Ποιοι είμαστε
Αρχική Νέα απάτη στο facebook, αυτή τη φορά με γνωστή εταιρία κοσμημάτων.HOAXES SCAMS

Νέα απάτη στο facebook, αυτή τη φορά με γνωστή εταιρία κοσμημάτων.

3 Μαρ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Μετά τις δωροεπιταγές από τα σούπερ μάρκετς οι επιτήδειοι άλλαξαν εταιρία και τώρα προσφέρουν μια άδεια χάρτινη τσάντα, (ναι σωστά διαβάσατε), για να εξαπατήσουν τους χρήστες του facebook και να τους εγγράψουν σε συνδρομητική υπηρεσία.

Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές, απατεώνες εκμεταλλεύονται το facebook και δημιουργούν ψεύτικους διαγωνισμούς για να εξαπατήσουν τους χρήστες. Πριν λίγο καιρό υπήρχε μια έξαρση με ψεύτικους διαγωνισμούς από γνωστές αλυσίδες σούπερ μάρκετς.

Ψεύτικη έρευνα του Σκλαβενίτη και του Βασιλόπουλου με «δώρο» κουπόνια 100 ευρώ.

Ψεύτικη έρευνα του Μασούτη με «δώρο» κουπόνι.

Αυτή τη φορά οι επιτήδειοι προσπαθούν με ψεύτικο διαγωνισμό στο facebook να κάνουν το ίδιο, δηλαδή να εξαπατήσουν τους χρήστες και αν τους εγγράψουν σε συνδρομιτικές Υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης ΥΠΠ

Το αστείο σε αυτήν την περίπτωση είναι το δώρο που υπόσχονται, μια υπέροχη χάρτινη τσάντα pandora και 17.500 περίπου συμπολίτες μας έσπευσαν να την διεκδικήσουν.

https://archive.is/QP0OJ

Όπως αναφέρουν στο άθλια μεταφρασμένο “διαγωνισμό” θα πρέπει να επικυρώσετε την συμμετοχή σας σε μια σελίδα…

…και αυτή με τη σειρά της σε παραπέμπει στα γνωστά μονοπάτια. Στην ψεύτικη ερευνά και στις δωροεπιταγές από τα σούπερ μαρκετς,  για να εγγράψουν τους χρήστες σε συνδρομητική υπηρεσία με χρέωση 25 ευρώ το μήνα.

Η εταιρία PANDORA με ανακοίνωση πριν λίγες μέρες, στη μία και μοναδική επαληθευμένη σελίδα της στο facebook ενημερώνει τους χρήστες για τις έγκυρες σελίδες που ανήκουν στην εταιρία και τους προειδοποιεί για τις διάφορες ανεπίσημες σελίδες που χρησιμοποιούν το όνομα PANDORA.

Aγαπητοί PANDORA Fans,
Σας υπενθυμίζουμε ότι αυτή είναι η επίσημη σελίδα της PANDORA Greece στο Facebook: https://www.facebook.com/PandoraGreece/ και ότι το επίσημο, αποκλειστικό κατάστημα, από το οποίο μπορείτε να πραγματοποιείτε τις online αγορές σας, στην Ελλάδα και την Κύπρο είναι ΜΟΝΟ το: http://www.pandorashop.gr/.
Mπορείτε να δείτε τη λίστα με τους επίσημους συνεργάτες μας σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, εδώ: https://www.pandora.net/el-gr/stores.
Σας παρακαλούμε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά άλλους δικτυακούς τόπους, ανεπίσημες σελίδες στο Facebook ή άλλους πωλητές που ισχυρίζονται ότι εμπορεύονται κοσμημάτα PANDORA. Θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε ότι δε μπορούμε να σας βοηθήσουμε σε περίπτωση αγοράς από κατάστημα εκτός του επίσημου δικτύου συνεργατών της PANDORA Greece.
Η PANDORA έχει δημιουργήσει τμήμα που ειδικεύεται στο Brand Protection και ασχολείται αποκλειστικά με την καταπολέμηση κάθε είδους απομίμησης με νομικές διαδικασίες. Δυστυχώς, δεν είναι πάντα εύκολο να κλείσει μια fake σελίδα και η διαδικασία μπορεί να είναι χρονοβόρα. Καθημερινά κλείνουν πολλές ψεύτικες σελίδες, αλλά εμφανίζονται συνεχώς νέες, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η καταγραφή τους.
Αν κάποιος πιστεύει ότι έχει πέσει θύμα παραπλανητικών ιστοσελίδων ή έχει βρει τέτοια σελίδα, μπορεί να επικοινωνήσει στο: [email protected], αναφέροντάς την ή να επικοινωνήσει μαζί μας στο [email protected] πριν πραγματοποιήσει κάποια αγορά.
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση,
PANDORA Greece

https://www.facebook.com/notes/pandora/

https://archive.is/korAQ

Ανακοίνωση για τις συγκεκριμένες δημοσιευσεις που προσπαθούν να εξαπατήσουν τους χρήστες δημοσίευσε και η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες για προσπάθεια οικονομικής εξαπάτησής, μέσω απατηλών-παραπλανητικών διαφημιστικών μηνυμάτων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες για προσπάθεια οικονομικής εξαπάτησής, μέσω απατηλών-παραπλανητικών διαφημιστικών μηνυμάτων

Μέσω υποτιθέμενων διαγωνισμών σε ιστοσελίδες οι δράστες αποσπούν με απατηλό τρόπο τους τηλεφωνικούς αριθμούς των ενδιαφερόμενων χρηστών, με αποτέλεσμα την υπέρογκη χρέωση τους σε εβδομαδιαία βάση

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο της προληπτικής της δράσης, ενημερώνει τους πολίτες για την πρόληψη και αποφυγή εξαπάτησής τους από τις συνεχώς μεταλλασσόμενες μορφές εξαπάτησης , μέσω του διαδικτύου.

