Ποιοι είμαστε
Αρχική Αντιεμβολιασμός και ένα έπαθλο $100.000 που δε θα κερδηθεί ποτέHOAXES ΔΙΑΦΟΡΑ

Αντιεμβολιασμός και ένα έπαθλο $100.000 που δε θα κερδηθεί ποτέ

28 Φεβ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Η είδηση που κυκλοφόρησε σε όλο το πλανήτη και έγινε λάβαρο από τους αρνητές των εμβολίων έχει να κάνει με το έπαθλο των $100.000 που προσφέρουν οι Robert F. Kennedy, Jr. και Robert De Niro σε όποιον μπορέσει να αποδείξει πως η θειομερσάλη είναι ασφαλής να περιέχεται στα εμβόλια.

Σε μια συνέντευξη τύπου που προβλήθηκε εκτενώς από τα αμερικανικά media, ο γνωστός ηθοποιός Ρόμπερτ Ντε Νίρο και ο γνωστός σκεπτικιστής των εμβολίων και αυτοαποκαλούμενος ακτιβιστής Robert F. Kennedy, Jr. έδωσαν τροφή σε αυτούς που πιστεύουν πως τα εμβόλια περιέχουν υδράργυρο (θειομερσάλη) που ευθύνεται για την εκτίναξη των ποσοστών αυτισμού στις ΗΠΑ.

Παρόντες ήταν μερικοί από τους γνωστότερους πολέμιους των εμβολίων. Sharyl Attkisson (γνωστός αντιεμβολιαστής για πάνω από μια δεκαετία), Del Bigtree (εκ των παραγωγών του προπαγανδιστικού VAXXED που θα έκανε ακόμη και την Leni Riefenstahl, να νιώσει άβολα) Bernadine Healy (πρώην διευθύντρια του NIH).

Το 2005, ο Robert F. Kennedy, Jr., δημοσίευσε το Rolling Stone το διαβόητο πλέον άρθρο με τίτλο “Deadly Immunity.” ως την πραγματική ιστορία για το πως η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις φαρμακοβιομηχανίες, συνωμότησαν να αποκρύψουν τους κινδύνους της θειομερσάλης (παράγωγο του αιθυλεστέρα του υδραργύρου-συντηρητικό που βρισκόταν σε κάποια εμβόλια).

Το άρθρο του Kennedy στηριζόταν κατά κύριο λόγο, στη περίφημη έρευνα του Andrew Wakefield που δημοσιεύτηκε το 1998 στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet, σύμφωνα με την οποία, ανακάλυψε συσχετισμό μεταξύ του εμβολίου MMR και κρουσμάτων αυτισμού.

Μάλλον δε θα πρέπει να εκπλήσσει που ο Kennedy, δήλωσε σε ρεπόρτερ πως ο Τραμπ – ο οποίος κατά καιρούς έχει κάνει ανακριβείς και αντιεπιστημονικούς ισχυρισμούς για τα εμβόλια – του ζήτησε να προεδρεύσει επιτροπής για την ασφάλεια των εμβολίων. Αργότερα την ίδια μέρα, η εκπρόσωπος του Τραμπ Hope Hicks, είπε πως δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για το σχηματισμό τέτοιας επιτροπής.

