Η αληθινή καταγωγή των Εβραίων και εγχώριος αντισημιτισμός

6

Η Ελλάδα κατέχει μια από τις υψηλότερες θέσεις στην Ευρώπη όσον αφορά τα αντισημιτικά αισθήματα των πολιτών της. Σε αυτό το φαινόμενο, μεγάλη ευθύνη πέφτει στους ώμους μερίδας μέσων του ελληνικού διαδικτύου που φιλοξενούν τακτικά ιστορίες όπως η παρακάτω σχετικά με τη καταγωγή των Εβραίων.

[icon_list style=»font-size:40px; color: red; margin-bottom:0;»] [icon_list_item type=»times-circle»]ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ [/icon_list_item][/icon_list]

 

Για παράδειγμα, στο makeleio.grepicnews.infothesecretrealtruth.blogspot.comgreeknewsondemand.com και πολλά ακόμη, διαβάζουμε:

 

Τι ισχύει

Στην ουσία αυτό που βλέπουμε είναι ένα βίντεο του συνωμοσιολόγου David Icke, το οποίο έχει μεταφραστεί από τη χρήστρια του You Tube «Vasoula2908». Το εν λόγω κανάλι, φιλοξενεί βίντεο για αεροψεκασμούς, εναντίον των μεταναστών, κατά των εμβολίων και γενικά θέματα που άπτονται της γενικότερης συνομωσιολογίας.

Εν ολίγοις, ο David Icke ισχυρίζεται πως η καταγωγή των Εβραίων είναι από τη Χαζαρία που ήταν αυτοκρατορία που δημιουργήθηκε από  ημινομαδικούς τουρκικούς λαούς και άκμασε μεταξύ του 7ου και 10ου αιώνα μ.Χ. Ο ισχυρισμός του βασίζεται σε δύο βιβλία, το «Η 13η φυλή» του Άρθρουρ Κέσλερ και το «Η εφεύρεση του λαού των Εβραίων» του Σλόμο Σαντ.

Πιο συγκεκριμένα, λέγεται πως οι Εβραίοι Ασκενάζι (αυτοί που κατάγονται από ανατολική Ευρώπη), είναι στη πραγματικότητα Χάζαροι και όχι Εβραίοι. Κατά τη περίοδο του Μεσαίωνα, πολλοί Εβραίοι βρήκαν καταφύγιο στην Χαζαρικη Αυτοκρατορία, ενώ είχαν υποστεί διωγμούς στη Περσία και το Βυζάντιο. Ως τον 10ο αιώνα, περίπου 30.000 Εβραίοι ζούσαν στη Χαζάρια (πηγή). Σε κάποιο σημείο, κατά τον 8ο και 9ο αιώνα, η κυβερνούσα ελίτ της Αυτοκρατορίας, φέρεται να ασπάστηκε τον Ιουδαϊσμό (πηγή). Είναι άγνωστο γιατί αυτή η (αμφιλεγόμενη για πολλούς ιστορικούς) αλλαγή έλαβε χώρα, ωστόσο, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της θεωρίας, μετά τη διάλυση της Χαζάριας κατά το 10ο αιώνα, οι κάτοικοι που δεν ήταν Εβραίοι αλλά «Ιουδαϊστές», μετανάστευσαν προς τη δύση και έφτασαν στις μέρες να αυτοαποκαλούνται Εβραίοι ενώ δεν είναι. Επομένως, σύμφωνα με τον Icke και τους ομοίους του, δεν έχουν κανένα πατρογονικό δικαίωμα να παραμένουν στο σημερινό κράτος του Ισραήλ.

Πάντως μια τέτοια αλλαγή θρησκεύματος σε ένα τόσο ισχυρό κράτος θα έπρεπε να είχε καταγραφεί σε πολλές πηγές. Στη πραγματικότητα όμως, η μόνη διαθέσιμη πηγή είναι η λεγόμενη «Χαζάρικη Αλληλογραφία«, μια σειρά επιστολών που ανταλλάχθηκαν μεταξύ του Χαστντάι Ιμπν Σαμπρούτ, υπουργού εξωτερικών της (ισλαμικής) Κόρδοβας και του ομόλογού του Τζόσεφ Χάγκαν, στη Χαζάρια, περί το 950 μΧ. Πέρα από αυτή τη πηγή, δεν υπάρχει καμία άλλη αναφορά σε βυζαντινά ή άλλης προελεύσεως χρονικά.

