Προς αντιεμβολιαστές: Πως λειτουργεί η ανοσία αγέλης μέσω ενός απλού animation

3

Μια από τις συνηθέστερες δικαιολογίες αυτών που αποφεύγουν τα εμβόλια, είναι «γιατί να εμβολιαστώ; αφού όλοι οι υπόλοιποι είναι εμβολιασμένοι, άρα είμαι καλυμμένος!» Κάποιοι άλλοι, απορρίπτουν αυτή την έννοια ως συνωμοσιολογική σκευωρία των φαρμακευτικών για να προωθήσουν τα εμβόλιά τους. Ακολουθούν δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Ο αντιεμβολιαστής φίλος μας πέφτει σε σφάλμα λογικής νομίζοντας πως η ανοσία αγέλης θα τον προστατεύσει επειδή όλοι οι υπόλοιποι είναι εμβολιασμένοι, επομένως δεν υπάρχει πιθανότητα να αρρωστήσει. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά.

Για να λειτουργεί αποτελεσματικά ή ανοσία αγέλης θα πρέπει κατ’ ελάχιστο, το 90% του πληθυσμού να είναι εμβολιασμένο. Στο παρακάτω animation θα δούμε πως εισβάλει ένας παθογόνος οργανισμός (κόκκινο χρώμα) σε ένα πληθυσμό και τη διασπορά του ανάλογα με την εμβολιαστική κάλυψη.

Herd Immunity: Why your vaccinations help others

 

Η ιδέα και ο σκοπός της ανοσίας αγέλης, δεν απευθύνεται στον αντιεμβολιαστή φίλο μας που αποφάσισε να σταματήσει τα εμβόλια επειδή διάβασε κάποιο (ανυπόστατο) άρθρο στο ίντερνετ. Απευθύνεται σε αυτούς που για ιατρικούς λόγους δεν μπορούν ή δεν έχουν προλάβει να λάβουν ανοσοποίηση.

Επομένως ναι! Έχει σημασία να εμβολιάζεστε!

 

Πως λειτουργεί η ανοσία αγέλης μέσω ενός απλού animation

 

Θάνος Σιτίστας Επαχτίτης
Ακολουθήστε

Θάνος Σιτίστας Επαχτίτης

Διαχειριστής - Συντονιστής at ellinika hoaxes
Θάνος Σιτίστας Επαχτίτης
Ακολουθήστε
  • Hodor
  • John Snow

    μόνο με ποινικές κυρώσεις θα καταλάβουν. ο Έλληνας νομίζει ότι είναι παν-επιστήμονας. Τα ξέρει όλα τέλεια, ενώ άλλοι με PhD και σου λένε «δε το ξέρω θα το κοιτάξω».

  • OANNHSEA

    Δυστυχώς το θέμα είναι ακόμα πιο «βαρύ» από πλευράς ιολογίας και κάποια στιγμή πρέπει να το θίξετε. Οι ανεγκέφαλοι, οι οποίοι δεν κάνουν τα εμβόλια, ξεχνάνε ότι ζούμε σε μία εποχή στην οποία έχουμε στην Ελλάδα πάρα πολλούς μετανάστες. Μετανάστες από κάθε μέρος της γης, οι οποίοι φέρουν ένα σωρό μικρόβια, κάποιες φορές άγνωστα στους Έλληνες. Εάν λοιπόν κάποιος που δεν έχει εμβολιστεί είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα (η και μικρό π.χ. μαύρες ιερόδουλες) κοντά σε έναν φορέα, θα κολλήσει. Και τότε… που είναι ο Αρκάς με τον χάρο του!!!