Θειομερσάλη

Η θειομερσάλη ή thimerosal είναι παράγωγο του αιθυλεστέρα του υδραργύρου. Περιέχει υδράργυρο σε ποσοστό περίπου 50% κατά βάρος. Από το 1930 και μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’90 χρησιμοποιήθηκε εκτεταμένα σε αρκετά εμβόλια ως συντηρητικό. Αποσύρθηκε προληπτικά το 1999, μετά από κοινή σύσταση του FDA και της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας, παρότι η εξέταση των μέχρι τότε δεδομένων δεν κατέδειξε κάτι ανησυχητικό. Ο λόγος ήταν ότι, απουσία τοξικοκινητικών δεδομένων για τον υδραργυρικό αιθυλεστέρα, στα πλαίσια της πολιτικής τους για τη μείωση της χρήσης υδραργύρου σε φάρμακα και τρόφιμα, οι αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ αποφάσισαν να θεωρήσουν ότι η θειομερσάλη ακολουθούσε το προφίλ του μέθυλ-εστέρα του υδραργύρου, γνωστής νευροτοξίνης που προσλαμβάνεται από τον άνθρωπο κυρίως μέσω της κατανάλωσης οστρακοειδών και μεγάλων ψαριών. Αυτό ακριβώς είναι και το σημείο που η αντιεμβολιαστική προπαγάνδα προσπάθησε να εκμεταλλευτεί. Η απόσυρση έγινε προληπτικά και δεν αποτελεί «ομολογία ενοχής», όπως τεχνηέντως αφήνεται να εννοηθεί. Αναφορικά με τον αυτισμό, τέτοια σύνδεση είναι βιολογικώς μη-εφικτή. Εντούτοις, πραγματοποιήθηκαν επιδημιολογικές μελέτες για τη διερεύνηση πιθανής συσχέτισης, χωρίς αποτέλεσμα.

https://clinicalpharmacist.gr/2014/10/29/anti-vaxxers_revolt/

http://scienceblogs.com/insolence/2009/02/13/mercury-in-vaccines-as-a-cause-of-autism/

Η ιστορία επαναλαμβάνεται

Το 2001, ο Jock Doubleday διευθυντής ενός μη κρατικού ιδρύματος με την ονομασία Natural Woman, Natural Man, Inc., πρόσφερε $20.000 (αργότερα το 2006, το ανέβασε στα $75.000), στον πρώτο γιατρό ή στέλεχος φαρμακευτικής εταιρίας που θα τολμούσε να πιεί ένα ποτήρι που θα περιείχε τα συμπληρωματικά συστατικά των εμβολίων, ίσο με τη ποσότητα που λαμβάνει μέσω εμβολίων ένα παιδί έξι ετών.

http://web.archive.org/web/20061012061946/http://www.spontaneouscreation.org/SC/ContractPartA.htm

Το μείγμα δεν θα περιείχε ιούς και βακτήρια, αλλά τα υπόλοιπα υποτιθέμενα συστατικά όπως θειομερσάλη, αντιψυκτικό, φορμαλδεΰδη, αλουμίνιο κτλ. Το «ποτό» θα το ετοίμαζε ο ίδιο ο Doubleday με τη συνεργασία τριών «επαγγελματιών υγείας».

Το πρόβλημα ωστόσο ήταν πως η θειομερσάλη δεν υπήρχε στα εμβόλια εκείνης της εποχής, ενώ τα υπόλοιπα δηλητήρια όπως η φορμαλδεΰδη (συντηρητικό), βρίσκεται σε τόσο μικρές ποσότητες, που συγκριτικά, ένα βρέφος παράγει στο σώμα του εξαιρετικά μεγαλύτερες ποσότητες μέσω μεταβολισμού.

Η αστεία πρόκληση του Doubleday δεν απαντήθηκε ποτέ για διαφορους λόγους. Κατ’ αρχάς, είναι εντελώς διαφορετικό να λάβει κάποιος το συγκεκριμένο κοκτέιλ με ένεση υποδερμικά και διαφορετικό να το πιεί. Επιπλέον, οι απαιτήσεις ήταν μάλλον παράλογες. Για παράδειγμα, ο διοργανωτής απαιτούσε ο «διαγωνιζόμενος» να περάσει από τρεις ψυχιάτρους της δικής του επιλογής και να διαβάσει πέντε συγκεκριμένα αντιεμβολιαστικά βιβλία. Κατόπιν, θα έπρεπε να γράψει ένα τεστ πολλαπλών επιλογών και μόνο εφόσον περνούσε, θα μπορούσε να πιει το μείγμα.

Η ανόητη πρόκληση του Doubleday ωστόσο, ήταν ένα ιδιαιτέρως επιτυχημένο publicity stunt που του χάρισε υπόληψη στον αντιεμβολιαστικό κόσμο και χλεύη σε όλον τον υπόλοιπο.