Επιπλέον

Ο σημερινός πληθυσμός του Ισραήλ αποτελείται, εκτός από Ασκενάζι, από Σεφαρδίτες, Μιζραχίτες, Εβραίους με καταγωγή από Αιθιοπία, Υεμένη κτλ. Εφόσον ο μύθος περί καταγωγής των Εβραίων από τουρκομογγολικά φύλα, δεν περιλαμβάνει τις άλλες καταγωγές, η υπόθεση πως οι σημερινοί Εβραίοι δεν δικαιούνται να κατέχουν το Ισραήλ, αυτομάτως εκπίπτει.

 

Γενετική

Ακόμη και οι γενετικές μελέτες που έχουν γίνει στους Ασκενάζι, δε φαίνεται να υποστηρίζουν τη θεωρία της χαζάρικης καταγωγής. Η πλειοψηφία των γενετικών αναλύσεων έχει αποφανθεί πως η καταγωγή των Ασκενάζι και των λοιπών «φυλών» ανάγεται σε κοινούς προγόνους της αρχαίας Μέσης Ανατολής (No Evidence from Genome-Wide Data of a Khazar Origin for the Ashkenazi Jews). Υπάρχουν και κάποιες ελάχιστες μελέτες που στηρίζουν τη θεωρία της χαζάρικης καταγωγής, σύμφωνα με τους επικριτές τους όμως, η αξιοπιστία τους επηρεάζεται από προσωπικές πεποιθήσεις. Ακόμη όμως και αν δεχθούμε πως οι Ασκενάζι είναι Χάζαροι, δεν είναι όπως προείπαμε η πλειοψηφία του σημερινού πληθυσμού του Ισραήλ.

 

Αντισημιτισμός στην Ελλάδα

Σύμφωνα με το global100.adl.org, η Ελλάδα είναι η πιο αντισημιτική χώρα της Ευρώπης με ποσοστό 67% των πολιτών να έχουν αρνητική γνώμη για τους Εβραίους. Την ίδια στιγμή, στο Ιράν που είναι φυσικός εχθρός του Ισραήλ, το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει μόλις στο 60%. Μεγάλο μέρος ευθύνης για αυτή τη κατάσταση, φέρουν πολλά εγχώρια ηλεκτρονικά μέσα που προβάλουν αναληθείς πληροφορίες μέσω εμπρηστικών δημοσιευμάτων για τους Εβραίους, δίνοντας με αυτό το τρόπο τροφή στα αντισημιτικά αισθήματα που χαρακτηρίζουν ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό συμπατριωτών μας.

 

Συμπέρασμα

Με βάση τα ανωτέρω μπορούμε να συμπεράνουμε πως το θέμα της καταγωγής των Εβραίων από τουρκικά φύλα του Μεσαίωνα δεν έχει υπόσταση. Αν και το θέμα των Ασκενάζι είναι για κάποιους αμφιλεγόμενο, η συντριπτική πλειοψηφία των ιστορικών και γενετικών δεδομένων, συγκλίνουν στην άποψη της καταγωγής τους από τη Μέση Ανατολή.

 

Η αληθινή καταγωγή των Εβραίων και εγχώριος αντισημιτισμός

 

 • Σουλπίκιος

  Ακόμα και αν όλοι οι σημερινοί Εβραίοι ήταν Χάζαροι (λέμε τώρα), δεν θα επηρέαζε σε τίποτα τα ιστορικά τους δίκαια στην Παλαιστίνη, αφού η εθνική ταυτότητα είναι ζήτημα συνείδησης και νοερής ταύτισης και όχι dna. Ο Ιουδαϊσμός δεν είναι οικουμενικός (όπως ο χριστιανισμός), αλλά μια εθνική θρησκεία και όποιος ασπάζεται τα ιουδαϊκά ιερά κείμενα, αυτομάτως αναγνωρίζει σαν ιστορική και εθνική του κοιτίδα την Παλαιστίνη.

