«Να με τι μας ψεκάζουν!» και κεκαλυμμένη προώθηση εναλλακτικών θεραπειών

In Facebook, Fake, Fake news, Hoax, Scam, Αερολογίες - μπούρδες., Εναλλακτικές θεραπείες, Συνωμοσιολογία, Ψευτοθεραπείες by Θάνος Σιτίστας Επαχτίτης4 Comments

Πολλοί συμπατριώτες μας πιστεύουν στη συνωμοσιολογική θεωρία των αεροψεκασμών και είναι διατεθειμένοι να πιστέψουν οτιδήποτε διαβάσουν στο διαδίκτυο. Το facebook έχει αναδειχθεί σε πρώτης τάξεως μέσο για τη διασπορά αυτών των θεωριών. Η παρακάτω, ισχυρίζεται πως ανακαλύφθηκαν βαρέα μέταλλα και πρωτόζωα στα νερά της λασποβροχής, προερχόμενα από αεροψεκασμούς.

 

 • ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

 

Ας δούμε τον ισχυρισμό που προβλήθηκε στη μεγαλύτερη ομάδα οπαδών της θεωρίας των αεροψεκασμών στην Ελλάδα:

Ενδεικτικά σχόλια από τη σελίδα των αεροψεκασμών:

Ενδεικτικό σχόλιο από το προφίλ του «νατουροθεραπευτή» που δημιούργησε το αρχικό ποστ.

Τι έχει συμβεί;

Ο άνθρωπος που κάνει τον ισχυρισμό για εντοπισμό βαρέων μετάλλων και πρωτοζώων, δηλώνει «νατουροθεραπευτής». Θα εξηγήσουμε παρακάτω για τη σημασία του επαγγέλματός του. Μας παρουσιάζει τέσσερις εικόνες όπου υποτίθεται πως βλέπουμε αυτά που ανακάλυψε στο μικροσκόπιο με τη βοήθεια (ανώνυμου) φίλου καθηγητή.

Όπως θα δούμε παρακάτω, όλες οι εικόνες είναι «δανεισμένες» από το διαδίκτυο και όχι από το μικροσκόπιο του «φίλου καθηγητή».

http://archive.is/e2auM

http://gethealthycarsoncity.org/amebiasis-entamoeba-histolytica-infection/

http://www.aerospaceweb.org/question/propulsion/q0246.shtml

http://www.livescience.com/56529-strange-facts-about-toxoplasma-gondii-parasite.html

Από τις ανωτέρω εικόνες γίνεται εύκολα κατανοητό πως ο «νατουροθεραπευτής» ουδέποτε εξέτασε λασπόχωμα και ουδέποτε ανακάλυψε βαρέα μέταλλα ή μικροοργανισμούς.

Το άτομο που μας παρείχε τη πληροφόρηση, δηλώνει στο προφίλ του «νατουροθεραπευτής» και πως ασχολείται με την Αγιουβέρδα (μορφή εναλλακτικής ιατρικής). Καμία από τις εξειδικεύσεις του όμως δεν είναι αναγνωρισμένη από κανένα σύστημα υγείας σε όλο το κόσμο.

Ο ίδιος, προσφέρει τη λύση στο ανύπαρκτο πρόβλημα που ανακάλυψε:

 

Και πιο κάτω στο προφίλ του, δε διστάζει να διαφημίσει τη λύση για ανάλογα προβλήματα:

Εν ολίγοις, κάνει αυτό που θα έκανε και ένας έξυπνος διαφημιστής: δημιουργεί την ανάγκη για κάτι αχρείαστο και προσφέρει τη λύση.

Ο ίδιος προσφέρει και ένα δικής του εμπνεύσεως «πρωτόκολλο για τη θεραπεία του καρκίνου»:

Και για να είμαστε δίκαιοι, βρήκαμε και τα διαπιστευτήριά του που δεν είναι τίποτα άλλο από ένα πτυχίο αγιουβερδικής ιατρικής, που αποκτήθηκε εξ αποστάσεως σε 6 μήνες. (Εξυπακούεται πως η αξία του τίτλου δε ξεπερνά την αξία του χαρτιού πάνω στο οποίο έχει τυπωθεί).

