Wi-Fi: Ο σιωπηλός δολοφόνος που μας σκοτώνει αργά – Καταρρίπτεται

In clickbait, Fake news, Hoax by Θοδωρής Δανιηλίδης5 Comments

Κυκλοφορεί εδώ και μερικούς μήνες ένα άρθρο που κάνει αναφορά σε μια μελέτη του Βρετανικού Οργανισμού Υγείας, η οποία έδειξε ότι τα router θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μας και την ανάπτυξη ανθρώπων και φυτών.

 • ΨΕΥΔΕΣ
 • ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΑ

Το είδαμε στο fanpage.gr, taz.gr και tro-ma-ktiko.blogspot.gr

Το δημοσίευμα αναφέρει:

Wi-Fi: Ο σιωπηλός δολοφόνος που μας σκοτώνει αργά

Στη σύγχρονη κοινωνία, όλοι σχεδόν κατα κάποιο τρόπο είναι εθισμένοι στο Internet, πράγμα που έγινε ακόμα πιο εμφανές με την επανάσταση του Wi-Fi.

Πλέον είμαστε σε θέση να «σερφάρουμε» στο διαδίκτυο όποτε το θελήσουμε, ανεξάρτητα από το που βρισκόμαστε ή που πάμε.
Όταν πρόκειται για την ασφάλειά μας, οι εταιρείες που παράγουν Wi-Fi routers πρέπει να ακολουθούν μερικές αυστηρές προδιαγραφές ώστε να κάνουν αυτές τις συσκευές ασφαλείς για την υγεία μας. Ωστόσο, θα σας αποκαλύψουμε μερικά γεγονότα σχετικά με την ασφάλεια των ασύρματων συσκευών και τα Wi-Fi routers:
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να εξετάσουμε είναι ο τρόπος που μια συσκευή συνδέεται με το router χωρίς καλώδια. Οι ασύρματες συσκευές όπως τα κινητά τηλέφωνα, τα tablets και οι φορητοί υπολογιστές, εκπέμπουν WLAN σήματα (ηλεκτρομαγνητικά κύματα), για να συνδεθούν στο δρομολογητή.
Ωστόσο, ο βρόχος αυτών των σημάτων βλάπτει την υγεία μας με πολλούς τρόπους. Ο Βρετανικός Οργανισμός Υγείας πραγματοποίησε μια μελέτη η οποία έδειξε ότι οι δρομολογητές θέτουν σε κίνδυνο την υγεία μας και την ανάπτυξη, τόσο των ανθρώπων, όσο και των φυτών.
Μερικές από τις συνέπειες της έκθεσης σε αυτά τα σήματα είναι:

 • Δυσκολία στη συγκέντρωση
 • Ωταλγία
 • Συχνοί, έντονοι πονοκεφάλοι
 • Χρόνια κόπωση
 • Προβλήματα ύπνου

Όμως, είναι γεγονός ότι δεν μπορούμε να αποφύγουμε εντελώς τη χρήση των νέων τεχνολογιών και ως εκ τούτου, δεν μπορούμε να σας συμβουλεύσουμε να σταματήσετε τη χρήση των ασύρματων συσκευών και των Wi-Fi routers, αλλά μπορούμε να σας προτείνουμε πολλές χρήσιμες συμβουλές για το πως να περιορίσετε την επιβλαβή επιρροή τους και να μειώσετε τις παρενέργειες τους:

 • Βεβαιωθείτε ότι έχετε αποσυνδέσει τα προγράμματα Wi-Fi πριν πάτε για ύπνο.
 • Δεν θα πρέπει να τοποθετείτε το router στην κουζίνα ή την κρεβατοκάμαρά σας.
 • Χρησιμοποιήστε ενσύρματο τηλέφωνο στο σπίτι, προκειμένου να μειωθούν τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα.
 • Απενεργοποιήστε το Wi-Fi όταν δεν το χρησιμοποιείτε, για να ελαχιστοποιήσετε τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που βλάπτουν την ανάπτυξη των παιδιών σας.

Το παραπάνω άρθρο βασίζεται στη μελέτη του Βρετανικού Οργανισμού Υγείας αλλά δεν μας την παρουσιάζει γιατί δεν υπάρχει μελέτη που να καταλήγει στα παραπάνω συμπεράσματα.