Συγκεκριμένα, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει γίνει μεγάλος αριθμός καταγγελιών από πολίτες σχετικά με δραστηριότητα που εξελίσσεται στο διαδίκτυο και παρουσιάζεται ως «έρευνα αγοράς», με εμφανιζόμενη σε αυτήν το λογότυπο αλυσίδας καταστημάτων – σουπερμάρκετ.

Συμμετέχοντας στην έρευνα ο ανυποψίαστος χρήστης, αφού προωθηθεί σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα όπου πραγματοποιείται η έρευνα, στη συνέχεια καλείται να απαντήσει σε δυο ερωτήσεις με το πρόσχημα να αποκτήσει μια δωροεπιταγή αξίας τριακοσίων (300,00) ευρώ της αλυσίδας καταστημάτων – σουπερμάρκετ, που φέρεται ψευδεπίγραφα ότι διοργανώνει το διαγωνισμό. Επιπλέον ο χρήστης καλείται και να κοινοποιήσει την έρευνα σε γνωστή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης.

Ακολούθως για να αποκτήσει την υποτιθέμενη δωροεπιταγή, καλείται να εγγραφεί σε συνδρομητική υπηρεσία υψηλής χρέωσης, καταχωρώντας σε ειδική φόρμα το κινητό του τηλέφωνο, με αποτέλεσμα την υπέρογκη χρέωση του τηλεφωνικού αριθμού σε εβδομαδιαία βάση.

Επισημαίνεται ότι τα διαφημιστικά αυτά μηνύματα χρήζουν μεγάλης προσοχής, καθώς χρησιμοποιούν λογότυπα και στοιχεία γνωστών εταιριών και παρουσιάζονται ως εξαιρετικά αληθοφανή, ενώ η κοινοποίηση τους μέσω δημοφιλών ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης καθιστά την εξάπλωσή τους ιδιαίτερα γρήγορη.

Με αφορμή αυτό το περιστατικό, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, παρακαλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην περίπτωση που διαπιστώσουν την ύπαρξη τέτοιου είδους διαφημιστικών μηνυμάτων στο διαδίκτυο, για την αποφυγή πιθανής οικονομικής εξαπάτησης τους.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επισημαίνει ότι αυτά τα μηνύματα έχουν ως στόχο να πείσουν, με απατηλό τρόπο [«ψάρεμα»], τους ανυποψίαστους χρήστες του διαδικτύου να αποστείλουν προσωπικά τους δεδομένα (όπως τηλεφωνικούς αριθμούς), τα οποία αξιοποιούν οι δράστες για να τους ζημιώσουν οικονομικά.

Επιπλέον συστήνει και προτρέπει τους χρήστες του διαδικτύου ότι:

δεν πρέπει να ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους ηλεκτρονικά μηνύματα και να συμμετέχουν σε αντίστοιχους διαγωνισμούς, μέσω των οποίων μπορεί να ζητούνται ακόμη και προσωπικά τους δεδομένα,
να μην αποστέλλουν σε υποτιθέμενες διαδικτυακές έρευνες προσωπικά τους στοιχεία και οικονοµικά δεδοµένα,
η συμμετοχή σε διαγωνισμούς εταιρειών με δώρα προϋποθέτει την αποδοχή των «όρων συμμετοχής», οι οποίοι πρέπει να έχουν κατατεθεί σε συμβολαιογράφο και η χρήση Υπηρεσιών Πολυμεσικής Πληροφόρησης (Υ.Π.Π.) ( http://www.eett.gr/opencms/opencms/EETT/FAQS/Faq_YPP.html ) συνεπάγεται ιδιαίτερα αυξημένο κόστος κλήσεων και μηνυμάτων SMS (χρέωση είτε ανά κλήση, είτε ανά λεπτό, είτε ανά εισερχόμενο / εξερχόμενο μήνυμα).
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά στον αριθμό: 111 88
Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στο: [email protected]
Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones), με λειτουργικό σύστημα iOS-android:CYBERKID.
Μέσω Twitter « Γραμμή SOS Cyber Alert»: @ cyberalertGR

http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&lang=&perform=view&id=65811&Itemid=1757

Να είσαστε πολύ επιφυλακτικοί, ιδιαίτερα όταν βλέπετε μεγάλα δώρα προς όλους, να είσαστε σίγουροι πως είναι ακόμη ένας ψεύτικος διαγωνισμός ή τουλάχιστον μια παραπλανητική δημοσίευση. Οι εταιρίες δεν σας χαρίζουν εκατοντάδες ευρώ για μερικές κοινοποιήσεις.

Πάντα να προσέχετε τη διεύθυνση της σελίδας (url) και να είσαστε σίγουροι πως βρίσκεστε στην πραγματική σελίδα της εταιρίας και όχι μια σελίδα που προσπαθεί να σας εξαπατήσει χρησιμοποιώντας μεγάλα ονόματα εταιριών. Ακόμη θα πρέπει να είσαστε αρκετά προσεκτικοί όταν σας ζητούν να κοινοποιήσετε οτιδήποτε στους φίλους σας, γιατί με αυτή την κίνησή σας υπάρχει κίνδυνος να εξαπατηθούν και αυτοί.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.