Γέμισε το σώμα του σκουλήκια από μια δημοφιλή λιχουδιά;

3

Μια είδηση που συνοδεύεται από μια σειρά σοκαριστικών εικόνων επανακυκλοφορεί στο ελληνικό διαδίκτυο και κάνει λόγο για έναν άνδρα του οποίου το σώμα γέμισε σκουλήκια επειδή κατανάλωσε μια «δημοφιλή» λιχουδιά.

 

[icon_list style=»font-size:40px; color: red; margin-bottom:0;»] [icon_list_item type=»times-circle»]ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ [/icon_list_item][/icon_list]

Το είδαμε στο fanpage.gr & pronews.gr

 

Τι ισχύει

Το Σεπτέμβριο του 2014, κυκλοφόρησαν σε κινέζικο σάιτ (έχει πλέον κατέβει) οι ανωτέρω εικόνες με τον ισχυρισμό πως πρόκειται για άνδρα που κατανάλωσε τη δημοφιλή (στην Ιαπωνία) λιχουδιά sashimi. Τον επόμενο μήνα δημοσιεύτηκε στη Daily Mail και κατόπιν έγινε viral.

Στη πραγματικότητα οι εικόνες μοιάζουν σε case report που παρουσιάστηκε στο ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ) και απεικονίζει τη περίπτωση ενός 74χρονου άνδρα που υπέφερε από οξεία κυστικέρκωση, μια μόλυνση των ιστών που προκαλείται από μια προνύμφη (κυστίκερκος) του πλατυέλμινθα σκώληκα ταινία των χοίρων (Taenia solium), επειδή κατανάλωνε τακτικά χοιρινό κρέας που δεν είχε ψηθεί καλά. Επιπλέον, τα λευκά σημάδια στις ακτινογραφίες δεν είναι σκουλήκια, αλλά ασβεστοποιημένες κύστες, αποτέλεσμα της μόλυνσης. Σύμφωνα με το snopes.com, οι εικόνες προέρχονται από ανάλογη περίπτωση και όχι από παράσιτα ψαριού.

Οι εικόνες του άρθρου δεν προέρχονται από άνθρωπο που μολύνθηκε από sashimi, ούτε απεικονίζουν σκουλήκια, ούτε πρόκειται για «δημοφιλής» λιχουδιά (τουλάχιστον στο δυτικό κόσμο), επομένως ο συγκεκριμένος ισχυρισμός καταρρίπτεται.

Γέμισε το σώμα του σκουλήκια από μια δημοφιλή λιχουδιά;

 

Θάνος Σιτίστας Επαχτίτης
Ακολουθήστε

Θάνος Σιτίστας Επαχτίτης

Διαχειριστής - Συντονιστής at ellinika hoaxes
Θάνος Σιτίστας Επαχτίτης
Ακολουθήστε
 • Removed post Φελέκι

  Την πατήσανε οι Ελλαδαίοι, δεν έφταιγε το «κακό» γιαπωνέζικο, αλλά το «καλό» ελληνικό μαμ. Τσκτσκτσκ…

 • Smeagol

  Το σκουλίκι – ταινία (Taenia) είναι ένα είδος σκώληκα, με χαρακτηριστική μορφή και μέγεθος. Σε καμία περίπτωση δεν μοιάζουν με αυτά της φωτογραφίας. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%AF%CE%B1_(%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B9%CF%84%CE%BF)
  Επίσης, όπως και να το κάνεις, οποιοσδήποτε μπορεί να το δει μέσα στο ψάρι, και να μην το φάει. https://www.youtube.com/watch?v=c9xOf4Ku39E&t=2s

  • Stratos B

   Στην φωτογραφία εμφανίζονται τα όγκοσφαιρίδια, στάδιο του κύκλου ζωής της ταινίας που εντοπίζεται στους ιστούς των χοίρων (ενδιάμεσος ξενιστής). Αν και ο άνθρωπος είναι ο τελικός ξενιστής, όπου η ταινία εμφανίζεται στο έντερο ως ενήλικο άτομο, ενίοτε ο άνθρωπος μπορεί να λειτουργήσει και ως ενδιάμεσος ξενιστής (συνήθως λόγω κακής υγειηνής) όπου οδηγεί σε κυστερίοση (όπως φαίνεται στην ακραία περίπτωση των φωτογραφιών). Οι ταινίες που βρίσκουμε στα ψάρια είναι του γένους Diphyllobothrium (ίδια κλάση, διαφορετική τάξη από το γένος Taenia) και προκαλούν την διφυλλοβοθρίαση σε περίπτωση κατανάλωσης ωμού ψαριού.