 • grigoris georgatos

  Στο άρθρο υπάρχει ένα σοβαρό μπέρδεμα καθώς υιοθετείται ο βασικός ισχυρισμός που πρέπει να καταρριφθεί.
  Πως οι «εβραίοι» είναι κάποιου είδους «φυλή» ώστε να έχουν (ή να μην έχουν) κάποια καταγωγή.
  «Εβραίος» όμως σημαίνει ο πιστός της Ιουδαϊκής θρησκείας και τίποτε περισσότερο από αυτό.
  Υπάρχουν «εβραίοι» (πιστοί του ιουδαϊσμού) ακόμη και αφρικανοί αυτόχθονες.
  http://wikipedia.qwika.com/en2el/African_Jew
  Κατά συνέπεια το μιλάει κανείς για «καταγωγή των εβραίων» είναι εξίσου άτοπο με το να μιλάει για «καταγωγή» των Χριστιανών ή των μουσουλμάνων.
  Αν εγώ ασπαστώ αύριο τον ιουδαϊσμό θα είμαι ξαφνικά «εβραίος» στο θρήσκευμα, χωρίς αυτό να αλλάξει την καταγωγή μου σε τίποτε.

  Μια απλή ματιά στην σημερινή ποικιλομορφία των Ισραηλινών που τα χαρακτηριστικά τους κυμαίνονται από …σκανδιναβικά έως και αφρικάνικα, είναι εύκολο να αποδείξει του λόγου το αληθές.

  Και φυσικά, το εάν έχουν δικαίωμα ή όχι οι σημερινοί Ισραηλινοί, να είναι ή να μην είναι στο σημερινό Ισραήλ, δεν μπορεί σε καμμία των περιπτώσεων να έχει κάνει με την προ 3.000 ετών καταγωγή τους, ακόμη και εάν την είχαν.
  Με άλλα πράγματα έχει να κάνει, και αυτή είναι μια πολύ σοβαρή κουβέντα για να γίνει με όρους «εθνοφυλετικής» καταγωγής…

  • Σουλπίκιος

   O Iουδαϊσμός είναι μια εθνική θρησκεία και όχι οικουμενική, όπως ο χριστιανισμός, Που σημαίνει πως όποιος προσχωρεί στον Ιουδαϊσμό, υιοθετεί τα ιερά του κείμενα που μιλάνε για τον περιούσιο λαό του Ισραήλ, άρα ασπάζεται την εβραϊκή εθνοτική ταυτότητα και συνείδηση.

 • hardrockas aor

  Παντελως αστηρικτο αρθρο.
  Κλασσικη αντιδραση φιλοσημιτων.

