Γέμισε το σώμα του σκουλήκια από μια δημοφιλή λιχουδιά;

In Fake, Fake news, Hoax by Θάνος Επαχτίτης3 Comments

Μια είδηση που συνοδεύεται από μια σειρά σοκαριστικών εικόνων επανακυκλοφορεί στο ελληνικό διαδίκτυο και κάνει λόγο για έναν άνδρα του οποίου το σώμα γέμισε σκουλήκια επειδή κατανάλωσε μια «δημοφιλή» λιχουδιά.

 

 • ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

Το είδαμε στο fanpage.gr & pronews.gr

 

Τι ισχύει

Το Σεπτέμβριο του 2014, κυκλοφόρησαν σε κινέζικο σάιτ (έχει πλέον κατέβει) οι ανωτέρω εικόνες με τον ισχυρισμό πως πρόκειται για άνδρα που κατανάλωσε τη δημοφιλή (στην Ιαπωνία) λιχουδιά sashimi. Τον επόμενο μήνα δημοσιεύτηκε στη Daily Mail και κατόπιν έγινε viral.

Στη πραγματικότητα οι εικόνες μοιάζουν σε case report που παρουσιάστηκε στο ιατρικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ) και απεικονίζει τη περίπτωση ενός 74χρονου άνδρα που υπέφερε από οξεία κυστικέρκωση, μια μόλυνση των ιστών που προκαλείται από μια προνύμφη (κυστίκερκος) του πλατυέλμινθα σκώληκα ταινία των χοίρων (Taenia solium), επειδή κατανάλωνε τακτικά χοιρινό κρέας που δεν είχε ψηθεί καλά. Επιπλέον, τα λευκά σημάδια στις ακτινογραφίες δεν είναι σκουλήκια, αλλά ασβεστοποιημένες κύστες, αποτέλεσμα της μόλυνσης. Σύμφωνα με το snopes.com, οι εικόνες προέρχονται από ανάλογη περίπτωση και όχι από παράσιτα ψαριού.

Οι εικόνες του άρθρου δεν προέρχονται από άνθρωπο που μολύνθηκε από sashimi, ούτε απεικονίζουν σκουλήκια, ούτε πρόκειται για «δημοφιλής» λιχουδιά (τουλάχιστον στο δυτικό κόσμο), επομένως ο συγκεκριμένος ισχυρισμός καταρρίπτεται.

Γέμισε το σώμα του σκουλήκια από μια δημοφιλή λιχουδιά;

 

Σας δίνουμε τη δυνατότητα να σχολιάσετε τις αναρτήσεις μας, αλλά διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημοσιεύσουμε το σχόλιο που θα περιέχει:

1. Απειλές, ύβρεις, συκοφαντίες και προσβολές.
2. Προσωπικά δεδομένα τρίτων.
3. Σχόλια, άσχετα με τη δημοσίευση.
4. Θεωρίες συνωμοσίας και hoaxes που παρουσιάζονται σαν πραγματικά με σκοπό να παραπλανήσουν.
5. Πολλαπλά, όμοια σχόλια. (Δημοσιεύουμε μόνο το ένα)
6. Διαφημίσεις προϊόντων ή υπηρεσιών.
7. Πολιτική Προπαγάνδα.
8. Κακόβουλα σχόλια από ψεύτικους χρήστες του disqus.
Επίσης σας παρακαλούμε τα σχόλια σας να μην είναι ιδιαίτερα μακροσκελή και σε άλλη γλώσσα ή με λατινικούς χαρακτήρες.
Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και οι διαχειριστές της σελίδας ellinikahoaxes ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρουν. Στην περίπτωση που υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα με σχόλιο αναγνώστη, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 • Removed post Φελέκι

  Την πατήσανε οι Ελλαδαίοι, δεν έφταιγε το «κακό» γιαπωνέζικο, αλλά το «καλό» ελληνικό μαμ. Τσκτσκτσκ…

 • Smeagol

  Το σκουλίκι – ταινία (Taenia) είναι ένα είδος σκώληκα, με χαρακτηριστική μορφή και μέγεθος. Σε καμία περίπτωση δεν μοιάζουν με αυτά της φωτογραφίας. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CE%AF%CE%B1_(%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B9%CF%84%CE%BF)
  Επίσης, όπως και να το κάνεις, οποιοσδήποτε μπορεί να το δει μέσα στο ψάρι, και να μην το φάει. https://www.youtube.com/watch?v=c9xOf4Ku39E&t=2s

  • Stratos B

   Στην φωτογραφία εμφανίζονται τα όγκοσφαιρίδια, στάδιο του κύκλου ζωής της ταινίας που εντοπίζεται στους ιστούς των χοίρων (ενδιάμεσος ξενιστής). Αν και ο άνθρωπος είναι ο τελικός ξενιστής, όπου η ταινία εμφανίζεται στο έντερο ως ενήλικο άτομο, ενίοτε ο άνθρωπος μπορεί να λειτουργήσει και ως ενδιάμεσος ξενιστής (συνήθως λόγω κακής υγειηνής) όπου οδηγεί σε κυστερίοση (όπως φαίνεται στην ακραία περίπτωση των φωτογραφιών). Οι ταινίες που βρίσκουμε στα ψάρια είναι του γένους Diphyllobothrium (ίδια κλάση, διαφορετική τάξη από το γένος Taenia) και προκαλούν την διφυλλοβοθρίαση σε περίπτωση κατανάλωσης ωμού ψαριού.