Ποιοι είμαστε
Αρχική Η αληθινή καταγωγή των Εβραίων και εγχώριος αντισημιτισμόςHOAXES FAKE NEWS ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Η αληθινή καταγωγή των Εβραίων και εγχώριος αντισημιτισμός

2 Μαρ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Η Ελλάδα κατέχει μια από τις υψηλότερες θέσεις στην Ευρώπη όσον αφορά τα αντισημιτικά αισθήματα των πολιτών της. Σε αυτό το φαινόμενο, μεγάλη ευθύνη πέφτει στους ώμους μερίδας μέσων του ελληνικού διαδικτύου που φιλοξενούν τακτικά ιστορίες όπως η παρακάτω σχετικά με τη καταγωγή των Εβραίων.

ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

 

Για παράδειγμα, στο makeleio.grepicnews.infothesecretrealtruth.blogspot.comgreeknewsondemand.com και πολλά ακόμη, διαβάζουμε:

 

Τι ισχύει

Στην ουσία αυτό που βλέπουμε είναι ένα βίντεο του συνωμοσιολόγου David Icke, το οποίο έχει μεταφραστεί από τη χρήστρια του You Tube «Vasoula2908». Το εν λόγω κανάλι, φιλοξενεί βίντεο για αεροψεκασμούς, εναντίον των μεταναστών, κατά των εμβολίων και γενικά θέματα που άπτονται της γενικότερης συνομωσιολογίας.

Εν ολίγοις, ο David Icke ισχυρίζεται πως η καταγωγή των Εβραίων είναι από τη Χαζαρία που ήταν αυτοκρατορία που δημιουργήθηκε από  ημινομαδικούς τουρκικούς λαούς και άκμασε μεταξύ του 7ου και 10ου αιώνα μ.Χ. Ο ισχυρισμός του βασίζεται σε δύο βιβλία, το «Η 13η φυλή» του Άρθρουρ Κέσλερ και το «Η εφεύρεση του λαού των Εβραίων» του Σλόμο Σαντ.

Πιο συγκεκριμένα, λέγεται πως οι Εβραίοι Ασκενάζι (αυτοί που κατάγονται από ανατολική Ευρώπη), είναι στη πραγματικότητα Χάζαροι και όχι Εβραίοι. Κατά τη περίοδο του Μεσαίωνα, πολλοί Εβραίοι βρήκαν καταφύγιο στην Χαζαρικη Αυτοκρατορία, ενώ είχαν υποστεί διωγμούς στη Περσία και το Βυζάντιο. Ως τον 10ο αιώνα, περίπου 30.000 Εβραίοι ζούσαν στη Χαζάρια (πηγή). Σε κάποιο σημείο, κατά τον 8ο και 9ο αιώνα, η κυβερνούσα ελίτ της Αυτοκρατορίας, φέρεται να ασπάστηκε τον Ιουδαϊσμό (πηγή). Είναι άγνωστο γιατί αυτή η (αμφιλεγόμενη για πολλούς ιστορικούς) αλλαγή έλαβε χώρα, ωστόσο, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της θεωρίας, μετά τη διάλυση της Χαζάριας κατά το 10ο αιώνα, οι κάτοικοι που δεν ήταν Εβραίοι αλλά «Ιουδαϊστές», μετανάστευσαν προς τη δύση και έφτασαν στις μέρες να αυτοαποκαλούνται Εβραίοι ενώ δεν είναι. Επομένως, σύμφωνα με τον Icke και τους ομοίους του, δεν έχουν κανένα πατρογονικό δικαίωμα να παραμένουν στο σημερινό κράτος του Ισραήλ.

Πάντως μια τέτοια αλλαγή θρησκεύματος σε ένα τόσο ισχυρό κράτος θα έπρεπε να είχε καταγραφεί σε πολλές πηγές. Στη πραγματικότητα όμως, η μόνη διαθέσιμη πηγή είναι η λεγόμενη «Χαζάρικη Αλληλογραφία«, μια σειρά επιστολών που ανταλλάχθηκαν μεταξύ του Χαστντάι Ιμπν Σαμπρούτ, υπουργού εξωτερικών της (ισλαμικής) Κόρδοβας και του ομόλογού του Τζόσεφ Χάγκαν, στη Χαζάρια, περί το 950 μΧ. Πέρα από αυτή τη πηγή, δεν υπάρχει καμία άλλη αναφορά σε βυζαντινά ή άλλης προελεύσεως χρονικά.

Επιπλέον

Ο σημερινός πληθυσμός του Ισραήλ αποτελείται, εκτός από Ασκενάζι, από Σεφαρδίτες, Μιζραχίτες, Εβραίους με καταγωγή από Αιθιοπία, Υεμένη κτλ. Εφόσον ο μύθος περί καταγωγής των Εβραίων από τουρκομογγολικά φύλα, δεν περιλαμβάνει τις άλλες καταγωγές, η υπόθεση πως οι σημερινοί Εβραίοι δεν δικαιούνται να κατέχουν το Ισραήλ, αυτομάτως εκπίπτει.

 

Γενετική

Ακόμη και οι γενετικές μελέτες που έχουν γίνει στους Ασκενάζι, δε φαίνεται να υποστηρίζουν τη θεωρία της χαζάρικης καταγωγής. Η πλειοψηφία των γενετικών αναλύσεων έχει αποφανθεί πως η καταγωγή των Ασκενάζι και των λοιπών «φυλών» ανάγεται σε κοινούς προγόνους της αρχαίας Μέσης Ανατολής (No Evidence from Genome-Wide Data of a Khazar Origin for the Ashkenazi Jews). Υπάρχουν και κάποιες ελάχιστες μελέτες που στηρίζουν τη θεωρία της χαζάρικης καταγωγής, σύμφωνα με τους επικριτές τους όμως, η αξιοπιστία τους επηρεάζεται από προσωπικές πεποιθήσεις. Ακόμη όμως και αν δεχθούμε πως οι Ασκενάζι είναι Χάζαροι, δεν είναι όπως προείπαμε η πλειοψηφία του σημερινού πληθυσμού του Ισραήλ.

 

Αντισημιτισμός στην Ελλάδα

Σύμφωνα με το global100.adl.org, η Ελλάδα είναι η πιο αντισημιτική χώρα της Ευρώπης με ποσοστό 67% των πολιτών να έχουν αρνητική γνώμη για τους Εβραίους. Την ίδια στιγμή, στο Ιράν που είναι φυσικός εχθρός του Ισραήλ, το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει μόλις στο 60%. Μεγάλο μέρος ευθύνης για αυτή τη κατάσταση, φέρουν πολλά εγχώρια ηλεκτρονικά μέσα που προβάλουν αναληθείς πληροφορίες μέσω εμπρηστικών δημοσιευμάτων για τους Εβραίους, δίνοντας με αυτό το τρόπο τροφή στα αντισημιτικά αισθήματα που χαρακτηρίζουν ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό συμπατριωτών μας.

 

Συμπέρασμα

Με βάση τα ανωτέρω μπορούμε να συμπεράνουμε πως το θέμα της καταγωγής των Εβραίων από τουρκικά φύλα του Μεσαίωνα δεν έχει υπόσταση. Αν και το θέμα των Ασκενάζι είναι για κάποιους αμφιλεγόμενο, η συντριπτική πλειοψηφία των ιστορικών και γενετικών δεδομένων, συγκλίνουν στην άποψη της καταγωγής τους από τη Μέση Ανατολή.

 

http://www.factchecker.gr/index.php/2017/03/01/ashkenazi_ancestry/

 

Fact-check for the sake of Democracy