Tip: Από το 2001 στις ΗΠΑ, η θειομερσάλη έχει αφαιρεθεί από όλα τα εμβόλια, πλην τού μη ενεργού ιού της γρίπης, ωστόσο τα ποσοστά αυτισμού δε σημείωσαν καμία πτώση.

World Mercury Project

Το νέο έπαθλο των $100.000 σπονσοράρεται από το ίδρυμα του Kennedy Jr, World Mercury Project. To WMP, θα καταβάλει το ποσό στο πρώτο δημοσιογράφο (!) ή άλλο άτομο που θα βρει μια peer reviewed μελέτη που θα αποδεικνύει πως τα εμβόλια είναι ασφαλή. Ειδική μνεία γίνεται στη θειομερσάλη. Το πρόβλημα ωστόσο είναι πως υπάρχουν δεκάδες μελέτες, ανασκοπήσεις και μεταναλύσεις που έχουν αποδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας την ασφάλεια των εμβολίων. Για κακή μας τύχη όμως, ο Kennedy Jr. δεν τις αποδέχεται, θεωρώντας τες πλαστές ή κατασκευασμένες από φαρμακευτικές σε συνεργασία με το CDC. Επομένως που θα βρεθεί η έρευνα που ψάχνουν ο De Niro και ο Kennedy Jr.;

Όποιος επιθυμεί να λάβει μέρος στη διαδικασία, θα πρέπει να καταβάλει $50 (!), την επίμαχη έρευνα που θα πρέπει να έχει δημοσιευτεί σε έγκυρο περιοδικό και να διαθέτει αξιόπιστα στοιχεία και κατόπιν να τη στείλει στη διεύθυνση World Mercury Project, 1227 North Peachtree Parkway, Suite #202, Peachtree City, GA 30269.

Στη συνέχεια η έρευνα θα εξεταστεί από «κριτές» του (αντιεμβολιαστικού) Ιδρύματος και εφόσον πληροί τα κριτήρια, ο δικαιούχος θα λάβει την επιταγή της αμοιβής του στο σπίτι του.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα απ’ όλα όσα προαναφέραμε, είναι πως αυτοί που θα αποφασίσουν ποια έρευνα θα «κερδίσει» είναι εκ των πραγμάτων προκατειλημμένοι.  Φυσικά οποιαδήποτε μελέτη αποδεικνύει πως η θειομερσάλη είναι ασφαλής θα καταλήξει στο κάλαθο των αχρήστων. Βέβαια, ο «διαγωνιζόμενος» θα έχει την ευκαιρία να ασκήσει έφεση στην απόφαση και η όλη διαδικασία (σύμφωνα με τους όρους), θα επαναληφθεί με την έρευνα να παραπέμπεται σε «ανεξάρτητη» επιτροπή επιστημόνων (οι οποίοι δεν κατονομάζονται και θα είναι επιλογής των De Niro και Kennedy Jr.). Μετά από όλα αυτά, το αποτέλεσμα θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο…

Γιατί τα $100.000 δεν θα δοθούν ποτέ

Όπως και στη περίπτωση του Doubleday, έτσι και αυτή η πρόκληση δεν είναι τίποτα περισσότερο από publicity stunt. Ο αγώνας είναι «στημένος» πριν καλά καλά ξεκινήσει. Δεν είναι ποτέ δυνατόν ο άνθρωπος που έχει γράψει άρθρα και βιβλία για τα εμβόλια γενικότερα και τη θειομερσάλη ειδικότερα, να δεχτεί να κερδίσει έρευνα που αποδεικνύει πως είναι ασφαλή. Και από έρευνες, υπάρχουν ήδη δεκάδες, επομένως και η «υποψήφια» θα χαρακτηριστεί πιθανότατα ως χαλκευμένη, μη αποδεκτή επιστημονικά ή οτιδήποτε άλλο εκτός από έγκυρη.

Το κακό όμως έχει ήδη γίνει. Άτομα με high profiles αυτοπαρουσιάζονται ως ζηλωτές του αντιεμβολιασμού με ότι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχιση ενός μύθου που έχει προ πολλού καταρριφθεί.

Fact-check for the sake of Democracy