαστής γιατρός» καλύπτουν μια περίοδο 7 ετών (2009-2016, μ.ο. 19 θάνατοι/έτος) και πρόκειται για αναφορές που δεν έχουν προκύψει αποδεδειγμένα από τη χρήση του εμβολίου. Με πιο απλά λόγια, 135 παιδιά πέθαναν σε κάποιο μικρό ή μεγαλύτερο διάστημα, ανάλογα τη περίπτωση, μετά τη χορήγηση του εμβολίου, χωρίς όμως να έχει αποδειχθεί πως η πραγματική αιτία ήταν το εμβόλιο. Κάθε χρόνο χορηγούνται εκατομμύρια δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου.

Η πηγή που επικαλείται ο «αντιεμβολιαστής γιατρός» (Med Alerts) ενώ παρουσιάζεται ως μια επίσημη πύλη του VAERS, στη πραγματικότητα χρηματοδοτείται από την αντιεμβολιαστική οργάνωση NVIC με ότι αυτό συνεπάγεται για την αξιοπιστία των στοιχείων.

http://www.nvic.org/NVIC-Vaccine-News/August-2013/The-MedAlerts-Story.aspx

https://en.wikipedia.org/wiki/National_Vaccine_Information_Center

 

Στον αντίποδα, ακόμη και να δεχθούμε πως οι θάνατοι προέκυψαν από το εμβόλιο (κάτι που δεν έχει αποδειχτεί πότε), στη (πρόσφατη) προ εμβολίου εποχή, υπήρχαν στις ΗΠΑ, 3.000.000 επεισόδια γαστρεντερίτιδας, 410.000 επισκέψεις σε γιατρούς, 55.000-70.000 νοσηλείες και 60-65 θανάτους κάθε χρόνο. Τα εμβόλια μείωσαν τις μολύνσεις κατά 98% και τις νοσηλείες κατά 96% (Πηγή).

Σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ αναφέρονται περίπου 2.000.000 νοσηλείες και 215.000 θάνατοι παιδιών κάτω των 5 ετών, κυρίως στον 3ο κόσμο (2013). Εν ολίγοις, οι αριθμοί είναι συντριπτικοί. Αξίζει να σημειωθεί πως το 2000 οι θάνατοι ήταν περίπου 500.000. Τα πρώτα εμβόλια οξείας γαστρεντερίτιδας από ροταϊό, κυκλοφόρησαν το 2006. (Εξαίρεση αποτελεί το Rotashield που κυκλοφόρησε το 1998, αλλά αποσύρθηκε το 1999 διότι έρευνες έδειξαν ότι μπορούσε να προκαλέσει εγκολεασμό σε 1/12.000 εμβολιασμένα βρέφη).

4η παρατήρηση (παρενέργειες εμβολίου): Σύμφωνα με το CDC, αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν ευερεθιστότητα, εμετό, ελαφρά διάρροια και εγκολεασμό σε 1/20.000 έως 100.000 εμβολιασμένα βρέφη. Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες παρενέργειες θεωρούνται στατιστικά ασήμαντες απέναντι στη προφύλαξη που παρέχει το εμβόλιο.

 

Συμπέρασμα

Από τα ανωτέρω γίνεται ξεκάθαρο πως η αμέλεια και η παραπληροφόρηση στα αντιεμβολιαστικά γκρουπ είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και ανεύθυνα εγκληματική. Σε κάθε περίπτωση να συμβουλεύεστε το γιατρό σας και όχι αγνώστους από το διαδίκτυο (facebook) που ανεύθυνα συμβουλεύουν για τόσο λεπτά θέματα υγείας.

 

http://www.factchecker.gr/index.php/2017/02/24/vaxxers/

Fact-check for the sake of Democracy