Προς αντιεμβολιαστές: Πως λειτουργεί η ανοσία αγέλης μέσω ενός απλού animation

In Critical Thinking, Διατροφή - υγεία, Επιστήμη, Θέματα για προβληματισμό by Θάνος Επαχτίτης3 Comments

Μια από τις συνηθέστερες δικαιολογίες αυτών που αποφεύγουν τα εμβόλια, είναι «γιατί να εμβολιαστώ; αφού όλοι οι υπόλοιποι είναι εμβολιασμένοι, άρα είμαι καλυμμένος!» Κάποιοι άλλοι, απορρίπτουν αυτή την έννοια ως συνωμοσιολογική σκευωρία των φαρμακευτικών για να προωθήσουν τα εμβόλιά τους. Ακολουθούν δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Ο αντιεμβολιαστής φίλος μας πέφτει σε σφάλμα λογικής νομίζοντας πως η ανοσία αγέλης θα τον προστατεύσει επειδή όλοι οι υπόλοιποι είναι εμβολιασμένοι, επομένως δεν υπάρχει πιθανότητα να αρρωστήσει. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά.

Για να λειτουργεί αποτελεσματικά ή ανοσία αγέλης θα πρέπει κατ’ ελάχιστο, το 90% του πληθυσμού να είναι εμβολιασμένο. Στο παρακάτω animation θα δούμε πως εισβάλει ένας παθογόνος οργανισμός (κόκκινο χρώμα) σε ένα πληθυσμό και τη διασπορά του ανάλογα με την εμβολιαστική κάλυψη.

Herd Immunity: Why your vaccinations help others

 

Η ιδέα και ο σκοπός της ανοσίας αγέλης, δεν απευθύνεται στον αντιεμβολιαστή φίλο μας που αποφάσισε να σταματήσει τα εμβόλια επειδή διάβασε κάποιο (ανυπόστατο) άρθρο στο ίντερνετ. Απευθύνεται σε αυτούς που για ιατρικούς λόγους δεν μπορούν ή δεν έχουν προλάβει να λάβουν ανοσοποίηση.

Επομένως ναι! Έχει σημασία να εμβολιάζεστε!

 

Πως λειτουργεί η ανοσία αγέλης μέσω ενός απλού animation

 

Σας δίνουμε τη δυνατότητα να σχολιάσετε τις αναρτήσεις μας, αλλά διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύσουμε το σχόλιο που θα περιέχει:

1. Απειλές, ύβρεις, συκοφαντίες και προσβολές.
2. Προσωπικά δεδομένα τρίτων.
3. Σχόλια, άσχετα με τη δημοσίευση.
4. Θεωρίες συνωμοσίας και hoaxes που παρουσιάζονται σαν πραγματικά με σκοπό να παραπλανήσουν.
5. Πολλαπλά, όμοια σχόλια. (Δημοσιεύουμε μόνο το ένα)
6. Διαφημίσεις προϊόντων ή υπηρεσιών.
7. Πολιτική Προπαγάνδα.
8. Κακόβουλα σχόλια από ψεύτικους χρήστες του disqus.
Επίσης σας παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι ιδιαίτερα μακροσκελή και σε άλλη γλώσσα ή με λατινικούς χαρακτήρες.
Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και οι διαχειριστές της σελίδας ellinikahoaxes ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρουν. Στην περίπτωση που υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα με σχόλιο αναγνώστη, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
  • Hodor
  • John Snow

    μόνο με ποινικές κυρώσεις θα καταλάβουν. ο Έλληνας νομίζει ότι είναι παν-επιστήμονας. Τα ξέρει όλα τέλεια, ενώ άλλοι με PhD και σου λένε «δε το ξέρω θα το κοιτάξω».

  • OANNHSEA

    Δυστυχώς το θέμα είναι ακόμα πιο «βαρύ» από πλευράς ιολογίας και κάποια στιγμή πρέπει να το θίξετε. Οι ανεγκέφαλοι, οι οποίοι δεν κάνουν τα εμβόλια, ξεχνάνε ότι ζούμε σε μία εποχή στην οποία έχουμε στην Ελλάδα πάρα πολλούς μετανάστες. Μετανάστες από κάθε μέρος της γης, οι οποίοι φέρουν ένα σωρό μικρόβια, κάποιες φορές άγνωστα στους Έλληνες. Εάν λοιπόν κάποιος που δεν έχει εμβολιστεί είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα (η και μικρό π.χ. μαύρες ιερόδουλες) κοντά σε έναν φορέα, θα κολλήσει. Και τότε… που είναι ο Αρκάς με τον χάρο του!!!