 • Αρχαίος

  Δύσκολο, πολύπλοκο και πολυπαραγοντικό θέμα, με ιδεολογική φόρτιση η οποία εμποδίζει τη νηφάλια προσέγγιση. Για όσους έχουν όρεξη για μελέτη, προτείνω να διαβάσετε στη wikipedia τα εξής λήμματα: 1.Khazar hypothesis of Ashkenazi ancestry (ειδικά την παράγραφο «Genetics and the Khazar theory»), 2.Genetic studies on Jews, 3.Y-chromosomal Aaron (ειδικά την παράγραφο «Studies published since 2009»). Να συμπληρώσω στο άρθρο πως οι Άρθρουρ Κέσλερ και Σλόμο Σαντ είναι και οι δύο Ασκενάζι. Επίσης ότι οι Ασκενάζι αποτελούν περίπου το 74% με 80% των σημερινών Ιουδαίων και το 47,5% των Ιουδαίων του Ισραήλ. Θα σχολιάσω μόνο μία πτυχή. Οι Χάζαροι ήταν μία από τις πολλές ομάδες νομάδων κατακτητών, οι οποίες ήρθαν από την Ασία προς τα δυτικά, όπως οι Ούννοι, οι Σελτζούκοι, οι Οσμανλήδες, οι Πετσενέγοι, οι Κουμάνοι, οι Μαγυάροι, οι Πρωτοβούλγαροι και πολλοί άλλοι. Υπάρχουν τρία σκοτεινά σημεία γι΄αυτές τις ομάδες. Η καταγωγή, η γλώσσα και το πλήθος. Η εύκολη λύση είναι πως σχεδόν όλοι είναι Αλταϊκοί ή Ουραλικοί λαοί, οι οποίοι μιλούσαν προφανώς Αλταϊκές ή Ουραλικές γλώσσες και ήσαν αρκετοί για να αφήσουν το γενετικό τους αποτύπωμα. Οι δύο πρώτες εικασίες είναι πιθανό να είναι αληθείς αν και δεν έχει τεκμηριωθεί επαρκώς. Η τελευταία όμως εικασία έχει καταρριφθεί από τη επιστήμη της γενετικής. Οι χαρακτηριστικές απλοομάδες του y-dna των Αλταϊκών λαών είναι οι C και Q, ενώ των Ουραλικών λαών είναι η N. Σήμερα στην Ευρώπη, πολύ μικρά ποσοστά από αυτές τις απλοομάδες ανιχνεύεται. Κλασικό παράδειγμα είναι οι Ούγγροι (Μαγυάροι). Ενώ η γλώσσα τους είναι Ουραλική όπως και τα Φινλανδικά, η απλοομάδα N είναι ανύπαρκτη. Ενώ ως χαρακτηριστική απλοομάδα έχουν την R1a, την ίδια με όλους τους σλαβόφωνους γείτονές τους. Απεναντίας οι Φινλανδοί έχουν ως χαρακτηριστική απλοομάδα τη N. Για να μην κουράζω, όλες αυτές οι ομάδες από την Ασία δημιουργούσαν κράτη στα οποία ήσαν πληθυσμιακά μειονότητα. Δηλαδή στο τότε κράτος των Χαζάρων είναι μάταιο να αναζητήσουμε Αλταϊκές ή Ουραλικές απλοομάδες. Το ορθό είναι να αναζητήσουμε τις απλοομάδες των Σκυθών, των οποίων οι απόγονοι ήσαν η πλειονότητα των κατοίκων του κράτους των Χαζάρων. Σκυθία όμως είναι ένα τοπωνύμιο για μια μεγάλη περιοχή όπου σήμερα υπερτερεί η απλοομάδα R1a, αλλά είναι πολύ πιθανό τότε να υπερτερούσε η J2, ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι οι Σκύθες ήσαν ένας ιρανόφωνος λαός. Καταλήγω στο ότι το υψηλό ποσοστό J2 στους σημερινούς Ασκενάζι, ενδέχεται και να προέρχεται από Σκυθικής καταγωγής κατοίκους του κράτους των Χαζάρων. Άλλωστε η χαρακτηριστική απλοομάδα των σημιτών Αράβων (της Αραβικής χερσονήσου) και Εβραίων, είναι η J1 και όχι η J2 που είναι χαρακτηριστική στη Μεσοποταμία. Επίσης θεωρείται ότι η λέξη Ασκενάζι είναι ιδίας ρίζας με τη λέξη Ασκούζα που σήμαινε Σκύθης. Βέβαια σήμερα στα Εβραϊκά Ασκενάζι σημαίνει Γερμανός ή ακριβέστερα Γερμανιώτης κατά το Αιγύπτιος – Αιγυπτιώτης. Ίσως επειδή η γλώσσα τους Γίντις είναι γερμανική.

 • Κρίμα ρε παιδιά, γιατί το άρθρο είναι έωλο…

  «Εφόσον ο μύθος περί καταγωγής των Εβραίων από τουρκομογγολικά φύλα, δεν περιλαμβάνει τις άλλες καταγωγές, η υπόθεση πως οι σημερινοί Εβραίοι δεν δικαιούνται να κατέχουν το Ισραήλ, αυτομάτως εκπίπτει.»

  …έπαθα ένα σχετικό νοητικό στραμπούληγμα για να καταλάβω πως εκπίπτει η υπόθεση αλλά δεν τα κατάφερα.

  Όσο για το 67% ακολουθείτε δυστυχώς πρακτικές άλλων sites – πάτε και κοτσάρετε σαν πηγή την ADL? Άντε με το καλό σε άρθρα για τον Ολυμπιακό να έχετε για πηγή το θύρα7.γκρ!