Υπάρχει όμως το αντίθετο. Σύμφωνα με την οδηγία του Οργανισμού Υγείας της Βρετανίας, δεν υπάρχουν συγκλίνουσες ενδείξεις μέχρι σήμερα, που να αποδεικνύουν πως η έκθεση στο wi-fi επηρεάζει δυσμενώς την υγεία του γενικού πληθυσμού. Τα σήματα από το wi-fi είναι πολύ χαμηλής ισχύος, συνήθως 0,1 watt (100 milliwatts) και οι συχνότητες που χρησιμοποιούνται είναι σε γενικές γραμμές τα ίδιες με άλλες RF εφαρμογές και χαμηλότερες από αυτές των κινητών τηλεφώνων. Καταλήγει, πως δεν υπάρχει απόδειξη των επιπτώσεων στην υγεία και δεν υπάρχει λόγος τα σχολεία να μην χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό wi-fi.

https://www.gov.uk/government/publications/wireless-networks-wi-fi-radio-waves-and-health/wi-fi-radio-waves-and-health

https://archive.is/WxEES

Το παραπάνω άρθρο, αναφέρει ψευδώς πως υπάρχει μελέτη του Οργανισμού Υγείας της Βρετανίας, για να κερδίσει αξιοπιστία αλλά όπως είδαμε μελέτη με αυτά τα συμπεράσματα δεν υπάρχει και η οδηγία του Οργανισμού Προστασίας της Υγείας, όπως είναι το σωστό όνομα του οργανισμού υγείας της Βρετανίας, αναφέρει ρητά πως δεν υπάρχει απόδειξη μέχρι σήμερα ότι η έκθεση στο wi-fi επηρεάζει δυσμενώς την υγεία.

Σας δίνουμε τη δυνατότητα να σχολιάσετε τις αναρτήσεις μας, αλλά διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύσουμε το σχόλιο που θα περιέχει:

1. Απειλές, ύβρεις, συκοφαντίες και προσβολές.
2. Προσωπικά δεδομένα τρίτων.
3. Σχόλια, άσχετα με τη δημοσίευση.
4. Θεωρίες συνωμοσίας και hoaxes που παρουσιάζονται σαν πραγματικά με σκοπό να παραπλανήσουν.
5. Πολλαπλά, όμοια σχόλια. (Δημοσιεύουμε μόνο το ένα)
6. Διαφημίσεις προϊόντων ή υπηρεσιών.
7. Πολιτική Προπαγάνδα.
8. Κακόβουλα σχόλια από ψεύτικους χρήστες του disqus.
Επίσης σας παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι ιδιαίτερα μακροσκελή και σε άλλη γλώσσα ή με λατινικούς χαρακτήρες.
Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και οι διαχειριστές της σελίδας ellinikahoaxes ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρουν. Στην περίπτωση που υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα με σχόλιο αναγνώστη, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 • Ηλίας Αποστόλου

  Στην αρχή οι πυλώνες υψηλής τάσης, μετά οι αναμεταδότες, μετά τα κινητά και οι κεραίες τους, μετά το wifi… Μετά από τόσα χρόνια, απορώ γιατί δεν πεθαίνουμε όλοι από καρκίνο πριν τα 40…

  • DIM nestor

   μάλλον δεν εχεις πάει σε ογκολογικό ουτε απ εξω ε?

 • b20344

  Ευχαριστουμε ξανα. Παιδια αν μπορειτε μπειτε σε εναν κοπο να μας πειτε και για ενα παλαιοτερο θεμα που κυκλοφορει στο ιντερνετ εδω και χρονια και αφορα τα ακεφαλα κοτοπουλα του mcdonalds.

 • George Margaritis

  Υπάρχουν κύματα WLAN (Wireless Local Area Network) ; δεν το ήξερα!

  • Μ. Τ

   Οποιοδήποτε ασύρματο τοπικό δίκτυο συνδέεται μεταξύ του με κύματα. Το WLAN είναι ένας όρος ομπρέλα που περιλαμβάνει οποιοδήποτε δίκτυο δε συνδέεται μεταξύ του με καλώδια. Ο πιο κοινός τρόπος στις μέρες μας είναι με ένα ασύρματο Router στο οποίο συνδέονται ασύρματα οι συσκευές και επικοινωνούν μέσω αυτής (τοπολογία αστέρα). Μπορούν να συνδεθούν και απ’ ευθείας μεταξύ τους ασύρματα, με μορφή ομότιμων χρηστών (P2P), όπως όταν μαζεύονται φίλοι μεταξύ τους με τα laptop από μακριά και παίζουν παιχνίδια. Τα κύματα που μεταδίδονται χρησιμοποιούνται για WLAN και υπακούουν σε κάποια πρωτόκολλά που δεν έχει αυτή τη στιγμή νόημα να κατονομάσω