Συμπέρασμα

Γίνεται πολύ εύκολα κατανοητό πως ορισμένοι, στο βωμό του κέρδους, δε θα διστάσουν να εξαπατήσουν ανθρώπους, προσφέροντας προϊόντα και υπηρεσίες οι οποίες είναι όχι μόνο μη αναγνωρισμένες, αλλά και δυνητικά επικίνδυνες. Ο ισχυρισμός για εντοπισμό βαρέων μετάλλων και μικροοργανισμών ένεκα αεροψεκασμών καταρρίπτεται.

 

«Να με τι μας ψεκάζουν!» και κεκαλυμμένη προώθηση εναλλακτικών θεραπειών

 

 • Yin Yang

  Μου «αρέσει» που λέτε τέτοια προϊόντα και υπηρεσίες είναι «δυνητικά επικίνδυνες «. Δεν είναι δυνητικά επικίνδυνες. Είναι σκέτο επικίνδυνες. Δεν μπορεί ο κάθε άσχετος με 6 μήνες ας πούμε σπουδών, να βγαίνει και να ισχυρίζεται ότι θεραπεύει καρκίνο, με τσάι, σόδα και λεμόνι, βιταμίνες, κλύσματα και βιοσυντονισμό.

  Και από τη στιγμή που είναι ξεκάθαρο ότι εξαπατεί και κοροϊδεύει κόσμο, πρέπει να γίνεται και επίσημη καταγγελία. Αν ο εν λόγω «θεραπευτής» δρούσε εδώ στην Κύπρο από όπου και κατάγομαι, θα πήγαινα πρώτα στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο και μετά στην αστυνομία και θα έκανα καταγγελία. Τέτοιου είδους καταγγελίες, γίνονται συχνά εδώ στην Κύπρο και μπορώ να πω ότι γίνεται και αρκετά καλή δουλειά αν και όχι τέλεια.

  Είμαι της γνώμης ότι κάνετε πάρα πολύ καλή δουλειά εκεί στα Ελληνικά Hoaxes και θεωρώ ότι από τη στιγμή που βγαίνετε και ξεμπροστιάζετε τέτοιους ανθρώπους, είναι καθήκον σας να προβαίνετε και στις ανάλογες καταγγελίες. Και ευελπιστώ ότι αν δεν το έχετε κάνει μέχρι στιγμής δεν θα διστάσετε να το κάνετε.

 • «(Εξυπακούεται πως η αξία του τίτλου δε ξεπερνά την αξία του χαρτιού πάνω στο οποίο έχει τυπωθεί)»

  Γιατί, εσείς το βλέπετε να είναι τυπωμένο; Μάλλον μόνο μέσω email το στέλνουν 😀

 • Removed post Φελέκι

  -Περίσσεψε κουρκουμάς και τζίντζερ, τι θα το κάνουμε;
  -Ρε δε γίνεσαι νατουροθεραπευτής να τα πουλήσουμε για βάλσαμα;
  -Μπράβο ρε αγάπη, το βρήκες. Κάτσε ανοίγω σελίδα στο φατσαμπούκι
  -Μη ξεχάσεις τους ψεκασμούς, ετσι; Αλλιώς σκατά θα πουλήσουμε.

 • Orestis Gklavas

  Να παρατηρήσω επιπροσθέτως, ότι το πιστοποιητικό που παρατίθεται στο τέλος, είναι Πιστοποιητικό Συμμετοχής, Από τη σελίδα της σχολής φαίνεται ότι το πρόγραμμα με το οποίο παίρνεις το δίπλωμα, είναι 12 εβδομάδων, στη σχολή και με πρακτικά μαθήματα.