Ποιοι είμαστε
Αρχική Όργανο του Σόρος τα Ελληνικά Hoaxes και λάσπη στον ανεμιστήρα από το pronews.grHOAXES FAKE NEWS

Όργανο του Σόρος τα Ελληνικά Hoaxes και λάσπη στον ανεμιστήρα από το pronews.gr

26 Φεβ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Ο ιστότοπος κατάρριψης ψευδών ειδήσεων ellinikahoaxes.gr έχει επανειλημμένως χαρακτηριστεί ως όργανο του Σόρος, της Νέας Τάξης Πραγμάτων κτλ. Το πρόβλημα ωστόσο είναι πως αυτοί που προβαίνουν σε αυτούς τους ισχυρισμούς, είναι συνήθως αυτοί που έχουν υποστεί τις περισσότερες καταρρίψεις ψευδών και ανακριβών ειδήσεων. Μια τέτοια περίπτωση είναι το pronews.gr (πρώην defencenet.gr) που «αποκαλύπτει» πως τα ellinikahoaxes.gr είναι πράκτορες (μη κατονομαζόμενης) πρεσβείας, του Σόρος κτλ.

Στο pronews.gr διαβάζουμε:

(Το pronews.gr αναφέρεται σε αυτό το δημοσίευμα)

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή

Γιατί άραγε το pronews.gr στοχοποιεί τα ellinikahoaxes.gr και τους συντάκτες του; Η απάντηση είναι απλούστατη: διότι το περιεχόμενο του συγκεκριμένου πόρταλ έχει δώσει άφθονο υλικό στα hoaxes για καταρρίψεις. Κάποια δημοσιεύματα μάλιστα είναι τόσο αστεία, που δικαιολογημένα προκάλεσαν τις αντιδράσεις των αναγνωστών τους που ουκ ολίγες φορές μας έχουν ζητήσει να διερευνήσουμε κατά πόσο είναι αλήθεια ή όχι. Κρατήστε κατά νου πως το Pro News είναι ιστοσελίδα που (υποτίθεται) ειδικεύεται σε αμυντικά θέματα.

Παραδείγματα

Το pronews.gr φιλοξενεί τακτικά άρθρα που παρουσιάζουν την (υποτιθέμενη) ανωτερότητα των ρωσικών σουχόι, έναντι αμερικανικών αεροσκαφών. Το πρόβλημα ωστόσο είναι πως είτε δεν στοιχειοθετούν αυτό τον ισχυρισμό, είτε παρουσιάζουν χαλκευμένα στοιχεία και ανακριβείς πληροφορίες. Για παράδειγμα, πριν λίγες ημέρες, διαβάσαμε για (πολλοστή) φορά πως οι Ρωσία έκανε πρόταση στην Ελλάδα για αγορά Su-35 αντί για F-35. Ο ισχυρισμός φυσικά δεν επιβεβαιώθηκε ενώ τα χαρακτηριστικά των δύο αεροσκαφών, παρουσιάστηκαν εντελώς λανθασμένα. Εν τω μεταξύ, κάθε λίγο και λιγάκι, ο συγκεκριμένος ιστότοπος «βλέπει» ρωσικές προτάσεις…

Προχθές μας ενημέρωσαν για τη πτώση τουρκικού ελικοπτέρου στα Ίμια, μια είδηση που αποδείχθηκε ψευδής.

Το pronews.gr δε δίστασε να προβάλει ένα δυνητικά επικίνδυνο σκεύασμα αδυνατίσματος, αδιαφορώντας για τη δημόσια υγεία.

Πριν λίγες ημέρες, ανακήρυξαν αυθαίρετα το ρωσικό PAK-FA ως το κορυφαίο αεροσκάφος του κόσμου, βασισμένοι σε ένα βίντεο από το Youtube.

(Αλήθεια, γιατί τόση «πρεμούρα» με τα ρωσικά αεροσκάφη;)

Σε ένα άλλο παράδειγμα, παρουσίασαν ψευδώς ένα σμηνίτη με πιθανές σχέσεις με τους γκρίζους λύκους, ως υπεύθυνο της φύλαξης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Στις αρχές Ιανουαρίου, «ανακάλυψαν» μια τουρκική πολεμική προπαρασκευή που είναι γνωστή στα επιτελεία και όσους ασχολούνται με τα αμυντικά θέματα εδώ και χρόνια.

Φυσικά η ανακύκλωση των προφητειών του Αγίου Παϊσίου δε θα μπορούσε να απουσιάζει από το pronews.gr.

Τελευταίο και καλύτερο, το περασμένο Δεκέμβρη, το pronews.gr δημοσίευσε «κλεμμένη» φωτογραφία από τη Πτήση & Διάστημα που απεικόνιζε δήθεν φόρτωση υποστρατηγικών βλημάτων SCALP-EG σε Mirage 2000-5 της Πολεμικής Αεροπορίας. Η εικόνα, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, «διέρρευσε» από το ΓΕΑ ως μήνυμα προς την Άγκυρα.

Στη πραγματικότητα όμως, η εικόνα είχε δημοσιευτεί για πρώτη φορά 10 μήνες νωρίτερα στη Πτήση. Τότε ήταν για πρώτη φορά που το pronews.gr, μέσω σχολίου, είχε το θράσος να υπαινιχτεί πως τα Ελληνικά Hoaxes, δουλεύουν για τη Τουρκία…

Ακόμη περισσότερες καταρρίψεις άρθρων του pronews.gr θα βρείτε εδώ.

Πράκτορες του Σόρος;

Τα ανωτέρω είναι μόνο ένα μικρό δείγμα ψευδών ειδήσεων προερχόμενων από το pronews.gr. Σε κάθε περίπτωση, η κατάρριψη κάθε άρθρου, συνοδεύεται από πλειάδα έγκυρων πηγών. Σε αντίθεση με πολλά άρθρα τους που είναι «ανυπόγραφα», οι συντάκτες των Ελληνικών Hoaxes, αρθρογραφούν επώνυμα. Οπότε οι ονειρώξεις περί «ηλεκτρονικής κουκούλας» δεν έχουν βάση. Δεν έχουν βάση επίσης και οι ισχυρισμοί περί πρακτόρων του Σόρος, διότι όταν ισχυρίζονται κάτι θα πρέπει να έχουν στοιχεία για να το στηρίξουν.

Το μόνο που μας προβλημάτισε ήταν η πρόταση «Κουράγιο παιδιά. Κάποια στιγμή θα πεθάνετε και θα λήξει το μαρτύριο της ανάγκης επιβίωσής σας...» που μοιάζει με έμμεση απειλή. Γνωρίζουν κάτι για το μέλλον των αρθρογράφων των Hoaxes που οι υπόλοιποι αγνοούμε;

Συμπέρασμα

Είναι εξαιρετικά δύσκολο και κοπιαστικό να ψάχνεις δεκάδες πηγές για να καταρρίψεις μια ψευδή είδηση. Από την άλλη, είναι πανεύκολο να δημοσιεύεις ανυπόστατους ισχυρισμούς και να πετάς λάσπη στον ανεμιστήρα. Σε κάθε περίπτωση, οι ισχυρισμοί του pronews.gr περί «ηλεκτρονικής κουκούλας» και πρακτόρων του Σόρος είναι αστείοι και φυσικά καταρρίπτονται.

Δείτε εδώ και την σχετική ανάρτησή τους στο facebook.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.