Ποιοι είμαστε
Αρχική Το ατύχημα με τη Πόρσε, clickbait και μιντιακός κανιβαλισμόςHOAXES ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Το ατύχημα με τη Πόρσε, clickbait και μιντιακός κανιβαλισμός

4 Μαρ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Δεκάδες δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών προσπάθησαν να περιγράψουν το τραγικό δυστύχημα με τη Πόρσε που στοίχισε τη ζωή τεσσάρων ανθρώπων. Σε πολλές περιπτώσεις όμως, τα εσκαμμένα ξεπεράστηκαν σκόπιμα σε μια προσπάθεια εντυπωσιασμού και προσέλκυσης «κλικς». Το τι συνέβη δεν έχει τόσο σημασία πλέον, όσο η χρήση του γεγονότος για λόγους μιντιακού κανιβαλισμού.

 

Πριν λίγα 24ωρα, μια Πόρσε που οδηγούνταν από τον Γιώργο Βακάκη, υιό του ιδιοκτήτη των JUMBO, με συνοδηγό τον Ανδρέα Γεωργακόπουλο, ξέφυγε της πορείας της και συγκρούστηκε με παρκαρισμένο όχημα στο οποίο επέβαιναν μια 33χρονη μητέρα (Αποστολία) και ο 3χρονος γιος της (Παύλος). Η υπερβολική ταχύτητα της Porsche και η καταστροφή πιθανόν ενός από τα ελαστικά της φαίνονται ως οι κύριες αιτίες για το δυστύχημα.

Το δυστύχημα καταγράφηκε από κάμερες και το σχετικό βίντεο έκανε το γύρο του τηλεοπτικού και ηλεκτρονικού τύπου. Η πρωτοφανής τραγικότητα του περιστατικού έγινε πρώτο θέμα σε όλα τα ΜΜΕ. Κάποιοι ωστόσο το εκμεταλλεύτηκαν για το λόγο που εξηγήσαμε στην εισαγωγή. Πηχυαίοι «τραβηχτικοί» τίτλοι, ανεδαφικοί ισχυρισμοί και συμπεράσματα και πολλές φορές μίσος, εκφράστηκε μέσα από πολλά δημοσιεύματα. Μερικά παραδείγματα είναι τα παρακάτω:

Την ίδια στιγμή, η ΕΣΗΕΑ μέσω ανακοίνωσης ζήτησε από τα ΜΜΕ σεβασμό στις οικογένειες που έχασαν τους ανθρώπους τους.

«Ένα τραγικό τροχαίο δυστύχημα, που στοίχισε τη ζωή τεσσάρων συνανθρώπων μας, αυτοδικαίως απασχόλησε την ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών.

Απόλυτα δικαιολογημένο είναι το αυξημένο ενδιαφέρον για την ειδησεογραφική κάλυψη του γεγονότος, αλλά όλοι οφείλουμε σεβασμό στο πένθος των οικογενειών.

Όπως σημειώνεται και στον Κώδικα Δεοντολογίας, ο δημοσιογράφος οφείλει: «Να αντιμετωπίζει με διακριτικότητα και ευαισθησία τους πολίτες, όταν αυτοί βρίσκονται σε κατάσταση πένθους, ψυχικού κλονισμού και οδύνης…».

Ως προς τη διερεύνηση των αιτίων, αυτή είναι ευθύνη των ειδικών.

Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν μπορεί ένα τραγικό συμβάν να αποτελέσει αφορμή για κοινωνικούς αυτοματισμούς, ανταγωνισμούς και «χτυπήματα κάτω από τη ζώνη».

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ θεωρεί χρέος του να απευθύνει τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας«.

 

Η ανθρωποφαγία συνεχίστηκε και στα κοινωνικά δίκτυα

Αναφερόμαστε σε (μια εκ των πολλών και διαφόρων χρηστών) ανάρτηση γνωστού Χανιώτη επιχειρηματία, που ανέφερε τον πόνο του πατέρα του οδηγού του αυτοκινήτου και ιδιοκτήτη των καταστημάτων JUMBO, Απόστολου Βακάκη, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων αναφέρει: «Ακη μου δυστυχως θα σε στεναχωρήσω λέγοντας σου οτι ο ίδιος με τις καραμπινάτες παρανομίες του δεν στεναχωρήθηκε να καταστρέψει εκατοντάδες συνάδελφους επιχειρηματίες κλείνοντας τους…εκτός των άλλων διέλυσε κ άλλη μια οικογένεια…κρίμα άπλα που ήταν το παιδί του και οχι ο ιδιος…κ στο γράφω εγώ που έχω χάσει φίλους και συγγενείς σε τροχαία«. Σε δεύτερο χρόνο, ο επιχειρηματίας ζήτησε συγνώμη.

Αξίζει να αναφέρουμε επίσης την ατυχή δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Μάνιου περί ταξικού ατυχήματος. «Ότι υπάρχουν γρήγορα αυτοκίνητα είναι ένας ταξικός παραλογισμός, διότι απευθύνονται σε έναν πολύ πλούσιο. Εγώ δεν μπορώ να αγοράσω τέτοιο αυτοκίνητο. Ο άλλος το παίρνει εύκολα. Αυτή η ευκολία δημιουργεί μια κατάσταση στον ίδιο ότι «δεν βαριέσαι, όλα είναι δικά μου«.

 

Κάποιοι ήταν πιο ψύχραιμοι (και σωστοί)

«Το αυτοκίνητο γίνεται όπλο, όταν μπαίνει ένα βλήμα» είπε χαρακτηριστικά ο Τάσος Μαρκουίζος (Ιαβέρης) σε πρόσφατη συνέντευξή του, εννοώντας πως το αυτοκίνητο είναι ένα κενό όπλο. Το εάν θα σκοτώσει ή όχι εξαρτάται από το «βλήμα» που θα τοποθετηθεί στη θαλάμη (θέση οδηγού).

Μια ψύχραιμη τοποθέτηση ήταν και αυτή ενός ανώνυμου χρήστη του facebook:

 

Από τα ανωτέρω μπορούμε να συμπεράνουμε πως τραγικά γεγονότα όπως το δυστύχημα με τη Πόρσε, αποτελούν «βούτυρο στο ψωμί» ορισμένων δημοσιογράφων που δε διστάζουν να μεγαλοποιήσουν ή να παραποιήσουν γεγονότα, στα πλαίσια ενός ανίερου ανταγωνισμού για αύξηση της επισκεψιμότητας και κατ’ επέκταση των κερδών από διαφημίσεις.

 

http://www.factchecker.gr/index.php/2017/03/04/clickbait/

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.